jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża
cukiereczek13 / gotujmy.pl
Newsy

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Każdy miłośnik wątróbki musi pamiętać o tym, że niestety szybko traci ona świeżość. Sprawdźcie, jak rozpoznać świeżą wątróbkę.

Większość z was na pewno wie, że wątróbka stanowi doskonałe źródło witamin. Z tego powodu zaleca się podawanie jej dzieciom, które zwykle nie są zachwycone taką propozycją na obiad. Z wiekiem jednak smaki się zmieniają i to, co dawniej było nie do przełknięcia, później chętnie przyrządza się samemu. Jeżeli wy także lubicie wątróbkę, to przyda się wam garść porad na temat tego, jak uniknąć kupienia niezbyt świeżych podrobów w sklepie. Zachęcamy do przeczytania poniższych wskazówek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapach

Gdy tylko macie wątpliwości co do świeżości jedzenia (a zwłaszcza mięsa), to najlepiej je od razu powąchać – oczywiście o ile macie taką możliwość. Odrzucający, kwaśno-gorzki zapach to znak, że mięso już się psuje i absolutnie nie nadaje się do zjedzenia. Świeża wątróbka ma bardzo delikatny zapach, natomiast zepsuta będzie nieprzyjemnie pachnieć kwasem.

Kolor świeżej wątróbki

Smaczna i świeża wątróbka będzie miała kolor jednolity, najlepiej ciemnokrwisty. Powinna być lśniąca i śliska w dotyku. Stara wątróbka jest szara, a nawet lekko czerniejąca. Natomiast plamy na mięsie i przebarwienia to znak, że jest zepsute. Kolejny sposób to przyjrzenie się wątróbce już po obróbce cieplnej. Jeżeli mięso będzie szare albo nawet czarne, to niestety jest nieświeże.

Jak długo można przechowywać wątróbkę?

Nie zapominajcie, że wątróbka należy do podrobów, a te psują się bardzo szybko. Aby zagwarantować, że będzie bezpieczna do spożycia, pamiętajcie o tych zasadach:

  • Po przyniesieniu ze sklepu owińcie wątróbkę w papier do kanapek, by powietrze miało swobodny dostęp do mięsa.
  • Nie używajcie plastikowych opakowań! Jeśli użyjecie folii spożywczej lub zamkniecie wątróbkę w plastikowym pojemniku, to szybko się zepsuje.
  • Po przyniesieniu wątróbki ze sklepu można ją bezpiecznie przechowywać w lodówce maksymalnie przez dwa dni.
Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Wątróbka
ania321/gotujmy.pl
Przepisy
Sprawdzony i łatwy przepis na wątróbkę. Dzięki temu składnikowi wychodzi pyszna i delikatna!
Wiele dzieci grymasi, gdy na talerzu pojawia się wątróbka. Dobrze przyrządzona może okazać się prawdziwym hitem nie tylko dla dorosłych, ale i dla całej rodziny.

Któż z nas tego nie przerabiał. Prośby i groźby nie działają, a niesforny gagatek przy stole nie chce jeść wątróbki… Kulinaria to tylko jedno z pól międzypokoleniowej wojny. Dzieci często jednak nie wiedzą nawet co tracą. Smak wątróbki owszem, jest dość specyficzny, ale za to wyjątkowo ciekawy. Mimo wszystko jakiś czynnik sprawia, że nasi najmłodsi często „składają broń”, gdy przychodzi do konsumpcji smażonej wątróbki. W czym rzecz? Zapewne chodzi tutaj o dość cierpki smak tego mięsa. Są jednak sposoby, by temu zaradzić. Wśród dostępnych na rynku wątróbek najczęściej wybieramy do smażenia te wieprzowe i kurze. My dzisiaj opiszemy nasz sposób na tę drobiową. Zdradzimy wam jeden mały kulinarny trik, dzięki któremu wasza wątróbka nabierze większej delikatności i nie będzie zbytnio cierpka w smaku. Tym tajemniczym rozwiązaniem jest marynowanie mięsa w mleku. Warto zanurzyć kawałki wątróbki w naczyniu z mlekiem dzień przed przyrządzeniem tego dania. Efekt będzie zaskakujący. Oto przepis na wątróbkę smażoną z cebulką w mleku: Składniki: Ok. 60 dag wątróbki kurzej 3 sporych rozmiarów cebule Półtorej szklanki mleka 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Dokładnie myjemy mięso, kroimy na kawałki i zostawiamy w mleku na noc w lodówce. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju. Zdejmujemy cebulę z patelni, a wrzucamy na nią nasze wątróbki. Kiedy wątróbka zaczyna dochodzić, wrzucamy z powrotem na patelnię cebulę i dusimy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Źródło: gotujmy.pl    

pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...