jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża
cukiereczek13 / gotujmy.pl
Newsy

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Każdy miłośnik wątróbki musi pamiętać o tym, że niestety szybko traci ona świeżość. Sprawdźcie, jak rozpoznać świeżą wątróbkę.

Większość z was na pewno wie, że wątróbka stanowi doskonałe źródło witamin. Z tego powodu zaleca się podawanie jej dzieciom, które zwykle nie są zachwycone taką propozycją na obiad. Z wiekiem jednak smaki się zmieniają i to, co dawniej było nie do przełknięcia, później chętnie przyrządza się samemu. Jeżeli wy także lubicie wątróbkę, to przyda się wam garść porad na temat tego, jak uniknąć kupienia niezbyt świeżych podrobów w sklepie. Zachęcamy do przeczytania poniższych wskazówek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapach

Gdy tylko macie wątpliwości co do świeżości jedzenia (a zwłaszcza mięsa), to najlepiej je od razu powąchać – oczywiście o ile macie taką możliwość. Odrzucający, kwaśno-gorzki zapach to znak, że mięso już się psuje i absolutnie nie nadaje się do zjedzenia. Świeża wątróbka ma bardzo delikatny zapach, natomiast zepsuta będzie nieprzyjemnie pachnieć kwasem.

Kolor świeżej wątróbki

Smaczna i świeża wątróbka będzie miała kolor jednolity, najlepiej ciemnokrwisty. Powinna być lśniąca i śliska w dotyku. Stara wątróbka jest szara, a nawet lekko czerniejąca. Natomiast plamy na mięsie i przebarwienia to znak, że jest zepsute. Kolejny sposób to przyjrzenie się wątróbce już po obróbce cieplnej. Jeżeli mięso będzie szare albo nawet czarne, to niestety jest nieświeże.

Jak długo można przechowywać wątróbkę?

Nie zapominajcie, że wątróbka należy do podrobów, a te psują się bardzo szybko. Aby zagwarantować, że będzie bezpieczna do spożycia, pamiętajcie o tych zasadach:

  • Po przyniesieniu ze sklepu owińcie wątróbkę w papier do kanapek, by powietrze miało swobodny dostęp do mięsa.
  • Nie używajcie plastikowych opakowań! Jeśli użyjecie folii spożywczej lub zamkniecie wątróbkę w plastikowym pojemniku, to szybko się zepsuje.
  • Po przyniesieniu wątróbki ze sklepu można ją bezpiecznie przechowywać w lodówce maksymalnie przez dwa dni.
Wątróbka w mleku
AdobeStock
Newsy
W jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? W zimnym czy ciepłym? Wielu było w błędzie
Dobra obróbka wątróbki to podstawa! Sprawdźcie jak właściwie moczyć ją przed smażeniem.

Żeby przygotowana przez was wątróbka była miękka, pyszna i miękka, musicie przestrzegać pewnych zasad. Wiele sposobów obróbki może skutecznie zniszczyć ten delikatny kawałek mięsa. Wiele osób nie przepada za wątróbką, ale może to dlatego, że nie jedli jej dobrze przygotowanej. Jak przygotować wątróbkę do smażenia? Kluczowy jest proces przygotowania wątróbki do obróbki. Przed usmażeniem, musicie wykonać pewne czynności, bo inaczej wątróbki nie będzie można już uratować. To bardzo delikatne i wdzięczne mięso, które jednak łatwo zepsuć. Oczyszczenie wątróbki Pierwszą czynnością przy przygotowywaniu wątróbki, jest zdjęcie z niej błonek. Wątróbka nie powinna mieć przyczepionego woreczka żółciowego, ale jeśli go ma, koniecznie się go pozbądźcie. Wątróbka z żółcią wyjdzie bardzo gorzka, wręcz niejadalna. Moczenie wątróbki w mleku Wątróbkę musicie też przed smażeniem wymoczyć w mleku. Włóżcie ją koniecznie do ziemnego mleka. Ciepłe mleko źle wpływa na mięso wątroby! Dzięki wymoczeniu w mleku wątróbka będzie miała jasny kolor po usmażeniu, a jej smak będzie przyjemniejszy i bardziej łagodny. Solenie wątróbki Nie sólcie nigdy wątróbki przed smażeniem! Sól wyciąga z mięsa wodę i soki. Jeśli posolicie wątróbkę za wcześnie, zrobi się twarda, szara i sucha. Pamiętajcie o tej zasadzie. Smażenie wątróbki Wątróbkę smaży się krótko. Łącznie ok. 5 minut. 2-3 minuty smażenia z każdej strony są wystarczające. Wątróbka powinna być różowa w środku, ale nie surowa. Dodatki do smażonej wątróbki Wątróbka nie posmakuje każdemu. Jeśli przygotujecie do niej odpowiednie dodatki, jest duża szansa,...

 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...

Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta
AdobeStock
Newsy
Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta
Kupiliście wątróbkę i chcecie ją usmażyć na patelni? Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wasze mięso zawsze będzie smaczne i soczyste.

Wątróbka to jedno z najdelikatniejszych mięs. W polskich domach zwykle podaje się ją smażoną z cebulą lub z dodatkiem jabłek a nawet gruszek. Jak prawidłowo usmażyć wątróbkę, żeby nie była twarda i miała doskonały smak? Jak smażyć wątróbkę? W czym tkwi sekret idealnej wątróbki? Tak naprawdę jest ich co najmniej kilka. Trzymajcie się tych wskazówek a wasza wątróbka zawsze będzie idealna. Zanim przystąpicie do smażenia wątróbki, powinniście ją dobrze oczyścić z błonek i żyłek, a następnie spłukać pod zimną wodą. Żeby wątróbka była po usmażeniu smaczna i soczysta, wymoczcie ją wcześniej w mleku. Przed smażeniem mięso oczyśćcie papierowym ręcznikiem, a następnie obtoczcie delikatnie w mące i usmażcie. Zanim zaczniecie smażyć wątróbkę powinniście dobrze rozgrzać na patelni tłuszcz. Sprawdzicie to stosując bardzo prosty trik, który polega na wrzuceniu na patelnię odrobiny bułki tartej. Jeśli bułka zacznie skwierczeć oznacza to, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Ile minut smażyć wątróbkę? Wątróbka jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego czasu smażenia. Jeśli zależy wam na średnio-krwistej wątróbce, wystarczy, że będziecie ją smażyć przez 3 minuty z każdej ze stron. Aby otrzymać dobrze wysmażoną wątróbkę, należy ją smażyć po 5 minut po każdej ze stron. Ważne, aby nie przewracać zbyt często mięsa na patelni, ponieważ czas smażenia wątróbki znacznie się wtedy wydłuży. Jeśli obawiacie się, że wasza wątróbka się przypali, zmniejszcie ogień i pozwólcie jej smażyć się przez trzy lub pięć minut po każdej ze stron. Czym przyprawiać wątróbkę? Do wątróbki najbardziej pasuje sól i pieprz. Pamiętajcie jednak, że o...

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
Smażona wątróbka z dodatkiem duszonej cebuli poleca się na obiad! Wypróbujcie ten genialny przepis.

Część osób w obawie o swoje zdrowie rezygnuje z jedzenia wątróbki. Powód? Wokół tego mięsa powstało kilka szkodliwych mitów, a jeden mówi o tym, że wątróbka pełna jest toksyn z całego organizmu danego zwierzęcia. Niewiele jest w tym prawdy – wątroba oczyszcza organizm, ale nie kumuluje w sobie żadnych trucizn. Jedzenie wątróbki jest bardzo pozytywne dla zdrowia, a do tego dobrze przyrządzona wątróbka jest bardzo smaczna. Zachęcamy do wykorzystania przepisu na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na wątróbkę drobiową z duszoną cebulką Do przygotowania klasycznej wątróbki z dodatkiem duszonej cebuli, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule Natka pietruszki Mleko Masło klarowane Sól i pieprz Przygotowanie: Umyjcie wątróbkę, oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Przełóżcie mięso do miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do lodówki na całą noc Następnego dnia wyjmijcie wątróbkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Do osobnej miski nasypcie mąki. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją drobno. Podobnie pokrójcie natkę pietruszki. Do garnka wlejcie masło klarowane. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie cebulę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie, aż się zrumieni. Odstawcie. Dodajcie masła klarowanego i smażcie na złoty kolor wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące i doprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajcie podduszoną cebulę. Wszystko razem na koniec wymieszajcie i podawajcie na ciepło. Smacznego! Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową? Podsmażona z dodatkiem cebuli wątróbka drobiowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera ona bowiem bardzo...