zupa cebulowa
olkaaa / gotujmy.pl
Newsy

Podnosi odporność i smakuje wprost obłędnie. Podajemy przepis na prostą zupę cebulową

Na nadchodzące mrozy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca i podnosząca odporność zupa cebulowa.

Od kilku lat można zaobserwować, że w Polsce zima rozkręca się na całego dopiero w okolicach stycznia. Nie inaczej jest w tym roku! Po ciepłej jesieni i łagodnym początku zimy, z nowym rokiem przyszedł śnieg i pierwsze mrozy. A ma być jeszcze zimniej! Przy takiej pogodzie za oknem niezbędne jest ubieranie się ciepło i odpowiednie odżywianie, dzięki czemu organizm będzie przygotowany na walkę z ewentualnymi infekcjami, o które nietrudno w tym okresie. A co może być lepszego na przeziębienie niż cebula? Sprawdźcie genialny przepis na zupę cebulową!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cebuli

Cebula oraz czosnek to podstawa, jeśli chcecie się uchronić przed przeziębieniem! W cebuli można znaleźć takie witaminy, jak witaminy z grupy B, fosfor, cynk, magnez, potas i sód oraz oczywiście witaminę C! Ponieważ cebula doskonale odkaża i dezynfekuje, warto zrobić z niej domowy syrop na przeziębienie i kaszel. To naturalny antybiotyk, który pomoże w walce z infekcją.

Przepis na zupę cebulową

Zupa cebulowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga zaledwie kilku składników, które znajdziecie poniżej:

  • 5 cebul
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 kromki chleba
  • 1 natka pietruszki
  • 20 dag serka topionego
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej

Przygotowanie

  1. Chleb pokrójcie w kostkę i podsmażcie na suchej patelni.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażcie na maśle i dodajcie łyżeczkę warzywnej przyprawy. Gdy cebula się zrumieni, dodajcie ją do bulionu warzywnego i zagotujcie.
  3. Następnie do garnka wrzućcie serek topiony i gotujcie tak długo, aż się rozpuści. I gotowe! Zupę należy podawać z grzankami i szczyptą świeżej pietruszki.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Pyszna włoska zupa minestrone z warzywami to doskonałe danie na obiad. Idealna w sezonie wiosenno-letnim, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Włoska zupa minestrone to jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, które oznacza zupę. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, jej skład się zmienia w zależności od sezonu i dostępu do warzyw. Najczęściej znajdziecie w niej fasolkę, pomidory, cukinię, zielony groszek czy marchewkę. Zazwyczaj podawana jest solo, ale można serwować ją również z ryżem albo grzankami. W zależności od tego, co do niej dodacie, będzie mniej lub bardziej lekkostrawna. Warzywne zupy na wiosnę i lato Lekkie zupy to świetny wybór, gdy za oknem zaczyna robić się gorąco. Polecamy oczyszczającą zupę ogórkową , pyszną ogórkową na wczorajszym rosole oraz sycącą zupę jarzynową , która reguluje pracę jelit. Przepis na włoską zupę minestrone Składniki 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki + woda, w której się gotowała 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty 150 g cukinii 3-4 łyżki ryżu Sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na oleju w dużym garnku. Seler i marchewkę pokrójcie w drobne plastry i dodajcie do cebuli, podsmażcie. Dolejcie bulion warzywny oraz sok lub passatę pomidorową. Dorzućcie ryż, zamieszajcie i gotujcie 10 minut. Dodajcie białą fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała. Cukinię pokrójcie w cieńsze plasterki lub...

Przepis Ewa Wachowicz na zupę cebulową. Rozgrzewający klasyk wzbogaciła nietypowym dodatkiem
Ewa Wachowicz Facebook/Wikipedia Commons
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na zupę cebulową. Dodaje do niej kaszę gryczaną i robi z nią 1 rzecz
Zupa cebulowa to aromatyczna potrawa o intensywnym i głębokim smaku. Pochodzi z Francji, lecz już dawno zadomowiła się u nas. Ewa Wachowicz dodaje do niej niezwykły, polski akcent, czyli kaszę gryczaną. Być może w tej wersji posmakuje wam jeszcze bardziej. 

Nic tak nie syci i nie rozgrzewa jak talerz dobrej, gęstej zupy warzywnej. Takiej właśnie, jak zupa cebulowa. Słodko-słony smak, aromat cebuli i gorące grzanki z serem to wszystko, o czym można marzyć jesienią. Nie bójcie się, ten wariant zupy cebulowej nawet za bardzo nie tuczy.  Co niezwykłego jest w zupie cebulowej Ewy Wachowicz?  Ten przepis pochodzi z programu „Ewa gotuje”. Choć zupę cebulową przerabiano już na milion sposobów, ta opcja jest dość niezwykła. W oryginale jest to zazwyczaj zawiesista, gęsta zupa, w której widoczna jest poszatkowana cebula. Wersja Ewy to jedwabista zupa krem, o wyraźnym cebulowym smaku i aromacie.   To tradycyjne danie kuchni francuskiej jest prawie zawsze bardzo kaloryczne, a to za sprawą dużej ilości zawartego w nim sera. W przepisie gwiazdy polskiej telewizji - sera nie ma wcale lub pojawia się jedynie na grzankach.   Ostatni składnik nie tylko nadaje lokalnego charakteru zupie, ale również podnosi jej właściwości prozdrowotne. Jest nim kasza gryczana. Ewa Wachowicz nie tylko gotuje ją, lecz również praży i w ten sposób wydobywa jej cały smak i aromat.  Przepis na zupę cebulową wg. Ewy Wachowicz  Składniki:  4 duże cebule  1 marchewka   2 ziemniaki  1 pietruszka  1,5 l wywaru mięsnego na kościach  pieprz   sól  ugotowana i uprażona kasza gryczana   grzanki solo lub grzanki z serem żółtym  Sposób przygotowania:  Przygotujcie wywar mięsny na kościach wieprzowych. Gdy będzie gotowy, wyjmijcie z niego kości.  Warzywa umyjcie i obierzcie. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do gotującego się wywaru.  Gotujcie całość, aż...

Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Flickr
Newsy
Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Z przepisem na zupę pieczarkową poradzą sobie nawet nowicjusze, choć często potrawa ta na nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Aby to zmienić, warto nieco „podrasować” pieczarki przed dodaniem ich do zupy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.  Trik na smaczną zupę pieczarkową Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek. Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.  Przepis na zupę pieczarkową Składniki: pół kilograma ziemniaków 300 g pieczarek 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego  1 marchewka 1 cebula natka pietruszki kilka łyżek śmietanki 18%  2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 łyżki masła oliwa do smażenia sos sojowy kurkuma sól pieprz Przygotowanie: Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy,...

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten  1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
To zupa, która poprawia nastrój, rozgrzewa i doskonale nasyca. Jest idealna na czas, gdy za oknem zimno i pochmurno. Przyrządźcie ją z najlepszego przepisu, jaki zdobyliśmy.

Legenda mówi, że zupę cebulową po raz pierwszy przyrządził francuski król Ludwik XV. Władca wrócił zziębnięty i głodny z polowania, a w królewskiej kuchni znalazł tylko cebule, chleb, masło i szampana. Te 4 produkty stały się składnikami pierwszej zupy cebulowej. Bardziej prawdopodobną tajemnicą zupy cebulowej niż pusta zamkowa kuchnia jest jednak to, że zupa à l’oignon, bo tak się nazywa we Francji, powstała w biednych dzielnicach Paryża. Bo to danie jest smaczne, ciepłe i wartościowe, złożone z tanich, łatwo dostępnych składników. Było przysmakiem kupców i turystów, często jedzone wokół słynnych paryskich hal targowych. Dziś jest specjałem znanym na całym świecie.  Nie zmieniło się to, że nadal składa się z prostych, dostępnych składników, robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko. Jasiek Kuroń pokazuje jak. Sekret Jaśka Kuronia na najlepszą zupę cebulową Największym jego sekretem jest sprawdzona metoda wyciągnięcia całego smaku z cebuli. Ma na to doskonały sposób. Używa do tego masła, które powoduje, że szkląca się cebula lekko karmelizuje i oddaje daniu wszystkie swoje atuty: Mój sekret na idealną zupę cebulową to uczciwa porcja masła przy zeszkleniu cebuli i leciutką karmelizacja - praktycznie niewidoczna w kolorze. Ponadto nie dodaję soli do przesmażonej cebuli (sól dodaję później) dzięki czemu zupa ma cudownie słodkawy smak. Do zupy obowiązkowo tymianek i grzanka - chrupiąca, aromatyczna z ciągnącym się serem! 😀         Wyświetl ten post na Instagramie                    ...