zupa cebulowa
olkaaa / gotujmy.pl
Newsy

Podnosi odporność i smakuje wprost obłędnie. Podajemy przepis na prostą zupę cebulową

Na nadchodzące mrozy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca i podnosząca odporność zupa cebulowa.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Od kilku lat można zaobserwować, że w Polsce zima rozkręca się na całego dopiero w okolicach stycznia. Nie inaczej jest w tym roku! Po ciepłej jesieni i łagodnym początku zimy, z nowym rokiem przyszedł śnieg i pierwsze mrozy. A ma być jeszcze zimniej! Przy takiej pogodzie za oknem niezbędne jest ubieranie się ciepło i odpowiednie odżywianie, dzięki czemu organizm będzie przygotowany na walkę z ewentualnymi infekcjami, o które nietrudno w tym okresie. A co może być lepszego na przeziębienie niż cebula? Sprawdźcie genialny przepis na zupę cebulową!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości cebuli

Cebula oraz czosnek to podstawa, jeśli chcecie się uchronić przed przeziębieniem! W cebuli można znaleźć takie witaminy, jak witaminy z grupy B, fosfor, cynk, magnez, potas i sód oraz oczywiście witaminę C! Ponieważ cebula doskonale odkaża i dezynfekuje, warto zrobić z niej domowy syrop na przeziębienie i kaszel. To naturalny antybiotyk, który pomoże w walce z infekcją.

Przepis na zupę cebulową

Zupa cebulowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga zaledwie kilku składników, które znajdziecie poniżej:

  • 5 cebul
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 kromki chleba
  • 1 natka pietruszki
  • 20 dag serka topionego
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej

Przygotowanie

  1. Chleb pokrójcie w kostkę i podsmażcie na suchej patelni.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażcie na maśle i dodajcie łyżeczkę warzywnej przyprawy. Gdy cebula się zrumieni, dodajcie ją do bulionu warzywnego i zagotujcie.
  3. Następnie do garnka wrzućcie serek topiony i gotujcie tak długo, aż się rozpuści. I gotowe! Zupę należy podawać z grzankami i szczyptą świeżej pietruszki.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
sałatka szwabska przepis
AdobeStock
Newsy Sałatka szwabska Magdy Gessler to hit. Ten smak zawładnie wami na bardzo długo dzięki 1 składnikowi
Jeśli lubicie dania kuchni niemieckiej, to na pewno polubicie sałatkę szwabską z przepisu Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Wiedzieliście, ile wspólnego ma kuchnia polska z kuchnią niemiecką, tatarską, ukraińską, a nawet włoską? Dzięki położeniu geograficznemu Polski, Polacy mogą dziś próbować potraw, które ich przodkowie stworzyli zainspirowani daniami z innych krajów. Przez setki lat, kultury sąsiadujących z Polską państw przenikały się nawzajem, a w tym oczywiście sposoby przygotowywania różnych dań. Nawet do dziś można zauważyć wyraźne naleciałości z Europy Wschodniej w kuchni wschodnich regionów kraju i w okolicach Dolnego Śląska, gdzie przesiedlano ludność z Kresów. Sporo elementów wspólnych z kuchnią polską ma też niemiecka – choćby zamiłowanie do warzyw i mięs, w tym popularnej też u nas golonki. Niemcy, podobnie jak Polacy, mają słabość do marynowanych śledzi i kiszonej kapusty. Jednym z dań, które zdecydowanie posmakuje mieszkańcom obydwu krajów, jest sałatka szwabska, która składa się z popularnych w nich produktów! Przepis na sałatkę szwabską Magdy Gessler To bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu przekąska, która z pewnością będzie smakowała każdemu miłośnikowi polskiej i niemieckiej kuchni. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 300 g mortadeli 100 g czosnkowej cebuli białej 2 średnie pomidory Korniszony Papryka konserwowa 1 ząbek czosnku 60 g musztardy 30 ml soku z cytryny 2 łyżki oliwy Szczypiorek Szczypta cukru Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojoną w piórka cebulę posypcie solą i odstawcie. W misce wymieszajcie pokrojone w kostkę korniszony, paprykę i pomidory. Dodajcie mortadelę pokrojoną w paski. Następnie w mniejszej miseczce zróbcie sos z musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, soli i pieprzu....

Przeczytaj