Podlewacie smażone mięso taką wodą? Fatalnie. Wyjdzie twarde jak podeszwa i nigdy nie zmięknie
Własne
Newsy

Podlewacie smażone mięso taką wodą? Fatalnie. Wyjdzie twarde jak podeszwa i nigdy nie zmięknie

Choć przygotowanie gulaszu jest stosunkowo proste, łatwo można popełnić przy tym błąd, który zniweczy wasze starania. Jeśli mięso w gulaszu, pomimo duszenia, często wychodzi twarde, znamy przyczynę. Wielu z nas robi to zupełnie nieświadomie, marnując przy tym dobre składniki.

Mięsny gulasz to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie tej potrawy zajmuje trochę czasu, ale wymaga stosunkowo niewiele pracy.

Wystarczy pokroić mięso, podsmażyć, a następnie udusić i dodać pokrojone warzywa. Już po dwóch godzinach gulasz powinien być gotowy i można się nim zajadać z dodatkiem kaszy, świeżego pieczywa, ziemniaków czy innych dodatków - jak zwykle, wszystko zależy od osobistych upodobań.

Dlaczego mięso w gulaszu wychodzi twarde? 

Podstawą tego dania jest dobre mięso. Ważne jest, by było ono nie tylko smaczne i świeże, ale i odpowiednio miękkie. Niestety, nie zawsze się to udaje, nawet pomimo duszenia go przez kilka godzin. Dlaczego tak się dzieje?

Szkopuł tkwi w technice smażenia. Mięso na gulasz, zarówno wieprzowe jak i wołowe, należy najpierw podsmażyć na patelni, by się zamknęło i było po prostu smaczniejsze. Później trzeba wlać nieco wody i dusić mięso tak długo, aż zmięknie. Wydaje się proste, ale to właśnie tutaj wiele osób popełnia błąd. Podlewają mięso zimną wodą sprawiając w ten sposób, że będzie ono twarde nawet pomimo duszenia przez kilka godzin. 

Dlatego zapamiętajcie, że do mięsa na gulasz zawsze dolewa się gorącą wodę - to da wam gwarancję, że wyjdzie miękkie i będzie się rozpadać od dotknięcia widelcem. 

Zobacz także
Przez ten powszechny błąd mięso z patelni jest suche i twarde jak podeszwa. Magda Gessler tłumaczy, jak tego uniknąć

Przez ten powszechny błąd mięso z patelni jest suche jak wiór. Magda Gessler tłumaczy, jak go uniknąć

Robicie tak z czosnkiem przed jedzeniem? Większość Polaków przez całe życie popełnia ten błąd

Robicie tak z czosnkiem przed jedzeniem? Większość Polaków przez całe życie popełnia ten błąd

Co zrobić, by mięso na gulasz było soczyste?

Ten prosty patent powinien wystarczyć, by zapewnić odpowiednią miękkość mięsa. Warto zapoznać się z jeszcze kilkoma trikami, które mogą się okazać pomocne w trakcie przygotowań gulaszu:

  • Doprawiajcie mięso solą dopiero na samym końcu. Jeśli zrobicie to na początku, może stwardnieć i nawet wielogodzinne duszenie nie pomoże. 

  • Nigdy nie dociskajcie mięsa do patelni w trakcie smażenia. W ten sposób pozbawiacie je naturalnych soków, przez co staje się suche. 

  • Do gotującego się gulaszu możecie wlać nieco octu winnego lub czerwonego wina. Taki dodatek nada mięsu miękkości i będzie bardziej soczyste. 

Kotlety mielone

Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Własne
Newsy
Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Co zrobić, by mięso w gulaszu nie było twarde? Pomoże dodanie pospolitego składnika, którego regularnie używacie w kuchni.

Idealny gulasz wieprzowy lub wołowy to taki, w którym mięso jest tak miękkie, że rozpada się od samego dotknięcia widelcem. Nie każdemu udaje się uzyskać taki efekt i w rezultacie danie wychodzi niezbyt smaczne. Jeżeli chcecie uniknąć wpadki, dodajcie do mięsa jeden składnik, który na pewno macie w kuchennej szafce. Dzięki niemu mięso w gulaszu będzie zawsze idealnie miękkie! Jak zmiękczyć mięso na gulasz? By gulasz wyszedł smaczny, a mięso odpowiednio miękkie, przede wszystkim trzeba dać sobie dużo czasu na przygotowanie tej potrawy. Mięso do gulaszu, zwłaszcza wołowe, powinno się odpowiednio długo dusić - co najmniej godzinę po uprzednim podsmażeniu. Jednak, by zagwarantować miękkość mięsa, można dodatkowo skorzystać ze starego, sprawdzonego triku. Należy wykorzystać w tym celu zwykłą sodę oczyszczoną. Soda sprawi, że mięso szybciej stanie się miękkie i kruche. Wystarczy, że na kilka godzin przed duszeniem posypiecie mięso niewielką ilością sody i wstawicie je do lodówki. Przed smażeniem mięso należy wyjąć, opłukać z sody, osuszyć i gotowe - teraz należy je usmażyć i udusić z przyprawami tak, jak zwykle.  Jakie przyprawy dodać do gulaszu? By zapewnić odpowiedni smak i aromat gulaszu, poza mięsem dobrej jakości niezbędne są przyprawy. Najlepiej sprawdzą się: papryka słodka i ostra oraz wędzona - w proszku, w odpowiednich proporcjach. Słodka papryka nada przyjemnego smaku, a ostra mocno go podkręci.  majeranek - pozycja obowiązkowa w przypadku potraw mięsnych. oregano - sprawi, że gulasz będzie miał wspaniały smak. Oregano jest dość dominującą przyprawą, dlatego lepiej z nią nie przesadzić, jeśli nie chcecie zagłuszyć reszty smaków. pieprz - całe ziarenka dodajcie w trakcie gotowania, a ten mielony na sam koniec. liście laurowe - kilka liści...

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Flickr
Newsy
Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Wołowina, z której najczęściej przyrządzany jest gulasz, to niełatwy przeciwnik. Niewłaściwie potraktowane mięso może bowiem okazać się twarde i niedobre. Na szczęście wiemy, jak z nim postępować.

Właściwa obróbka mięsa to podstawa udanego obiadu, szczególnie jeśli chodzi o gulasz. Umieszczona w nim wołowina powinna wprost rozpływać się w ustach, być smaczna i aromatyczna. Jeśli wam na tym zależy, koniecznie zastosujcie się do 3 bardzo ważnych i kluczowych zasad. Jak kroić wołowinę do gulaszu, żeby nie była twarda? Mimo że w sklepach można kupić już pokrojone mięso na gulasz, zachęcamy was, byście tego nie robili. Lepiej kupcie ładny kawałek wołowiny i sami zajmijcie się krojeniem. Bowiem sposób, w jaki to zrobicie, odgrywa tutaj bardzo istotną rolę. Do tej czynności powinniście użyć bardzo ostrego noża. Mięso krójcie wzdłuż włókien, pod lekkim skosem. Jak zamarynować mięso do gulaszu wołowego? Drugą bardzo ważną kwestią jest marynata. Właściwie dobrana może znacznie skrócić czas duszenia wołowiny. Polecamy więc umieścić mięso na całą noc w solance (na każde 40 gramów soli przypada 1 litr przegotowanej wody). Możecie do niej również dodać swoje ulubione przyprawy, bulion lub odrobinę mleka. Kiedy powinno się przyprawiać gulasz? Ostatnia zasada dotyczy przyprawiania potrawy. Zawsze róbcie to na sam koniec, kiedy gulasz jest już gotowy. Przyprawianie w trakcie gotowania sprawia, że mięso staje się łykowate i twarde. Pamiętajcie również, że gulasz zawsze powinno się podlewać gorącą wodą lub bulionem, nigdy zimną. Stosując się do wszystkich reguł, możecie przygotować naprawdę przepyszny gulasz. Przepis na tradycyjny gulasz wołowy Składniki: 700 gramów wołowiny (karkówka, goleń, pręga lub łopatka) 300 ml bulionu 1 puszka pomidorów Warzywa: 2 czerwone papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: soli, pieprzu, kminku, ostrej i wędzonej papryki Przygotowanie Mięso umyjcie, osuszcie, pokrójcie i zamarynujcie według wcześniej...

Przepis na gulasz wołowy, dzięki któremu mięso smakuje idealnie, a nie jak guma do żucia. Mocno rozgrzewa
Adobe Stock
Przepisy
Rozgrzewający gulasz wołowy. Zróbcie tak, a mięso będzie mięciutkie, a nie jak guma do żucia
Porządny gulasz wołowy to wbrew pozorom żadna bułka z masłem. Podpowiemy wam jak sprawić, żeby mięso smakowało idealnie, a nie jak guma do żucia!

Problem z twardością mięsa wołowego w przeróżnych sosach i gulaszach jest stary jak świat. Zwykle scenariusz jest następujący. Chcemy zachwycić domowników nietuzinkowym daniem i wybieramy się do sklepu po kawałek wieprzowiny. Z radością przystępujemy do gotowania wykwintnego dania, a komplikacje zaczynają się już podczas gotowania. Mięso po prostu nie chce zmięknąć! Jak to zmienić? Dlaczego mięso wołowe jest twarde? Kluczem do poradzenia sobie z tym problemem jest wybór mięsa. Niestety w przeważającej większości wołowe mięso polskiego pochodzenia będzie po ugotowaniu twarde i gumowate. Dlaczego? W Polsce w powszechnej sprzedaży są raczej tańsze części tuszy wołowej. Warto zainwestować w lepsze mięso u zaufanego rzeźnika albo w dobrym sklepie mięsnym. Jak gotować mięso wołowe, żeby nie było twarde? Ponadto gotowanie wołowiny to zabawa tylko dla cierpliwych osób. Zwykle nawet godzina duszenia mięsa na wolnym ogniu to zdecydowanie za mało. Dobry gulasz z mięsa średniej jakości to przynajmniej 2-2,5 godziny obróbki termicznej. Warto jednak spróbować, bo efekty mogą być fantastyczne. Nie zapominajcie jeszcze o jednej ważnej rzeczy. W przeciwieństwie do gotowania drobiu czy wieprzowiny, moment solenia wołowiny jest niezwykle istotny. Krótko mówiąc - zostawcie tę czynność na sam koniec gotowania. W przeciwnym razie wasza wołowina wyjdzie wam twarda jak podeszwa! Przepis na gulasz wołowy Składniki: 30 dag mięsa wołowego – najlepiej rozbratel albo karkówka (pręga, łopatka czy szynka będą wymagały znacznie dłuższego czasu gotowania!) Papryka wędzona i słodka w proszku Kilka ząbków czosnku i cebula Bulion – ok. szklanka Suszony majeranek Sól i pieprz Łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę....