Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki
AdobeStock
Newsy

Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki

Herbata już sama w sobie jest zdrowa, ale możecie jeszcze bardziej wzmocnić jej działanie, dodając do niej... kwiatki. Wiecie, które kwiaty z powodzeniem możecie dodawać do swojego ulubionego napoju?

Herbata jest jednym z najczęściej pitych napojów świata. Liczne badania wykazały, że różne rodzaje herbaty mogą wzmacniać układ odpornościowy, zwalczać stany zapalne, a nawet zapobiegać rakowi i chorobom serca. A co, gdy dodamy do herbaty kwiaty?

Dodawanie do herbaty jadalnych kwiatów nie tylko podkręci jej walory smakowe i poprawi jej zapach, ale także nada jej pięknego i estetycznego wyglądu. Ale to nie wszystko. Dodając do swojej herbaty kwiaty, możemy sprawić, że nasz napój będzie jeszcze zdrowszy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie kwiaty można dodawać do herbaty?

Do zaparzonej herbaty możecie dodać następujące kwiaty:

  • kwiaty forsycji
  • bratki
  • stokrotki
  • kwiaty drzew owocowych (np. jabłoni czy wiśni)
  • kwiaty bzu
  • fiołki
  • jaśmin

O czym należy pamiętać?

Wybierając kwiaty do herbaty, nie zbierajcie ich „byle gdzie", ani nie kupujcie ich w kwiaciarni, ponieważ nie wiadomo, czym takie kwiaty były nawożone. Idealnie by było, gdybyście wybrali kwiatki dziko rosnące, najlepiej jak najdalej ruchliwych tras.

Zobacz także
Do czego służy nacięcie na kartoniku od herbaty? W życiu byście na to nie wpadli

Do czego służy nacięcie na kartoniku od torebki herbaty? W życiu byście na to nie wpadli

Zalewacie 2 razy tę samą torebkę herbaty? Przeczytajcie, a nigdy więcej tak nie zrobicie

Zalewacie 2 razy tę samą torebkę herbaty? Przeczytajcie, a nigdy więcej tak nie zrobicie

Co dobrego kryją w sobie poszczególne kwiaty?

Chcecie wzmocnić walory zdrowotne swojej herbaty dodając do niej kwiatki? Sprawdźcie, jakie działanie mają poszczególne z nich.

Kwiaty forsycji

  • podnoszą ogólną odporność organizmu
  • uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne
  • mają właściwości antyoksydacyjne, rozkurczowe, uspokajające i przeciwalergiczne

Bratki

  • mają silne właściwości moczopędne
  • oczyszczają drogi moczowe z toksyn
  • poleca się je przy zapaleniu pęcherza
  • są stosowane przy zaburzeniach pracy nerek
  • są wykorzystywane w kamicy nerkowej

Stokrotki

  • napar z ziela stokrotki obniża ciśnienie krwi
  • przeciwdziała miażdżycy
  • jest stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych
  • to łagodny środek ściągający w nieżytach przewodu pokarmowego

Kwiaty jabłoni 

  • garbniki pomogą przy niestrawności
  • kwasy rozjaśnią cerę
  • flawonoidy pomogą zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi

Kwiaty wiśni

  • środek napotny przy zapaleniu płuc
  • napar stosowany jest przy leczeniu zapalenia spojówek

Kwiaty bzu

  • przyspieszają leczenie trudno gojących się, ropiejących ran
  • stosowane są przy dolegliwościach reumatycznych i neurologicznych
  • łagodzą bóle stawów
  • zmniejszają ból towarzyszący zapaleniu korzonków
  • olejek eteryczny z kwiatów bzu uspokaja, relaksuje, łagodzi stres i zmniejsza napięcie

Fiołki

  • działają moczopędnie
  • napotnie
  • odtruwająco
  • wykrztuśnie
  • przeciwzapalnie
  • przeciwreumatycznie
  • przeczyszczająco
  • ułatwiają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii

Jaśmin

  • likwiduje zmarszczki
  • nawilża skórę oraz poprawia jej elastyczność
  • leczy oparzenia słoneczne
  • wspomaga leczenie trądziku

Źródło: blog.planteon.pl, ziolove.pl, poradnikzdrowie.pl, zdrowie.tvn.pl, herbiness.com, garneczki.pl, msn.com.pl

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli chorujecie na to, zrezygnujcie z soku i dżemu
Adobe Stock
Newsy
Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli cierpicie na tę chorobę, zrezygnujcie z soku i innych przetworów
Co warto wiedzieć o czarnym bzie, żeby czerpać z jego zdrowotnych właściwości i uniknąć skutków niekorzystnych dla zdrowia?

Z czarnego bzu używamy zarówno kwiatów jak i owoców. Z kwiatów najczęściej robione są napary, z owoców – przetwory. Niedojrzałe owoce tej rośliny są trujące, z kolei przetwory z dojrzałych, nie tylko są smakołykiem, ale też cenionym, domowym lekiem na przeziębienie. Nie wszyscy jednak mogą leczyć grypę i zbijać gorączkę pijąc soki z czarnego bzu. Są osoby, które powinny zrezygnować z przygotowywania zapasów na zimę z dodatkiem tej rośliny. Czarny bez jako składnik wykorzystywany w medycynie naturalnej To roślina, która nie wymaga szczególnych warunków do wzrostu. Rośnie na zwykłych, niespecjalnie żyznych glebach, znosi trudne warunki atmosferyczne, jak w Polsce, z dużymi różnicami temperatury pomiędzy dniem i nocą, a także latem i zimą. Dlatego znana jest na niemal całym świecie, a jej kwiaty i jagody cenione są w wielu krajach i to już od starożytności. Czarny bez wykorzystywany jest w medycynie ludowej we Francji, gdzie został uznany za tradycyjny lek ziołowy. W Niemczech powszechnie używa się w zielarstwie kwiatów tej rośliny. Na Bliskim Wschodzie, choćby w Izraelu ekstrakt z owoców uważany jest za suplement diety. Także w naszym kraju stosowany jest od wieków, a przepisy na napary z kwiatów i przetwory z owoców, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w wielu polskich rodzinach. Dlaczego niektórzy nie mogą jeść przetworów z czarnego bzu? Warto jednak wiedzieć, że są pewne choroby i sytuacje będące przeciwskazaniami do jedzenie potraw z dodatkiem tej rośliny. Naparów i przetworów z jej kwiatów nie mogą spożywać osoby, które biorą leki przeciwcukrzycowe. Czarny bez w interakcji z tymi rodzajami leków, powoduje obniżenie poziomu cukru. Cukrzycy zdecydowanie powinni unikać czarnego...

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .
Adobe Stock
Newsy
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy
Pachnące kwiaty i smaczne owoce czarnego bzu, mają właściwości lecznicze. O czym pamiętać, żeby faktycznie leczyły?

Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem. Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie? Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.  Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.  Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje. Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów...

Te owoce pomagają na żołądek i jelita, zmniejszają ryzyko zawału i udaru. Jedzcie je zimą
Adobe Stock
Newsy
Te niedoceniane owoce pomagają na żołądek i jelita. Zmniejszają ryzyko zawału i udaru
Jagody tej rośliny zbiera się późną jesienią. Są bardzo cierpkie w smaku, ale pozbędziemy się go, gdy zamrozimy owoce, lub zbierzemy je po pierwszych przymrozkach.

Jeśli tarnina kojarzy wam się z cierniowymi krzewami, to jest to bardzo trafne skojarzenie. W przeszłości była wykorzystywana do budowy zasieków i umocnień, z powodu gęstych i raniących gałęzi. Dziś można jeszcze zobaczyć nieprzebrane żywopłoty, chroniące dostępu do prywatnych posesji. Jednak tarnina ma też szerokie działanie prozdrowotne. Jak jej używać? Podpowiadamy. Jak przygotować napar i odwar z tarniny? Napar przygotowuje się z kwiatów tarniny.  1 łyżeczkę ususzonych kwiatów zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy do zaparzenia. Po około 10 minutach, napar jest gotowy. Odwar z kolei przygotowujemy z owoców tarniny.  1 łyżką stołową owoców zalewamy szklanką letniej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar, studzimy przez 15 minut, a następnie rozcieńczamy ciepłą wodą w proporcji 1:1. Dlaczego mówimy naparze i odwarze? Czym się różnią, poza użyciem w powyższym przepisie  innych części roślin? Odwar, napar i macerat Wszystko zależy od ilości użytej wody, formy użytych owoców czy ziół i technologii przygotowania. Od tego jak przygotujemy syrop, zależą jego właściwości, czyli jakie substancje przenikną do roztworu i jaka będzie jego trwałość. W warunkach domowych, używając kwitnących wiosną kwiatów tarniny lub dojrzewających jesienią owoców, możemy przygotować każdy z trzech wymienionych syropów. Czym się różnią i jak je przyrządzić? Napar Aby przygotować napar, odmierzamy zaleconą w przepisie ilość owoców i zalewamy podaną ilością gorącej wody. Odstawiamy na 15 minut podtrzymując temperaturę, a następnie przecedzamy przez gazę. Odwar W tym przypadku używamy całych lub rozdrobnionych owoców i zalewamy je...