Leczo
gotujmy.pl/kissandra
Newsy

Podkręć smak lecza 1 składnikiem. Tylko nieliczni się na niego odważą

Miłośnicy tego dania muszą koniecznie wypróbować przepis na leczo z ciekawym dodatkiem!
Katarzyna Wyborska
styczeń 21, 2021

Zima to czas, gdy chętniej sięga się po rozgrzewające dania. Zupa, gulasz albo leczo to genialny pomysł na obiad, gdy za oknem śnieg i mróz. A poza tym kiedy należy jeść te dania, jak nie teraz? Latem jest za gorąco na jedzenie takich potraw, a przecież są bardzo smaczne i warto je od czasu do czasu przygotować. Na przykład klasyczne leczo, które nie tylko rozgrzewa, ale i jest bardzo zdrowe. Nawet osoby na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sposób na leczo

Wiedzieliście, że w Polsce większość ludzi przyrządza leczo ze „złej” papryki? Chodzi o to, że tradycyjne węgierskie leczo powinno być gotowane z dodatkiem konkretnej odmiany papryki, którą trudno jest w Polsce dostać. Pisaliśmy o tym w tym artykule. Jednak to przygotowywane z popularnych w Polsce papryk też jest przecież bardzo smaczne!

Przepis na wyjątkowe leczo

Jeżeli jesteście miłośnikami tego dania, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu, który zawiera pewien ciekawy dodatek. Mowa o białym winie! Nie musicie się martwić o procenty – wyparują w trakcie gotowania. Za to leczo będzie genialnie smakowało!

Przygotujcie sobie poniższe składniki:

  • 1 kg papryki
  • Pół kilo pomidorów
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka.
  2. Paprykę umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie w kosteczkę. Możecie też zamiast tego kupić gotowe pomidory w puszce.
  4. Pokrójcie drobno słoninę.
  5. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim kawałeczki słoniny i cebulę. Dodajcie pokrojoną paprykę i duście pod przykryciem.
  6. Na patelnię wrzućcie pomidory, doprawcie papryką słodką i ostrą, cukrem, solą oraz pieprzem. Wlejcie wino i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Smacznego!
Komentarze
leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia
Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!   Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie! Przepis na leczo z kiełbasą Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników: 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem! 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj ) 1 duża cukinia 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki Ziele angielskie Bazylia Liście laurowe Oregano Mielona słodka papryka Mielona papryczka chilli Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną...

Przeczytaj
Domowy smalec
gotujmy.pl/migotka28
Newsy Pyszny smalec domowej roboty z dodatkiem cebulki. Idealny na sylwestrowy stół
Szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski? Przygotujcie smaczne kanapki z pysznym, domowej roboty smalcem!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!   Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki!  Przepis na domowy smalec z cebulą Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg słoniny 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz Sól Przygotowanie Odetnijcie ze słoniny skórę. Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach. Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i...

Przeczytaj
makaron przepis
Ag.Zetka / gotujmy.pl
Newsy Została wam po świętach kiełbasa? Nie wyrzucajcie jej. Zróbcie z niej to obłędne danie
Po świętach czas na czyszczenie lodówki! Zróbcie szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i kilku innych składników.
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy. Przepis na makaron z kiełbasą Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów? Będziecie potrzebowali poniższych składników: Ok. 30 dag kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka Ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 300 g makaronu penne Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania) Papryka ostra mielona Pomidorki koktajlowe Olej Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu. Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie. I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.   Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

Przeczytaj