Zima to czas, gdy chętniej sięga się po rozgrzewające dania. Zupa, gulasz albo leczo to genialny pomysł na obiad, gdy za oknem śnieg i mróz. A poza tym kiedy należy jeść te dania, jak nie teraz? Latem jest za gorąco na jedzenie takich potraw, a przecież są bardzo smaczne i warto je od czasu do czasu przygotować. Na przykład klasyczne leczo, które nie tylko rozgrzewa, ale i jest bardzo zdrowe. Nawet osoby na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia!
Sposób na leczo
Wiedzieliście, że w Polsce większość ludzi przyrządza leczo ze „złej” papryki? Chodzi o to, że tradycyjne węgierskie leczo powinno być gotowane z dodatkiem konkretnej odmiany papryki, którą trudno jest w Polsce dostać. Pisaliśmy o tym w tym artykule. Jednak to przygotowywane z popularnych w Polsce papryk też jest przecież bardzo smaczne!
Przepis na wyjątkowe leczo
Jeżeli jesteście miłośnikami tego dania, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu, który zawiera pewien ciekawy dodatek. Mowa o białym winie! Nie musicie się martwić o procenty – wyparują w trakcie gotowania. Za to leczo będzie genialnie smakowało!
Przygotujcie sobie poniższe składniki:
Zobacz także:
- 1 kg papryki
- Pół kilo pomidorów
- 100 g słoniny wędzonej
- 1 cebula
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka.
- Paprykę umyjcie i pokrójcie w kostkę.
- Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie w kosteczkę. Możecie też zamiast tego kupić gotowe pomidory w puszce.
- Pokrójcie drobno słoninę.
- Następnie na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim kawałeczki słoniny i cebulę. Dodajcie pokrojoną paprykę i duście pod przykryciem.
- Na patelnię wrzućcie pomidory, doprawcie papryką słodką i ostrą, cukrem, solą oraz pieprzem. Wlejcie wino i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Smacznego!