Zima to czas, gdy chętniej sięga się po rozgrzewające dania. Zupa, gulasz albo leczo to genialny pomysł na obiad, gdy za oknem śnieg i mróz. A poza tym kiedy należy jeść te dania, jak nie teraz? Latem jest za gorąco na jedzenie takich potraw, a przecież są bardzo smaczne i warto je od czasu do czasu przygotować. Na przykład klasyczne leczo, które nie tylko rozgrzewa, ale i jest bardzo zdrowe. Nawet osoby na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia!

Sposób na leczo

Wiedzieliście, że w Polsce większość ludzi przyrządza leczo ze „złej” papryki? Chodzi o to, że tradycyjne węgierskie leczo powinno być gotowane z dodatkiem konkretnej odmiany papryki, którą trudno jest w Polsce dostać. Pisaliśmy o tym w tym artykule. Jednak to przygotowywane z popularnych w Polsce papryk też jest przecież bardzo smaczne!

Przepis na wyjątkowe leczo

Jeżeli jesteście miłośnikami tego dania, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu, który zawiera pewien ciekawy dodatek. Mowa o białym winie! Nie musicie się martwić o procenty – wyparują w trakcie gotowania. Za to leczo będzie genialnie smakowało!

Przygotujcie sobie poniższe składniki:

Zobacz także:

  • 1 kg papryki
  • Pół kilo pomidorów
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka.
  2. Paprykę umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie w kosteczkę. Możecie też zamiast tego kupić gotowe pomidory w puszce.
  4. Pokrójcie drobno słoninę.
  5. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim kawałeczki słoniny i cebulę. Dodajcie pokrojoną paprykę i duście pod przykryciem.
  6. Na patelnię wrzućcie pomidory, doprawcie papryką słodką i ostrą, cukrem, solą oraz pieprzem. Wlejcie wino i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Smacznego!