Leczo
gotujmy.pl/kissandra
Newsy

Podkręć smak lecza 1 składnikiem. Tylko nieliczni się na niego odważą

Miłośnicy tego dania muszą koniecznie wypróbować przepis na leczo z ciekawym dodatkiem!

Zima to czas, gdy chętniej sięga się po rozgrzewające dania. Zupa, gulasz albo leczo to genialny pomysł na obiad, gdy za oknem śnieg i mróz. A poza tym kiedy należy jeść te dania, jak nie teraz? Latem jest za gorąco na jedzenie takich potraw, a przecież są bardzo smaczne i warto je od czasu do czasu przygotować. Na przykład klasyczne leczo, które nie tylko rozgrzewa, ale i jest bardzo zdrowe. Nawet osoby na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na leczo

Wiedzieliście, że w Polsce większość ludzi przyrządza leczo ze „złej” papryki? Chodzi o to, że tradycyjne węgierskie leczo powinno być gotowane z dodatkiem konkretnej odmiany papryki, którą trudno jest w Polsce dostać. Pisaliśmy o tym w tym artykule. Jednak to przygotowywane z popularnych w Polsce papryk też jest przecież bardzo smaczne!

Przepis na wyjątkowe leczo

Jeżeli jesteście miłośnikami tego dania, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu, który zawiera pewien ciekawy dodatek. Mowa o białym winie! Nie musicie się martwić o procenty – wyparują w trakcie gotowania. Za to leczo będzie genialnie smakowało!

Przygotujcie sobie poniższe składniki:

  • 1 kg papryki
  • Pół kilo pomidorów
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka.
  2. Paprykę umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie w kosteczkę. Możecie też zamiast tego kupić gotowe pomidory w puszce.
  4. Pokrójcie drobno słoninę.
  5. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim kawałeczki słoniny i cebulę. Dodajcie pokrojoną paprykę i duście pod przykryciem.
  6. Na patelnię wrzućcie pomidory, doprawcie papryką słodką i ostrą, cukrem, solą oraz pieprzem. Wlejcie wino i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Smacznego!
Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...

bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką
Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci! Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g) 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu) Pół kilograma ziemniaków 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 2 pietruszki 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 mała, ostra papryczka 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje,...

bogracz
gotujmy.pl/katarzyna_j
Newsy
Rozgrzewający węgierski bogracz idealny na zimowe chłody. Syci lepiej niż inne dania
Wasi domownicy oszaleją na punkcie smaku tej pysznej zupy. Zróbcie ją koniecznie teraz, gdy za oknem panują wyjątkowo niskie temperatury.

Bogracz to nazwa tradycyjnego węgierskiego kociołka rozszerzającego się ku górze. Wiesza się go nad paleniskiem i gotuje w nim bogracz, czyli zupę gulaszową. To doskonałe danie na zimowe, chłodniejsze dni – cudownie rozgrzewa od środka i syci na długie godziny. Docenicie ją po długim spacerze albo gdy przemarzniecie – od razu postawi was na nogi. Zupa gulaszowa W swoim składzie ma dużo mięsa – łopatki wieprzowej oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca, ale i aromatyczna. Kto raz spróbuje prawdziwej węgierskiej zupy, ten zakocha się bezpowrotnie. To jedno z uwielbianych przez Polaków dań, z łatwością możecie zjeść je w każdej restauracji serwującej kuchnię węgierską. Ale zrobienie tej potrawy nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego warto przyrządzić ją samodzielnie w domu. Pamiętajcie, że jeśli nie macie pod ręką dobrych pomidorów to możecie użyć tych z puszki albo pomidorowej passaty. Jeśli lubicie paprykę to możecie dorzucić jej więcej, a na przykład zredukować ilość ziemniaków. Ciekawym urozmaiceniem, które pojawia się w wielu przepisach, z pewnością będą pieczarki, które są bardzo popularne w wielu domach. Przepis na węgierski bogracz Składniki 700g łopatki wieprzowej 200g boczku wędzonego 1 większa cebula 4 średnie ziemniaki 2 duże czerwone papryki 2 większe pomidory lub 3 mniejsze 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 litr wody Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i razem podsmażcie na dużej patelni albo w szerokim garnku. Dodajcie łopatkę pokrojoną w większą kostkę. Smażcie 10 minut, po czym wlejcie wodę. Dodajcie paprykę w proszku i gotujcie przez...

zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak.  Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie. Przepis na zupę pomidorową z papryką Będziecie potrzebować 4 pomidorów 4 czerwone papryki 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 łyżki oliwy 1 łyżki masła ¾ szklanki wody lub bulionu Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku Przygotowanie Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie...