
Czy masło trzeba przechowywać w lodówce? Jeżeli macie sporą rodzinę lub jadacie dużo masła, to nie będzie to konieczne - wówczas produkt ten na tyle szybko znika, że nie zdąży się zepsuć i można go trzymać na maselniczce w kuchennej szafce lub na blacie. Jeżeli jednak kostka masła wystarcza u was na długo, trzeba przechowywać ją w lodówce. A jak wszyscy wiemy, masło wyciągnięte z lodówki nie nadaje się do niczego poza robieniem kruchego ciasta - jest bardzo twarde, trzeba je “skrobać” i nie da się posmarować nim kanapek. Niektórzy wobec tego używają popularnego sprzętu AGD do zmiękczenia masła - ale czy to dobry pomysł? Sprawdźcie.
Czy można podgrzewać masło w mikrofali?
Część z was na pewno po wyciągnięciu twardego masła z lodówki wstawia je na kilkanaście sekund do mikrofali. Trzeba przyznać, że to bardzo szybki i prosty sposób na zmiękczenie masła, ale czy zdrowy? Nie do końca.
Okazuje się, że przed podgrzewanie w mikrofali masło traci wartości odżywcze - zwłaszcza witaminę B12. Dzieje się tak przez oddziaływanie wysokiej temperatury. A do tego można bardzo łatwo przesadzić przy podgrzewaniu, na przykład przez ustawienie zbyt wysokiej mocy urządzenia lub czasu podgrzewania. Wystarczy chwila nieuwagi, by roztopić masło i wówczas można już tylko użyć go do przygotowania ciasta (po uprzednim ostudzeniu, ponieważ wlanie gorącego masła do masy sprawi jedynie, że może wam wyjść zakalec).
Jak szybko zmiękczyć masło?
Bardziej bezpiecznym i pewnym sposobem na zmiękczenie twardej kostki masła jest zrobienie kąpieli wodnej inaczej - zamiast kłaść masło do naczynia umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą, można to wykonać w jeszcze bezpieczniejszy sposób.
Wystarczy, że zagotujecie wodę w czajniku i wlejecie ją do szerokiej miski lub szklanki (powinna się w niej zmieścić kostka masła). Pozostawcie wrzątek w naczyniu na około minutę i wylejcie wodę. Następnie przykryjcie kostkę masła gorącą miską lub szklanką i poczekajcie kolejną minutę (uważajcie - naczynie jest gorące! Użyjcie rękawicy kuchennej lub szmatki). Po tym czasie masło będzie już na tyle miękkie, że da się je rozsmarować na kanapkach. Gotowe!
Źródło: radiozet.pl, Przyślij Przepis/YouTube