Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych
AdobeStock
Newsy

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Ta metoda sprawia, że masło traci na wartościach odżywczych i smaku. Niestety, wciąż wiele osób ją stosuje.

Czy masło trzeba przechowywać w lodówce? Jeżeli macie sporą rodzinę lub jadacie dużo masła, to nie będzie to konieczne - wówczas produkt ten na tyle szybko znika, że nie zdąży się zepsuć i można go trzymać na maselniczce w kuchennej szafce lub na blacie. Jeżeli jednak kostka masła wystarcza u was na długo, trzeba przechowywać ją w lodówce. A jak wszyscy wiemy, masło wyciągnięte z lodówki nie nadaje się do niczego poza robieniem kruchego ciasta - jest bardzo twarde, trzeba je “skrobać” i nie da się posmarować nim kanapek. Niektórzy wobec tego używają popularnego sprzętu AGD do zmiękczenia masła - ale czy to dobry pomysł? Sprawdźcie. 

Czy można podgrzewać masło w mikrofali?

Część z was na pewno po wyciągnięciu twardego masła z lodówki wstawia je na kilkanaście sekund do mikrofali. Trzeba przyznać, że to bardzo szybki i prosty sposób na zmiękczenie masła, ale czy zdrowy? Nie do końca.

Okazuje się, że przed podgrzewanie w mikrofali masło traci wartości odżywcze - zwłaszcza witaminę B12. Dzieje się tak przez oddziaływanie wysokiej temperatury. A do tego można bardzo łatwo przesadzić przy podgrzewaniu, na przykład przez ustawienie zbyt wysokiej mocy urządzenia lub czasu podgrzewania. Wystarczy chwila nieuwagi, by roztopić masło i wówczas można już tylko użyć go do przygotowania ciasta (po uprzednim ostudzeniu, ponieważ wlanie gorącego masła do masy sprawi jedynie, że może wam wyjść zakalec). 

Zobacz także
Tłuste i zdrowsze od margaryny. Zastąpicie nim masło

Tym pożywnym smarowidłem zastąpicie masło. Wcale nie chodzi o margarynę

Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki

Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki

Jak szybko zmiękczyć masło? 

Bardziej bezpiecznym i pewnym sposobem na zmiękczenie twardej kostki masła jest zrobienie kąpieli wodnej inaczej - zamiast kłaść masło do naczynia umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą, można to wykonać w jeszcze bezpieczniejszy sposób.

Wystarczy, że zagotujecie wodę w czajniku i wlejecie ją do szerokiej miski lub szklanki (powinna się w niej zmieścić kostka masła). Pozostawcie wrzątek w naczyniu na około minutę i wylejcie wodę. Następnie przykryjcie kostkę masła gorącą miską lub szklanką i poczekajcie kolejną minutę (uważajcie - naczynie jest gorące! Użyjcie rękawicy kuchennej lub szmatki). Po tym czasie masło będzie już na tyle miękkie, że da się je rozsmarować na kanapkach. Gotowe!

Źródło: radiozet.pl, Przyślij Przepis/YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki
AdobeStock
Newsy
Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki
Co zrobić, by łatwo zmiękczyć masło, ale go nie rozpuścić? Wykorzystajcie ten prosty sposób.

Nie ma nic lepszego na śniadanie, niż świeży, chrupiący chleb posmarowany miękkim masłem. Jeżeli zapomnieliście wyjąć je z lodówki i jest wciąż bardzo twarde, nic straconego – istnieje prosty trik który sprawi, że masło stanie się miękkie w kilka minut. I wcale nie musicie użyć do tego kuchenki mikrofalowej! Poznajcie ten łatwy sposób na twarde masło.  Jak łatwo zmiękczyć masło? Jeżeli kiedykowiek próbowaliście zmiękczyć masło w kuchence mikrofalowej to dobrze wiecie, jak to się może skończyć. Wystarczy o nim zapomnieć lub ustawić zbyt wysoką moc urządzenia i nieszczęście gotowe – będziecie mieli masło w formie płynnej. Zamiast je wylewać, dajcie mu ostygnąć i użyjcie na przykład do przygotowania ciasta z przepisu, który wymaga użycia rozpuszczonego masła. Jeżeli jednak danego dnia nie pieczecie, uchronicie się przed tragedią stosując ten prosty trik. Wystarczy, że do miski wlejecie gorącą wodę. Odczekajcie kilka minut, by naczynie się nagrzało i wylejcie wodę. Następnie miską przykryjcie masło na kilka chwil. Ciepło sprawi, że masło stanie się miękkie, ale się nie rozpuści. Wystarczy parę minut, a będziecie mogli posmarować kanapki masłem z lodówki! Prawda, że proste? @foodnetwork don’t microwave the butter, try this 👆 ♬ original sound - Betelgeusethestar Inne sposoby na twarde masło Jeżeli przyrządzacie na przykład ciasto czy inne wypieki i potrzebujecie do nich miękkiego masła, możecie wykorzystać kilka innych, bardzo przydatnych trików. Znaliście wszystkie z nich? starcie masła na tarce - wystarczy po prostu wziąć kostkę masła i zetrzeć na tarce na dużych oczkach kąpiel wodna - sposób podobny do wykorzystania gorącej miski. W niewielkim garnku zagotujcie wodę i umieśćcie na nim miskę. Włóżcie do niej masło, przykryjcie...

Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz
Ten prosty trik sprawi, że ser pozostanie świeży na długo!

Kawałek aromatycznego sera typu cheddar lub parmezanu jest niezbędnym elementem w lodówce - szczególnie, jeśli przepadacie za włoską kuchnią. Jednak nieodpowiednio przechowywany, ser szybko w lodówce staje się suchy, twardy i zwyczajnie niesmaczny. Koniecznie sprawdźcie co zrobić, by zachować jego świeżość na jak najdłużej. Jak przechowywać ser? By ser tak szybko nie wysychał, należy wykorzystać skuteczny, choć mało znany sposób - przed włożeniem go do lodówki posmarujcie go niewielką ilością oliwy z oliwek. Tłuszcz zapobiegnie wysychaniu i sprawi, że ser będzie dłużej smaczny. By smak sera był dobry jak najdłużej, należy przechowywać go w odpowiedni sposób. Ten zależy od kilku czynników - pierwszym jest forma tego produktu. Sery kupowane w kostkach będą nadawały się do zjedzenia nawet przez trzy tygodnie od umieszczenia ich w lodówce. Z kolei te w plastrach należy zjeść w ciągu maksymalnie czterech dni, ponieważ pleśnieją o wiele szybciej od serów w kawałku.  Kolejny to opakowanie. Najlepiej, jeśli będziecie trzymali ser w tym samym opakowaniu, w którym go kupiliście, ale równie dobrze można przełożyć go do folii. Najważniejsze, by nie miał on kontaktu z jedzeniem o intensywnym zapachu, ponieważ wówczas ser przejdzie aromatem i nie będzie już taki smaczny.  Nie bez znaczenia jest temperatura przechowywania. Złota zasada mówi o tym, by ser leżał w temperaturze około 6 stopni Celsjusza. Należy więc umieścić go w najcieplejszym miejscu lodówki, czyli jak najdalej od zamrażarki. Jeśli więc w waszej lodówce zamrażarka znajduje się w dolnej części urządzenia, to połóżcie ser na najwyższej półce. A jeśli w górnej części - to w dolnej szufladzie.  Zasady przechowywania produktów w lodówce By kupione przez was jedzenie było długo świeże i smaczne, stosujcie się do tych zasad, gdy wkładacie je do...

Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy można jeść dwuletnie kiszonki?
Wikimedia Commons
Newsy
Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy jedzenie 2-letnich i starszych kiszonek jest bezpieczne?
Ogórki ukiszone i schowane do spiżarni stoją tam nieraz latami, bo najpierw przecież trzeba dojeść przetwory z ubiegłego roku. Czy rzeczywiście powinno się je trzymać, aż tak długo? Czy lepiej i zdrowiej spożyć je szybciej? Jeżeli tak, to do kiedy? 

Ogórki kiszone to wspaniała przekąska i dodatek do kanapek czy obiadu. Wiedzą o tym gospodynie, dlatego co roku przygotowują kolejne słoje wypełnione tymi warzywami. Takie ogórki to samo zdrowie. Pod warunkiem, że przestrzegacie pewnych zasad. Dotyczą one m.in. terminu przydatności do spożycia.  Prawie każdy produkt spożywczy, powinno się przechowywać przez pewien, określony czas. Będzie on inny dla ogórków, które zaczęliście już jeść, jak również dla tych, które pozostają zamknięte w słoikach, a jeszcze inny dla kiszonek pasteryzowanych.  Jak szybko należy zjeść ogórki już napoczęte?  Czasami otwieracie kiszonki i zjadacie jednego czy dwa ogórki. Pamiętajcie wówczas, że takie przetwory trzeba włożyć do lodówki. Pozostawione na blacie kuchennym, czy w szafce – szybko ulegną zepsuciu.   Włożony do lodówki otwarty słoik można przechowywać tam od kilku tygodni do maksymalnie trzech miesięcy. Pod pewnymi warunkami. Ogórki powinny być pokryte zalewą i dokładnie zamknięte. Tylko tak drobnoustroje bytujące w lodówce nie przedostaną się do warzyw i nie popsują wam szyków.  Jak szybko powinno się spożyć ogórki kiszone z zamkniętego słoika?  Bardzo ważne jest to, gdzie przechowujecie wasze zamknięte kiszonki. Najlepiej nadają się do tego chłodne i ciemne miejsca, w których temperatura jest dość niska, np. piwnica. Jeżeli jednak nie posiadacie takiego miejsca w domu, możecie również trzymać je w lodówce.  Szczelnie zamknięte słoje z ogórkami wytrzymają w takich warunkach około 6-10 miesięcy. Jeżeli były one dodatkowo pasteryzowane, wówczas możecie cieszyć się nimi nawet przez rok.  Jak rozpoznać zepsute ogórki?  Biały, gruby kożuch pleśni na wierzchu ogórków powinien was skłonić do wyrzucenia przetworów. To nie jest...

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje
Flickr
Newsy
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami
Zdarza wam się trzymać masło poza lodówką? Przeczytajcie, jak długo można to robić, by nie przypłacić na zdrowiu.

Wielu z was na pewno lubi jeść masło i często używa go do kanapek, nawet pomimo jego galopujących cen. Wielu zastanawia się także, który tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast - masło czy margaryna ? Te wątpliwości zostawmy jednak na inny czas, a dzisiaj zadajmy sobie jedno pytanie dotyczące przechowywania masła. Czy zdarza wam się czasem zostawiać je poza lodówką? Czy to na pewno bezpieczne? Przeczytajcie! Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Wielu z nas nie potrafi oprzeć się smakowi świeżej kromki chleba posmarowanej masłem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo przechowywać masło i jak długo może ono spędzić poza lodówką. Spieszymy z odpowiedzią. Czy przechowywanie masła w specjalnej maselniczce poza lodówką jest dobre dla zdrowia? A co z masłem, które nie jest przetrzymywane w takim naczyniu? Jeżeli zdarza wam się przechowywać masło poza lodówką, aby nadać mu miękkości, by z łatwością mogło rozsmarować się na pieczywie, wiedzcie, że większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie są one spożywane w krótkim czasie. Jak prawidłowo przechowywać masło? Wiele osób wyjmuje masło z lodówki, aby było odpowiednio miękkie. Są też tacy, którzy wyjmują tylko jego część, a resztę zostawiają w lodówce. Nie brakuje też tych, którzy przez cały czas trzymają masło poza lodówką, we wspomnianej wcześniej  plastikowej lub drewnianej maselniczce. Czy to na pewno bezpieczne? Masło wytwarzane jest ze śmietany i mleka i zdaniem wielu osób, powinno przez cały czas być przetrzymywane w lodówce. Naukowcy postanowili zbadać to zagadnienie i podali dokładny czas, w którym masło może być przetrzymywane poza lodówką. Jeżeli masło jest przechowywane w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Jest...