Jeśli przyjdzie wam do głowy zjedzenie z oszczędności starego makaronu, szybko może okazać się, że czasami bardziej opłacalne będzie wyrzucenie danej potrawy do kosza. Nie od dziś wiadomo przecież, że na zdrowiu lepiej nie oszczędzać.

Zjedzenie kilkudniowego makaronu lub ryżu może być niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. To wszystko przez bakterię Baillus cereus – laseczkę woskową z gatunku bakterii gram-dodatnich.

Dlaczego nie jeść jedzenia przechowywanego poza lodówką?

Tego rodzaju bakterie występują w glebie, jelitach zwierząt, ale także w różnego rodzaju posiłkach i żywności. Spożycie jedzenia, w którym zawarta jest bakteria Basillus cereus może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego, a w konsekwencji nawet do śmierci!

Tego typu szczepy bakterii mogą namnażać się w posiłkach po ugotowaniu w momencie, gdy nie będą one przechowywane we właściwy sposób. Co to oznacza? Wystarczy ledwie kilka godzin, by ostudzony makaron stał się siedliskiem bakterii Basillus cereus.

Zobacz także:

Lepiej więc kontrolować to, co dzieje się z resztkami naszego obiadu po wstaniu od stołu. Warto poczekać na wystygnięcie makaronu, ryżu czy innego dania podobnego rodzaju i niezwłocznie włożyć je w odpowiedni sposób do lodówki.

Śmiertelne przypadki zatrucia bakterami Basillus cereus

Powszechnie znane i potwierdzone są przypadki śmiertelnego zatrucia bakteriami Basillus cereus. Do najgłośniejszych należy zatrucie czterodniową sałatką makaronową pięciorga dzieci w 2005 roku. Najmłodsze z gromadki nie przetrwało silnego zatrucia pokarmowego i zmarło.

Podobny przypadek miał miejsce kilka lat później w Belgii. W 2011 roku pewien student postanowił zjeść 5-dniowy makaron, który przez cały ten okres pozostawał poza lodówką. Na efekty nie trzeba  było długo czekać.

Wystarczyła doba, by student zaczął odczuwać dokuczliwe skutki zatrucia pokarmowego. Ostre bóle brzucha, silne nudności i obfite wymioty. Po kilkunastu godzinach męczarni chłopak zmarł.

Dlaczego ugotowany ryż i makaron lepiej przechowywać w lodówce?

W naszych poprzednich artykułach pisaliśmy już o tym, jak groźne może być przetrzymanie niektórych dań poza lodówką przez dłuższy czas. Tutaj przeczytacie o tym, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. 

Z kolei w innym naszym artykule opisywaliśmy dokładniej, to co może stać się z ryżem, po pozostawieniu go poza lodówką na następny dzień. Przeczytajcie ten krótki tekst dla własnego bezpieczeństwa! 

Czytaj także: