Kuchenka mikrofalowa raczej nie służy do gotowania obiadów, chociaż niektórzy potrafią w niej upiec np. ciasto czy nawet ugotować ziemniaki. To w czym jest naprawdę dobra to podgrzewanie. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę, poczekać minutę lub dwie i gotowe. W temacie odgrzewania mikrofalówka jest znacznie szybsza niż piekarnik.
Czego nie powinniście podgrzewać w mikrofali?
Jak wcześniej wspominaliśmy nie wszystkie produkty powinno się podgrzewać w tym urządzeniu. Należą do nich:
-
masło i olej,
-
surowe mięso,
-
naleśniki,
-
suszone owoce,
-
jajka,
-
ostre papryczki,
-
winogrona,
-
metalowe i plastikowe przedmioty,
-
folia aluminiowa.
Co dzieje się z kawą po podgrzaniu w mikrofalówce?
Zobacz także:
A co z kawą? To oczywiste, że czarny napój najlepiej smakuje zaraz po jej przyrządzeniu. Świeżo zaparzona kawa jest niebywale aromatyczna i intensywna w smaku.
W pędzie dnia codziennego nie zawsze jednak udaje się ją wypić od razu. Co wtedy? Podgrzalibyście w mikrofali? W żadnym wypadku tego nie róbcie, to najgorszy cios jaki możecie zadać temu napojowi.
Niech was nie skusi krótki czas podgrzewania – taki napar nie będzie smakować jak należy. Kawa z mikrofalówki będzie gorzka i pozbawiona aromatu. Picie jej nie sprawi wam żadnej przyjemności, wręcz przeciwnie. Wiele osób po takim eksperymencie wylewa ją po prostu do zlewu. Lepiej zaraz po zaparzeniu przelać ją do termosu i cieszyć się z jej wszystkich walorów nieco dłużej.
Jak picie 1 kawy dziennie wpływa na organizm?
Kawa pomaga wielu osobom dobudzić się i powstać do działania. Po wypiciu tego napoju umysł zaczyna pracować na pełnych obrotach, znika senność i łatwiej się skoncentrować. Naukowcy ustalili, że dzięki regularnemu jej picu można obniżyć ryzyko wystąpienia chorób demencyjnych.
Także dzięki kawie trawienie przebiega sprawniej. Pokarm w jelitach przesuwa się szybciej. Niestety kawa zwiększa także wydzielanie kwasów, co może w konsekwencji prowadzić np. do zgagi.
Po spożyciu kawy podnosi się ciśnienie i serce bije wyraźnie szybciej. Ta właściwość korzystnie działa na ludzi z niskimi parametrami ciśnienia lub zdrowych. Jednak wysokociśnieniowcy i osoby z chorobami serca powinny uważać.
Źródło: gotowanie.onet.pl