Podgrzewacie ten produkt w mikrofali? To duży błąd. Przez to traci smak i aromat
Flickr
Newsy

Podgrzewacie ten produkt w mikrofali? To duży błąd. Przez to traci smak i aromat

Ze swojej definicji mikrofalówka służy do podgrzewania i odgrzewania dań oraz różnych artkułów spożywczych. Niestety z różnych względów nie wszystkie się do tego nadają. Jeżeli już próbowaliście podgrzewać w nim ten produkt, to wiecie, że jest potem do niczego. 

Kuchenka mikrofalowa raczej nie służy do gotowania obiadów, chociaż niektórzy potrafią w niej upiec np. ciasto czy nawet ugotować ziemniaki. To w czym jest naprawdę dobra to podgrzewanie. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę, poczekać minutę lub dwie i gotowe. W temacie odgrzewania mikrofalówka jest znacznie szybsza niż piekarnik. 

Czego nie powinniście podgrzewać w mikrofali? 

Jak wcześniej wspominaliśmy nie wszystkie produkty powinno się podgrzewać w tym urządzeniu. Należą do nich: 

  • masło i olej, 

  • surowe mięso, 

  • naleśniki, 

  • suszone owoce, 

  • jajka, 

  • ostre papryczki, 

  • winogrona, 

  • metalowe i plastikowe przedmioty, 

  • folia aluminiowa.  

Zobacz także
Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć

Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa

Co dzieje się z kawą po podgrzaniu w mikrofalówce? 

A co z kawą? To oczywiste, że czarny napój najlepiej smakuje zaraz po jej przyrządzeniu. Świeżo zaparzona kawa jest niebywale aromatyczna i intensywna w smaku.  

W pędzie dnia codziennego nie zawsze jednak udaje się ją wypić od razu. Co wtedy? Podgrzalibyście w mikrofali? W żadnym wypadku tego nie róbcie, to najgorszy cios jaki możecie zadać temu napojowi.  

Niech was nie skusi krótki czas podgrzewania – taki napar nie będzie smakować jak należy. Kawa z mikrofalówki będzie gorzka i pozbawiona aromatu. Picie jej nie sprawi wam żadnej przyjemności, wręcz przeciwnie. Wiele osób po takim eksperymencie wylewa ją po prostu do zlewu. Lepiej zaraz po zaparzeniu przelać ją do termosu i cieszyć się z jej wszystkich walorów nieco dłużej. 

Jak picie 1 kawy dziennie wpływa na organizm? 

Kawa pomaga wielu osobom dobudzić się i powstać do działania. Po wypiciu tego napoju umysł zaczyna pracować na pełnych obrotach, znika senność i łatwiej się skoncentrować. Naukowcy ustalili, że dzięki regularnemu jej picu można obniżyć ryzyko wystąpienia chorób demencyjnych. 

Także dzięki kawie trawienie przebiega sprawniej. Pokarm w jelitach przesuwa się szybciej. Niestety kawa zwiększa także wydzielanie kwasów, co może w konsekwencji prowadzić np. do zgagi. 

Po spożyciu kawy podnosi się ciśnienie i serce bije wyraźnie szybciej. Ta właściwość korzystnie działa na ludzi z niskimi parametrami ciśnienia lub zdrowych. Jednak wysokociśnieniowcy i osoby z chorobami serca powinny uważać. 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa z dodatkiem oleju
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa działa cuda. Kobiety oszalały na jej punkcie, bo widzą efekty
Sprawdźcie przepis na najpopularniejszy obecnie przepis na kawę odchudzającą. Podobno jest niezwykle skuteczna!

Rozpoczęcie wiosny to ostatni dzwonek na przejście na dietę! Jeśli spodnie z zeszłego sezonu są na was za ciasne, to warto rozważyć zrzucenie tych nadprogramowych kilogramów. Obecnie w mediach społecznościowych furorę robi przepis na kawę, która… odchudza! Sprawdźcie, jak to działa. Kawa na odchudzanie Nie od dziś wiadomo, że kawa jest doskonałym napojem wspomagającym odchudzanie. Sprawdźcie, jakie zalety ma regularne picie kawy! Zmniejszenie apetytu Zawarta w kawie kofeina na krótki czas zwiększa uczucie sytości. Dlatego jeśli bierze was ochota na coś słodkiego, wypijcie zamiast tego filiżankę kawy. Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzić z jej ilością! Zastrzyk energii Zwiększenie energii zdecydowanie przyda się osobom, które dużo się ruszają i ćwiczą. Dzięki kofeinie spalicie jeszcze więcej kalorii w trakcie treningu niż zazwyczaj. Podkręcony metabolizm Regularne picie kawy pobudza wasz metabolizm oraz pomaga eliminować komórki tłuszczowe. A do tego poprawia procesy przemiany materii, co jest szczególnie pomocne przy odchudzaniu. Czy można pić rano kawę na czczo? Pewnie wielu z was pije rano kawę przed śniadaniem albo w ogóle zastępuje je kawą! To duży błąd, który ma fatalne skutki. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się pić kawy na czczo: Zwiększony poziom kortyzolu Rano poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, jest naturalnie podwyższony. Organizm produkuje go zaraz po obudzeniu właśnie po to, by was pobudzić. Wypicie kawy zaraz po wstaniu z łóżka niepotrzebnie jeszcze mocniej podwyższy poziom kortyzolu, co prowadzi do poddenerwowania i wzmacnia objawy nerwicy. Refluks Częste picie kawy na pusty żołądek zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę refluksową żołądka. Wypłukiwanie minerałów Wypita rano kawa zmniejsza wchłanianie...

czy kawa szkodzi
AdobeStock
Newsy
Kawa to pierwsze, co pijecie z rana? To bardzo szkodliwy nawyk
Czy kawa szkodzi? W pewnych przypadkach owszem – dowiedzcie się, czego unikać.

Nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki albo dużego kubka kawy? Z tą używką można łatwo przesadzić! Nadmierne picie kawy prowadzi do różnych problemów zdrowotnych, których można łatwo uniknąć, ograniczając spożycie tego napoju. Sprawdźcie, jakie dolegliwości może powodować picie mocnej kawy z samego rana. Kawa a problemy z żołądkiem Badania wykazały, że częste picie kawy na pusty żołądek sprzyja rozwojowi nadkwasoty oraz GERD, czyli żołądkowo- przełykowej choroby refluksowej, potocznie refluksu. Wypicie kawy powoduje, że dolny zwieracz przełyku rozluźnia się, co prowadzi do zarzucania treści pokarmowej do przełyku i nieprzyjemnych dolegliwości typowych dla refluksu, czyli pieczenia w przełyku, zgagi i bólu w okolicach mostka. Co ciekawe, kawa bezkofeinowa wywołuje takie same, a nawet silniejsze dolegliwości niż zwykła kawa z kofeiną. Inną chorobą, na którą kawa ma negatywny wpływ są wrzody żołądka . Choroba ta wywoływana jest przez bakterie Helicobacter pyroli, a częste picie kawy (zwłaszcza na czczo) dodatkowo podrażnia delikatną błonę śluzową żołądka. Kawa i nerwica Z oczywistych względów osoby nerwowe, cierpiące na nerwicę i stany lękowe powinny ograniczyć kawę albo całkowicie z niej zrezygnować. W przypadku nerwicy kawa niepotrzebnie dodatkowo pobudza i doprowadza do stanu nadreaktywności. Zamiast wzmagać koncentrację – osłabia ją i powoduje nieprzyjemne kołatanie serca. Osoby nerwowe mogą zaobserwować u siebie problemy z wzięciem głębszego oddechu i uczucie „guli” w przełyku – picie kawy dodatkowo wzmaga te nieprzyjemne objawy. Problemy ze snem Ponieważ kawa mocno pobudza, jej nadmierne spożycie prowadzi do problemów ze snem. Zaburzona zostaje produkcja kortyzolu, czyli hormonu stresu odpowiadającego za regulację naturalnego rytmu...

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Screen YouTube
Newsy
Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Czy słyszeliście kiedyś o Norwegian Egg Coffee? Ten dość niecodzienny sposób picia kawy zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie.

Picie kawy jest dla wielu z nas wielką przyjemnością i porannym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza, dodaje energii i poprawia sprawność naszego umysłu. Kawę można pić na różne sposoby. Jedni preferują tradycyjną „małą czarną" bez dodatków. Drudzy piją kawę z mlekiem i z cukrem, a jeszcze inni z samym mlekiem lub samym cukrem. Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby dodać do kawy surowe jajko ? W jakim celu się to robi? Przekonajcie się! Czym jest Norwegian Egg Coffee? Norweska kawa (nazywa się ją również szwedzką kawą jajeczną lub skandynawską kawą jajeczną) to popularny w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii i Szwecji, sposób przyrządzania kawy z jajkiem. Jest to metoda parzenia kawy polegająca na mieszaniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszaninę dodaje się do wody i gotujce aż do zaniku piany. Mieszkańcy Norwegii są bardzo dumni z tego przepisu i twierdzą, że tak przyrządzona kawa jest po prostu najlepsza na świecie. Kawa z dodatkiem surowego jajka nabiera ładnej bursztynowej barwy i jest bardzo przyjemna w smaku. Ci, którzy ją pili twierdzą, że jest tak dobra, że w ogóle nie trzeba do niej dodawać cukru ani mleka. Jak ją przygotować? Przepis na norweską kawę Do przygotowania norweskiej kawy będziecie potrzebować 3 składników, które na pewno macie w kuchni. 3 filiżanki wody 3 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości jajko niewielki garnek Przygotowanie: Przesypcie zmieloną kawę do niewielkiego naczynia i wbijcie do środka jajko. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli składniki nie chcą się połączyć warto dodać odrobinę wody). Gotujemy wodę i...

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...