Smażenie schabowych
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Podczas smażenia schabowych polewacie je tłuszczem z patelni? Ta metoda ma pewien minus. Kotlety wychodzą...

Wszyscy kochamy kotlety schabowe. Jedna metoda sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Problem w tym, że przez nią są jeszcze mniej zdrowe!

Popularne „schaboszczaki” to sztandarowa pozycja w jadłospisie każdego Polaka. Szczególnie w obowiązkowym towarzystwie ziemniaków i surówki.

Nie ma prostej odpowiedzi na pytanie, co sprawia, że jednej gospodyni schabowe wychodzą perfekcyjnie, a druga musi wciąż poprawiać swoje danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso wybrać?

Skąd takie rozbieżności? Na przygotowanie smacznych schabowych składa się cały szereg czynników.

Zacznijmy od początku. Czyli od wyboru mięsa. Wiele mitów narosło wokół wyboru schabu z kostką czy też kawałka bez kości.

Prawda na ten temat jest brutalna – kość wbrew zapewnieniom niektórych nie wpływa w żaden sposób na smak mięsa.

Większe znaczenie ma za to wybór odpowiedniego kawałka schabu. Czyli takiego, który jest odpowiednio świeży, odpowiednio chudy i pochodzi z odpowiednio zdrowo karmionej świni.

Przejdźmy dalej. Wielu kucharzy uważa, że do przygotowania dobrego schabowego niezbędna jest marynata z mleka i cebuli.

Taki kulinarny zabieg nie kosztuje zbyt wiele i nie wymaga zbyt wiele wysiłku, by łatwo z niego zrezygnować. Nawet jeśli efekty nie są wyczuwalne dla każdego podniebienia.

Oprócz tego powinniście zadbać o odpowiednie rozbicie kotleta. Jedni wolą grubsze kawałki, inni preferują „schaboszczaki” na pół talerza.

Odpowiednia ilość tłuszczu

Wybór należy od was. Tak samo jak i w kwestii smażenia zapanierowanych już kotletów. Tutaj zwolennicy „schabowej ortodoksji” wybiorą oczywiście smalec.

Tak samo dobry kotlet może wyjść także i na zwykłym oleju rzepakowym, jak i na maśle klarowanym.

Warto dodać, że sznycle wiedeńskie, czyli cienkie kotlety z cielęciny, były oryginalnie smażone na maśle.

Właśnie to danie z kuchni austriackiej stało się wzorem, na kanwie którego zaczęto przygotowywać podobne kotlety z mięsa wieprzowego.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Smażenie nie powinno być jednak sprowadzane tylko i wyłącznie do kwestii wyboru tłuszczu, który przyjdzie wam wlać na patelnię.

Masło, smalec lub olej – niezależnie od tego jaki tłuszcz do smażenia kotletów wybierzecie, powinien być on dobrze rozgrzany.

Nie jest dobrym pomysłem smażenie schabowych na „kropli” oleju. To prosta droga do tego, by wasze schabowe się po prostu przypaliły.

Metoda z wadą

Wspaniały smak smażonych schabowych można osiągnąć poprzez podlewanie ich gorącym tłuszczem z góry podczas smażenia.

Taki zabieg ma za zadanie przybliżyć nieco proces obróbki termicznej do smażenia w głębokim tłuszczu.

Nie ma co ukrywać  - takie smażenie przyniesie rewelacyjne efekty smakowe, ale zdecydowanie mniej korzystne skutki dla waszego zdrowia, ponieważ taki kotlet jest bardziej kaloryczny.

O szkodliwości produktów smażonych w głębokim tłuszczu, powiedziano już wszystko. Dlatego warto dwa razy zastanowić się, jak smażyć schabowe, a także jak często je po prostu jeść.

panierowanie kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy
Jajko, mąka, bułka tarta. W jakiej kolejności tak naprawdę powinno się panierować schabowego?
Kotlety schabowe to nie tylko mięso, ale i odpowiednio przygotowana panierka, która nie odkleja się od schabu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas jej przyrządzania!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych dań. Jest serwowane na co dzień, jak i od święta. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez tej potrawy.  Mięso na kotlety schabowe to podstawa Przygotowując kotlety wiele osób decyduje się na inny wybór mięsa, przykładowo pierś z kurczaka. Jednak prawdziwe schabowe to te, przygotowane z wieprzowiny, a dokładniej schabu. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, aby mięso było jak najlepszej jakości. Wówczas będzie to gwarancja udanego obiadu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w dany produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wtedy będziecie mieć pewność, że mięso jest świeże. Jednak jeśli zdecydujcie się na zakup w sklepie to zwróćcie uwagę na datę przydatności, która powinna być jak najdłuższa oraz na skład by produkt nie zawierał innych zbędnych składników. Przyrządzenie schabowych  Smażenie kotletów należy rozpocząć od delikatnego rozbicia plastrów mięsa, najlepiej pod folią spożywczą. Dzięki temu zachowa swoje struktury i nie będzie się rwać w kolejnych etapach. Następnie schab trzeba delikatnie przyprawić, wystarczy mąka oraz sól. One mają dodatkowo uwydatnić smak dania, a nie go stłumić. Mięso powinno chwilę poleżakować natarte przyprawami, aby mogły się połączyć. Po panierowaniu kotlety należy ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni i większej ilości tłuszczu. To zapewni równomierne usmażenie. Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia schabowych jest smalec. Dzięki niemu schabowe będą niezwykle delikatne, a zarazem kruche. Trzy kroki do idealnej panierki Przygotowanie dobrej panierki wbrew pozorom nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Wystarczy jeden błąd, by panierka nie trzymała się dobrze mięsa i...

Soczyste schabowe
Gotujmy.pl/mkieblesz
Newsy
Nigdy nie zapominajcie o 1 triku podczas smażenia schabowych. Wtedy wyjdą niesamowicie soczyste
Rumiany i chrupiący kotlet schabowy, porcja ziemniaczków z koperkiem, a do tego mizeria – czyż nie brzmi to wspaniale?

By tak smaczny scenariusz na obiad mógł się ziścić, nie można popełnić ani jednego błędu podczas przygotowania schaboszczaków. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z gotowaniem kartofli i ogórkami bez problemów. Schody zacząć mogą się podczas zabierania się za mięso. Czystość przede wszystkim I to jest słowo klucz. Schab na mięso powinien być odpowiednio świeży, najlepiej od zaufanego rzeźnika. To czy kawałek mięsa będzie z kością, czy bez ma już mniejsze znaczenie. Eksperci w tym zakresie zgodnie stwierdzili, że kostka nie ma przełożenia na smak kotleta. No dobrze, macie już w rękach kawałek schabu. Czas dobrze go ubić, na dość cienki kotlet. Koniecznie tłuczkiem z kwadratową końcówką. Wykorzystajcie do tego folię spożywczą. Wszystko po to, by cząsteczki mięsa nie walały się potem po całej waszej kuchni. Marynowanie. Tak czy nie? Ubite kotlety doprawcie solidnie pieprzem i solą i zanim zabierzecie się do panierowania, pomyślcie jeszcze o czymś. Tym czymś jest oczywiście marynata. Część z doświadczonych gospodyń marynuje kotlety schabowe w mleku i cebuli. Taki zabieg sprawia, że kotlety po usmażeniu są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Smak mięsa może jednak delikatnie różnić się od tych tradycyjnych. Dlatego decyzję o marynowaniu kotletów musicie podjąć we własnym zakresie. Jednym marynata przypadnie do gustu, innym niekoniecznie. Tak nakazuje tradycja Co z panierką? Tutaj obowiązkowym punktem programu jest mąka i jajko. Zamiast tradycyjnej bułki tartej możecie użyć śmiało sezamu, wiórek kokosowych, płatków kukurydzianych. W każdym z tych wariantów, kotlet będzie smakował perfekcyjnie. Pod warunkiem, że nie popełnicie błędu w najważniejszym momencie. Mamy na myśli oczywiście smażenie. Sznycel po...

Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe na obiad. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Swoim przepisem na kotlety schabowe postanowił podzielić się Gracjan Roztocki. Cały sekret tych genialnych kotletów tkwi w tłuszczu, na którym je smaży.

Kotlety schabowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki bądź marchewki z groszkiem. Ich przygotowanie jest banalnie proste, nic więc dziwnego, że tak chętnie je jadamy. Gracjan Roztocki pokazał, jak on robi schabowe - i jeden szczegół wydaje się wart skopiowania! Gotuj z Gracjanem Gracjan Roztocki rozpoczął swoją działalność w Internecie od wykonywania specyficznych utworów muzycznych. Jego kanał na YouTube zaczął się prężnie rozwijać. Dziś youtuber publikuje filmy o różnej treści,  także kulinarne. Chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na tradycyjne polskie dania. Pyszne schabowe według Roztockiego Kotlety schabowe z przepisu Gracjana Roztockiego są przepyszne w smaku, niezwykle aromatyczne i soczyste w środku. Cały sekret dania tkwi w tłuszczu do smażenia. Roztocki zamiast klasycznego oleju, wykorzystuje smalec. To właśnie dzięki niemu mięso zachowuje delikatność. Smalec nie pozostawia nieprzyjemnego aromatu, ale dodaje smaku. To najlepszy wybór do smażenia kotletów schabowych. Przepis na kotlety schabowe Gracjana Roztockiego Składniki: 5 plastrów schabu bez kości mąka pszenna 1 jajko bułka tarta sól smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa na grubość około 0,5 cm. Mięso przyprawcie solą.  Na jeden talerz wsypcie mąkę pszenną, a na drugi bułkę tartą.  Natomiast na trzeci talerz wbijcie jajko i dobrze je roztrzepcie.  Na patelnię dodajcie smalec, dobrze go rozgrzejcie. Przyprawione solą plastry schabu obtoczcie w mące pszennej, następnie jajku i bułce tartej. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni....

idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy
Znamy sposób na perfekcyjnie soczyste i kruche schabowe. Sekret? Ten 1 wyjątkowy trik
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Przygotowanie mięsa na kotlety schabowe  By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie kotletów schabowych Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie. Jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Sposób na soczyste i kruche schabowe  Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby...