Smażenie schabowych
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Podczas smażenia schabowych polewacie je tłuszczem z patelni? Ta metoda ma pewien minus. Kotlety wychodzą...

Wszyscy kochamy kotlety schabowe. Jedna metoda sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Problem w tym, że przez nią są jeszcze mniej zdrowe!

Popularne „schaboszczaki” to sztandarowa pozycja w jadłospisie każdego Polaka. Szczególnie w obowiązkowym towarzystwie ziemniaków i surówki.

Nie ma prostej odpowiedzi na pytanie, co sprawia, że jednej gospodyni schabowe wychodzą perfekcyjnie, a druga musi wciąż poprawiać swoje danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso wybrać?

Skąd takie rozbieżności? Na przygotowanie smacznych schabowych składa się cały szereg czynników.

Zacznijmy od początku. Czyli od wyboru mięsa. Wiele mitów narosło wokół wyboru schabu z kostką czy też kawałka bez kości.

Prawda na ten temat jest brutalna – kość wbrew zapewnieniom niektórych nie wpływa w żaden sposób na smak mięsa.

Większe znaczenie ma za to wybór odpowiedniego kawałka schabu. Czyli takiego, który jest odpowiednio świeży, odpowiednio chudy i pochodzi z odpowiednio zdrowo karmionej świni.

Przejdźmy dalej. Wielu kucharzy uważa, że do przygotowania dobrego schabowego niezbędna jest marynata z mleka i cebuli.

Taki kulinarny zabieg nie kosztuje zbyt wiele i nie wymaga zbyt wiele wysiłku, by łatwo z niego zrezygnować. Nawet jeśli efekty nie są wyczuwalne dla każdego podniebienia.

Oprócz tego powinniście zadbać o odpowiednie rozbicie kotleta. Jedni wolą grubsze kawałki, inni preferują „schaboszczaki” na pół talerza.

Odpowiednia ilość tłuszczu

Wybór należy od was. Tak samo jak i w kwestii smażenia zapanierowanych już kotletów. Tutaj zwolennicy „schabowej ortodoksji” wybiorą oczywiście smalec.

Tak samo dobry kotlet może wyjść także i na zwykłym oleju rzepakowym, jak i na maśle klarowanym.

Warto dodać, że sznycle wiedeńskie, czyli cienkie kotlety z cielęciny, były oryginalnie smażone na maśle.

Właśnie to danie z kuchni austriackiej stało się wzorem, na kanwie którego zaczęto przygotowywać podobne kotlety z mięsa wieprzowego.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Smażenie nie powinno być jednak sprowadzane tylko i wyłącznie do kwestii wyboru tłuszczu, który przyjdzie wam wlać na patelnię.

Masło, smalec lub olej – niezależnie od tego jaki tłuszcz do smażenia kotletów wybierzecie, powinien być on dobrze rozgrzany.

Nie jest dobrym pomysłem smażenie schabowych na „kropli” oleju. To prosta droga do tego, by wasze schabowe się po prostu przypaliły.

Metoda z wadą

Wspaniały smak smażonych schabowych można osiągnąć poprzez podlewanie ich gorącym tłuszczem z góry podczas smażenia.

Taki zabieg ma za zadanie przybliżyć nieco proces obróbki termicznej do smażenia w głębokim tłuszczu.

Nie ma co ukrywać  - takie smażenie przyniesie rewelacyjne efekty smakowe, ale zdecydowanie mniej korzystne skutki dla waszego zdrowia, ponieważ taki kotlet jest bardziej kaloryczny.

O szkodliwości produktów smażonych w głębokim tłuszczu, powiedziano już wszystko. Dlatego warto dwa razy zastanowić się, jak smażyć schabowe, a także jak często je po prostu jeść.

Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Flickr
Triki kulinarne
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki. Uważajcie, by nie wyłożyć się na kręceniu kurkiem od gazu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej To jednak nie wszystko. Clou programu zawiera się bowiem we właściwym smażeniu popularnych schaboszczaków. To dzięki niemu kotlety mają odpowiednio wyglądającą panierkę, a także chrupki smak. Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na...

panierowanie kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy
Jajko, mąka, bułka tarta. W jakiej kolejności tak naprawdę powinno się panierować schabowego?
Kotlety schabowe to nie tylko mięso, ale i odpowiednio przygotowana panierka, która nie odkleja się od schabu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas jej przyrządzania!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych dań. Jest serwowane na co dzień, jak i od święta. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez tej potrawy.  Mięso na kotlety schabowe to podstawa Przygotowując kotlety wiele osób decyduje się na inny wybór mięsa, przykładowo pierś z kurczaka. Jednak prawdziwe schabowe to te, przygotowane z wieprzowiny, a dokładniej schabu. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, aby mięso było jak najlepszej jakości. Wówczas będzie to gwarancja udanego obiadu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w dany produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wtedy będziecie mieć pewność, że mięso jest świeże. Jednak jeśli zdecydujcie się na zakup w sklepie to zwróćcie uwagę na datę przydatności, która powinna być jak najdłuższa oraz na skład by produkt nie zawierał innych zbędnych składników. Przyrządzenie schabowych  Smażenie kotletów należy rozpocząć od delikatnego rozbicia plastrów mięsa, najlepiej pod folią spożywczą. Dzięki temu zachowa swoje struktury i nie będzie się rwać w kolejnych etapach. Następnie schab trzeba delikatnie przyprawić, wystarczy mąka oraz sól. One mają dodatkowo uwydatnić smak dania, a nie go stłumić. Mięso powinno chwilę poleżakować natarte przyprawami, aby mogły się połączyć. Po panierowaniu kotlety należy ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni i większej ilości tłuszczu. To zapewni równomierne usmażenie. Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia schabowych jest smalec. Dzięki niemu schabowe będą niezwykle delikatne, a zarazem kruche. Trzy kroki do idealnej panierki Przygotowanie dobrej panierki wbrew pozorom nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Wystarczy jeden błąd, by panierka nie trzymała się dobrze mięsa i...

Soczyste schabowe
Gotujmy.pl/mkieblesz
Newsy
Nigdy nie zapominajcie o 1 triku podczas smażenia schabowych. Wtedy wyjdą niesamowicie soczyste
Rumiany i chrupiący kotlet schabowy, porcja ziemniaczków z koperkiem, a do tego mizeria – czyż nie brzmi to wspaniale?

By tak smaczny scenariusz na obiad mógł się ziścić, nie można popełnić ani jednego błędu podczas przygotowania schaboszczaków. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z gotowaniem kartofli i ogórkami bez problemów. Schody zacząć mogą się podczas zabierania się za mięso. Czystość przede wszystkim I to jest słowo klucz. Schab na mięso powinien być odpowiednio świeży, najlepiej od zaufanego rzeźnika. To czy kawałek mięsa będzie z kością, czy bez ma już mniejsze znaczenie. Eksperci w tym zakresie zgodnie stwierdzili, że kostka nie ma przełożenia na smak kotleta. No dobrze, macie już w rękach kawałek schabu. Czas dobrze go ubić, na dość cienki kotlet. Koniecznie tłuczkiem z kwadratową końcówką. Wykorzystajcie do tego folię spożywczą. Wszystko po to, by cząsteczki mięsa nie walały się potem po całej waszej kuchni. Marynowanie. Tak czy nie? Ubite kotlety doprawcie solidnie pieprzem i solą i zanim zabierzecie się do panierowania, pomyślcie jeszcze o czymś. Tym czymś jest oczywiście marynata. Część z doświadczonych gospodyń marynuje kotlety schabowe w mleku i cebuli. Taki zabieg sprawia, że kotlety po usmażeniu są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Smak mięsa może jednak delikatnie różnić się od tych tradycyjnych. Dlatego decyzję o marynowaniu kotletów musicie podjąć we własnym zakresie. Jednym marynata przypadnie do gustu, innym niekoniecznie. Tak nakazuje tradycja Co z panierką? Tutaj obowiązkowym punktem programu jest mąka i jajko. Zamiast tradycyjnej bułki tartej możecie użyć śmiało sezamu, wiórek kokosowych, płatków kukurydzianych. W każdym z tych wariantów, kotlet będzie smakował perfekcyjnie. Pod warunkiem, że nie popełnicie błędu w najważniejszym momencie. Mamy na myśli oczywiście smażenie. Sznycel po...

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają
Adobe Stock
Newsy
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 
Schabowy to kotlet, który najczęściej gości na polskich stołach. Każdy chce przyrządzić go idealnie, ale jak to zrobić? Przyglądamy się kwestii smażenia.

Żeby podać perfekcyjnego schabowego, poza doskonałym mięsem i starannie przyrządzoną panierką, trzeba sięgnąć po odpowiedni tłuszcz do smażenia. Z reguły, do tego celu używa się smalcu, oleju czy masła. Sprawdziliśmy, na którym z nich, przygotujecie najlepsze danie. Wybierzcie jeden z dwóch. Czy istnieje przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Kotlet schabowy wszedł na stałe do kanonu polskich, tradycyjnych dań i znajduje się tam zaraz po rosole, a przed fasolką po bretońsku i babcinych pierogach. W wielu domach tradycyjny obiad nie może się odbyć bez idealnie wysmażonych schabowych, ziemniaczków i mizerii. Każdy dom i każda rodzina mają swój niepowtarzalny sposób na idealny płat wieprzowego mięsa w panierce i uważają, że akurat ich przepis jest najlepszy. Wariantów na przygotowanie tego dania może być tak wiele, jak gospodyń je smażących. Niektóre wybierają czysty kawałek schabu, inne wolą schab z kością. Niektórzy polecają dodawać mleko do jajka, w którym obtacza się mięso. Inni z kolei szczycą się swoimi podwójnymi panierkami, które wychodzą nieziemsko chrupiące. Możecie również przygotowywać klasyczną panierkę z 3 składników, albo pominąć jeden z nich. Zdarza się, że smakosze kotletów schabowych używają drobnej bułki tartej lub zastępują ją płatkami kukurydzianymi. Wszyscy są jednak zgodni co do jednego. Żeby usmażyć idealnego schabowego, trzeba wybrać najlepszy do tego celu tłuszcz. I choć najzdrowszy do smażenia jest olej, to jedynie smalec i masło klarowane, pozwolą  perfekcyjnie wysmażyć mięso . Czy smażyć kotlety schabowe na smalcu? Smalec jest wytapiany ze słoniny wieprzowej. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy...