Smażenie kotletów mielonych
Newsy

Podczas smażenia mielonych dokładnie spójrzcie na patelnię. Jeśli to zauważycie to kotlety będą niedobre

Musicie wykorzystać ten trik, gdy następnym razem będziecie robić kotlety mielone. Wyjdą o wiele lepsze!

Kotlety mielone, to obok schabowych jedne z popularniejszych dodatków mięsnych do obiadów. Goszczą na stołach od czasu do czasu u niemal wszystkich Polaków. Pewnie dobrze wiecie jak przygotować kotlety mielone. Dobre gotowanie to jednak nie tylko umiejętność odtwarzania przepisu czy kreatywność w mieszaniu składników. Często najważniejszy jest proces obróbki. Smażenie odgrywa w przypadku kotletów ogromną rolę. Mamy dziś dla was poradę dotyczącą smażenia kotletów mielonych, która sprawi, że będą przepyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smażyć kotlety mielone?

Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To niedopuszczalne, żeby było ono surowe wewnątrz, dlatego dobre kotlety mielone będą wysmażone. W przypadku podobnych burgerów wołowych możecie pozwolić sobie na to, żeby mięso było krwiste w środku, ale to wielki błąd kulinarny, jeśli przygotowujecie mielone z wieprzowiny.

Cała sztuka smażenia mielonych polega więc na odpowiednim dobraniu temperatury smażenia. Kotletów nie możecie wyłożyć na zbyt gorący olej lub smażyć na zbyt dużym ogniu, bo spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku. Musicie dobrać ogień do smażenia kotletów tak, żeby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie i delikatne  w środku. Oprócz tego upewnijcie się, że na waszej patelni podczas smażenia nie występuje ta sytuacja…

Błąd przy smażeniu mielonych

Kotlety mielone najsmaczniejsze są po usmażeniu, nieuduszeniu. Jeśli w trakcie obróbki wypływa z mięsa woda, powinniście ją odlać. Jeśli nie odlejecie wody, kotlety będą się dusić, a nie smażyć. Tracą w ten sposób smak. Z drugiej strony, duszenie kotletów jest zdrowsze, niż ich smażenie. Podczas smażenia wytwarza się bowiem dużo niekorzystnych związków chemicznych. Jeśli waszym priorytetem jest smak, na pewno pozbywajcie się wody wydzielającej się z mięsa przy smażeniu.

Dlaczego z mięsa wycieka woda przy smażeniu?

Mogą być trzy powody wyciekania wody z mięsa podczas smażenia:

  • Woda była dodana w procesie produkcji mięsa, żeby zwiększyć jego objętość i masę – to częsty zabieg producentów.
  • Sami dodaliście wody do masy na mielone, na przykład przy niewystarczającym odsączeniu bułki po moczeniu w mleku lub wodzie.
  • To nie woda, ale naturalne soki zawarte w mięsie – wyciekanie wody przy smażeniu to w pewnym stopniu naturalny proces. Mięso w dużej mierze składa się właśnie z wody.
Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej
Flickr
Newsy
Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej
Nie ma to jak smaczne mielone. Uważajcie na czas smażenia tych kotletów na patelni – tutaj kryje się sekret ich smaku!

Łopatka wieprzowa, ale też karkówka mieszana z szynką, a nawet mięso drobiowe – kotlety mielone dopuszczają wiele kombinacji. Surowiec na kotlety wybierzcie po uwzględnieniu swoich własnych upodobań. Jeżeli wolicie chudsze dania, wybierzcie karkówkę, szynkę albo drób. Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? Przepis na świetne kotlety mielone z drobiowego mięsa znajdziecie tutaj:  Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę  Jeżeli jednak wolicie bardziej treściwe, tłuste i bardziej soczyste kotlety, powinniście postawić na najczęściej wybieraną przez gospodynie domowe łopatkę. Sekret soczystości kotletów mielonych to nie tylko mięso. Ten tkwi także w odpowiednim smażeniu kotletów na patelni. Na początek tłuszcz. Najlepsze, najbardziej tradycyjne kotlety wyjdą po wysmażeniu ich na zwykłym smalcu. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, perfekcyjne okaże się klarowane masło. Zwierzęcy tłuszcz pozbawiony białka jest jednak dość drogi. Na jak dużej ilości tłuszczu smażyć kotlety mielone? Opcją pośrednią jest więc olej rzepakowy. Nie oznacza to jednak, że kotlety na oleju będą mniej smaczne, niż te pozostałe. Ważne, byście nie przeholowali z ilością tłuszczu na patelni. Wiadomo, że kotlety nie wysmażą się na „suchej” patelni, ale lepiej nie doprowadzić do sytuacji, że będą pływały w tłuszczu. Zamiast tego warto wlać na patelnię racjonalną, niewielką ilość oleju, który przykryję całą powierzchnię patelni. Jak powinno smażyć się kotlety mielone? Podczas smażenia konieczne jest utrzymywanie wysokiego poziomu gazu na kuchence. Wszystko po to, by kotlety się smażyły, a nie dusiły w sosie własnym. O tym, co stanie się, gdy na patelni wyląduje zbyt wiele sztuk mielonych, przeczytacie tutaj:  Podczas smażenia...

Mielone na patelni
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Podczas smażenia mielonych na patelni pojawiła się woda? Popełniliście podstawowy błąd
Kotlety mielone to podstawa polskiej, tradycyjnej kuchni. Nadmiar wody na patelni podczas ich smażenia może świadczyć o popełnieniu błędu w sztuce ich przygotowania.

Z buraczkami, z marchewką i z groszkiem, z kapustą kiszoną – dodatków do obiadu z kotletami mielonymi jest całe mnóstwo. Mniejszy wybór z reguły jest kiedy przychodzi do decydowania o tym, co będzie stanowiło podstawę węglowodanową drugiego dania. Polacy najchętniej jadają mielone z ziemniakami. Niektórzy dodają do nich zmielony czosnek, inni wolą mniej intensywny smak. Wszyscy, bez wyjątku muszą za to swoje kotlety wysmażyć na patelni. Smażyć, a nie dusić I w tym właśnie miejscu może zostać popełniony błąd. Często do przygotowania kotletów mielonych używa się dość chudego mięsa. W niektórych przygotowanych przemysłowo mielonkach zawarte jest nawet do 70% wody. Ma to swoje przełożenie na późniejszy proces smażenia. Często zdarza się, że na patelni podczas smażenia mielonych może pojawić się sporo wody. Płyn, który wyciekł z mięsa, łączy się z tłuszczem. W ten sposób kończy się już smażenie, a rozpoczyna duszenie. To z kolei odmienia smak kotletów mielonych. Tego na pewno chcielibyście uniknąć. Jak smażyć mielone? Są na to sposoby. Patrząc na sprawę od strony teoretycznej, dobrze byłoby zostawić solenie kotletów na sam koniec, a najlepiej zrobić to dopiero na talerzu. W ten sposób udałoby się wam uratować kotlety od zupełnego odwodnienia, ale za to nieposolenie ich przed usmażeniem, sprawi że będą po prostu niesmaczne. W tym wypadku trzeba się uciec do innych metod. Tutaj kłaniają się podstawy smażenia produktów spożywczych na patelni. Po pierwsze patelnia do smażenia kotletów mielonych musi być dobrze rozgrzana. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzcie, wasze kotlety muszą skwierczeć na ogniu, a nie powoli się dusić. Aby uniknąć duszenia, regulujcie płomień na waszych kuchenkach. Po włożeniu mięsa na...

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Mielone rozpadają się na patelni? Jest coś, co zlepi je znacznie szybciej niż jajko. Zgadniecie?
Rozpadające się kotlety mielone podczas formowania czy na patelni, to zmora wielu osób. Podczas przygotowania, warto dodać do masy sekretny składnik, który idealnie scali je w całość. Sprawdźcie ten patent!

Kotlety mielone są przygotowywane do ziemniaków na obiad, zamiennie ze schabowym. Idealnie komponują się z sałatką z buraczków czy mizerią. Swoją wyjątkowość zapewniają delikatności, soczystości oraz smakowi, który jest jedyny w swoim rodzaju. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę.  Idealne mięso do kotletów mielonych Mielone charakteryzują się swoją soczystością po obróbce termicznej. Zawdzięczają to odpowiednio wybranemu mięsu. Podczas zakupów należy wybrać to tłustsze. Im będzie chudsze, tym większe prawdopodobieństwo, że po usmażeniu kotlety będą suche w środku oraz niesmaczne. Dlatego też bez obaw warto kupić mięso wieprzowe. Idealnie sprawdzi się karkówka czy łopatka. Jeśli jednak kupiliście chude mięso, to do środka podczas mielenia możecie dodatkowo dołożyć słoninę, która nie zmieni smaku potrawy, ale wzbogaci ją poprzez nadanie mięsu soczystości. Przygotowanie mielonych  Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest zbyt skomplikowane. Do ich zrobienia wystarczy wam kilka składników, z których możecie przygotować pyszny obiad. Podczas zakupów warto jest zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wieprzowe. Najlepiej jest je nabyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie będziecie mogli wybrać sobie konkretny kawałek łopatki bądź karkówki i zmielić mięso na miejscu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że produkt jest świeży i najwyższej jakości. Poza tym, należy przygotować cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Z prostych składników wyczarujcie pyszny i smaczny posiłek. Smażenie kotletów mielonych  Wiele osób ma trudność w obróbce termicznej mielonych, gdyż nieraz wychodzą zbyt twarde lub mocno spieczone z...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Flickr
Triki kulinarne
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków.  Jak powinien smakować idealny kotlet mielony? Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia.  Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wsiąkały tłuszczu? Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne. W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety jedynie delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych: Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu.  Nie zapominajcie o dodatku tłuszczu. Smażone kotlety mielone to...