Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
AdobeStock
Newsy

Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?

Zastanawiacie się czym jest biała piana w kurczaku? Czy oznacza ona, że kurczak był szprycowany antybiotykami lub hormonami i jest niezdrowy? Przeczytajcie, co oznacza wydobywająca się biała piana z kurczaka podczas smażenia.

Kurczak i ogólnie mówiąc drób, to jedno z popularniejszych mięs, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. To dobrze, bo oprócz tego, że tani i dość prosty w przyrządzeniu, drób jest też dość zdrowym mięsem.

Drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, a za to bogaty w białko. Pewnie często robicie sałatki z piersią kurczaka, pieczonego kurczaka, smażycie pierś w kostkach, robicie potrawki z kurczaka, albo schabowe z piersi z kurczaka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biała piana w kurczaku

Być może zaobserwowaliście kiedyś wydzielającą się białą pianę z kurczaka, którą można zobaczyć na przykład podczas smażenia. Może byliście tym nawet zaniepokojeni. Wiecie, co to jest? Okazuje się, że nie musicie obawiać się o świeżość lub wartość zdrowotną takiego kurczaka. Biała piana, która pojawia się przy smażeniu, jest całkiem naturalna. To nic innego jak białko.

Mięso kurczaka składa się naprawdę w dużym stopniu z białka. Białko znajduje się przede wszystkim w mięśniach, ale jest też w pewnym stopniu w płynach mięsa z kurczaka. Podczas smażenia lub innego ogrzewania, płyny wyparowują, a białko ujawnia się jako biały nalot lub biała piana. W przypadku gotowania pojawiają się słynne szumowiny. Nie ma więc żadnych obaw o wartość zdrowotną takiego kurczaka.

Nie można dodawać do drobiu (ani innych mięs sprzedawanych w Unii Europejskiej) dodatkowych antybiotyków lub hormonów, więc to na pewno nie one. Możecie bez obaw zjeść kurczaka z którego wydaliła się taka piana.

Zobacz także
To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy

Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy

Wartości odżywcze mięsa z kurczaka

Jeśli chcecie jeść mięso, kurczak to jeden z lepszych wyborów pod względem zdrowotnym. Może być codziennym składnikiem zdrowej diety. 100 g mięsa z kurczaka dostarcza:

  • 120 kcal
  • 26 gram białka
  • Zaledwie 2 g tłuszczu
  • Tryptofan
  • Witaminę B12
  • Cholinę

Czytaj także:

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy
Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pierś z kurczaka to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Przy wyborze mięsa zwróćcie jednak uwagę na pewien kluczowy szczegół. Nie kupujcie piersi, jeśli widzicie takie kreski.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które Polacy sięgają nie tylko na co dzień, ale i od święta. I nic w tym dziwnego, w końcu jest smaczne, tanie i zawiera spore ilości chudego białka oraz niską ilość tłuszczu. Istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Możemy usmażyć pierś drobiową na patelni , upiec w cieście francuskim , zrobić z niej przepyszne kotlety , ugrillować,  a nawet przyrządzić pierś z kurczaka w galarecie . Zanim jednak przejdziemy do przygotowania przepysznej piersi z kurczaka , zastanówmy się nad wyborem odpowiedniego mięsa. Jak wygląda zdrowa i wartościowa pierś z kurczaka? Zdrowa pierś z kurczaka Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość białka oraz duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B (pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%). Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, cynk, potas, niacyna i żelazo. Jest też z reguły niskokaloryczna (100 g piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal), ale nie zawsze tak jest. Zdrowa pierś z kurczaka ma kolor jasnoróżowy, jest jasna, połyskująca i nie ma na sobie nalotu. Sygnałem, który powinien nas zaniepokoić są poprzeczne paski, znajdujące się na środku piersi. Mięso jest o wiele mniej wartościowe Jakość mięsa w sklepach z roku na rok spada. Przyczynia się do tego m.in. zwiększone zapotrzebowanie m.in. na mięso z kurczaka Jeżeli planujecie w najbliższym czasie kupić pierś z kurczaka, dobrze przyjrzyjcie się jej w sklepie i kupujcie rozważnie. Co powinno nas zaniepokoić? Kiedy już weźmiecie w dłoń pierś z kurczaka, sygnałem ostrzegawczym z pewnością powinny być poprzeczne paski na piersiach, które do złudzenia przypominają rozstępy. Wiecie, co to jest? To nic innego,...

Jaka jest jakość mięsa drobiowego w supermarketach? Uwaga, od tego może przejść ochota na obiad
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest jakość mięsa drobiowego w supermarketach? Uwaga, od tego może przejść ochota na obiad
Drób to synonim chudego mięsa i pełnowartościowego białka. Czy sprzedawany obecnie kurczak, rzeczywiście taki jest? Sprawdziło to Stowarzyszenie Otwarte Klatki. 

Badanie przeprowadzono w pięciu znanych sieciach handlowych. Poddane mu zostały filety z piersi kurczaka, które były produktami marek własnych. Wyniki nie napawają optymizmem. Okazuje się, że mięso drobiowe jedynie w teorii jest zdrowe. A to nie wszystko.  99 proc. filetów z piersi kurczaka ma białe przerosty  Sięgając po filety drobiowe, zazwyczaj nie zwraca się uwagi na ten drobny szczegół. Może dlatego, że dotknięte nim są prawie wszystkie produkty. Jak ustaliło badanie, syndrom białych włókien dotyczy 99,1% wszystkich sprawdzanych filetów drobiowych.  W raporcie stowarzyszenia można przeczytać:  - Występowanie choroby białych włókien wiąże się z niższą jakością mięsa pod względem jego wartości odżywczych, walorów estetycznych i smakowych - napisało Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Głównym powodem występowania tego zjawiska jest gwałtowny, nienaturalny wzrost masy kurczaków. Taki rozrost objętości mięśnia piersiowego ma na celu jak najszybsze wyprodukowanie, jak największej ilości mięsa, a tym samym zwiększenie obrotów firm. Kryje się za tym ogromne cierpienie zwierząt, jak również negatywny wpływ na zdrowie człowieka.   Rozwój choroby białych włókien podzielono na trzy stopnie zaawansowania. W którym ostatni oznacza, że na filetach znajdują się liczne, łatwe do zauważenia, grube białe włókna powstałe z tkanki tłuszczowej. W raporcie czytamy:  - Najczęściej obserwowanym stopniem zaawansowania choroby było jej najwyższe możliwe stadium, które stwierdzono w przypadku ponad ⅓ filetów (34,6%).  Jak syndrom białych włókien wpływa na jakość mięsa?  Białe paski tłuszczu to nie tylko mankament natury estetycznej. Choroba ta ma ogromny wpływ na jakość mięsa i jego wartość odżywczą. Stowarzyszenie Otwarte Klatki tak opisuje tę zależność: ...

Przepis na „potreningowego” kurczaka. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu
AdobeStock
Newsy
Co jeść po treningu? Przepis na kurczaka, który zrobicie w 10 minut
Poznajcie przepis na prosty potreningowy posiłek. Ten szybki pomysł na kurczaka jest bogaty w białko i idealny po treningu. Przygotowanie wysokobiałkowego posiłku potreningowego zajmie wam maksymalnie 10 minut.

Nie macie dobrego pomysłu na szybki, wysokobiałkowy posiłek, który możecie jeść po treningu? Tego szybkiego kurczaka z warzywami zrobicie dosłownie w 10 minut. Wystarczy podsmażyć cebulę, kurczaka, dynię i szpinak. Przepis jest prosty, zdrowy i smakuje naprawdę świetnie! Co powinno się jeść po treningu? Ważne, żeby po treningu zjeść posiłek zawierający porcję białka. To składnik, na który musicie najbardziej zwrócić uwagę wybierając potreningowy posiłek. W zależności od intensywności waszego treningu, tego jak trenujecie i jakie są wasze cele, po treningu warto zjeść posiłek dostarczający ok. 20-30 g białka. Najprostszym wyborem jest oczywiście kurczak . To mięso bogate w białko, a ubogie w tłuszcz. Dzięki temu danie z kurczakiem jest wysokobiałkowe, ale też niskokaloryczne. Jeśli nie chcecie jeść mięsa lub nie lubicie kurczaka, to inne produkty, które zapewnią wam wymaganą po treningu porcję białka (20g): Ok. 3 jajka kurze Ok. 400 g jogurtu naturalnego lub 150 g jogurtu wysokobiałkowego typu Skyr 100 g nieugotowanej ciecierzycy 200 g gotowanej soczewicy Ok. 200 g tofu Potreningowy przepis na kurczaka Składniki na kurczaka po treningu Łyżeczka oleju Cebula Pierś z kurczaka 200 g dyni Łyżka musztardy Łyżka przyprawy curry Garść szpinaku Sok z połówki cytryny Szklanka jogurtu Świeża kolendra Przygotowanie szybkiego potreningowego kurczaka Polejcie dynię oliwą z oliwek i wysmarujcie odrobinę musztardą. Pieczcie dynię w 180 stopniach do zarumienienia Pokrójcie kurczaka w kostkę i cebulę w piórka. Podsmażcie na oleju cebulę z kurczakiem. Dodajcie na patelnię pieczoną dynię i przyprawę curry. Doprawcie danie solą i pieprzem. Skropcie danie sokiem z cytryny. Wyłączcie patelnię. Dodajcie na...

mięso z indyka solanka
Adobe Stock
Newsy
Prosty trik, żeby mięso z indyka było soczyste. Wymoczcie je w tym płynie, a będzie doskonałe
Mimo, iż mięso z indyka jest bardzo podobne do kurczaka, to jednak w przygotowaniu jest bardziej wymagające. Jeśli po obróbce termicznej jest suche i niesmaczne to koniecznie przetestujcie ten patent. Dzięki niemu indyk będzie wręcz rozpływał się w ustach!

Mięso drobiowe jest jednym ze zdrowszych tego rodzaju produktów na rynku. Jednym z nich jest indyk. Dzięki wysokiej zawartości białka, a niskiej tłuszczu jest często wybierane przez Polaków podczas zakupów. Jednak jego samodzielne przyrządzenie może nieraz sprawić trudność. By za każdym razem wyszło idealnie soczyste, należy je przed obróbką zamoczyć w pewnej miksturze. Właściwości zdrowotne mięsa z indyka Indyk to rodzaj drobiu, który jest jednym z popularniejszych mięs dostępnych na rynku w sprzedaży. Oprócz niewysokiej ceny ma również wiele cennych składników i wartości, dzięki którym jest zalecane przez dietetyków. Jest świetnym źródłem, takich witamin jak selen, cynk czy witamin z grupy B. Dzięki tym czynnikom, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości mięsa z indyka należy wyróżnić: jest niskokaloryczne, zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu, idealne źródło białka dla osób na diecie, wysoka wartość odżywcza, a także jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, jest zdecydowanie lepszym wyborem niż kurczak, który zawiera tych wartości znacznie mniej. Jak przyrządzić soczystego indyka? Mięso tego rodzaju mimo, iż jest podobne do kurczaka to jednak po obróbce termicznej, ma tendencję do stwardnienia. Wówczas mięso jest niesmaczne i dość gumowate. By uniknąć takiej wpadki, wystarczy przed pieczeniem bądź smażeniem zastosować jeden prosty trik, a mianowicie zamoczyć indyka w solance. Daną miksturę należy przygotować z półtorej łyżki soli oraz jednego litra wody. Przyprawa powinna być dokładnie rozpuszczona w cieczy. Mięso należy przełożyć do większego naczynia i zalać przygotowaną solanką. Indyk powinien spędzić w...