Nastolatek zmarł po zjedzeniu niedogotowanej wieprzowiny
Pixabay
Newsy

Podczas gotowania popełnił niewyobrażalny błąd. Kilka godzin później już nie żył

Pochodzący z Indii 18-latek zjadł niedogotowaną wieprzowinę. Ten obiad okazał się tragiczny w skutkach.

Mięso to bez dwóch zdań bardzo ważny element diety każdego człowieka. Nie ulega wątpliwości, że zawiera ono mnóstwo cennych wartości odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwie przygotowane może stanowić poważne zagrożenie dla waszego życia i zdrowia. Historia tego 18-latka powinna być dla was przestrogą.

Zobacz także
Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nastolatek zmarł po zjedzeniu wieprzowiny

W brytyjskim czasopiśmie pojawił się artykuł o nastolatku, który zmarł po zjedzeniu niedogotowanej wieprzowiny. Chłopiec doznał napadów padaczkowych wskutek których zemdlał, a następnie został przewieziony do szpitala.

Okazało się, że znajdujące się w produkcie pasożytnicze larwy błyskawicznie zaatakowały jego układ nerwowy, w tym również mózg. Przeprowadzone badania wykazały, że ten jest pełen torbieli. 

Zdiagnozowano chorobę nazywaną neurocysticerkozą czyli inaczej węgrzycą ośrodkowego układu nerwowego. Ta wywoływana jest przez cysty larwalne tasiemca uzbrojonego, który rozwija się w organizmie świń.

Lekarze przez dwa tygodnie robili wszystko, by zmniejszyć obrzęk mózgu u pacjenta. Nastolatkowi podawano leki przeciwpadaczkowe oraz przeciwzapalne. Mimo wysiłków chłopiec zmarł. 

Jakie mięso można jeść na surowo?

Powinniście wiedzieć, że nie każde mięso nadaje się do jedzenia na surowo. Wśród nielicznych rodzajów, które można spożywać w ten sposób należą wołowina, cielęcina oraz niektóre rodzaje dziczyzny, na przykład sarnina. Najczęściej serwuje się je w formie przepysznego tatara. Należy jednak pamiętać, że takie mięso musi pochodzić z zaufanego źródła oraz być naprawdę świeże.

W pozostałych przypadkach, przed zjedzeniem mięso należy poddać obróbce termicznej. Dotyczy to między innymi drobiu oraz wieprzowiny. Przyrządzając potrawy z ich wykorzystaniem koniecznie dopilnujcie, by mięso było ścięte, inaczej może dojść do zatrucia pokarmowego, a nawet zgonu.

Z mięsem nie ma żartów

Równie ważne jest wszystko co dzieje się z mięsem zanim umieścicie je na patelni, bądź w piekarniku. Nikomu chyba nie trzeba przypominać, że tego typu produkty najlepiej kupować u zaufanego rzeźnika, nie sięgajcie po te paczkowane, z marketów. Mięso, które ląduje na waszych talerzach powinno być naprawdę wysokiej klasy, czasem warto za nie dopłacić kilka złotych.

Nie bagatelizujcie także terminu jego przydatności do spożycia. Jeśli jest krótki od razu zróbcie z niego jakieś przepyszne danie lub umieśćcie je w odpowiednim pojemniku i schowajcie do zamrażalnika. Dzięki temu bez obaw będziecie mogli je zjeść nieco później. Pamiętajcie jednak, by przed umieszczeniem na patelni dokładnie je rozmrozić. 

hot-dog
pixabay
Newsy
4-letni chłopiec zmarł przez hot doga. Matka dziecka oskarża sklep
Straszna tragedia. Przez nieszczęśliwy wypadek dziecko zmarło.

Nawet pozornie niewinne i bezpieczne czynności mogą doprowadzić do śmierci. W Argentynie zmarł 4-letni chłopczyk po zjedzeniu hot doga. Jego zrozpaczona matka pozwała sklep, w którym kupiła feralny produkt, by uchronić innych ludzi przed niebezpieczeństwem. Nieszczęśliwy wypadek W grudniu 2020 roku do szpitala w mieście Salta w Argentynie trafił chłopczyk z objawami silnego zatrucia pokarmowego. Pomimo wysiłków lekarzy dziecko zmarło. Jak do tego doszło? Jego matka opisała całą sytuację na swoim profilu w mediach społecznościowych. Twierdzi, że jej syn Elias zaczął nagle wymiotować i skarżyć się na silne bóle brzucha krótko po zjedzeniu hot-doga, którego kupiła mu w sklepie znajdującym się w okolicy. Zabrała go do szpitala, gdzie podano dziecku leki i odesłano do domu, zalecając odpoczynek. Niestety, stan chłopczyka się pogarszał – ból brzucha nie ustępował, a do tego dziecko cały czas wymiotowało i miało silną biegunkę. Kobieta pojechała więc ponownie do szpitala, gdzie jej syn został natychmiast przyjęty na oddział. Pomimo podjęcia intensywnej terapii, chłopiec zmarł po czterech dniach. Oficjalna przyczyna śmierci to ciężka niewydolność nerek. Jednak matka Eliasa nie daje za wygraną. Oskarżyła właściciela sklepu, w którym kupiła hot-doga o sprzedawanie nieświeżej i zatrutej żywności. Twierdzi, że chłopiec zatruł się hot dogiem i zaraził adenowirusem i rotawirusem, w wyniku czego umarł. Niebezpieczne wirusy Rotawirusy, które według kobiety znajdowały się w hot dogu i były przyczyną śmierci jej dziecka, to jedne z najczęściej spotykanych wirusów odpowiedzialnych za ciężkie zatrucia pokarmowe u niemowląt i dzieci. Są bardzo niebezpieczne, ponieważ młode i delikatne organizmy dzieci nie mają na tyle siły, by samodzielnie zwalczyć wirusa. Z tego powodu konieczna jest jak najszybsza...

jedzenie papieża Franciszka
ons
Gwiazdy
Oto ulubione danie papieża Franciszka - wydaje się wyjątkowo wykwintne, ale tak naprawdę...
Papież Franciszek urodził się w Buenos Aires, czyli stolicy Argentyny. Nic więc dziwnego, że to właśnie dania tej kuchni stały się jego ulubionymi przysmakami.

Jorge Mario Bergoglio, został wybrany na papieża już ponad 7 lat temu. Argentyński duchowny nigdy nie zdradzał, na czym opiera się jego dieta. W końcu jednak postanowił podzielić się z ludźmi swoimi kulinarnymi preferencjami. Mimo że większość czasu spędza w Watykanie, jego serce pozostało przy smakach dzieciństwa. Papież gotował od dziecka Pochodzący z Buenos Aires papież Franciszek należy do wielodzietnej rodziny . Jest jednym z pięciorga dzieci włoskich imigrantów. Taki stan rzeczy sprawił, że już jako mały chłopiec musiał szybko się usamodzielnić . W kilku wywiadach przyznaje, że kiedy mama nie miała siły gotować, razem z rodzeństwem stawał przy kuchni i wykonywał jej polecenia. W ten sposób bardzo szybko nauczył się przyrządzać ulubione potrawy. Franciszek kocha argentyńską kuchnię Jak wiadomo Argentyna słynie przede wszystkim z dań mięsnych. Należą do nich między innymi empanadas, czyli ciasto nadziewane mięsem, kurczakiem, szynką, serem, mozzarellą i pomidorami. Wśród uwielbianych w Argentynie dań można znaleźć również milanesa, czyli cienki plaster panierowanego i smażonego mięsa. Typowa dla tego regionu jest także bardzo pikantna kiełbasa chorizo oraz przepyszna wołowina przyrządzana na setki sposobów. Jak się okazuje, jednym z ulubionych dań papieża Franciszka jest pieczony na grillu argentyński stek, oryginalnie nazywany „colita de cuadril”. Tak przyrządzone mięso wprost rozpływa się w ustach. Jego smak jest naprawdę oryginalny. Jednak, choć danie wydaje się bardzo wykwintne, w rzeczywistości jest dostępne w każdej argentyńskiej budce z jedzeniem . Ponadto, na co dzień żywi się nim większość mieszkańców tego regionu. W Watykanie jada nieco inaczej Jednak w Watykanie papież rzadko ma dostęp do swoich przysmaków. Oddalony od rodzinnego miasta jada więc...

5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł miód wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł go wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Jak to możliwe, że wielokrotnie jecie jakiś produkt i dobrze go tolerujecie, a nagle wszystko się zmienia i pojawia się uczulenie? Jest kilka powodów.

Mały chłopiec z północy Włoch jadł miód, który bardzo lubił. Nagle źle się poczuł. Najpierw zaczął mieć duszności, na jego ciele pojawiła się pokrzywka, a już po chwili miał poważne problemy z oddychaniem. Tak objawia się wstrząs anafilaktyczny. Gdyby dziecko nie zostało szybko dowiedzione do szpitala, mogłoby umrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Skąd jednak tak gwałtowna reakcja alergiczna u chłopca, który wcześniej wielokrotnie jadł miód? Nie był przecież uczulony na ten produkt. Zagadkę rozwiązali lekarze. Wysoka jakość miodu mogła być przyczyną alergii Miód, który jadł włoski chłopiec to wysokiej jakości, staranie wytworzony produkt z rzemieślniczej pasieki. Pszczelarz przywiązywał dużo uwagi do jakości swoich wyrobów. Tego typu produkty zwykle są uważane za bardziej wartościowe niż miody produkowane w dużych partiach, sprzedawane w supermarketach, przetworzone i pasteryzowane. I faktycznie miody rzemieślnicze zawierają więcej składników odżywczych. Ten konkretny miał większe stężenie pyłku kwiatowego. I to właśnie ta duża zawartość pyłku była przyczyną wstrząsu wywołanego u pięciolatka. Alergia na pyłek kwiatowy nie jest częsta. Zdarza się najczęściej u osób, które biorą suplementy z dodatkiem pyłku, bo w nich stężenie alergenu jest wysokie. Z kolei tego typu uczulenie po zjedzeniu miodu u małego dziecka, zdarzyło się po raz pierwszy. Przypadek włoskiego chłopca został więc opisany w branżowej prasie medycznej. Stężenie alergenów przesądza o wystąpieniu uczulenia Na co dzień stykamy się z bardzo wieloma produktami, które uczulają. Nazywane są alergenami. Najbardziej popularne alergeny to: Pyłki roślin. Roztocza kurzu domowego  Sierść i naskórek zwierząt  Zarodniki pleśni...

Pieczone żeberka
Pixabay/Eukalyptus
Przepisy
Dzięki jednemu trikowi upieczone żeberka będą rozpływać się w ustach. Znają go tylko najlepsi kucharze
Jak upiec żeberka, żeby były super miękkie i soczyste? Poznajcie tajemnicę

    Sekret soczystych żeberek to przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Co jeszcze?  Mięso rozpływające się w ustach. Mięso soczyste i miękkie. Wychodzi wam inaczej? Jest kilka sposobów na sprawienie, by nie tylko mięso takie jak wieprzowina, wyszła pyszna i delikatna w smaku. Istotnym elementem gotowania z mięsem w roli głównej jest sprawdzanie czasu pieczenia. Dla przykładu czas pieczenia wieprzowiny wynosi około dwóch godzin. Zostawienie jej w piekarniku przysłowiową chwilę dłużej sprawi, że pojedyncze porcje się rozpadną. W innym przypadku, kiedy zostawimy mięso w piekarniku trochę krócej, może spowodować, że wieprzowina nie będzie odpowiednio miękka. Sprawdzanie czasu pieczenia oraz pilnowanie, by mięso wyciągnąć w odpowiednim momencie to jeden z sekretów udanego jego przyrządzania Innym ważnym elementem pieczenia mięsa jest prawidłowe podejście do samego końca gotowania. Żeby mięso zachowało chrupkość bez utraty smaku, należy zmniejszyć końcowe grzanie na 120 stopni. To pozwoli, by mięso delikatnie skwierczało i jednocześnie miękło. Mięso pieczone w piekarniku lubi też towarzystwo sosów. Szczególnie jeśli podlewamy danie w trakcie pieczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu całość może przypominać aromatyczny gulasz. Palce lizać!   Źródło: Blog “Kuchnia to sztuka”