Mięso to bez dwóch zdań bardzo ważny element diety każdego człowieka. Nie ulega wątpliwości, że zawiera ono mnóstwo cennych wartości odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwie przygotowane może stanowić poważne zagrożenie dla waszego życia i zdrowia. Historia tego 18-latka powinna być dla was przestrogą.

Nastolatek zmarł po zjedzeniu wieprzowiny

W brytyjskim czasopiśmie pojawił się artykuł o nastolatku, który zmarł po zjedzeniu niedogotowanej wieprzowiny. Chłopiec doznał napadów padaczkowych wskutek których zemdlał, a następnie został przewieziony do szpitala.

Okazało się, że znajdujące się w produkcie pasożytnicze larwy błyskawicznie zaatakowały jego układ nerwowy, w tym również mózg. Przeprowadzone badania wykazały, że ten jest pełen torbieli. 

Zdiagnozowano chorobę nazywaną neurocysticerkozą czyli inaczej węgrzycą ośrodkowego układu nerwowego. Ta wywoływana jest przez cysty larwalne tasiemca uzbrojonego, który rozwija się w organizmie świń.

Zobacz także:

Lekarze przez dwa tygodnie robili wszystko, by zmniejszyć obrzęk mózgu u pacjenta. Nastolatkowi podawano leki przeciwpadaczkowe oraz przeciwzapalne. Mimo wysiłków chłopiec zmarł. 

Jakie mięso można jeść na surowo?

Powinniście wiedzieć, że nie każde mięso nadaje się do jedzenia na surowo. Wśród nielicznych rodzajów, które można spożywać w ten sposób należą wołowina, cielęcina oraz niektóre rodzaje dziczyzny, na przykład sarnina. Najczęściej serwuje się je w formie przepysznego tatara. Należy jednak pamiętać, że takie mięso musi pochodzić z zaufanego źródła oraz być naprawdę świeże.

W pozostałych przypadkach, przed zjedzeniem mięso należy poddać obróbce termicznej. Dotyczy to między innymi drobiu oraz wieprzowiny. Przyrządzając potrawy z ich wykorzystaniem koniecznie dopilnujcie, by mięso było ścięte, inaczej może dojść do zatrucia pokarmowego, a nawet zgonu.

Z mięsem nie ma żartów

Równie ważne jest wszystko co dzieje się z mięsem zanim umieścicie je na patelni, bądź w piekarniku. Nikomu chyba nie trzeba przypominać, że tego typu produkty najlepiej kupować u zaufanego rzeźnika, nie sięgajcie po te paczkowane, z marketów. Mięso, które ląduje na waszych talerzach powinno być naprawdę wysokiej klasy, czasem warto za nie dopłacić kilka złotych.

Nie bagatelizujcie także terminu jego przydatności do spożycia. Jeśli jest krótki od razu zróbcie z niego jakieś przepyszne danie lub umieśćcie je w odpowiednim pojemniku i schowajcie do zamrażalnika. Dzięki temu bez obaw będziecie mogli je zjeść nieco później. Pamiętajcie jednak, by przed umieszczeniem na patelni dokładnie je rozmrozić.