Podała przepis na obiad za 3,50 zł. Tylko 3 składniki a posmakuje całej rodzinie
TikTok @wszamto
Newsy

Podała przepis na obiad za 3,50 zł. Tylko 3 składniki, a posmakuje całej rodzinie

Szukacie ciekawego i taniego przepisu na obiad dla całej rodziny? Ten prosty przepis zrobi furorę w waszym domu. Wystarczą ledwie 3 składniki.

W dobie szalejącej inflacji i rekordowo wysokich cen produktów spożywczych, wiele osób szuka prostych i smacznych przepisów, które można przygotować „za grosze”. Jednym z nich jest przepis na ziemniaki „na wypasie”. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na obiad za 3,50 zł. To „ziemniaki na wypasie"

Jeżeli nie macie czasu na długie stanie w kuchni i nie chcecie wydawać dużo pieniędzy na jedzenie, przygotujcie danie, które nosi nazwę „ziemniaki na wypasie". Autorką przepisu jest TikTokerka Paula.

Do przygotowania tej potrawy wystarczą wam 3 proste składniki. To kilka ziemniaków, boczek i trochę żółtego sera. Autorka przepisu zapewnia, że przygotowanie tego posiłku dla jednej osoby kosztuje tylko 3,50 zł.

Danie jest smaczne, proste i wyjątkowo aromatyczne, dzięki dodatkowy boczku i przypraw. Z powodzeniem sprawdzi się jako obiad lub wczesna kolacja. Możecie też zabrać je jako przekąskę do pracy czy na uczelnię. Przygotujcie je, a na pewno zagości w waszym domu na dłużej.

Składniki: 

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 plasterki boczku
  • 2 plasterki sera
  • do marynaty: oliwa i ulubione przyprawy
@wszamto Tani obiad, który zapcha każdego głodomora! 😁 #jedzenie #przepisy #gotowanie ♬ Heat Waves - Glass Animals

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i natnijcie w czterech miejscach, ale nie do końca (tak, by ich nie przekroić).
  2. W środek włóżcie po kawałku boczku i sera. 
  3. Ziemniaki faszerowane włóżcie do naczynia żaroodpornego i polejcie marynatą (oliwę połączcie z ulubionymi przyprawami). 
  4. Ziemniaki pieczcie pod przykryciem w temperaturze 180 st. C. przez 40 minut (góra/dół) lub bez przykrycia z termoobiegiem.
Zobacz także
Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree

Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Czy pieczone ziemniaki są zdrowe?

Pieczone ziemniaki są nie tylko smaczne, ale też całkiem zdrowe. Pieczony ziemniak jest bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi białka i ma niską zawartość tłuszczu i sodu.

  • Pieczone ziemniaki są bogate w błonnik, który pomaga wzmocnić serce poprzez równoważenie lipidów we krwi. Ponadto, błonnik „karmi" pożyteczne bakterie jelitowe, spowalnia wchłanianie cukru i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Błonnik przyczynia się również do zwiększenia uczucia sytości.
  • Są bogate w potas. Pieczony ziemniak zawiera więcej potasu niż banan. Potas pomaga obniżyć tętno i ciśnienie krwi i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek. Bez niego mogą nam dokuczać skurcze mięśni, bóle głowy, niepokój lub szybkie lub nieregularne tętno.
  • Ziemniaki zawierają również białko. Podczas gdy wiele osób myśli o ziemniakach jako o bombie węglowodanowej, średni ziemniak zawiera również około 4 gramów białka. Co ciekawe, białko ziemniaczane jest białkiem „kompletnym” — co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.

Źródło: msn.com

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?
TikTok/lowcarblove
Newsy
Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?
Niektórzy spożywają je na surowo, inni robią z nich sałatki, ale są też tacy, którzy je... smażą. Czy słyszeliście kiedyś o przekąsce ze smażonych ogórków?

Sezon na ogórki w pełni. Korzyści płynące ze spożywania tych warzyw są wprost nieocenione. Ogórki są nie tylko niskokaloryczne i wspaniale nawilżają organizm (składają się w ok. 96% z wody), ale też zawierają wiele ważnych witamin i minerałów, m.in. witaminę C i K a także białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jak wykorzystać ogórki w kuchni? To zdrowe i smaczne warzywo można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jedni je kiszą lub robią z niego  ogórki małosolne . Drudzy przygotowują z nich chłodnik lub pyszną zupę . Kolejni je... smażą. Co powiecie na smażone ogórki? Ten przepis to prawdziwy hit sieci! Jak zrobić smażone ogórki? Mimo iż przekąska ta brzmi nieco niedorzecznie, warto ją zrobić, bo jest naprawdę smaczna. Jak ją przygotować? Potrzebujecie tylko dwóch składników - żółtego sera i kilku pikli. Składniki: garść startego żółtego sera pokrojone w plasterki pikle ze słoika Autorką przepisu jest @lowcarblove. Dziewczyna pokazała swoim obserwatorom na TikToku, jak przyrządza swoją niebanalną przekąskę. Będziecie do tego potrzebować gofrownicy. @lowcarblove This was my snack to hold me off until Dinner ##omad ##friedpickles ##keto ##ketodiet ##weightlosstips ##ComfortFood ♬ original sound - Mayra Wendolyne Przygotowanie: Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, jak TikTokerka wykłada na gofrownicę garść startego żółtego sera, a następnie kładzie na to pokrojone w plasterki pikle ze słoika, które na koniec posypuje kolejną warstwą startego żółtego sera. Po upieczeniu powstaje chrupiący czips ogórkowo-serowy. Jeżeli nie macie gofrownicy, równie dobrze możecie zrobić taką przekąskę w piekarniku lub tosterze....

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać rakotwórcze substancje
Przechowujecie w ten sposób ziemniaki? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Warzywo to stanowi podstawę wielu smacznych dań – przygotowujemy z niego zupy , zapiekanki , pyzy , placki , kopytka , puree oraz frytki . Gotujemy, pieczemy , smażymy a nawet grillujemy ziemniaki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jak je prawidłowo przechowywać? Tak nigdy nie przechowujcie ziemniaków Czy zwróciliście kiedyś uwagę na sposób przechowywania ziemniaków, czy jest to dla was bez znaczenia? Element ten, jak się okazuje, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli kupiliście w sklepie lub na bazarku ziemniaki i wróciliście z nimi do domu, trzymajcie je w suchym i ciemnym miejscu. Nigdy nie zostawiajcie tych warzyw w lodówce. Dlaczego? Ponieważ mogą one wtedy wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze. Ziemniaki zawierają skrobię. Ta pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest wytworzenie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Substancja ta wytwarza się, gdy wyjmiemy ziemniaki z lodówki i poddamy je obróbce termicznej. Jeśli więc kupiliście ziemniaki, najlepiej trzymajcie je w piwnicy. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ziemniaki to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również wielu witamin i minerałów. Skórka ziemniaka jest bogata w potas, a miąższ zawiera takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, cynk, sód i wapń. Ziemniaki zawierają też witaminę C i błonnik, które są dobre dla zdrowia skóry i jelit. Obecność wapnia, magnezu i cynku w ziemniakach, pomaga nam utrzymać silne i zdrowe kości. Z kolei cynk i żelazo, odpowiadają za wytwarzanie kolagenu w organizmie. Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących...

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny. Dlaczego majonez jest niezdrowy? Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję. Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado. Dlaczego warto włączyć do diety awokado? Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak. Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. 100 gramów awokado zapewnia: Witamina K: 26% dziennej wartości  Kwas foliowy: 20% Witamina C: 17% Potas: 14% Witamina B5: 14% Witamina B6: 13% Witamina E: 10% W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy. Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści...