Podała przepis na obiad za 3,50 zł. Tylko 3 składniki a posmakuje całej rodzinie
TikTok @wszamto
Newsy

Podała przepis na obiad za 3,50 zł. Tylko 3 składniki, a posmakuje całej rodzinie

Szukacie ciekawego i taniego przepisu na obiad dla całej rodziny? Ten prosty przepis zrobi furorę w waszym domu. Wystarczą ledwie 3 składniki.

W dobie szalejącej inflacji i rekordowo wysokich cen produktów spożywczych, wiele osób szuka prostych i smacznych przepisów, które można przygotować „za grosze”. Jednym z nich jest przepis na ziemniaki „na wypasie”. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na obiad za 3,50 zł. To „ziemniaki na wypasie"

Jeżeli nie macie czasu na długie stanie w kuchni i nie chcecie wydawać dużo pieniędzy na jedzenie, przygotujcie danie, które nosi nazwę „ziemniaki na wypasie". Autorką przepisu jest TikTokerka Paula.

Do przygotowania tej potrawy wystarczą wam 3 proste składniki. To kilka ziemniaków, boczek i trochę żółtego sera. Autorka przepisu zapewnia, że przygotowanie tego posiłku dla jednej osoby kosztuje tylko 3,50 zł.

Danie jest smaczne, proste i wyjątkowo aromatyczne, dzięki dodatkowy boczku i przypraw. Z powodzeniem sprawdzi się jako obiad lub wczesna kolacja. Możecie też zabrać je jako przekąskę do pracy czy na uczelnię. Przygotujcie je, a na pewno zagości w waszym domu na dłużej.

Składniki: 

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 plasterki boczku
  • 2 plasterki sera
  • do marynaty: oliwa i ulubione przyprawy
@wszamto Tani obiad, który zapcha każdego głodomora! 😁 #jedzenie #przepisy #gotowanie ♬ Heat Waves - Glass Animals

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i natnijcie w czterech miejscach, ale nie do końca (tak, by ich nie przekroić).
  2. W środek włóżcie po kawałku boczku i sera. 
  3. Ziemniaki faszerowane włóżcie do naczynia żaroodpornego i polejcie marynatą (oliwę połączcie z ulubionymi przyprawami). 
  4. Ziemniaki pieczcie pod przykryciem w temperaturze 180 st. C. przez 40 minut (góra/dół) lub bez przykrycia z termoobiegiem.
Zobacz także
Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree

Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Czy pieczone ziemniaki są zdrowe?

Pieczone ziemniaki są nie tylko smaczne, ale też całkiem zdrowe. Pieczony ziemniak jest bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi białka i ma niską zawartość tłuszczu i sodu.

  • Pieczone ziemniaki są bogate w błonnik, który pomaga wzmocnić serce poprzez równoważenie lipidów we krwi. Ponadto, błonnik „karmi" pożyteczne bakterie jelitowe, spowalnia wchłanianie cukru i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Błonnik przyczynia się również do zwiększenia uczucia sytości.
  • Są bogate w potas. Pieczony ziemniak zawiera więcej potasu niż banan. Potas pomaga obniżyć tętno i ciśnienie krwi i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek. Bez niego mogą nam dokuczać skurcze mięśni, bóle głowy, niepokój lub szybkie lub nieregularne tętno.
  • Ziemniaki zawierają również białko. Podczas gdy wiele osób myśli o ziemniakach jako o bombie węglowodanowej, średni ziemniak zawiera również około 4 gramów białka. Co ciekawe, białko ziemniaczane jest białkiem „kompletnym” — co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.

Źródło: msn.com

Obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się
AdobeStock
Newsy
Zawsze obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się
Skórki z ziemniaków zawsze lądują u was w koszu? Nie wyrzucajcie ich - sprawdźcie, dlaczego gotować kartofle ze skórką.

Jedną z podstawowych czynności w kuchni zdecydowanie jest obieranie ziemniaków (szczególnie, jeśli jadacie je często). Obierki jednak praktycznie zawsze lądują w koszu, a okazuje się, że wcale nie powinny się tam znaleźć! Pomogą wam one w odchudzaniu i nie tylko - sprawdźcie, ile dobroczynnych właściwości ma skórka od ziemniaka.  Właściwości skórek ziemniaków Niemal całe bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych ziemniaków kryje się w skórce. To właśnie dlatego tak poleca się gotować i jeść ziemniaki w mundurkach, ponieważ tak przygotowane są bardziej sycące (i tym samym polecane na diecie odchudzającej). W skórce ziemniaka znajdują się: witamina B - odpowiadająca za układ nerwowy witamina C - wzmacniająca odporność i naczynia krwionośne polifenole - zapobiegają nowotworom  jod  wapń żelazo Ponadto, zjadanie ziemniaków ze skórką lub samych obierek (o tym, jak je przyrządzić, przeczytacie niżej) pomaga regulować poziom cukru we krwi. Obierki z ziemniaków na odchudzanie A jak mają się obierki do odchudzania? W skórce znajduje się mniej sodu i tłuszczu niż w reszcie ziemniaka, dlatego spokojnie można ją wykorzystywać jako dodatek do innych dań - będziecie syci na dłużej i powstrzymacie się od podjadania. Do tego obierki są bogate w błonnik pokarmowy, który odpowiada za uczucie sytości i prawidłową przemianę materii. A jeżeli na stałe włączycie obierki (lub po prostu ziemniaki w mundurkach) do swojej diety, to obniżycie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby, jakie jej towarzyszą.  Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? Skórki z ziemniaka można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów - znaliście...

Przypomina banana, ale jest warzywem. To warzywo to skarbnica potasu, magnezu i żelaza
AdobeStock
Newsy
Przypomina banana, ale jest warzywem. Obniża ciśnienie, wspomaga trawienie i pomaga schudnąć
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak plantan? Choć z wyglądu przypomina on banana, w rzeczywistości jest warzywem. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Plantany wyglądają podobnie do bananów, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Podczas, gdy dobrze wszystkim zdane banany są mniejsze i dużo słodsze, plantany mają skrobiową konsystencję i smak (zielony plantan jest niesłodki i przypomina nieco w smaku ziemniaka). Plantany są stosowane głównie w kuchni karaibskiej i południowoamerykańskiej. To bogate źródło węglowodanów, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne plantanów Plantan jest dobrym źródłem węglowodanów, szczególnie gdy jest dojrzały a także zawiera cenny mangan i potas. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety? zawarte w nim węglowodany to „węglowodany złożone”, co oznacza, że zawierają skrobię, błonnik i cukier. Z uwagi na to, że takie węglowodany rozkładają się i wchłaniają długo, dają one na dłużej uczucie sytości, co ostatecznie zmniejsza apetyt i pomaga schudnąć zawiera żelazo i witaminę B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek w organizmie, a także zapobiegania anemii i zapaleniu nerwów, które występują przy niedoborach tych składników odżywczych jest bogaty w błonnik, pomaga uniknąć podrażnienia jelit, a także zaparć, wzdęć i innych problemów zdrowotnych związanych ze złym trawieniem w porównaniu z dojrzałymi bananami, zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest polecany dla diabetyków jest zalecany dla osób, które mają wrzody lub chcą ich uniknąć, ponieważ zwiększa produkcję śluzu w żołądku plantany, zwłaszcza niedojrzałe, są bogate w wapń, który pomaga wzmocnić kości, a także mięśnie, zęby i paznokcie niedojrzałe plantany zawierają niewielką ilość...

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?
TikTok/lowcarblove
Newsy
Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?
Niektórzy spożywają je na surowo, inni robią z nich sałatki, ale są też tacy, którzy je... smażą. Czy słyszeliście kiedyś o przekąsce ze smażonych ogórków?

Sezon na ogórki w pełni. Korzyści płynące ze spożywania tych warzyw są wprost nieocenione. Ogórki są nie tylko niskokaloryczne i wspaniale nawilżają organizm (składają się w ok. 96% z wody), ale też zawierają wiele ważnych witamin i minerałów, m.in. witaminę C i K a także białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jak wykorzystać ogórki w kuchni? To zdrowe i smaczne warzywo można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jedni je kiszą lub robią z niego  ogórki małosolne . Drudzy przygotowują z nich chłodnik lub pyszną zupę . Kolejni je... smażą. Co powiecie na smażone ogórki? Ten przepis to prawdziwy hit sieci! Jak zrobić smażone ogórki? Mimo iż przekąska ta brzmi nieco niedorzecznie, warto ją zrobić, bo jest naprawdę smaczna. Jak ją przygotować? Potrzebujecie tylko dwóch składników - żółtego sera i kilku pikli. Składniki: garść startego żółtego sera pokrojone w plasterki pikle ze słoika Autorką przepisu jest @lowcarblove. Dziewczyna pokazała swoim obserwatorom na TikToku, jak przyrządza swoją niebanalną przekąskę. Będziecie do tego potrzebować gofrownicy. @lowcarblove This was my snack to hold me off until Dinner ##omad ##friedpickles ##keto ##ketodiet ##weightlosstips ##ComfortFood ♬ original sound - Mayra Wendolyne Przygotowanie: Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, jak TikTokerka wykłada na gofrownicę garść startego żółtego sera, a następnie kładzie na to pokrojone w plasterki pikle ze słoika, które na koniec posypuje kolejną warstwą startego żółtego sera. Po upieczeniu powstaje chrupiący czips ogórkowo-serowy. Jeżeli nie macie gofrownicy, równie dobrze możecie zrobić taką przekąskę w piekarniku lub tosterze....

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać rakotwórcze substancje
Przechowujecie w ten sposób ziemniaki? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Warzywo to stanowi podstawę wielu smacznych dań – przygotowujemy z niego zupy , zapiekanki , pyzy , placki , kopytka , puree oraz frytki . Gotujemy, pieczemy , smażymy a nawet grillujemy ziemniaki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jak je prawidłowo przechowywać? Tak nigdy nie przechowujcie ziemniaków Czy zwróciliście kiedyś uwagę na sposób przechowywania ziemniaków, czy jest to dla was bez znaczenia? Element ten, jak się okazuje, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli kupiliście w sklepie lub na bazarku ziemniaki i wróciliście z nimi do domu, trzymajcie je w suchym i ciemnym miejscu. Nigdy nie zostawiajcie tych warzyw w lodówce. Dlaczego? Ponieważ mogą one wtedy wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze. Ziemniaki zawierają skrobię. Ta pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest wytworzenie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Substancja ta wytwarza się, gdy wyjmiemy ziemniaki z lodówki i poddamy je obróbce termicznej. Jeśli więc kupiliście ziemniaki, najlepiej trzymajcie je w piwnicy. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ziemniaki to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również wielu witamin i minerałów. Skórka ziemniaka jest bogata w potas, a miąższ zawiera takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, cynk, sód i wapń. Ziemniaki zawierają też witaminę C i błonnik, które są dobre dla zdrowia skóry i jelit. Obecność wapnia, magnezu i cynku w ziemniakach, pomaga nam utrzymać silne i zdrowe kości. Z kolei cynk i żelazo, odpowiadają za wytwarzanie kolagenu w organizmie. Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących...