Pod żadnym pozorem nie smażcie na tym jedzenia. Lepiej się tego wystrzegać
Flickr
Newsy

Pod żadnym pozorem nie smażcie jedzenia na tym tłuszczu. Lepiej się tego wystrzegać

Smażenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania jedzenia. Najczęściej używamy do niego oleju, masła, smalcu lub oliwy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie wymienione produkty są tak zdrowe, jak wam się wydaje.

Polacy kochają smażone potrawy. Frytki, kotlety, pierogi, naleśniki – bez nich życie byłoby nudne. W ich przygotowaniu kluczową rolę odgrywa tłuszcz. Większość sięga po olej, ale są też tacy, którzy uwielbiają oliwę, ubóstwiają masło lub przepadają za smalcem. Jak się okazuje, na niektórych z nich w ogóle nie powinno się smażyć.

Wybierając odpowiedni tłuszcz, koniecznie zerknijcie na etykietę. Bowiem do smażenia najlepiej nadają się oleje rafinowane, zawierające głównie kwasy nasycone i jednonienasycone oraz cechujące się wysoką temperaturą dymienia. 

Najlepiej więc sięgnąć po masło klarowane, smalec, olej kokosowy, rafinowaną oliwę z oliwek, olej ryżowy lub olej rzepakowy. Dzięki nim, wasze potrawy będą o wiele zdrowsze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na jakich tłuszczach nie powinno się smażyć?

Olej słonecznikowy

Choć wielu z was zapewne zaskoczy ten punkt, jest prawdziwy. Okazuje się bowiem, że olej słonecznikowy zawiera kwasy wielonienasycone omega-6. Te nie tylko nie powinny być podgrzewane, ale również zaleca się ich ograniczenie w diecie. 

Bowiem w nadmiernych ilościach mogą powodować zmiany miażdżycowe i zakrzepowe, wpłynąć na pracę serca i układu krążenia, a także zaburzyć gospodarkę hormonalną.

Margaryna

Tak naprawdę margaryna nie nadaje się ani do smażenia, ani do spożywania. Nie tylko zwiększa ryzyko niepłodności, chorób serca i depresji, ale również podwyższa poziom „złego” cholesterolu. Powoduje miażdżyce, jest przyczyną zawałów i udarów, a także zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Dotyczy to oczywiście margaryn twardych. Miękkie nadają się tylko do smarowania pieczywa.

Zobacz także
Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec

Masło

Zgodnie z opiniami ekspertów, masło ma najniższą temperaturę dymienia, a obecność białek sprawia, że bardzo szybko się pali, stwarzając zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Co prawda nadaje się do krótkiej obróbki termicznej – można na nim usmażyć jajecznicę, jednak w niczym więcej nie zda egzaminu. Jeśli chcecie użyć masła, wybierzcie klarowane lub sklarujcie zwykłe. 

Wieloletni spór rozstrzygnięty. Wiemy, na czym najlepiej smażyć. Ranking tłuszczów do smażenia
Pixabay
Newsy
Ranking tłuszczów do smażenia: wiemy, na czym najlepiej smażyć
Na oleju rzepakowym? Oliwie? Smalcu, a może egzotycznym oleju kokosowym? Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Znamy odpowiedź na to pytanie. Wybierzcie ten tłuszcz do smażenia, jest najzdrowszy.

Chcecie wreszcie poznać odpowiedź na pytanie „na czym najzdrowiej smażyć”? To jedno z bardziej elektryzujących zagadnień w żywieniu. Wiele osób ma odmienne zdanie na temat tego,  na jakim tłuszczu najlepiej smażyć mięso  i inne potrawy. Tutaj nie liczą się jednak opinie, a fakty. Specjaliści nie mają bowiem złudzeń i są w stanie dokładnie powiedzieć, jaki jest najlepszy, a jaki najgorszy tłuszcz do smażenia. Najlepszy tłuszcz do smażenia Najlepszym tłuszczem do smażenia jest bezsprzecznie oliwa z oliwek . To najprostsza odpowiedź na to pytanie. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, jaki kryteria zostały wzięte pod uwagę w ocenie przydatności tłuszczu do smażenia. Nie chodzi tylko o to, żeby dany tłuszcz miał wysoki punkt dymienia. Jak sprawdzić, czy tłuszcz nadaje się do smażenia? Na wielu stronach internetowych przeczytacie, że trzeba spojrzeć na temperaturę dymienia i wybrać tłuszcz z najwyższą wartością. Niestety, sprawa nie jest tak prosta. Są czynniki, które mają równie duże znaczenie! Tłuszcz, który dobrze nadaje się do smażenia, powinien charakteryzować się kilkoma cechami. ► Mieć jak najmniej cholesterolu Cholesterol obecny w żywności pod wpływem temperatury utlenia się i wytwarza szkodliwe związki. Sam w sobie cholesterol nie jest tak bardzo niebezpieczny, ale cholesterol w smażonych, mocno przerobionych potrawach to wręcz trucizna. Nie najlepiej do smażenia nadają się więc: Smalec Łój i tłuszcz zwierzęcy Masło ► Mieć dużo antykoksydantów, które neutralizują trochę szkodliwość smażenia Chodzi o witaminę E, polifenole i garbniki. To zdrowe związki z żywności, które można znaleźć też w niektórych olejach (np. oleju z orzechów makadamia ). Dodatek tych substancji powoduje, że smażenie staje się trochę...

Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy
Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...

Jaka jest różnica między masłem białym i żółtym? O tym z pewnością nie słyszeliście
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby masło nie paliło się na patelni? Mamy genialny sposób
Mieliście kiedyś ten problem? Okazuje się, ze rozwiązanie jest bardzo proste.

Masło, które pali się na patelni to zmora wielu gospodyń domowych. Okazuje się, ze jest prosty sposób, który pozwoli tego uniknąć. Dzięki niemu masło nie spali się, a wy spokojnie będziecie mogli smażyć ulubione potrawy na maśle. Znacie ten trik? Masło przypala się na patelni – jak z tym walczyć? Łatwo o przypalenie się masła na patelni. To dlatego, że masło nie składa się tylko i wyłącznie z tłuszczu . W maśle znajdziecie też: Wodę Białka krowie Minimalną ilość laktozy Inne składniki w bardzo małych ilościach Okazuje się, że masło pali się na patelni właśnie przez zawartość innych elementów. To nie sam tłuszcz jest za to odpowiedzialny. Jeśli chcecie usmażyć jakąś potrawę na maśle, bo zależy wam na uzyskaniu tego charakterystycznego maślanego posmaku, koniecznie wypróbujcie naszą metodę. Masło pali się na patelni? Ta metoda zawsze działa Na rozgrzaną patelnie dodajcie zawsze najpierw kilka kropli oleju. Dopiero potem dodajcie na patelnię masło. Dzięki temu będziecie mogli smażyć wasze potrawy na maśle, bez obawy o jego przypalenie. Użyjcie bardzo małą ilość oleju, a nie wyczujecie tego wcale w smaku. Potrawa smażona na maśle dalej będzie miała głównie maślany smak. Masło do smażenia Możecie też użyć specjalnie przygotowanego masła do smażenia – masła klarowanego. Zostało ono pozbawione białek, wody i tak zwanych szumowin. Dzięki temu masło klarowane cechuje się znacznie wyższą zawartością tłuszczu na 100 g produktu. Im więcej procent tłuszczu w danym produkcie, tym mniejsza szansa, że masło się spali. Możecie kupić masło klarowane w sklepie, lub zrobić własne masło klarowane w domu . Jak zrobić domowe masło klarowane? By zrobić masło klarowane, musicie umieścić kostkę (lub więcej) masła w małym rondelku....

olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy
Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...