Sklep majonez na półce
Adobe Stock
Newsy

Pod żadnym pozorem nie kupujcie takiego majonezu na Wielkanoc. Będziecie w szoku dlaczego

Czytajcie zawsze etykiety majonezu przed zakupem i omijajcie ten składnik szerokim łukiem!

Polacy uwielbiają majonez, a szczególnie dużo kupują go i jadają w okresie wielkanocnym. Można go stosować jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, smarować nim kanapki zamiast masła, albo jeść po prostu z jajkami. Zdajecie sobie na pewno sprawę z tego, że majonez jest bardzo kaloryczny. Czy wiecie jednak, że kupny majonez ze sklepu ma jeszcze inną dużą wadę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego składa się majonez?

Majonez to emulsja tłuszczowa. Dzięki dodaniu do majonezu żółtka, olej jest w stanie połączyć się z innymi, wodnymi składnikami majonezu, które normalnie by się nie łączyły. Dobry majonez wytwarza się z oleju, żółtek i różnorodnych dodatków smakowych. Najczęściej majonez przygotowuje się, mieszając:

  • Olej roślinny
  • Żółtka jaj
  • Ocet lub sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz (najczęściej biały)
  • Musztardę

Niekiedy smak majonezu podkreśla się dodatkiem cukru.

Jeśli kręcicie majonez w domu, możecie stworzyć jego najbardziej naturalną wersję. Kupując majonez w słoiku w sklepie, spodziewajcie się, że będą w nim różne dodatki zapewniające majonezowi trwałość i utrzymywanie struktury.

Dodatki do majonezu

Nie wszystkie dodatki stosowane do żywności są złe i szkodliwe. Nie musicie odkładać na półkę każdego produktu, który w składzie zawiera substancje oznaczone kodem E. Występują one w danym produkcie w takiej ilości, żeby każda żywność dopuszczona do spożycia była zdrowa i nie zaszkodziła nikomu. Jeśli macie zamiar jeść sporo majonezu w Wielkanoc, dobrze wybrać jednak taki bez zbędnych składników i poznać znaczenie oznaczeń dodatków do majonezu. 

Sól wapniowo-disodowa czyli E385

Częsty dodatek do majonezu. Jest to konserwant mający zachowywać właściwości majonezu na dłuższy czas. Ten dodatek powoduje wiązanie składników mineralnych i ogranicza ich wchłanianie. W nadmiarze może prowadzić do skurczy mięśni, a nawet do poważnych problemów z nerkami. W małej ilości nie jest szkodliwy, ale lepiej wybrać majonez bez niego. Na pewno powinno się unikać podawania żywności z E385 małym dzieciom.

Guma guar i guma ksantanowa

Składniki odpowiedzialne za sztywną i charakterystyczną konsystencję niektórych majonezów. Nie da się uniknąć ich dodatku. Nie są to jednak składniki, które trzeba omijać – nie mają niekorzystnych właściwości dla zdrowia.

Beznoesan sodu i sorbinian potasu

Konserwanty znane z etykiet żywności. Obydwa te składniki przedłużają trwałość majonezu. Majonez jest dość bogaty w wodę, więc bez dodatku konserwantów bardzo szybko się psuje. To dzięki tym składnikom możecie trzymać słoik z majonezem w lodówce przez dłuższy czas.

 

Kontrolerzy: ponad 5 ton żywności z groźnymi dla życia składnikami, fałszywe musztardy i majonezy
Adobe Stock
Newsy
Kontrolerzy: ponad 5 ton żywności z groźnymi dla życia składnikami, fałszywe musztardy i majonezy
Uważajcie na przekłamane produkty! Inspektorzy wykryli nadużycia w składach, a także gluten w produktach „bezglutenowych”.

Jak oszukują was producenci żywności? Małopolski inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS) w Krakowie doszukał się wyjątkowych przekłamań w składach żywności. Producenci nie tylko przekłamują wagę netto, aby sprzedawać mniejsze ilości jedzenia w wyższych cenach, ale także stwarzają wielkie zagrożenie dla osób chorych na celiakię. Nieprawidłowości znaleziono m.in. w 1,2 tonach majonezu, 1,6 t sosu miodowo-musztardowego i prawie 1,9 t sosu czosnkowego. Jak kłamią producenci żywności? Inspektorzy jakości artykułów spożywczych wyodrębnili najczęściej pojawiające się zaniedbania producentów: Musztardy nazywane „staropolskimi”, gdy w rzeczywistości zawierają bardzo dużo chemii i konserwantów takich jak guma guar, guma ksantanowa, barwniki czy aromaty Majonezy lub sosy czosnkowe nie posiadają informacji o sposobie przechowywania oraz terminu ważności Podawanie kwasów Omega-3 w tabelach wartości odżywczych majonezów (nie są one jednak składnikiem odżywczym w świetle prawa) Umieszczanie oznaczeń „bez GMO”, kiedy w rzeczywistości produkty nie zawierały nawet 50 proc. łącznej masy składników pozbawionych GMO Umieszczanie oznaczeń „bez glutenu”/”gluten-free”/”bezglutenowy”, kiedy w rzeczywistości produkty zawierają niewielkie ilości tego składnika (która nawet w śladowych ilościach, może być niezwykle szkodliwa dla alergików i chorych na celiakię) Majonezy i musztardy najbardziej przekłamane Najwięcej niedopatrzeń eksperci doszukali się właśnie w majonezach i musztardach. To w tych produktach laboranci wykrywali znacznie mniejsze ilości jaj lub gorczycy (kluczowych składników) niż deklarował producent. Inspektorat zadecydował o wycofaniu kilku partii...

Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe
Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek. Historia majonezu Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Skład majonezu Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku. Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu. Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości...

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
ONS/AdobeStock
Newsy
Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz zdradził, jaki jest jego ulubiony majonez. Zgadniecie?

Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Ulubiony majonez Roberta Makłowicza Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi: - Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi. Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański. Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem. Przepis na majonez pieczonymi warzywami Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki na majonez:  1 żółtko 250 ml oleju 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Składniki dodatkowe:  pietruszka 2 papryki 1 ząbek czosnku olej Przygotowanie:...

czy majonez psuje sałatkę
AdobeStock
Newsy
Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi
Jak to jest z tym majonezem? Psuje, czy konserwuje? Sprawdziliśmy to!

Wśród niektórych miłośników gotowania pokutuje przekonanie, że majonez może zepsuć sałatkę. Inni twierdzą, że wręcz przeciwnie i upierają się, że majonez stanowi naturalny konserwant sałatki jarzynowej. Kto ma rację? Po co dodaje się majonez do sałatki? Majonez koniecznie musi się znaleźć w sałatce jarzynowej! Istnieją co prawda wersje dietetyczne, w których zamiast majonezu używa się jogurtu, jednak to kompletnie nie jest ten sam smak. Dlaczego tylko z majonezem sałatka jest tak smaczna? Odpowiedź brzmi w… tłuszczu! To właśnie tłuszcz niesie smak i łączy składniki tak, że sałatka wychodzi pyszna. Czy majonez psuje sałatkę jarzynową? Niektórzy twierdzą, że dodanie majonezu do sałatki jarzynowej sprawi, iż ta się szybciej zepsuje. Czy to prawda? Nie! Być może kiedyś jakaś gospodyni domowa za długo trzymała sałatkę w lodówce i uznała, że to wina majonezu. Składnikiem, który może się przyczynić do szybszego psucia się sałatki nie jest majonez, a por i cebula! Kwas zawarty w tych warzywach sprawia, że sałatka zepsuje się szybciej niż w przypadku, gdyby się ich w ogóle do niej nie dodało. Jednak zwykle ta potrawa znika w mgnieniu oka, więc w ogóle nie musicie się tym martwić! Przepis na domowy majonez Ponieważ kwestia wpływu majonezu na sałatkę jest już wyjaśniona, warto poznać przepis na zdrowszą wersję tego dodatku, czyli swojski, domowy majonez! Składniki: 1 szklanka oleju 1 żółtko 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego (białego) 1 łyżeczka cukru Sól Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie wszystkie podane składniki pamiętając, by olej dodać dopiero na samym końcu. Włóżcie do naczynia ręczny blender tak, by jego końcówka dotknęła dna....