Polacy uwielbiają pałaszować kiszonki. Ogórki, kapusta, marchewki, a nawet buraki, wszystko co kiszone idealnie trafia w nasze kulinarne gusta. Generalnie tego typu produkty mają bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie, a ich spożywanie rekomendują specjaliści i dietetycy. Okazuje się jednak, że dostarczane do organizmu na czczo mogą wyrządzić wiele szkód.

Cenne właściwości kiszonek

Regularne spożywanie kiszonek nie tylko wzmacnia apetyt, ale również pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wchłanianiu żywności. Dzięki nim mikroflora układu pokarmowego ulega znacznej poprawie. Osoby dostarczające do organizmu dużo kiszonek mają o wiele zdrowsze jelita od tych, którzy tego nie robią.

W kiszonkach nie brakuje witaminy C, B6 oraz B12, które sprzyjają przyswajaniu cennego dla człowieka żelaza i zapobiegają niedokrwistości. Na tym jednak nie koniec. W kiszonkach znajdziecie również mnóstwo błonnika i cennych minerałów takich jak acetylocholina, która sprzyja regulacji ciśnienia krwi.

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie kiszonek poprawia odporność, korzystnie wpływa na wątrobę, śledzionę, wydzielanie żółci, hemoroidy oraz reumatyzm.

Zobacz także:

Okazuje się również, że zawarty w kiszonkach kwas mlekowy nie tylko korzystnie wpływa na smak potraw, ale również wspaniale je konserwuje dzięki czemu są zdatne do spożycia przez naprawdę długi okres.

Jak spożywanie kiszonek na czczo wpływa na organizm?

Kiszonki są zdrowe o ile nie sięgacie po nie na czczo. Spożywane na pusty żołądek zbyt intensywnie pobudzają produkcję kawasów żołądkowych, a co za tym idzie wywołują silne bóle brzucha oraz nieprzyjemne wzdęcia.

Dlatego też nigdy nie rozpoczynajcie dnia od kiszonek. Na śniadanie zjedzcie jajka, owsiankę, naleśniki, parówki lub płatki z mlekiem. Dopiero później sięgnijcie po ulubioną kapustę czy ogórki. Najlepiej będzie jeśli dodacie je do obiadu. W towarzystwie ziemniaczków i treściwego mięsa sprawdzą się idealnie i pozytywnie wpłyną na wasz organizm.

Jak widać, za kiszoną kapustą i przyrządzanymi z niej potrawami przepada między innymi gwiazda MasterChefa, Ania Starmach.