Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Adobe Stock
Newsy

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Uwielbiane przez Polaków kiszonki są oczywiście bardzo zdrowe, o ile nie spożywacie ich na pusty żołądek.

Polacy uwielbiają pałaszować kiszonki. Ogórki, kapusta, marchewki, a nawet buraki, wszystko co kiszone idealnie trafia w nasze kulinarne gusta. Generalnie tego typu produkty mają bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie, a ich spożywanie rekomendują specjaliści i dietetycy. Okazuje się jednak, że dostarczane do organizmu na czczo mogą wyrządzić wiele szkód.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości kiszonek

Regularne spożywanie kiszonek nie tylko wzmacnia apetyt, ale również pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wchłanianiu żywności. Dzięki nim mikroflora układu pokarmowego ulega znacznej poprawie. Osoby dostarczające do organizmu dużo kiszonek mają o wiele zdrowsze jelita od tych, którzy tego nie robią.

W kiszonkach nie brakuje witaminy C, B6 oraz B12, które sprzyjają przyswajaniu cennego dla człowieka żelaza i zapobiegają niedokrwistości. Na tym jednak nie koniec. W kiszonkach znajdziecie również mnóstwo błonnika i cennych minerałów takich jak acetylocholina, która sprzyja regulacji ciśnienia krwi.

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie kiszonek poprawia odporność, korzystnie wpływa na wątrobę, śledzionę, wydzielanie żółci, hemoroidy oraz reumatyzm.

Okazuje się również, że zawarty w kiszonkach kwas mlekowy nie tylko korzystnie wpływa na smak potraw, ale również wspaniale je konserwuje dzięki czemu są zdatne do spożycia przez naprawdę długi okres.

Zobacz także
Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Jak spożywanie kiszonek na czczo wpływa na organizm?

Kiszonki są zdrowe o ile nie sięgacie po nie na czczo. Spożywane na pusty żołądek zbyt intensywnie pobudzają produkcję kawasów żołądkowych, a co za tym idzie wywołują silne bóle brzucha oraz nieprzyjemne wzdęcia.

Dlatego też nigdy nie rozpoczynajcie dnia od kiszonek. Na śniadanie zjedzcie jajka, owsiankę, naleśniki, parówki lub płatki z mlekiem. Dopiero później sięgnijcie po ulubioną kapustę czy ogórki. Najlepiej będzie jeśli dodacie je do obiadu. W towarzystwie ziemniaczków i treściwego mięsa sprawdzą się idealnie i pozytywnie wpłyną na wasz organizm.

Jak widać, za kiszoną kapustą i przyrządzanymi z niej potrawami przepada między innymi gwiazda MasterChefa, Ania Starmach.

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

Domowe ogórki kiszone
Gotujmy.pl
Newsy
Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji
Dalibyście radę jeść kiszone warzywa codziennie przez 10 dni? Taka „dieta” ma swoje plusy – sprawdźcie, jakie!

Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z takich „diet” jest kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni. Sprawdźcie, jakie są potencjalne efekty takiego sposobu odżywiania. Witaminy w kiszonkach Jedząc w ten sposób na pewno dostarczycie organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziecie między innymi: Witaminę A Witaminy z grupy B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność, dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje. Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza do waszego organizmu, a do tego wzmocni włosy i paznokcie. Kiszonki na lepsze trawienie Kobieta stosująca kurację kiszonkową szybko zauważyła, że zdecydowanie poprawiło się jej trawienie. Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Jeśli często dokucza wam uczucie pełności po posiłku, warto chwilę wcześniej zjeść nieco kiszonych warzyw albo wypić z nich sok – np. z kiszonej kapusty albo wodę z kiszonych ogórków. Kiszonki na odchudzanie Kiszone warzywa są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości – nie będziecie więc podjadać między posiłkami! Pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. A do tego mają śmiesznie mało kalorii! Jedząc kiszonki możecie łatwo...

jedzenie kiszonek łagodzi przebieg koronawirusa
Adobe Stock
Newsy
Nie zastąpią leków, ale znacznie złagodzą przebieg COVID-19. Jedzcie je codziennie
Naukowcy odkryli, że regularne jedzenie kiszonek może złagodzić przebieg COVID-19, a nawet uchronić pacjentów przed śmiercią. Dla Polaków to dobra wiadomość, w końcu kiszona kapusta, ogórki czy grzyby to podstawa naszej diety.

Kiszenie to metoda stara jak świat. Od lat korzystają z niej nasze babcie i mamy. Niesamowite właściwości kiszonek doceniają również lekarze i dietetycy, którzy wręcz zalecają włączenie tego typu produktów do każdej diety.  Cenne wartości odżywcze kiszonek Kiszonki są efektem fermentacji i zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych, które doskonale wpływają na florę bakteryjną i ludzki układ trawienny. To czyni je naturalnym probiotykiem. Kiszonki mają również niemały wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.  Okazuje się również, że kiszonki zawierają mnóstwo witamin – B, C, E, K, są źródłem soli mineralnych, a także związków organicznych odpowiedzialnych za zdrową skórę, włosy i paznokcie. Ponadto, jedzenie sfermentowanych warzyw pomaga wchłaniać żelazo i korzystnie wpływa na ludzki układ nerwowy. Kiszonki posiadają mnóstwo cennych właściwości. Ich regularne spożywanie zapobiega rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych, ale również chroni przed przeziębieniem czy grypą. Sfermentowane warzywa wpływają pozytywnie na pracę żołądka oraz jelit i przyspieszają metabolizm, również alkoholu, tak więc pomagają na kaca. Kiszonki mogą łagodzić objawy koronawirusa Pandemia koronawirusa pozwoliła naukowcom odkryć jeszcze jedną zaletę popularnych kiszonek. Udowodniono bowiem, że spożywanie sfermentowanych warzyw łagodzi przebieg COVID-19. Produkty te, dzięki dużej zawartości probiotyków, wspierają rozwój dobrych bakterii w jelitach i aktywują limfocyty T do walki z patogenami. Te produkty też włączcie do swojej diety Pozostałymi produktami, które również warto spożywać, aby złagodzić lub całkowicie uchronić się przed koronawirusem, są nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak,...

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
AdobeStock
Newsy
Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
Nie może ich zabraknąć w żadnym polskim domu. Teraz ich wpływ na zdrowie znalazł potwierdzenie w badaniach.

Czy wasze babcie zachęcały was do jedzenia kiszonej kapusty i ogórków argumentując, że dzięki temu będziecie odporni na choroby? I miały rację! Choć dawniej kwestia wpływu kiszonek na zdrowie opierała się głównie na praktycznym doświadczeniu, teraz ich skuteczność w walce z chorobami została potwierdzona naukowo. Zdziwieni? Odkrycie naukowców Uczeni z Uniwersytetu Stanford, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili badanie dotyczące wpływu kiszonek na zdrowie. Potwierdziło się to, co wielu ludzi już wiedziało od dawna: Dieta ukierunkowana na mikrobiotę (drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka – przyp. red.) może zmienić poziom odporności, zapewniając obiecującą drogę do zmniejszenia stanu zapalnego u zdrowych osób dorosłych - powiedział dr Christopher Gardner, profesor Rehnborg Farquhar i dyrektor badań nad żywnością w Stanford Prevention Research Center. Badanie wykazało, że wystarczy 10 tygodni jedzenia kiszonek, by zauważalnie zmienić mikrobiom swojego organizmu. Dochodzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia stanów zapalnych, które odpowiadają m.in. za reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę typu 2. Jakie kiszonki należy jeść? Warto podkreślić, że wpływ na zdrowie mają wszystkie produkty, które zostały poddane fermentacji. Mogą to być więc zarówno kiszone warzywa, jak i sfermentowane produkty mleczne, np.: Ogórki kiszone Kapusta kiszona Kimchi (koreańska kapusta kiszona) Kefir Jogurty Kombucha Wpływ kiszonek na zdrowie Jak dokładnie działają kiszonki na organizm? Zawierają one bardzo dużo kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie fermentacji. Pozwala on oczyścić organizm, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia odporność. Ponadto jedzenie kiszonek...