Chrupiąca surówka z kapusty, buraków czy marchewki to pyszny i wręcz konieczny dodatek do każdego drugiego dania. Cechą charakterystyczną surówek jest to, że (jak sama nazwa wskazuje), robi się je z surowych warzyw. Nie ma tutaj więc miejsca na gotowane ziemniaki, jajka czy buraki. Wszystko musi być świeże i chrupiące.

To właśnie dzięki takiemu sposobowi przygotowania surówki są tak smaczne, a przy tym bardzo zdrowe - w końcu wszystkie cenne witaminy i minerały pozostają w warzywa i nie “ulatniają” się w trakcie gotowania. 

Jak zrobić najlepszą surówkę?

Surówki najczęściej robi się z kapusty białej albo pekińskiej. Ta druga jest chyba bardziej wdzięczna ze względu na to, że jest bardziej miękka i delikatna. Prowadzący kanał “Obróbka Skrawaniem” w serwisie YouTube opublikował swój autorski przepis na surówkę właśnie z wykorzystaniem kapusty pekińskiej i bez żenady ochrzcił ją mianem “najlepszej surówki świata”. Ile w tym prawdy? 

Surówka składa się z zaledwie kilku składników i jest bardzo lekka. Nie znajdziecie tutaj majonezu czy śmietany - to tylko kilka dodatków, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Autor przepisu przyznał, że surówkę tę robi też w wersji z sosem majonezowo-musztardowym z ketchupem, ale wersja z oliwą smakuje mu o wiele bardziej. Zróbcie sami taką surówkę z wykorzystaniem przepisu znajdującego się poniżej. I sprawdźcie, czy pewny siebie autor tej sałatki rzeczywiście miał rację!

Zobacz także:

Przepis na najlepszą surówkę świata

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska lub pół dużej
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • mały pęczek koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól 
  • pieprz 

Opcjonalnie, jeśli nie macie kukurydzy, możecie zamiast niej dodać np. pokrojonego drobno świeżego ogórka. 

Przygotowanie:

  1. Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty i poszatkujcie ją drobno. Przełóżcie do miski.
  2. Obierzcie marchew oraz jabłko i zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty.
  3. Pomidorki koktajlowe pokrójcie na ćwiartki i wrzućcie do miski z resztą składników. Wsypcie też pół puszki kukurydzy.
  4. W osobnej miseczce zróbcie sos do surówki. Wlejcie oliwę, sok z cytryny, dodajcie musztardę, posiekany drobno koperek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
  5. Wlejcie gotowy sos, czyli dressing do miski ze składnikami na surówkę. Dobrze wymieszajcie, by wszystko się ze sobą połączyło. Przed podaniem surówkę warto odłożyć na 15 minut do lodówki. Smacznego!

Źródło: Obróbka Skrawaniem/YouTube