rosół na kościach przepis
AdobeStock
Newsy

Pobolewają was stawy? Zróbcie kolagenowy rosół. Wywar z tego przepisu dosłownie postawi was na nogi

Na ból stawów nie ma nic lepszego, niż domowy rosół na kościach. Wypróbujcie ten przepis!

Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby. W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powody bólu stawów

Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.:

Zobacz także
Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Przepis na rosół kolagenowy

Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach! Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu:

Składniki:

  • 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół
  • 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych
  • 1 kilogram nóżek wieprzowych
  • Pół kilo drobiowych podrobów
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 2 cebule
  • 1 liść kapusty
  • Pieprz ziarnisty
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka.
  2. Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny.
  3. Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin.
  4. Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i opalone cebule.

Gotowe! 

Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami
Adobe Stock
Newsy
Rosół z sokiem z kiszonej kapusty. Hit internetu na odporność przed wirusami
Rosół to znany od dawna sojusznik w walce z infekcjami, tak samo jak kiszonki. Co się stanie, jeśli je połączycie?

Kiszonki od dawna są prawdziwym hitem, jeśli chodzi o ich działanie prozdrowotne. Jeśli dodatkowo połączy się ich właściwości z rozgrzewającym, odżywczym rosołem – otrzymujecie prawdziwą bombę zdrowia!  Kiszonki to skarbnica witamin i naturalny probiotyk, który dba o nasze zdrowie, poprawia trawienie, pozbywa się toksyn oraz wzmacnia odporność. To szczególnie istotne w dobie pandemii i może uchronić nas przed wirusami.  Uwaga! Przepis ten nie jest alternatywą leczenia koronawirusa! Jeśli odczuwacie symptomy podobne do COVID-19, koniecznie skontaktujcie się z lekarzem. Poniższa zupa może jednak znacząco poprawić odporność i sprawić, że ryzyko zachowania stanie się mniejsze. Przepis na rosół z sokiem z kiszonej kapusty Składniki na wywar: 5 litrów wody 1 kg żeberek wieprzowych 500 gramów wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 1 kg kości wołowych 1-2 korpusy kurczaka 5 marchewek 4 cebule 1 por 2 korzenie pietruszki 1 korzeń selera garść suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub shitake) kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki ziaren pieprzu 1 łyżeczka kminku sól do smaku Dodatki: sok z kiszonych ogórków lub kapusty  ugotowane ziemniaki natka pietruszki mięso z wędzonych żeberek cebulki z wywaru szczypiorek Przygotowanie: Wszystkie składniki takie jak mięso i warzywa płuczecie, w razie potrzeby obieracie i kroicie na mniejsze części. Grzyby wrzucacie suche. Zalewacie 5 litrami wody i zaczynacie nagrzewać. Ważne, żeby płyn znajdował się jakieś 1/3 wysokości garnka nad produktami, żeby było miejsce na zredukowanie płynu.  Od zagotowania odmierzacie czas ok. 5 godzin. Rosół powinien gotować się na minimalnym grzaniu bez...

Jajeczna mikstura na stawy
Elmar Kriegner/
Zdrowie
Męczy was uciążliwy ból kolan i stawów? Ta genialna mikstura z 2 jajek sprawi, że szybko się go pozbędziecie
Bolą was kolana i inne stawy? Chcecie poradzić sobie z tym bólem i poprawić zdrowie swoich stawów? Sprawdźcie przepis na naszą miksturę.

Wraz z wiekiem spada naturalne nawilżenie stawów i dlatego każdy z was prędzej czy później zacznie odczuwać jakieś dolegliwości z ich strony. Nie jest to jednak powód do zamykania się w domu i rezygnacji z aktywnego życia. Wczesne zadziałanie, pozwoli wam pozbyć się bólu i korzystać z aktywnego życia przez długi czas.  Dlaczego stawy bolą? Ból w kolanach i stawach odczuwamy najczęściej z powodu utraty nawilżenia stawu i zaniku mazi stawowej. Oto kilka najczęstszych powodów problemów ze stawami: Urazy i kontuzje Wrodzone predyspozycje Źle zrośnięte złamania Choroby zakaźne (np. bolerioza) Otyłość Długotrwałe unieruchomienie Choroby np. RZS i dna moczanowa Wiek i zmiany anatomiczne Inne choroby i zaburzenia Sposoby zwalczania bólu stawów Do zwalczania bólu stawów warto podejść kompleksowo, od wielu stron. Można korzystać z różnych zabiegów, pomaga też gimnastyka, pozbycie się nadwagi, a w dużym stopniu także dieta! Pokazujemy prosty sposób, który możecie wypróbować w domu i sprawdzić, czy pomoże wam w bólu stawów. Mikstura z jajek na ból stawów Przetestujcie naszą miksturę na ból stawów do stosowania zewnętrznie. Składniki: 2 żółtka jajek 2 łyżeczki soli (najlepiej soli magnezowej) Bandaż elastyczny Wacik lub gazik Wymieszajcie żółtka z solą. Nałóżcie wacikiem lub gazikiem miksturę na bolący staw, na przykład na kolano. Owińcie bandażem i zostawcie na przynajmniej 2 godziny.  Sól dzięki wytworzonej różnicy stężeń, pozwala na przenikanie cennych składników z żółtka. Co jeszcze możecie zrobić dla zdrowia stawów? Jeśli chcecie uniknąć problemów ze stawami...

zimne nóżki
Adobe Stock
Newsy
Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą
Macie problemy ze stawami? Być może słyszeliście, ze trzeba jeść dużo galaretki i żelatyny. Sprawdzamy to!

Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni. Kolagen na stawy Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces? Źródła kolagenu w diecie Bogatym źródłem kolagenu są na przykład: Zimne nóżki Galareta Salceson Żelatyna Mielonki Chrząstki np. kurczaka Kurze łapki i wywar z kurzych łapek Kolagenowy rosół Owocowe galaretki powstałe na żelatynie Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów? Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens? Stanowisko ekspertów Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni....

rosół na kościach przepis
Flickr
Newsy
Rosół gotujecie na kurczaku albo wołowinie? Lepiej zróbcie go w ten sposób, a zupa zyska nieziemski smak 
Jak zrobić bulion o głębokim smaku i wspaniałych właściwościach zdrowotnych? Trzeba go zrobić według starej receptury!

Dziś większość z nas, aby ułatwić sobie życie korzysta z gotowych rozwiązań. Najpopularniejszym z nich jest używanie kostki rosołowej – nadaje zupie aromatu i poprawia jej smak. Jednak kiedyś ludzie też gotowali rosół, i to bez takich dodatków. Jak sobie wtedy radzili? Odpowiedź jest bardzo prosta! Gotowali prawdziwy bulion na kościach. Dlaczego warto gotować rosół na kościach? Wywar z kości ma szereg prozdrowotnych właściwości. Z tego powodu bywa nazywany „zupą mocy”. Wielogodzinne gotowanie kości wydobywa z nich wysokie ilości magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Ponadto wywar jest bogaty w elastynę, kolagen oraz inne substancje wchodzące w skład popularnych suplementów na stawy. Osoby borykające się z artretyzmem i innymi chorobami stawów szczególnie powinny regularnie spożywać rosół gotowany na kościach. Kolagen wpłynie też bardzo pozytywnie na stan cery i paznokci. Ujędrnia skórę, spłyca zmarszczki i spowalnia procesy starzeniowe. Przepis na rosół gotowany na kościach Do przygotowania takiego esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kilogramy kości szpikowych, pokrytych mięsem 1 kg żeberek wołowych, chrząstek, nóżek lub dowolnego, ulubionego mięsa 3 pietruszki 2 marchewki 1 cebula Ćwierć selera Fenkuł Pęczek kopru 1 łyżka białego octu winnego Liść laurowy Ziele angielskie Kurkuma Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Przygotowanie Obmyjcie mięso i kości i umieśćcie w dużym garnku. Dodajcie przyprawy, zalejcie kości zimną wodą i wstawcie do gotowania. Od momentu zagotowania zawartość garnka powinna gotować się przynajmniej 3 godziny na małym ogniu. Tak naprawdę im dłużej, tym lepiej, dlatego, jeśli macie dużo czasu lepiej gotować wywar nawet przez 8-12 godzin! W...