Nie wyobrażacie sobie sylwestrowej zabawy bez alkoholowych trunków? Każdy, kto jest amatorem takich imprez dobrze wie, że mile spędzony czas ma swoją cenę i następnego dnia trzeba go odchorować. Okazuje się, że intensywność kaca ma duży związek z tym, jaki alkohol się spożywa. Wiecie, po jakich drinkach kac jest najsilniejszy i które wybrać, by syndrom dnia poprzedniego był jak najlżejszy? Sprawdziliśmy to!

Po tym alkoholu kac jest murowany

Być może czasami zastanawiacie się jak to jest, że wy po każdej imprezie czujecie się następnego dnia fatalnie, a wasz przyjaciel wygląda jakby tylko trochę za krótko spał. Z czego to wynika? Czyżby miał nieprawdopodobnie szybki metabolizm? Odpowiedź może być o wiele mniej skomplikowana. Po prostu niektóre alkohole wywołują lekkiego kaca, podczas gdy inne powodują bardzo nieprzyjemne dolegliwości następnego dnia. Do tej niepopularnej grupy należą poniższe trunki:

  • Czerwone wino – największy wróg osób cierpiących na migreny. Jednak nie trzeba być migrenowcem, by odczuć przykre skutki przedawkowania czerwonego wina! Jeśli kupujecie wino z niższej półki, to prawie na pewno znajdują się w nim siarczyny. A te powodują gigantyczny ból głowy następnego dnia i bardzo złe samopoczucie.
  • Ciemne piwo – szczególnie to niskiej jakości. Uwielbiane przez Polaków jasne piwo typu lager jest dość tanie, jednak za ciemne trzeba więcej zapłacić. Sporo osób wybiera jednak jak najtańsze produkty, co może się skończyć naprawdę źle!

Trunki na lżejszego kaca

W idealnym świecie kac by nie istniał, ale niestety – nie żyjemy w bajce! By zminimalizować dolegliwości związane z przedawkowaniem alkoholu warto sięgać po te trunki, które wywołują dość lekkiego kaca. Wybierajcie zatem poniższe alkohole:

  • Srebrna tequila – wódka z soku agawy zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Dla niektórych ma łagodniejszy smak, a do tego samo jej picie jest ciekawym rytuałem (kieliszek tequili zagryza się plastrem limonki i szczyptą soli). Jeśli obawiacie się kaca, wybierajcie tequilę blanco, czyli srebrną. Jest ona całkowicie bezbarwna i pozbawiona składników wzmacniających kaca.
  • Wódka – podobnie jak srebrna tequila, klasyczna wódka powinna wywoływać dość łagodnego kaca. Jednak jeśli popijacie ją sokiem lub słodkimi napojami, to niestety zawarty w nich cukier spotęguje przykre dolegliwości następnego dnia!
  • Gin – to dobry sposób na uniknięcie morderczego kaca, ale tylko pod warunkiem, że będziecie go pić bez dodatku słodkich napojów!