Przed świętami szykujecie tony jedzenia, które potem przez 3 dni próbujecie zjeść? Gdy okres świąteczny mija, szybko okazuje się że spodnie się nie dopinają, a waga pokazuje dodatkowe kilogramy. Tak wcale nie musi być, nawet jeśli chcecie spróbować każdej potrawy. Pokazujemy sprytne sposoby na mniej kaloryczną wigilię.

Jak odchudzić wigilijne dania?

Nawet jeśli zawsze jesteście na diecie, nie musicie rezygnować ze świątecznych przysmaków. Przygotowanie ich w lżejszych, ale nadal tradycyjnych wersjach jest bardzo proste. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany:

  • Barszcz z uszkami. Na szczęście barszcz szczególnie w wersji wigilijnej, czyli bez śmietany i mięsa jest daniem dietetycznym i niskokalorycznym. Gorzej jeśli chodzi o uszka. Jednak aby poczuć smak zarówno barszczu jak i dodatków, uszek nie musi być po prostu za dużo. Nie musicie się najeść barszczem, podczas kolacji spróbujecie przecież jeszcze wielu dań. Dlatego włóżcie do talerza z barszczem tylko po kilka uszek
  • Zupa grzybowa z kołdunami. Postępujcie tak samo: nie dodawajcie śmietany, podajcie barszcz grzybowy czysty i nie zapełniajcie talerza kluskami
  • Mniej kaloryczne śledzie. Śledzie są dość kaloryczną rybą (160 kcal w 100g), a skąpane w oleju mogą okazać się zbyt tuczące. Potnijcie je na mniejsze kawałki niż zwykle, dodajcie cebulę i jabłko, a zamiast oleju użyjcie oliwy z oliwek
  • Sałatka jarzynowa fit. Warzywa, których używacie do sałatki są niskokaloryczne. To, co jest bomba kaloryczna w tym daniu, to oczywiście majonez. Użyjcie majonezu niskotłuszczowego, light, lub alternatywnie przygotujcie sos z musztardy i jogurtu

Co zrobić z jedzeniem, które zostaje po świętach?

Też zawsze robicie za dużo jedzenia? Nawet jeśli tak się stanie, nie musicie go wyrzucać. Niektóre dania można łatwo zamrozić i w ten sposób dobrze przechować. W pierwszej kolejności zamroźcie bigos. To danie nawet zyskuje nowy, lepszy smak po odmrożeniu.

Dania świąteczne, które dobrze znoszą mrożenie:

Zobacz także:

  • Bigos
  • Pierogi
  • Uszka
  • Kołduny
  • Masa makowa
  • Wigilijne zupy: rybna i grzybowa

Jedzenie, które zostaje po świętach można też oddać potrzebującym. Od kilku lat w całej Polsce organizowane są akcje rozwożenia zbędnego jedzenia po domach ludzi niezamożnych.

Źródło: Na Temat