Ten tydzień prawdopodobnie dla większości z nas oznacza dojadanie resztek świątecznych wyrobów. Jeśli jednak macie już dość kanapek z pieczonym schabem, gotowaną szynką i wędzoną kiełbasą, mamy dla was pomysł na coś pysznego. Zapomnijcie o jedzeniu tych mięs z chlebem i wyczarujcie z nich sycące danie na gorąco.

Do czego wykorzystać resztki mięsa?

Jak wykorzystać resztki szynki, boczku i kiełbasy? Na bazie takiej mięsnej mieszanki zrobicie treściwy bigos, aromatyczną zupę gulaszową lub wyraziste leczo. Jednak najszybszym i najprostszym pomysłem będzie jednak forszmak, czyli jednogarnkowe danie na bazie mięs i ogórków kiszonych, gotowanych w pomidorowym sosie.

Ten przepis to klasyka po wszystkich świętach, przyjęciach i imprezach, gdyż można do niego wrzucić wszelkie skrawki mięs, zarówno tych wędzonych, jak i gotowanych, pieczonych czy smażonych. Do tego możemy dorzucać ulubione warzywa, zioła czy strączki, wszystko zależy już od indywidualnych upodobań. Zobaczcie, jak łatwo się go robi.

Przepis na forszmak

Składniki:

  • około 300 g różnego rodzaju pieczonych mięs, wędlin i kiełbasy,
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Opcjonalnie - cytryna do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie mięsa kroimy w dość dużą kostkę równej wielkości. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno je siekamy.

Zobacz także:

2. Pokrojone mięsa przesmażamy na odrobinie oleju, aż zaczną rumienić się z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę z czosnkiem i wszystko smażymy jeszcze przez kilka minut.
3. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy na małej mocy palnika przez około 30-40 minut.
4. Ogórki kiszone kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garnka razem z koncentratem pomidorowym, na 15 minut przed końcem gotowania.

5. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę, podsmażając na patelni 3 łyżki oleju z odrobiną mąki. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy ją do garnka i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

6. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.