Po lodówce walają się wam skrawki wędlin? Wrzućcie je do gara i ugotujcie to cudo
Flickr
Newsy

Po lodówce walają się wam skrawki wędlin? Wrzućcie je do gara i ugotujcie to cudo

Codziennie dojadacie poświąteczne zapasy i wciąż nie możecie ich skończyć? Wrzućcie je do jednego garnka i zamieńcie w pyszny obiad. Wystarczy tylko kilka składników i chwila roboty.

Ten tydzień prawdopodobnie dla większości z nas oznacza dojadanie resztek świątecznych wyrobów. Jeśli jednak macie już dość kanapek z pieczonym schabem, gotowaną szynką i wędzoną kiełbasą, mamy dla was pomysł na coś pysznego. Zapomnijcie o jedzeniu tych mięs z chlebem i wyczarujcie z nich sycące danie na gorąco.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego wykorzystać resztki mięsa?

Jak wykorzystać resztki szynki, boczku i kiełbasy? Na bazie takiej mięsnej mieszanki zrobicie treściwy bigos, aromatyczną zupę gulaszową lub wyraziste leczo. Jednak najszybszym i najprostszym pomysłem będzie jednak forszmak, czyli jednogarnkowe danie na bazie mięs i ogórków kiszonych, gotowanych w pomidorowym sosie.

Ten przepis to klasyka po wszystkich świętach, przyjęciach i imprezach, gdyż można do niego wrzucić wszelkie skrawki mięs, zarówno tych wędzonych, jak i gotowanych, pieczonych czy smażonych. Do tego możemy dorzucać ulubione warzywa, zioła czy strączki, wszystko zależy już od indywidualnych upodobań. Zobaczcie, jak łatwo się go robi.

Zobacz także
Zostały jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do 5 szybkich dań. wykorzystacie tez inne resztki.

Zostały wam jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do szybkich dań. Mamy też sposoby na inne resztki

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Przepis na forszmak

Składniki:

  • około 300 g różnego rodzaju pieczonych mięs, wędlin i kiełbasy,
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Opcjonalnie - cytryna do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie mięsa kroimy w dość dużą kostkę równej wielkości. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno je siekamy.

2. Pokrojone mięsa przesmażamy na odrobinie oleju, aż zaczną rumienić się z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę z czosnkiem i wszystko smażymy jeszcze przez kilka minut.
3. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy na małej mocy palnika przez około 30-40 minut.
4. Ogórki kiszone kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garnka razem z koncentratem pomidorowym, na 15 minut przed końcem gotowania.

5. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę, podsmażając na patelni 3 łyżki oleju z odrobiną mąki. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy ją do garnka i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

6. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Przepis na prawdziwy wiejski krupnik. Ugotujcie go na tym mięsie, a będzie smakował jak u mamy
Odpowiednio dobrane mięso to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z takim właśnie mięsiwem w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie na temat krupniku są podzielone.  Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jednak jedna z bardziej sycących polskich zup. Klasyka naszej narodowej kuchni. Zwłaszcza jeśli krupnik przyrządzimy zgodnie z prawidłami dawnego gotowania. Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną. Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujecie krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucicie ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Zupa podana na żeberkach wieprzowych wydaje się jednak najbardziej pełna smaku. Jej aromat  najbardziej przypomina to, co podawały nam mamy i babcie lata temu. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Przepis na krupnik jak u mamy Składniki: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę. Wrzucamy do garnka starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler - marchewkę opcjonalnie możecie także pokroić w talarki i wrzucić do garnka razem z ziemniakami. Dodajemy też kawałek...

Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Adobe Stock
Newsy
Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Szybki bigos ze słodkiej kapusty z mięsem wieprzowym, cebulką i swojską kiełbasą to danie, za które wielu Polaków dałoby się pokroić. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!

Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin.  Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki. Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu. Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt dużo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu. Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni. Przepis na bigos ze słodkiej kapusty Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego 2 pętka swojskiej kiełbasy 1 duża cebula 1 główka białej kapusty Przyprawa do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Szczypta czarnego pieprzu Sól do smaku 1 łyżka posiekanego koperku 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego Olej do...

Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...