Po jedzeniu boli was żołądek? Oto … możliwych przyczyn
AdobeStock
Newsy

Po jedzeniu boli was żołądek? Poznajcie możliwe przyczyny

Po zjedzeniu posiłku zaraz dokucza wam ból brzucha? Sprawdźcie, co może być tego przyczyną.

Ból brzucha po jedzeniu może być oznaką zjedzenia czegoś nieodpowiedniego, ale może również być symptomem poważniejszego problemu zdrowotnego. Jakie są najczęstsze przyczyny bólu brzucha po jedzeniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny bólu brzucha po jedzeniu

Istnieje wiele różnych przyczyn bólu brzucha po jedzeniu. Oto niektóre z nich:

  • Przejadanie się i zbyt szybkie jedzenie. Ból żołądka jest często spowodowany zbyt szybkim spożywaniem jedzenia. Dlatego jedząc posiłek przeżuwajcie go powoli, kęs po kęsie i nigdzie się nie spieszcie.
  • Wrzody żołądka. Wrzód żołądka to ubytek błony śluzowej, który rozwija się na wyściółce żołądka. Stan ten powoduje piekący ból w środku żołądka.
  • Kamienie żółciowe. Kamienie żółciowe to twarde kawałki, które tworzą się w woreczku żółciowym. Jeśli zablokują one przewód żółciowy i spowodują jego niedrożność, mogą powodować ostry, nagły ból.
  • Nadczynność tarczycy. Nadczynność tarczycy to stan, który może powodować problemy zdrowotne, które mogą wpływać na kości, mięśnie i serce. Jednym z objawów nadczynności tarczycy jest ból brzucha i biegunka.
  • Stres. Stres także może powodować ból brzucha, ponieważ może powodować napięcie mięśni, co może powodować ból lub dyskomfort w żołądku. Dlatego pamiętajcie, by tuż przed jedzeniem wziąć kilka powolnych, głębokich wdechów i wydechów, aby rozluźnić mięśnie.
  • Nietolerancje pokarmowe. Statystyki pokazują, że prawie 20% populacji ma nietolerancję lub wrażliwość na niektóre pokarmy. Ból i skurcze żołądka są częstymi objawami nietolerancji pokarmowych lub wrażliwości, które często są związane z nabiałem, glutenem, orzechami, drożdżami i pomidorami.
  • Niestrawność. Wiele osób cierpi na niestrawność po jedzeniu lub piciu. Oprócz bólu brzucha, mogą one odczuwać wzdęcia lub nudności.
  • Kofeina. Kofeina zawarta w kawie lub herbacie, także może powodować ból brzucha - zwłaszcza, gdy pijemy te napoje na pusty żołądek jeszcze przed właściwym posiłkiem.
Zobacz także
Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też, gdy macie wrzody

Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też wtedy, gdy macie wrzody

Ten napar uspokaja, wspomaga trawienie i pomaga na ból brzucha. Pijcie go regularnie

Ponadto ból  brzucha po jedzeniu może być wynikiem:

  • alergii pokarmowych
  • zespołu jelita drażliwego
  • zapalenia trzustki
  • niedrożności jelit
  • spożywania zbyt kwaśnych pokarmów lub pikantnych potraw
  • zablokowania naczynia krwionośnego

Ból żołądka po jedzeniu można również przypisać grypie żołądkowej, nietolerancji laktozy, zatruciu pokarmowemu, zapaleniu wyrostka robaczkowego, zapaleniu miednicy i chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Jeśli ból brzucha pojawia się u was po jedzeniu, a następnie ustępuje, jest to zwykle spowodowane jedzeniem. Jeśli jednak ból utrzymuje się dłużej, warto wybrać się do lekarza w celu postawienia diagnozy. 

Źródło: bhattigi.com, medicalnewstoday.com, zdrowie.wprost.pl

Nie pijcie tego 1 napoju w ogóle jesli chcecie miec zdrową trzustkę. 2 inne ograniczcie
Adobe Stock
Newsy
Nie pijcie tego 1 napoju w ogóle, jeśli chcecie mieć zdrową trzustkę. 2 inne ograniczcie
Są takie produkty, które na trzustkę szkodzą bardziej niż inne. Czy znacie je wszystkie? Podpowiadamy jak żyć i czego nie jeść, żeby mieć zdrową trzustkę.

Trzustka pełni w organizmie dwie ważne funkcje. Po pierwsze - dostarcza do jelita cienkiego enzymy, które umożliwiają trawienie pożywienia, a po drugie - produkuje hormony, które regulują poziom glukozy we krwi. To bardzo ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Dlatego lepiej, żeby była zdrowa. Jak ją uchronić przed zapaleniem? Alkohol szkodzi trzustce Zapalenie trzustki to najczęstsza dolegliwość dotykająca ten organ. Jednym z powodów dolegliwości jest spożywanie alkoholu. Już niewielkie ilości, a przede wszystkim regularne picie alkoholu, mogą spowodować uszkodzenie i zapalenie trzustki. Badania pokazują, że aż u 70-90 proc. osób z zapaleniem trzustki, za chorobę odpowiadał właśnie alkohol. Alkohol wyniszcza komórki odpowiadające za wytwarzanie enzymów trawiennych. Pierwszym etapem diagnostyki z powodu bólu trzustki, jest ustalenie jak wygląda dieta pacjenta i w jakich ilościach spożywa on alkohol. Inne powody osłabiające trzustkę: Zbyt tłuste jedzenie Nadmiernie obfite posiłki Niedrożność przewodu żółciowego i kamienie żółciowe Zakażenia wirusowe np. przebycie świnki Urazy jamy brzusznej Inne produkty szkodzące trzustce Kolejne dwa napoje, które należy wykluczyć z diety po zapaleniu trzustki, to mocna kawa i herbata. Zawarta w nich kofeina i teina mają działanie podrażniające. Spożywanie słabej kawy i herbaty należy uzgodnić z lekarzem. Surowe owoce i warzywa, choć dla osób bez dolegliwości ze strony trzustki uchodzą za zdrowe, przy chorobach tego narządu mogą być szkodliwe. Jeśli po ich jedzeniu występują wzdęcia i bóle brzucha, także należy wycofać je z jadłospisu. Jeśli cierpicie na zapalenie trzustki, nie powinniście też jeść: Śliwek Czereśni Nasion strączkowych Cebuli...

 Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Newsy
Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Wasz organizm nie daje już sobie rady z trawieniem świątecznych pyszności? Ulgę przyniosą naturalne, ziołowe herbatki.

Święta to prawdziwe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. W naturze nigdy nie musiał mierzyć się z aż taką ilością jedzenia – i to przez kilka dni pod rząd! Nic dziwnego, że w święta większość osób cierpi na objawy przejedzenia. Ich żołądki zwyczajnie protestują, ponieważ nie są już w stanie przyjąć kolejnych porcji świątecznych potraw! Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zgaga to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po najstarsze remedium, czyli… ziołowe herbatki! Napar z ziół to najlepszy sposób na przejedzenie i szybko przyniesie ulgę. Najlepsze herbaty ziołowe na trawienie Jeżeli odczuwacie objawy niestrawności w trakcie świąt, warto sięgnąć po jedno z poniższych ziół: Rumianek Najczęściej stosuje się go przy zatruciach pokarmowych, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Poznajcie właściwości lecznicze rumianku: Rozkurczanie mięśni gładkich – przypomnijmy, że właśnie w żołądku się takie mięśnie znajdują. Gdy dokuczają wam mdłości i wymioty, rumianek wspaniale je złagodzi. Zwalczanie bakterii Łagodzenie stanów zapalnych Łagodzenie skurczów żołądka i jelit Szybsza przemiana materii Ponadto, w rumianku znajdują się: Fenolokwasy Garbniki katechinowe Cholina Fitosterole Mięta Odświeża oddech i pomaga, gdy dokuczają wam bóle żołądka: Rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i całego przewodu pokarmowego (podobnie jak rumianek) Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach Wspomaga produkcję soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia i pomaga schudnąć Łagodzi ból jelit przy zespole jelita drażliwego Inne drogocenne właściwości mięty to: Działanie uspokajające...

Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też, gdy macie wrzody
AdobeStock
Newsy
Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też wtedy, gdy macie wrzody
Boli was brzuch lub macie rozstrój żołądka? Sięgnijcie po banany. Na pewno wam pomogą.

Ból brzucha może mieć różne przyczyny. Może być skutkiem niestrawności, grypy żołądkowej lub refluksu żołądkowo-przełykowego, ale też może być symptomem o wiele poważniejszych stanów, takich jak wrzody żołądka, zapalenie wyrostka robaczkowego czy ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Kiedy odczuwamy ból lub skurcze brzucha albo mamy mdłości, ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę, jest jedzenie. Mimo to, niektóre pokarmy mogą dostarczyć nam składników odżywczych, których potrzebujemy w tym trudnym czasie. Jednym z nich są banany. Banany skuteczne na ból brzucha Banany są lekkostrawne i zawierają dużo potasu. Ten ważny minerał tracimy, gdy mamy biegunkę lub wymiotujemy. Owoce te nie tylko pomogą nam uspokoić żołądek i zadziałają osłonowo na podrażnione ścianki żołądka, ale też pomogą zregenerować błonę śluzową żołądka. Banany pomogą też na wrzody żołądka Wrzody żołądka są stanem, w którym kwas uszkadza wyściółkę ściany żołądka, powodując ból. Jedną z przyczyn wrzodów żołądka jest bakteria helicobacter pylori. Wrzody mogą być również skutkiem nadużywania środków przeciwbólowych, takich jak aspiryna, oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak ibuprofen. Objawy tego stanu obejmują: pieczenie lub silny ból w okolicy między klatką piersiową a pępkiem słaby apetyt wzdęcia zgagę niestrawność nudności wymioty utratę masy ciała Mimo iż stan ten wymaga natychmiastowej pomocy medycznej, warto również sięgnąć po naturalne środki, które mogą wzmocnić wyściółkę jelita i zapobiec atakowi kwasów. Jedną z takich rzeczy są banany....

napar z dziurawca
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić

Napar z tej rośliny cieszy się dużym powodzeniem ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Doskonale działa przy problemach z układem trawiennym, ale również stosowany jest od lat jako remedium na łagodne stany depresyjne i problemy ze snem. Jednak nie można go stosować przez cały rok. Dziurawiec zwyczajny - właściwości Roślina posiada liście kształcie elipsy, które pokryte są drobnymi kropkami. Widoczne są one pod światło i zawierają w sobie olejki eteryczne. Z łatwością spotkacie ją na polskich łąkach i rozpoznacie po drobnych, żółtych kwiatkach. Dawniej stosowana była do leczenia problemów trawiennych, wrzodów, problemów z układem moczowym i oddechowym oraz do opatrywania ran, skaleczeń i oparzeń. W starożytności przypisywano jej wręcz magiczne właściwości. Obecnie dziurawiec stosuje się przede wszystkim jako naturalny środek przy problemach m.in. takich jak: bezsenność i problemy z zasypianiem obniżenie nastroju i stany depresyjne nadmierny stres zaburzenia krążenia migreny kruche naczynia krwionośne przeziębienie i schorzenia dróg oddechowych (astma, grypa, angina, zapalenie oskrzeli) Przy schorzeniach żołądka, dróg żółciowych oraz problemach z układem trawiennym (zgaga, wzdęcia, biegunka, brak apetytu czy bóle brzucha) zaleca się picie szklanki po jedzeniu. Jeśli macie skłonność do powstawania kamieni w woreczku żółciowym to możecie pić pół szklanki naparu 3-4 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Zadziała on rozkurczowo na drogi żółciowe. Jak zrobić napar z dziurawca? Wystarczy zalać 2 łyżki suszonego dziurawca dwoma szklankami wrzątku. Zaparzajcie przez 20 minut pod przykryciem. Ile naparu można wypić? Zaleca się picie 3 razy dziennie po pół szklanki, ale jeśli macie problemy zdrowotne, cierpicie na...