Po jedzeniu boli was żołądek? Oto … możliwych przyczyn
AdobeStock
Newsy

Po jedzeniu boli was żołądek? Poznajcie możliwe przyczyny

Po zjedzeniu posiłku zaraz dokucza wam ból brzucha? Sprawdźcie, co może być tego przyczyną.

Ból brzucha po jedzeniu może być oznaką zjedzenia czegoś nieodpowiedniego, ale może również być symptomem poważniejszego problemu zdrowotnego. Jakie są najczęstsze przyczyny bólu brzucha po jedzeniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny bólu brzucha po jedzeniu

Istnieje wiele różnych przyczyn bólu brzucha po jedzeniu. Oto niektóre z nich:

  • Przejadanie się i zbyt szybkie jedzenie. Ból żołądka jest często spowodowany zbyt szybkim spożywaniem jedzenia. Dlatego jedząc posiłek przeżuwajcie go powoli, kęs po kęsie i nigdzie się nie spieszcie.
  • Wrzody żołądka. Wrzód żołądka to ubytek błony śluzowej, który rozwija się na wyściółce żołądka. Stan ten powoduje piekący ból w środku żołądka.
  • Kamienie żółciowe. Kamienie żółciowe to twarde kawałki, które tworzą się w woreczku żółciowym. Jeśli zablokują one przewód żółciowy i spowodują jego niedrożność, mogą powodować ostry, nagły ból.
  • Nadczynność tarczycy. Nadczynność tarczycy to stan, który może powodować problemy zdrowotne, które mogą wpływać na kości, mięśnie i serce. Jednym z objawów nadczynności tarczycy jest ból brzucha i biegunka.
  • Stres. Stres także może powodować ból brzucha, ponieważ może powodować napięcie mięśni, co może powodować ból lub dyskomfort w żołądku. Dlatego pamiętajcie, by tuż przed jedzeniem wziąć kilka powolnych, głębokich wdechów i wydechów, aby rozluźnić mięśnie.
  • Nietolerancje pokarmowe. Statystyki pokazują, że prawie 20% populacji ma nietolerancję lub wrażliwość na niektóre pokarmy. Ból i skurcze żołądka są częstymi objawami nietolerancji pokarmowych lub wrażliwości, które często są związane z nabiałem, glutenem, orzechami, drożdżami i pomidorami.
  • Niestrawność. Wiele osób cierpi na niestrawność po jedzeniu lub piciu. Oprócz bólu brzucha, mogą one odczuwać wzdęcia lub nudności.
  • Kofeina. Kofeina zawarta w kawie lub herbacie, także może powodować ból brzucha - zwłaszcza, gdy pijemy te napoje na pusty żołądek jeszcze przed właściwym posiłkiem.
Zobacz także
Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też, gdy macie wrzody

Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też wtedy, gdy macie wrzody

Ten napar uspokaja, wspomaga trawienie i pomaga na ból brzucha. Pijcie go regularnie

Ponadto ból  brzucha po jedzeniu może być wynikiem:

  • alergii pokarmowych
  • zespołu jelita drażliwego
  • zapalenia trzustki
  • niedrożności jelit
  • spożywania zbyt kwaśnych pokarmów lub pikantnych potraw
  • zablokowania naczynia krwionośnego

Ból żołądka po jedzeniu można również przypisać grypie żołądkowej, nietolerancji laktozy, zatruciu pokarmowemu, zapaleniu wyrostka robaczkowego, zapaleniu miednicy i chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Jeśli ból brzucha pojawia się u was po jedzeniu, a następnie ustępuje, jest to zwykle spowodowane jedzeniem. Jeśli jednak ból utrzymuje się dłużej, warto wybrać się do lekarza w celu postawienia diagnozy. 

Źródło: bhattigi.com, medicalnewstoday.com, zdrowie.wprost.pl

 Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Newsy
Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Wasz organizm nie daje już sobie rady z trawieniem świątecznych pyszności? Ulgę przyniosą naturalne, ziołowe herbatki.

Święta to prawdziwe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. W naturze nigdy nie musiał mierzyć się z aż taką ilością jedzenia – i to przez kilka dni pod rząd! Nic dziwnego, że w święta większość osób cierpi na objawy przejedzenia. Ich żołądki zwyczajnie protestują, ponieważ nie są już w stanie przyjąć kolejnych porcji świątecznych potraw! Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zgaga to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po najstarsze remedium, czyli… ziołowe herbatki! Napar z ziół to najlepszy sposób na przejedzenie i szybko przyniesie ulgę. Najlepsze herbaty ziołowe na trawienie Jeżeli odczuwacie objawy niestrawności w trakcie świąt, warto sięgnąć po jedno z poniższych ziół: Rumianek Najczęściej stosuje się go przy zatruciach pokarmowych, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Poznajcie właściwości lecznicze rumianku: Rozkurczanie mięśni gładkich – przypomnijmy, że właśnie w żołądku się takie mięśnie znajdują. Gdy dokuczają wam mdłości i wymioty, rumianek wspaniale je złagodzi. Zwalczanie bakterii Łagodzenie stanów zapalnych Łagodzenie skurczów żołądka i jelit Szybsza przemiana materii Ponadto, w rumianku znajdują się: Fenolokwasy Garbniki katechinowe Cholina Fitosterole Mięta Odświeża oddech i pomaga, gdy dokuczają wam bóle żołądka: Rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i całego przewodu pokarmowego (podobnie jak rumianek) Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach Wspomaga produkcję soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia i pomaga schudnąć Łagodzi ból jelit przy zespole jelita drażliwego Inne drogocenne właściwości mięty to: Działanie uspokajające...

napar z dziurawca
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić
Napar z tej rośliny jest szczególnie polecany zimą. Ale uważajcie na niego, bo może wam zaszkodzić

Napar z tej rośliny cieszy się dużym powodzeniem ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Doskonale działa przy problemach z układem trawiennym, ale również stosowany jest od lat jako remedium na łagodne stany depresyjne i problemy ze snem. Jednak nie można go stosować przez cały rok. Dziurawiec zwyczajny - właściwości Roślina posiada liście kształcie elipsy, które pokryte są drobnymi kropkami. Widoczne są one pod światło i zawierają w sobie olejki eteryczne. Z łatwością spotkacie ją na polskich łąkach i rozpoznacie po drobnych, żółtych kwiatkach. Dawniej stosowana była do leczenia problemów trawiennych, wrzodów, problemów z układem moczowym i oddechowym oraz do opatrywania ran, skaleczeń i oparzeń. W starożytności przypisywano jej wręcz magiczne właściwości. Obecnie dziurawiec stosuje się przede wszystkim jako naturalny środek przy problemach m.in. takich jak: bezsenność i problemy z zasypianiem obniżenie nastroju i stany depresyjne nadmierny stres zaburzenia krążenia migreny kruche naczynia krwionośne przeziębienie i schorzenia dróg oddechowych (astma, grypa, angina, zapalenie oskrzeli) Przy schorzeniach żołądka, dróg żółciowych oraz problemach z układem trawiennym (zgaga, wzdęcia, biegunka, brak apetytu czy bóle brzucha) zaleca się picie szklanki po jedzeniu. Jeśli macie skłonność do powstawania kamieni w woreczku żółciowym to możecie pić pół szklanki naparu 3-4 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Zadziała on rozkurczowo na drogi żółciowe. Jak zrobić napar z dziurawca? Wystarczy zalać 2 łyżki suszonego dziurawca dwoma szklankami wrzątku. Zaparzajcie przez 20 minut pod przykryciem. Ile naparu można wypić? Zaleca się picie 3 razy dziennie po pół szklanki, ale jeśli macie problemy zdrowotne, cierpicie na...

jedzenie które zwiększa stres
Adobe Stock
Zdrowie
5 pokarmów, które zwiększają poziom stresu. Numeru 3 się nie spodziewaliście
Stres to nie tylko reakcja organizmu na różnego typu sytuacje i wydarzenia. Za uczucie napięcia odpowiedzialne są również niektóre pokarmy, a w zasadzie ich składniki!

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie. W końcu nie bez powodu mówi się „jesteś tym, co jesz”. Jeśli więc jesteś tykającą z nerwów bombą, być może przyczyny należy szukać właśnie w spożywanych posiłkach. 1. Pikantne jedzenie Jeśli często się stresujesz powinnaś ograniczyć spożywanie pikantnych posiłków. Te podrażniają żołądek i mogą prowadzić do powstawania wrzodów . Tak przyprawione potrawy muszą więc zostać dobrze i szybko strawione. Stres sprawia jednak, że ten proces przebiega o wiele wolniej niż zazwyczaj. Stąd pikantne jedzenie zostaje w organizmie dłużej niż powinno, powodując niestrawność i utrzymanie uczucia stresu. 2. Przetworzona żywność Przetworzona żywność to źródło tłuszczu, sztucznych dodatków, ale przede wszystkim sodu. Ten, wraz z potasem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego . Spożywanie go w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie i przyspiesza bicie serca. Oznacza to, że po zjedzeniu na przykład fast-fooda, możesz czuć się bardzo napięcie i obniżenie nastroju. 3. Chleb Zawarta w chlebie mąka pszenna również może stanowić źródło stresu. Bowiem jej spożywanie niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy i zakłóca jego pracę. Taki stan rzeczy dodatkowo obciąża organizm, a co za tym idzie - naszą psychikę. Postaraj się więc wyeliminować mąkę pszenną ze swojej diety. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tego produktu, na przykład mąka kokosowa lub migdałowa. 4. Napoje Jeśli często zmagasz się ze stresem powinnaś również ograniczyć spożywanie kawy, herbaty, napojów energetycznych oraz kakao . Produkty te, mimo że dodają energii, zawierają składniki, które w rzeczywistości podwyższają poziom stresu. Kofeina...

Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy
Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!
Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu. Objawy zatrucia pokarmowego Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: skurcze brzucha biegunkę wymioty utratę apetytu lekką gorączkę osłabienie nudności bóle głowy Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Przyczyny zatrucia pokarmowego Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella . Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami. Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność. Rady eksperta Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady. Tych pokarmów lepiej jest unikać 1. Surowe ostrygi Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy...