Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Adobe Stock
Newsy

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone

Ile kisi się ogórki, żeby były małosolne, a nie kiszone? W odróżnieniu od ogórków kiszonych, małosolne mają delikatny słonawy smak, pachną aromatyczną zalewą, którą zostały zalane i apetycznie chrupią. Ważne więc, żeby nie kisić ogórków małosolnych zbyt długo, inaczej wyjdą wam zwykle ogórki kiszone.

Jedną z nielicznych wad ogórków małosolnych jest to, że dość szybko zmieniają się w ogórki kiszone. Jeśli chcecie podać ogórki małosolne jako przekąskę do grilla, musicie dobrze wyliczyć, kiedy zalać ogórki zalewą, aby małosolne były gotowe dokładnie w dzień imprezy grillowej. Jeśli nie zjecie ich wystarczająco szybko, ogórki małosolne zmienią się w kiszone. Dalej będą więc smaczne, ale to już nie ten sam smak i nie ta sama chrupkość, którą wielu uwielbia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy ogórki małosolne są gotowe?

To kiedy ogórki małosolne są gotowe, zależy od tego, jaką wodą zalewacie ogórki. Prostym trikiem na przyspieszenie dojrzewania ogórków małosolnych jest zalanie ich gorącą solanką. Ogórki szybciej zmieniają się wtedy z surowych w małosolne. Można jeść je już po 2 dniach od zakiszenia.

Jeśli zalewacie ogórki małosolne zimną wodą, spróbujcie ich po ok. 4 dniach od zakiszenia. Będą wtedy smakować amatorom bardzo delikatnego, słono-kwaskowego smaku.

Im dłużej ogórki małosolne będą leżały w zalewie, tym bardziej kwaśne będą się robić. Jeśli lubicie, kiedy ich smak jest bardziej intensywny, jedzcie je po 6 dniach od zalania zimną zalewą, a po 3-4 dniach od zalania gorącą zalewą.

Zobacz także
Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają

Jaka jest najlepsza zalewa na małosolne ogórki?

Kluczem do sukcesu ogórków małosolnych jest (oprócz właściwego czasu oczekiwania) przygotowanie smacznej zalewy. Dodajcie do niej:

Czytaj także:

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem
ONS, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki
Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, a to idealna okazja do zrobienia ogórków małosolnych! Zróbcie je z przepisu Karola Okrasy.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni. Warto je przyrządzać właśnie teraz, gdy robi się coraz cieplej, a drzewa i krzewy wypuszczają już pierwsze liście. To właśnie liście porzeczki, dębu lub wiśni idealnie podkreślają smak małosolnych ogórków i powinno się ich użyć do kiszenia. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy! Przepis na ogórki małosolne Karola Okrasy Do przygotowania ogórków małosolnych Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 2 baldachy kopru 5 korzeni chrzanu 7 liści porzeczki 4 ząbki czosnku Do zalewy: 5 litrów wody 7 łyżek soli 2 łyżki gorczycy Oraz zimna woda do zalania ogórków. Przygotowanie: Ogórki przed przygotowaniem włóżcie do bardzo dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie były nią przykryte. W garnku zagotujcie 5 litrów wody z solą i ostudźcie, by była lekko letnia. Karol zdradził, że to trik jego mamy – gdy ogórki zaleje się letnią wodą, to szybciej będą gotowe. Wówczas małosolne ogórki są zrobione już po dwóch dniach! Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajcie 2 duże łyżki gorczycy i namoczcie. Następnie wsypcie około 7 łyżek soli. Karol podaje idealne proporcje na wodę do ogórków, czyli 1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody. Korzenie chrzanu obierzcie i pokrójcie wzdłuż na cztery części. Ważne, by były surowe, ponieważ wtedy oddają one cały swój aromat. Umyjcie całe baldachy kopru oraz liście porzeczki. Okrasa przyznał, że on użył liści porzeczki dlatego, że akurat miał je pod ręką, ale zależnie od regionu Polski używa się różnych liści do ogórków małosolnych, np. liści młodego...

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek, wiele gospodyń domowych przygotowuje wówczas ogórki małosolne. To jeden z symboli wiosny i lata, będącym świetnym dodatkiem do szeregu dań. Co roku pojawia się również dyskusja odnośnie odpowiedniej ilości soli. Tylko z taką ilością soli ogórki małosolne wyjdą idealnie.

Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance. Ile soli do ogórków małosolnych? Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu! Przepis na chrupkie ogórki małosolne Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 8 gałązek kopru 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 3 łyżki soli Przygotowanie: Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku.  Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach....

Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?
Pixabay
Newsy
Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?
Myśleliście, że ogórki małosolne to samo zdrowie? Niekoniecznie. W tym wypadku ich nie jedzcie.

Powoli rozpoczyna się sezon ogórkowy. Jedzenie ogórków w postaci małosolnych jest jednym z ulubionych sposobów Polaków na jedzenie tych świeżych warzyw. Wydawać się może, że to samo zdrowie, a ogórki małosolne są bardzo zdrową przekąską. Nie do końca. Nie każdy skorzysta na włączeniu ich do diety. Sprawdźcie, czy nie macie dolegliwości, przez którą powinniście ich unikać. Ogórki małosolne – zdrowe czy niezdrowe? Ogórki małosolne są ogólnie zdrowe. Muszą być jednak jedzone z umiarem albo przygotowywane z niewielką ilością soli. Jedzenie ogórków małosolnych to jeden ze sposobów zwiększania udziału warzyw w diecie. P olacy wciąż jedzą ich o wiele za mało . Nie każdy skorzysta na zwiększeniu spożycia ogórków małosolnych. Nie jedzcie ich za dużo, jeśli macie któreś z tych schorzeń: Nadciśnienie tętnicze Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają naprawdę dużo soli. To ona jest największym wrogiem osób chorujących na nadciśnienie. By zbalansować niekorzystny wpływ soli na organizm można jeść produkty bogate w potas. Banany Sok pomidorowy Kiwi Morele Ziemniaki Awokado Najbardziej polecana dieta w nadciśnieniu to dieta DASH . Jeśli macie nadciśnienie, jedzcie ogórki małosolne i inne kiszonki z umiarem. Refluks i zgaga Słone i kwaśne produkty nie są sprzymierzeńcami osób chorych na refluks. Jeśli dotyczy was ta przypadłość, jedzcie ogórki małosolne z umiarem i stawiajcie raczej na te mniej ukiszone. Wrzody żołądka Jeśli ogórki małosolne są kwaśne i trochę przekiszone, mają w sobie dużo kwasów organicznych. Te mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Jeśli dotyczy was ten problem, wybierajcie raczej ogórki miksowane,...