Sezon na truskawki w pełni wiele osób czeka z niecierpliwością na rozpoczęcie sezonu truskawkowego, by jeść te zdrowe owoce bez opamiętania. Pewnie najchętniej jecie truskawki na surowo, może dodajecie do nich śmietanę lub jogurt naturalny, albo robicie z ich wykorzystaniem wypieki. Niezależnie od tego jaki jest cel truskawek, warto wybrać te najlepsze. Oto szczegóły, na które warto zwrócić uwagę.

Jak rozpoznać zdrowe truskawki?

Pierwsze truskawki pojawiają się już w sklepach i na straganach już na początku kwietnia. To truskawki, które dojrzewają pod folią. Są czerwone, duże i mają bardzo regularny kształt. Dosyć łatwo je rozpoznać. Nie są one jednak tam smaczne jak prawdziwe truskawki z pola.

Truskawki rosnące na polu łatwo poznać. Różnią się od tych hodowanych pod folią. Są przede wszystkim mniejsze, bardziej zwarte, ale przez to też smaczniejsze.

Szklarniowe truskawki rosnące w Polsce lub Hiszpanii często mają intensywną, czerwoną i zachęcającą barwę. Owoce rosnące na polu w Polsce są czasami jaśniejsze, przybrudzone i często mają też na sobie płatki niedawno opadłych kwiatów.

Zobacz także:

Wybierajcie truskawki z pola, jeśli zależy wam na ich intensywnym smaku.

Czy truskawki są świeże? Metody oceny świeżości truskawek

By upewnić się, że truskawki są świeże, trzeba przyglądnąć się ich szypułkom. Powinny być jasnozielone. Brązowe szypułki świadczą o tym, że owoce mają już kilka dni. Czasem też to oznaka tego, że nie były przewożone w najlepszych warunkach.

Poproście sprzedawcą o poruszenie koszyka. Pozwoli wam to sprawdzić stan truskawek pod spodem. Jeśli będą stare, mokre i podgnite, lepiej ich nie kupujcie. Może okazać się też, że truskawki są niedojrzałe. Jeśli lubicie je w słodkiej odsłonie, też nie kupujcie takich okazów.

Nie kupujcie też ogromnych truskawek. Rzadko kiedy są to polskie truskawki. Mogą być też naszpikowane nawozami i rzadko kiedy są naturalne.

Dobre truskawki powinny być:

  • Niewielkie
  • Twarde
  • Jędrne
  • Mieć jasną szypułkę