Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
AdobeStock
Newsy

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników

Sprawdźcie, czy czereśnie są robaczywe w prosty sposób. Wystarczy zwrócić uwagę na mały szczegół.

W końcu nadszedł sezon na czereśnie. Niedawno informowaliśmy was o bardzo wysokich  cenach czereśni. Ostatnio owoce te jednak staniały. Już można dostać je na ryneczkach i bazarach w całkiem okazyjnych cenach. Zanim zdecydujecie się na zakup czereśni, koniecznie dokładnie się im przyjrzyjcie. Sadownicy zdradzili, jak sprawdzają jakość czereśni. Według nich, trzeba bardzo mocno przyjrzeć się skórce owoców.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawdzić czy czereśnie są robaczywe?

Jest kilka metod na pozbycie się robaków z czereśni, ale znacznie lepiej jest po prostu kupić owoce, które nie są robaczywe. Czasem pięknie wyglądające i soczyste owoce, są niestety pełne robaków. Niektórzy mimo wszystko decydują się na jedzenie czereśni z białkowym dodatkiem, ale eksperci to odradzają.

Plantatorzy i sadownicy oraz osoby, które pracują na co dzień przy uprawach czereśni, znają skuteczny trik na rozpoznanie, czy w owocach znajdują się robaki.

Żeby sprawdzić czy dana czereśnia zawiera "nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jej skórkę. O obecności robaka może świadczyć mała, ciemna plamka. Taka czereśnia jest najprawdopodobniej robaczywa. Czasami plamki pojawiają się na owocach z innych przyczyn, dlatego najlepiej sprawdźcie kilka owoców z danej partii.

Inną metodą jest oczywiście zapytanie o to sprzedawców. Zazwyczaj dobrze znają oni swój towar i mogą podpowiedzieć, czy dane czereśnie bywają robaczywe.

Zobacz także
Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Nie wyrzucajcie ogonków od czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać

Nie wyrzucajcie ogonków z czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać

Właściwości zdrowotne czereśni

Jeśli czereśnie okażą się zdrowe i nie będą miały wewnątrz robaków, jedzcie je garściami. Wykorzystajcie w pełni sezon na te owoce i zajadajcie je często. Czereśnie są przede wszystkim przepyszne, ale też bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne i mogą je spożywać osoby odchudzające się, a nawet cukrzycy. Czereśnie mają też inne zalety:

  • Pomagają obniżyć ciśnienie krwi
  • Regulują gospodarkę cukrową organizmu
  • Poprawiają wygląd skóry
  • Polepszają odporność na różne choroby dzięki zawartości antyoksydantów
  • Według niektórych źródeł, jedzenie czereśni odmładza

Jedliście już w tym sezonie czereśnie? Macie jakieś sprawdzone sposoby na sprawdzenie, czy są robaczywe?

Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
Zjadacie owoce bez zajrzenia do ich środka? Sprawdźcie czy to bezpieczne dla waszego zdrowia.

Owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Niestety, bardzo często zawierają niechcianych lokatorów, którymi są robaki . Czy przypadkowe zjadanie owoców razem z robakami, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Czy może ono doprowadzić do zatrucia lub innych, groźnych dolegliwości? Czym grozi jedzenie owoców z robakami? Bytujące w owocach robaki to nic innego, jak źródło białka. Dla większości z nas są one jednak obrzydliwe i nikt nie chciałby się nimi zajadać. To, że w naszych owocach są robaki, jest oczywiście bardzo dobrym sygnałem. Mówi on nam o tym, że nasze owoce są naturalne, zdrowe i pozbawione chemicznych substancji. Na pewno widzieliście kiedyś robaka w zerwanej prosto z drzewa śliwce, wiśni czy czereśni. Stworzenia te wprost uwielbiają zagnieżdżać się też w gruszkach i jabłkach. Mimo iż jako dzieci wielu z nas zjadało owoce prosto z drzewa lub krzewu, bez większego zastanawiania się czy mają one w sobie robaki, jako dorośli jesteśmy już bardziej świadomi tego, że mogą się w nich kryć „niechciani lokatorzy". Pojawia się jednak pytanie - jeść takie owoce czy ich nie jeść? Mimo iż jedzenie owoców z robakami w żadnym stopniu wam nie zaszkodzi, na pewno nie chcielibyście tego robić z czystego obrzydzenia do tych pełzających stworzeń. Robaki są źródłem białka – nie zatrujemy się nimi, ani nie doprowadzą one do żadnych chorób. Co warto zaznaczyć – nie bytują w nich również pasożyty, więc ryzyko „złapania" czegokolwiek po zjedzeniu robaczywego owocu jest znikome. Jak rozpoznać robaczywe owoce? To bardzo proste. Żeby sprawdzić czy dany owoc zawiera „nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jego skórkę. Jeśli widnieje na niej mała, ciemna...

Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy jak to sprawdzić
YouTube
Newsy
Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy, jak to sprawdzić
Robaczywe truskawki zdarzają się równie często, co robaczywe czereśnie lub wiśnie. Sprawdzacie to?

Robaki w truskawkach to bardzo powszechny problem. Słyszy się o tym rzadziej niż o robakach w czereśniach czy wiśniach, ponieważ robaki obecne w truskawkach są znacznie mniejsze i dość filigranowe. Czasem ciężko zauważyć je gołym okiem. W przeciwieństwie do czereśni, w których łatwo do się sprawdzić obecność nieproszonych lokatorów na przykład za pomocą obserwacji skórki i wyszukania na niej czarnej plamki , w przypadku truskawek nie jest to tak proste. Robaczywe truskawki Nawet po przekrojeniu robaczywej truskawki, możecie nie zauważyć obecności robaczków. Nie zostawiają one bowiem widzialnych odchodów, jak ma to miejsce w przypadku czereśni lub innych sezonowych owoców. Robaki w truskawkach są zazwyczaj bardzo małe i ledwo widoczne gołym okiem. Najczęściej są to larwy muszek owocówek, ale zdarzają się też inne rodzaj robaków. Jak sprawdzić czy truskawki są robaczywe? O tym, że w truskawkach znajdują się robaki przekonała się na przykład ta kobieta . Opublikowała ona wideo na TikToku, które zdobyło ogromną popularność. Wiele osób było zaskoczonym widokiem robaków na z pozoru idealnych truskawkach . Żeby sprawdzić czy truskawki są robaczywe, wystarczy przygotować miskę z letnią wodą i wsypać do niej łyżeczkę soli. W takiej miksturze trzeba zamoczyć truskawki i odczekać, aż robaki wyjdą na powierzchnię. Podobny eksperyment został przeprowadzony i nagrany w tym wideo: Zobaczcie, że na powierzchnie truskawki wychodzą mikroskopijne larwy. Są białe i wiją się. Niektórzy są tym widokiem obrzydzeni. Czy robaki w truskawkach szkodzą? Larwy i robaki nie są wcale w truskawkach rzadkością. Ich zjedzenie jednak nie szkodzi. Jeśli nie czujecie się nimi obrzydzeni, nie przejmujcie się ich obecnością w owocach. Jeśli chcecie jednak pozbyć się...

Czereśnie są pyszne, ale nie każdy może je jeść. Kto powinien z nich zrezygnować?
Pixabay
Newsy
Czereśnie są pyszne, ale nie każdy może je jeść. Kto powinien z nich zrezygnować?
Sezon na czereśnie trwa. Te pyszne, letnie owoce można teraz kupić w każdym warzywniaku. Jednak nie wszyscy powinni je jeść. Kto powinien się wystrzegać czereśni?

Od kilku tygodni trwa sezon na czereśnie . Te smaczne, letnie owoce kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych, jednak są osoby, które powinny się ich wystrzegać. Kto nie powinien jeść czereśni? Czereśnie są nie tylko pyszne i niskokaloryczne – w 100 gramach tych owoców znajdziemy tylko 60 kalorii – ale też skrywają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Niestety, nie wszyscy mogą je jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia czereśni? Przede wszystkim, są to osoby, które mają wrażliwy żołądek, ponieważ owoce te mogą u nich działać przeczyszczająco. Czereśnie są też ciężkostrawne, więc w przypadku osób z wrażliwym układem pokarmowym oraz mających wrzody, jedzenie tych owoców może być niewskazane. Spożywanie czereśni nie jest także zalecane w przypadku biegunki . Czereśnie popite wodą mogą wywołać u takich osób rozstrój żołądka. Z kolei, osoby z zespołem nadwrażliwego jelita, powinny jeść czereśnie lekko obgotowane, ale nigdy na surowo. Jeśli planujemy jeść mięso, także nie powinniśmy spożywać czereśni, ponieważ spowalniają one trawienie białka zawartego w mięsie. Jakie właściwości zdrowotne skrywają czereśnie? Czereśnie są smaczne i bardzo zdrowe. Oczyszczają organizm z toksy n, spowalniają procesy starzenia oraz są niezwykle orzeźwiające – aż w 80% składają się z wody. Owoce te skrywają w sobie mnóstwo witamin, m.in. wit. A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K oraz P. Są też bogate w sole mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź i jod. Jak wykorzystać czereśnie w kuchni?  Sposobów na wykorzystanie w kuchni czereśni jest naprawdę sporo.  Możecie zrobić:  czereśnie w cieście zupę czereśniową  ...

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić
AdobeStock
Newsy
Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić
Zjedliście robaczywe maliny i zastanawiacie się, czym to może grozić? Rozwiewamy ewentualne wątpliwości.

Latem nie brakuje świeżych owoców – zarówno w sklepach, jak i we własnym ogródku. Jednak ten, kto uprawia własne owoce doskonale wie, ze nie da się całkowicie pozbyć nieproszonych gości, którzy się w nich pojawiają – zwłaszcza w malinach. Czy zjedzenie robaczywych malin czymś grozi? Sprawdźcie. Skąd biorą się robaki w malinach? Jeśli macie własny ogródek, to na pewno dobrze wiecie, że maliny przed zjedzeniem trzeba bardzo dokładnie obejrzeć. Często bowiem w środku tych owoców można znaleźć białe larwy, które zdecydowanie nie zachęcają do konsumpcji. Skąd się tam wzięły? Często robaczywe maliny nie powinny być powodem do zmartwień, ale do dumy! Obecność robaków świadczy bowiem o ekologicznej hodowli. Kupowane w sklepach owoce sezonowe są najczęściej pozbawione larw i innych niechcianych lokatorów ponieważ przy ich uprawie stosuje się chemiczne opryski. Jeśli więc znajdziecie robaczka w malinach lub innych owocach ze sklepów, to powinniście się tylko cieszyć – oznacza to, że były one uprawiane bez użycia pestycydów! Co się stanie po zjedzeniu robaczywych malin? Robaczywe maliny są ekologiczne. To już wiemy. Ale czy są zdrowe? Okazuje się, że przypadkowe zjedzenie białych robaków nie tylko nie jest szkodliwe dla zdrowia, ale może się mu nawet przysłużyć! W końcu owady to doskonałe źródło białka i w niektórych częściach świata są przysmakiem, choć u nas wzbudzają głównie obrzydzenie. Robaczywa malina nie jest wcale inna w smaku, dlatego możliwe jest, że nie raz zjedliście owoce z larwami i nawet o tym nie wiedzieliście. Przypadkowe zjedzenie robaczywych malin nie powinno nawet spowodować bólu brzucha, który często jest raczej konsekwencją malinowego obżarstwa, a nie zjedzenia kilku larw. Czy...