Po co w paczce mielonego mięsa podkładka na dnie? Nie tylko chodzi o wsiąkanie płynu z mięsa
Adobe Stock
Newsy

Po co w paczce mielonego mięsa podkładka na dnie? Nie chodzi tylko o wsiąkanie płynu z mięsa

Mięso wyjmijcie, a chłonny wkład wyrzućcie do odpadów zmieszanych. Wyjaśniamy, po co są wkłady i z czego są robione.

Technologia żywności to dyscyplina naukowa, która zajmuje się metodami wytwarzania, przetwarzania i przechowywania żywności. Istnieje po to, aby procesy, jakim podlega żywność, w drodze od producenta do waszego stołu, były bezpieczne i zdrowe.

To jak mięso jest pakowane i przechowywane, zależy od wytycznych, przekazanych przez technologów żywności. Właśnie im zawdzięczamy charakterystyczne materiałowe podkładki na dnie tacki z mięsem. Dochodzimy więc do kluczowego pytania na ich temat. Po co właściwie one są?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego płyn wypływający z mięsa jest niebezpieczny?

Płyn, który wysącza się z mięsa, może zawierać aktywne bakterie. Zanim ugotujemy mięso i unieszkodliwimy je, mogą być bardzo niebezpieczne. Przede wszystkim bakterie pozostawione w płynie, bardzo szybko namnażają się i nie mamy nad nimi żadnej kontroli.

Siedliska bakterii pozostają jednocześnie w stałym kontakcie z mięsem i zwiększają ryzyko rozprzestrzeniania się chorób, jakie roznoszą. Jeśli natomiast mięso zostaje oddzielone od sączącego się płynu chłonną warstwą, utrudnia to swobodne mnożenie się i przenoszenie bakterii.

Jeśli płyn skapywałby swobodnie do opakowania, a mięso leżałoby w płynie, po wyjęciu go z paczki, rozchlapywalibyśmy go po całej kuchni i blacie. Dzięki temu, że mięso jest suche, a płyn wsiąka, obrabiając mięso nie rozpryskujecie bakterii dookoła. 

Inną funkcją wkładów jest przedłużenie czasu świeżości produktu. Dzieje się tak także dzięki powstrzymaniu tempa namnażania się bakterii, co w środowisku płynnym odbywało się dużo szybciej.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak rozmrażać kurczaka. Większość ludzi robi ten 1 błąd

Jak rozmrażać kurczaka? Większość ludzi notorycznie popełnia ten 1 błąd

Skład chłonnych wkładów z paczek mięsa. Czy są szkodliwe?

Oczywiście wszystkie materiały, które mają kontakt z żywnością w tym opakowania, folia czy właśnie chłonne wkłady do mięsa, muszą być wykonane ze składników standaryzowanych i zaakceptowanych do kontaktu z jedzeniem. Nie mogą zawierać żadnych szkodliwych chemikaliów, które z czasem mogłyby przedostać się do żywności.

Z czego robione są chłonne wkłady? Najczęściej z jednego z dwóch materiałów:

  • Żelu krzemionkowego (to oczyszczony piasek)
  • Celulozy (to oczyszczone włókno roślinne)

Wkłady pokrywane są nietoksyczną, perforowana powierzchnią, która umożliwia wsiąkanie płynu wewnątrz i zabezpiecza przed ponownym wydostaniem się na zewnątrz.

Będziecie zaskoczeni, ale te niepozorne, cienkie wpłaty potrafią wchłonąć do 40 ml płynu! I choć wkłady wchłaniające wilgoć wykonane są z bezpiecznych materiałów, są siedliskiem bakterii wewnątrz i po wyjęciu z opakowania należy je czym prędzej wyrzucić. Wkłady wyrzucajcie do pojemników ze śmieciami zmieszanymi.

Źródło: Health.com, haps.pl, wikipedia.org

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby.  Jak czyścić deskę do krojenia? Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii. Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby. Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU] Zdrapcie resztki jedzenia Umyjcie ciepłą wodą z mydłem Wypłuczcie w czystej wodzie Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut.  Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej. Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek Szkło, plastik i stal nierdzewna Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka...

Czy można przechowywać mięso w folii?
Adobe Stock
Newsy
Czy trzymanie mięsa w folii po zakupie jest bezpieczne? Pamiętajcie o 1 rzeczy po powrocie ze sklepu mięsnego
Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby nie traciło jakości i nie rozwijały się w nim bakterie. Nie wkładajcie go więcej do reklamówki.

Ten problem powstający w lodówce, najłatwiej zaobserwować nie na mięsie, tylko na wędlinach. Z czasem, plasterki szynki przechowywane w plastikowym opakowaniu, stają się śliski i śluzowate. To znak, że rozwinęły się w niej śluzowce, groźne bakterie powstające na mięsie i wędlinach przechowywanych w nieprzewiewnych opakowaniach. Nigdy nie przechowujcie więc mięsa i wędlin w folii. Przełóżcie je, podpowiadamy do czego. Jak przechowywać mięso w lodówce? Przechowując mięso, trzeba pamiętać o dwóch sprzecznościach. Z jednej strony, nie może być przechowywane w folii, bo rozwiną się na nim m.in. śluzowce, z drugiej strony, nie może leżeć odkryte, z pełnym dostępem od tlenu i innych produktów trzymanych w lodówce. Dostęp tlenu będzie powodował wysychanie mięsa. Stanie się nie tylko suche, ale też niesmaczne. Dostęp do innych produktów powoduje przechodzenie zapachów i może powodować zakażeniem mięsnymi bakteriami sera, wędlin czy innej żywności, którą spożywamy bez obróbki cieplnej. Jak więc przechowywać mięso w lodówce? Powinno być opakowane w papier, który powstrzyma je przed utratą wilgoci. Można je trzymać w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, lub włożyć do szklanego pojemnika np. miski i przykryć talerzem. Najlepiej jednak do minimum ograniczyć potrzebę przechowywania surowego mięsa. Kupujcie mniejsze ilości i od razu przyrządzajcie. Czy można używać do mięsa zamykanych torebek do przechowywania żywności? Takie torebki z reguły mają szczelne zamknięcia, sprawdzą się więc doskonale do zamrażania mięsa. Dzięki nim mięso będzie chronione przed utratą wilgoci. Jednak takie szczelnie zamykane opakowania foliowe, w przypadku przechowywania mięsa w lodówce, nie zabezpieczy go przed rozwojem bakterii, m. in...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS pilnie wycofuje to mięso! Wykryto w nim Salmonellę!
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu partii mrożonego mięsa. Feralna partia jest skażona Salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny cyklicznie wydaje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Właśnie wydał komunikat o wycofaniu mrożonego steku z krokodyla o masie 250 g. W jednej z partii produktu wykryto niezwykle groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli. Jaką konkretnie partię wycofano? Wycofana partia steku z krokodyla Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony Numer partii: 2501113 Numer artykułu: 733270 Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023 Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk Co zrobić, jeśli kupiliśmy mięso, które okazuje się skażone? Mimo iż produkt jest mrożony i po obróbce cieplnej ryzyko zarażenia Salmonellą znacznie by spadło, lepiej nie jedzcie takiego mięsa. Ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie jest zbyt duże, by ryzykować własnym zdrowiem. Niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki takiego mięsa, również mogłyby doprowadzić do zakażenia organizmu i groźnej dla zdrowia salmonellozy. Co, jeśli zjedliśmy taki stek? Jeśli zjedliście już skażony stek i odczuwacie objawy zatrucia pokarmowego, skontaktujcie się z lekarzem. Gdzie można kupić mięso z krokodyla? GIS podał w swoim komunikacie, że dystrybutorem feralnego steku jest firma Tender Meat Sp. z o.o. z Płońska. Nie wiadomo jednak, do jakiego konkretnie sklepu trafiło skażone mięso. Obecnie jest ono wycofywane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Procedurę kontrolują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej Polscy miłośnicy tego typu egzotycznych mięs mogą regularnie zaopatrywać się w mięso z krokodyla, strusia czy kangura w sieci sklepów Makro. Czytaj także:  GIS alarmuje: szkło w produkcie...

Ta jedna rzecz może roznosić poważne choroby. Używasz jej codziennie!
Adobe Stock
Newsy
Ta jedna rzecz może roznosić poważne choroby. Używasz jej codziennie!
Wielokrotnie używane torby na zakupy mogą przenosić groźne bakterie, takie jak np. E. coli! W jaki sposób do tego dochodzi?

Torby z supermarketów (a także te płócienne) grożą rozprzestrzenianiem szkodliwych bakterii. Jeśli wielokrotnie nosicie w jednej torbie surowe mięso czy ryby, a później niedokładnie ją myjecie (a najczęściej w ogóle) – mogą się na niej rozwijać bakterie powodujące groźne symptomy choroby układu pokarmowego. Agencja ds. Standardów Żywności twierdzi, że bakterie takie jak np. E. coli mogą się przenosić na torby foliowe i materiałowe, nawet jeśli opakowania z mięsem nie przeciekają.  Torby na zakupy przenoszą choroby. Jak temu zapobiec? Konsumenci powinni zawsze pakować surowe i gotowe do spożycia produkty spożywcze do oddzielnych toreb i myć ręce po powrocie do domu po zakupach. Tak radzi brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności w najnowszych powiadomieniach.  „Nawet jeśli po kilku użyciach nie ma widocznych wycieków ani plam, zalecamy regularne pranie w pralce toreb bawełnianych/materiałowych wielokrotnego użytku, jeśli były używane do przewożenia surowych produktów” - zaleca strona internetowa agencji.  Co do siatek plastikowych, należy je natychmiast wyrzucić, jeśli widoczne są na nich jakiekolwiek plamy lub wycieki. Siatki foliowe – dobre czy złe? Chociaż ekolodzy biją na alarm i zalecają rezygnację z jednorazowych siatek foliowych, które rozkładają się przez bardzo długi czas. Szkodliwość nadmiaru plastiku dla środowiska została szeroko udowodniona, dlatego coraz więcej sklepów wprowadziło opłaty za jednorazówki, które miały zniechęcić klientów do sięgania po nie i zachęcić do przerzucenia się na torby wielokrotnego użytku. Jedno z badań przeprowadzonych w USA wskazało jednak na wzrost liczby osób przyjmowanych do szpitala z powodu zatrucia pokarmowego, gdy San Francisco zakazało sprzedawcom...