kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy

Po co w kluskach śląskich robi się dziurki? Mają bardzo ważną funkcję, o której większość nie wie

Są tak mięciutkie i smaczne, że niektórzy połykają je niemal bez gryzienia. Część sekretu klusków śląskich tkwi w ich dziurce.

Kluski śląskie to eksportowe danie gospodyń z okolic Katowic, Zabrza i Chorzowa. Ślązaczki podają je zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty.

Trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czerwona kapusta z octem, a także mięsne roladki nie podbiły serca reszty Polski, a kluski wręcz przeciwnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Palcem lub łyżeczką

W pozostałych częściach naszego kraju podaje się je z gęstymi sosami, ze skwarkami, a także z roztopionym masłem.

Każdy wariant podania jest godny pochwały, ale kluski najlepiej odnajdują się wraz z płynnymi sosami.

Dzieje się tak oczywiście ze względu na ich kształtną dziurkę, którą panie domu wykonują zwykle palcem.

Niektóre zagłębienia w cieście ziemniaczanym robią także łyżeczką. Pisaliśmy o tym w tym artykule: Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka

Po co dziurka?

Wyciśnięty w klusku dołek to jednak nie tylko miejsce na pyszny sos. Okazuje się, że rola niewinnej dziurki jest znacznie poważniejsza.

Zagłębienia wykonywane palcem w kluskach mają za zadanie zmienić nieco kształt tych ziemniaczanych cudeniek. Dzięki temu ciasto ziemniaczane szybciej, dokładniej i po prostu lepiej dogotowuje się we wrzącej, osolonej wodzie.

Koniec końców, dziurka w kluskach śląskich spełnia także inne zadanie. Dzięki niej kluski wyglądają znacznie apetyczniej!

A teraz czas już na przepis na szybkie i smaczne kluski śląskie. Z obowiązkową dziurką, rzecz jasna!

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag
  • Opcjonalnie: jajko, woda gazowana
  • Opcjonalnie: łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do ostudzonych ziemniaków dodajcie powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiajcie dość miękkie i elastyczne ciasto,.
  3. Opcjonalnie do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody i jajko, a gdy ciasto będzie za rzadkie także nieco mąki pszennej.
  4. Formujcie z ciasta kluski, w których wykonujcie obowiązkową dziurkę.
  5. Gotujcie w osolonej wodzie.
  6. Po wypłynięciu na powierzchnię, kluski gotujcie jeszcze ok. 2 minuty.
  7. Wyławiajcie gotowe kluski łyżką cedzakową na talerz.
  8. Podawajcie z roladami, sosami, skwarkami lub masłem.
  9. Smacznego!
kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Wg doświadczonych kucharek jest tylko 1 odpowiedź
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Dodajecie do niej jeszcze jajko?

Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane , czy wreszcie kluski śląskie .  Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów. W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę. Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe. I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem. Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko? Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek. Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania. Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne. Przepis na kluski śląskie Składniki: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków...

Zielone kluski śląskie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Znudziły wam się tradycyjne, białe kluski śląskie? Zróbcie... zielone. Nawet największe niejadki zjedzą je ze smakiem
Białe, tradycyjne kluski śląskie są po prostu obłędne w smaku. Czasem trzeba znaleźć sposób, by przekonać do tego najmłodszych. Wykorzystajcie naturalne barwniki!

Młodość ma to do siebie, że nie lubi rutyny i nudy. Także w kuchni. Podczas gdy starsi uwielbiają klasykę i stare sprawdzone przepisy, dzieci i młodzież wciąż szukają czegoś innego. Tym czymś mogą być kluski śląskie w kolorze, jaki sobie tylko wymarzycie! Dzisiaj przedstawiamy wam kluski o kolorze zielonym. Taką barwę możecie osiągnąć w swoich ziemniaczanych cudeńkach na wiele sposób.  Najprostszym będzie dodanie do masy ziemniaczanej nieco młodego mielonego jęczmienia. Nie tylko na zielono Ten składnik znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach. Jeżeli macie trudność z zaopatrzeniem się w jęczmień, nic straconego. Klasycznym barwnikiem będzie także szpinak. To warzywo podsmażone tak, jak zwykle na patelni powinno potem znaleźć się w masie ziemniaczanej. Kolorowy sukces gwarantowany. Dużą furorę na waszych stołach zrobią także kluski zabarwione na intensywnie żółty kolor. Ten uda wam się osiągnąć dzięki dodatkowi kurkumy w proszku. Kolorowe kluski z dodatkiem Do kompletu brakuje jeszcze koloru czerwonego. A skoro czerwony, to nie wypada nie użyć buraka. Odrobina tego warzywa dodanego do ciasta na kluski, sprawi że otrzymacie naprawdę ciekawe rezultaty. Białe, zielone, czerwone i żółte kluski śląskie z obowiązkową dziurką w środku. Taki zestaw zrobi wrażenie i na najmłodszych smakoszach, i na tych nieco starszych! Do kolorowych klusków polecamy delikatne sosy  śmietanowe lub grzybowe. Świetnie skomponują się z ziemniaczanym smakiem klusków! Przepis na smaczny grzybowy sos znajdziecie klikając w ten link:  Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta A teraz czas już na przepis na obiecane przez nas zielone kluski śląskie: Kluski śląskie z zielonym barwnikiem Składniki:...

kluski
Gotujmy.pl/aneta8185/bogusia82
Newsy
Najlepszy patent gospodyń domowych na mięciutkie kluski śląskie. Tajemnica ukryta w tym przepisie
Dla niektórych przygotowanie klusek śląskich to zmora, a dla innych bułka z masłem. Przygotowaliśmy dla Was przepis, który zawsze się sprawdza, a kluski wręcz rozpływają się w ustach!

Kluski śląskie to tradycyjna potrawa, przyrządzana głównie w północno-zachodniej Polsce. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego, gdzie stanowi symbol niedzielnego obiadu. Są podawane z sosem, roladą i surówką z czerwonej kapusty. To typowo śląski obiad, który serwuje się podczas rodzinnych spotkań czy imprez. W tym rejonie jest odpowiednikiem kotleta schabowego.  Sposób na idealne kluski Są one przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Formuje się je w kulki na kształt orzecha włoskiego i robi się charakterystyczną dziurkę. Tworzy się ją po to, aby mógł ukryć się w niej sos. Patentem gospodyń domowych na idealne kluski śląskie, jest odpowiednia proporcja mąki do ziemniaków. Jest wiele opinii w tej kwestii, ale tylko ten sposób sprawi, że kluski będą rozpływały się w ustach! Do przeciśniętych ziemniaków, mąkę ziemniaczaną należy dodać w proporcji 1:4. Przykładowo, proporcje najlepiej obliczyć przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą dziurę mąką. Dzięki takiemu zestawieniu wyjdzie idealnie gładkie, jednolite ciasto, a kluski po ugotowaniu będą niezwykle delikatne. Sprawdźcie! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Wykonanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Kiedy ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól do smaku i rozbite jajko. Całość wyróbcie na gładką, jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc charakterystyczną dla tych klusek dziurkę. Kluski gotujcie w osolonej wodzie przez około dwie minuty, od...