Kluski śląskie to eksportowe danie gospodyń z okolic Katowic, Zabrza i Chorzowa. Ślązaczki podają je zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty.
Trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czerwona kapusta z octem, a także mięsne roladki nie podbiły serca reszty Polski, a kluski wręcz przeciwnie.
Palcem lub łyżeczką
W pozostałych częściach naszego kraju podaje się je z gęstymi sosami, ze skwarkami, a także z roztopionym masłem.
Każdy wariant podania jest godny pochwały, ale kluski najlepiej odnajdują się wraz z płynnymi sosami.
Zobacz także:
Dzieje się tak oczywiście ze względu na ich kształtną dziurkę, którą panie domu wykonują zwykle palcem.
Niektóre zagłębienia w cieście ziemniaczanym robią także łyżeczką. Pisaliśmy o tym w tym artykule: Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka
Po co dziurka?
Wyciśnięty w klusku dołek to jednak nie tylko miejsce na pyszny sos. Okazuje się, że rola niewinnej dziurki jest znacznie poważniejsza.
Zagłębienia wykonywane palcem w kluskach mają za zadanie zmienić nieco kształt tych ziemniaczanych cudeniek. Dzięki temu ciasto ziemniaczane szybciej, dokładniej i po prostu lepiej dogotowuje się we wrzącej, osolonej wodzie.
Koniec końców, dziurka w kluskach śląskich spełnia także inne zadanie. Dzięki niej kluski wyglądają znacznie apetyczniej!
A teraz czas już na przepis na szybkie i smaczne kluski śląskie. Z obowiązkową dziurką, rzecz jasna!
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag
- Opcjonalnie: jajko, woda gazowana
- Opcjonalnie: łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
- Do ostudzonych ziemniaków dodajcie powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiajcie dość miękkie i elastyczne ciasto,.
- Opcjonalnie do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody i jajko, a gdy ciasto będzie za rzadkie także nieco mąki pszennej.
- Formujcie z ciasta kluski, w których wykonujcie obowiązkową dziurkę.
- Gotujcie w osolonej wodzie.
- Po wypłynięciu na powierzchnię, kluski gotujcie jeszcze ok. 2 minuty.
- Wyławiajcie gotowe kluski łyżką cedzakową na talerz.
- Podawajcie z roladami, sosami, skwarkami lub masłem.
- Smacznego!