Kluski śląskie to eksportowe danie gospodyń z okolic Katowic, Zabrza i Chorzowa. Ślązaczki podają je zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty.

Trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czerwona kapusta z octem, a także mięsne roladki nie podbiły serca reszty Polski, a kluski wręcz przeciwnie.

Palcem lub łyżeczką

W pozostałych częściach naszego kraju podaje się je z gęstymi sosami, ze skwarkami, a także z roztopionym masłem.

Każdy wariant podania jest godny pochwały, ale kluski najlepiej odnajdują się wraz z płynnymi sosami.

Zobacz także:

Dzieje się tak oczywiście ze względu na ich kształtną dziurkę, którą panie domu wykonują zwykle palcem.

Niektóre zagłębienia w cieście ziemniaczanym robią także łyżeczką. Pisaliśmy o tym w tym artykule: Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka

Po co dziurka?

Wyciśnięty w klusku dołek to jednak nie tylko miejsce na pyszny sos. Okazuje się, że rola niewinnej dziurki jest znacznie poważniejsza.

Zagłębienia wykonywane palcem w kluskach mają za zadanie zmienić nieco kształt tych ziemniaczanych cudeniek. Dzięki temu ciasto ziemniaczane szybciej, dokładniej i po prostu lepiej dogotowuje się we wrzącej, osolonej wodzie.

Koniec końców, dziurka w kluskach śląskich spełnia także inne zadanie. Dzięki niej kluski wyglądają znacznie apetyczniej!

A teraz czas już na przepis na szybkie i smaczne kluski śląskie. Z obowiązkową dziurką, rzecz jasna!

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag
  • Opcjonalnie: jajko, woda gazowana
  • Opcjonalnie: łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do ostudzonych ziemniaków dodajcie powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiajcie dość miękkie i elastyczne ciasto,.
  3. Opcjonalnie do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody i jajko, a gdy ciasto będzie za rzadkie także nieco mąki pszennej.
  4. Formujcie z ciasta kluski, w których wykonujcie obowiązkową dziurkę.
  5. Gotujcie w osolonej wodzie.
  6. Po wypłynięciu na powierzchnię, kluski gotujcie jeszcze ok. 2 minuty.
  7. Wyławiajcie gotowe kluski łyżką cedzakową na talerz.
  8. Podawajcie z roladami, sosami, skwarkami lub masłem.
  9. Smacznego!