Po co spirytus dodaje się do faworków? Oto czym zastąpić alkohol w faworkach
Adobe Stock
Newsy

Po co dodaje się spirytus do faworków? Sprawdźcie, czym można zastąpić alkohol przygotowując chrust

Wiemy jak usmażyć idealne faworki. Będą delikatne, puszyste i bez nadmiaru tłuszczu. Jaką rolę pełni w tym dodatek w postaci alkoholu?

Choć smażenie chrustu, jak nieraz nazywa się także faworki, to staropolski zwyczaj związany z karnawałem, same ciastka nie pochodzą z Polski. Przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. To tam najpierw zaczęto wypiekać smakołyki przypominające kształtem złożoną kokardkę. Jednym ze składników ciasta jest mocny spirytus. Czy jest konieczny i czym możecie go zastąpić jeśli nie macie w domu tego alkoholu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego do faworków dodaje się spirytus?

Alkohol w postaci mocnego spirytusu to jeden ze składników ciasta na faworki. Na dwie szklanki mąki należy dodać 1 łyżkę spirytusu. To nie dużo, taka ilość nie będzie wyczuwalna w ciastkach, do tego sam alkohol wyparuje podczas smażenia. Jednak dodanie takiej ilości spirytusu ma jeden bardzo ważny powód.

Podczas smażenia ciasto nie nasiąka tłuszczem. Jeśli po wysmażeniu ułożycie do tego faworki na chwilę na ręczniku papierowym, żeby usunąć resztkę tłuszczu, otrzymacie cudowne, lekkie puszyste faworki, od których rodzina nie będzie się mgła oderwać.

Istnieją dwa sposoby skorzystania z właściwości alkoholu ograniczających wchłonięcie tłuszczu:

  • Dodajcie spirytus do ciasta wg proporcji 1 łyżka na 2 szklanki mąki
  • Dodajcie łyżkę spirytusu do zimnego tłuszczu na patelni. Dopiero po jego dodaniu powoli podgrzewajcie tłuszcz wraz z alkoholem
Zobacz także
faworki przepis

Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak

Chrupiące chrusty, faworki

Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…

Czy spirytus w składzie faworków można pominąć lub czymś zastąpić?

Nie każdy chce używać spirytusu do ciasta pomimo tego, że jest polecany przez cukierników jako składnik, który nie tylko pozwala uchronić smażone wyroby przed nadmiernym nasiąknięciem tłuszczem, ale także nadaje delikatności i smaku. Podobną funkcję w cieście może jednak pełnić ocet. Użyjcie takiej samej ilości 6-porcentowego, zwykłego octu kuchennego.

Jak zrobić idealne faworki?

Trzymajcie się tych pięciu zasad, a ciastka będą doskonałe:

  • Zimne składniki. Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone w lodówce.
  • Spirytus lub ocet. Jak już wiecie dzięki temu ciastka nie będą tłuste, a będą delikatne, kruche i smaczne
  • Napowietrzanie ciasta. Dzięki temu zabiegowi ciasto podczas smażenia będzie rosło i wypełni się bąbelkami
  • Ciasto musi odpocząć i zostać schłodzone. Po wyrobieniu ciasto należy odłożyć na godzinę do lodówki. Faworków nie wolno smażyć zaraz po wyrobieniu ciasta – wyjdą twarde
  • Tylko gorący olej lub smalec. Ciastka można smażyć zarówno na smalcu jak i oleju, ale jest jeden warunek. Tłuszcz musi być bardzo gorący, gdy wykładanie na niego faworki

Źródło: kobiece inspiracje.pl, przeslijprzepis.pl

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

seo
AdobeStock
Newsy
Te faworki zrobicie ekspresowo dzięki temu przepisowi. Nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych, męskich rąk!
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! To jedno z ulubionych świąt Polaków. Każdy wówczas je swój ulubiony przysmak. Najchętniej wybierane są pączki, jednak są również zwolennicy kruchych faworków.

Tradycyjny wypiek pączków jest symbolem Tłustego Czwartku, ze względu na sposób obróbki, czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Dawniej przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, ludzie chcieli się przygotować do bardziej postnego jedzenia. Z tego powodu w ostatni czwartek przed czterdziestodniowym postem, jedli dużo i syto.  Faworek czy chrust? Nazwa tych słodkości jest stosowana wymiennie ze słowiańską jego formą, czyli chrustem. To polskie określenie metaforyczne. Porównuje delikatne ciasteczka do suchych gałązek. Natomiast „faworek” prawdopodobnie pochodzi od kokardek, którymi niegdyś przyozdabiano strój. W znacznej części Polski zdecydowanie częściej używa się tej drugiej formy. Ekspresowy deser Idealne karnawałowe ciasteczka są kruche, a także dobrze napowietrzone. Faworki tradycyjne są dość pracochłonne i potrzebują czasu. Poniższy przepis, nie wymaga podczas wyrabiania ciasta silnych męskich rąk! Ich wykonanie jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Poradzi sobie z nimi nawet kuchenny laik. Sprawdźcie! Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka miękkiego masła 3 żółtka 1 jajko 7 łyżek śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego olej  cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki połączcie, a następnie bardzo dokładnie wyróbcie na gładką i miękką masę. Stolnicę posypcie mąką, i rozwałkujcie na niej cienko przygotowane, zagniecione ciasto.  Nożem bądź specjalnym radełkiem do faworków, wykrawajcie długie prostokąty. Następnie natnijcie je podłużnie po środku. Przełóżcie jeden koniec wyciętego ciastka przez powstałą dziurkę. W większym garnku dobrze rozgrzejcie olej. Kiedy będzie w odpowiedniej temperaturze,...

faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy
Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak
Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać! Tradycyjne chrusty Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki. Przepis na faworki od Ewy Wachowicz Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki: 40 dag mąki 8 żółtek 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 łyżka mleka Kieliszek spirytusu Olej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty. Powoli zagniatajcie...

faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil
Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału. Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni. Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami. Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy. Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone! Faworki bez smażenia Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie. To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny. Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego. Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis. Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji… Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem. Faworki pieczone z ciasta francuskiego Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania gotowych faworków. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na...