Po co spirytus dodaje się do faworków? Oto czym zastąpić alkohol w faworkach
Adobe Stock
Newsy

Po co dodaje się spirytus do faworków? Sprawdźcie, czym można zastąpić alkohol przygotowując chrust

Wiemy jak usmażyć idealne faworki. Będą delikatne, puszyste i bez nadmiaru tłuszczu. Jaką rolę pełni w tym dodatek w postaci alkoholu?

Choć smażenie chrustu, jak nieraz nazywa się także faworki, to staropolski zwyczaj związany z karnawałem, same ciastka nie pochodzą z Polski. Przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. To tam najpierw zaczęto wypiekać smakołyki przypominające kształtem złożoną kokardkę. Jednym ze składników ciasta jest mocny spirytus. Czy jest konieczny i czym możecie go zastąpić jeśli nie macie w domu tego alkoholu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego do faworków dodaje się spirytus?

Alkohol w postaci mocnego spirytusu to jeden ze składników ciasta na faworki. Na dwie szklanki mąki należy dodać 1 łyżkę spirytusu. To nie dużo, taka ilość nie będzie wyczuwalna w ciastkach, do tego sam alkohol wyparuje podczas smażenia. Jednak dodanie takiej ilości spirytusu ma jeden bardzo ważny powód.

Podczas smażenia ciasto nie nasiąka tłuszczem. Jeśli po wysmażeniu ułożycie do tego faworki na chwilę na ręczniku papierowym, żeby usunąć resztkę tłuszczu, otrzymacie cudowne, lekkie puszyste faworki, od których rodzina nie będzie się mgła oderwać.

Istnieją dwa sposoby skorzystania z właściwości alkoholu ograniczających wchłonięcie tłuszczu:

  • Dodajcie spirytus do ciasta wg proporcji 1 łyżka na 2 szklanki mąki
  • Dodajcie łyżkę spirytusu do zimnego tłuszczu na patelni. Dopiero po jego dodaniu powoli podgrzewajcie tłuszcz wraz z alkoholem
Zobacz także
faworki przepis

Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak

Chrupiące chrusty, faworki

Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…

Czy spirytus w składzie faworków można pominąć lub czymś zastąpić?

Nie każdy chce używać spirytusu do ciasta pomimo tego, że jest polecany przez cukierników jako składnik, który nie tylko pozwala uchronić smażone wyroby przed nadmiernym nasiąknięciem tłuszczem, ale także nadaje delikatności i smaku. Podobną funkcję w cieście może jednak pełnić ocet. Użyjcie takiej samej ilości 6-porcentowego, zwykłego octu kuchennego.

Jak zrobić idealne faworki?

Trzymajcie się tych pięciu zasad, a ciastka będą doskonałe:

  • Zimne składniki. Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone w lodówce.
  • Spirytus lub ocet. Jak już wiecie dzięki temu ciastka nie będą tłuste, a będą delikatne, kruche i smaczne
  • Napowietrzanie ciasta. Dzięki temu zabiegowi ciasto podczas smażenia będzie rosło i wypełni się bąbelkami
  • Ciasto musi odpocząć i zostać schłodzone. Po wyrobieniu ciasto należy odłożyć na godzinę do lodówki. Faworków nie wolno smażyć zaraz po wyrobieniu ciasta – wyjdą twarde
  • Tylko gorący olej lub smalec. Ciastka można smażyć zarówno na smalcu jak i oleju, ale jest jeden warunek. Tłuszcz musi być bardzo gorący, gdy wykładanie na niego faworki

Źródło: kobiece inspiracje.pl, przeslijprzepis.pl

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

Na czym najlepiej smażyć faworki? Nasze babcie robiły to tylko na tym
AdobeStock
Newsy
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć faworki? Nasze babcie używały wyłącznie tego
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Część z was na pewno usmaży w tym dniu własne pączki lub faworki. Jak zrobić idealne faworki i jakiego użyć do tego tłuszczu?

Faworki, zwane również chrustem, to element obowiązkowy każdego tłustego czwartku. Oczywiście nie są one tak popularne jak pączki, ale bardzo często goszczą w tym dniu w wielu polskich domach. Przygotowanie faworków jest dosyć pracochłonne. Najpierw trzeba odpowiednio zagnieść ciasto, napowietrzyć je poprzez charakterystyczne ubijanie, później cienko je rozwałkować, pokroić na części, wyciąć z nich podłużne paski, uformować z nich odpowiedni kształt i w końcu usmażyć. Jakiego użyć tłuszczu, by nasze faworki były najlepsze w smaku? W tradycyjnych przepisach na faworki, używa się smalcu i właśnie tak najprawdopodobniej smażyły faworki wasze babcie. Smalec sprawia, że faworki mają odpowiednią konsystencję i są wspaniale kruche. Wiele osób smaży jednak faworki na tłuszczu roślinnym, czyli głównie na oleju rzepakowym. Jak smażyć faworki, żeby nie były tłuste? Dodanie do ciasta na faworki spirytusu, ograniczy w pewnym stopniu wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Warto też po wycięciu i uformowaniu faworków, jeszcze przed wrzuceniem ich do tłuszczu, trzymać je pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły. Przesuszone faworki mają to do siebie, że wchłaniają więcej tłuszczu podczas smażenia. Po usmażeniu faworków, połóżcie je na papierowym ręczniku, żeby wchłonął pozostałości tłuszczu. Na koniec, gdy faworki są już ostudzone, możecie posypać je cukrem pudrem. A oto przepis na tradycyjne faworki! Składniki: 20 dag mąki 3 żółtka szczypta soli ok. 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu/octu 0,5 kg smalcu (ewentualnie inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Wyróbcie starannie ciasto z podanych składników. Podzielcie je na kawałki i rozwałkujcie tak...

Jakiej mąki użyć do faworków? Tylko ta jest gwarancją idealnego wypieku
AdobeStock
Newsy
Jakiej mąki użyć do faworków? Tylko ta jest gwarancją perfekcyjnego smaku
Faworki, nazywane również chrustem, to obok pączków, jeden z symboli tłustego czwartku. Jak je przygotować i jakiej użyć do nich mąki?

Już niedługo, czyli 24 luteg, będziemy obchodzili tłusty czwartek. To święto ruchome, które rozpoczyna ostatki, czyli ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej. W tym dniu zgodnie z tradycją, możemy do woli objadać się pączkami, faworkami i innymi słodkimi przysmakami. Przypomina nam nawet o tym  staropolskie przysłowie, które mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Poza pączkami, w tłusty czwartek na polskich stołach często goszczą faworki. Jak zrobić idealne faworki i jakiej najlepiej użyć do nich mąki? Jakiej mąki użyć do faworków? Rodzaj mąki warunkuje stopień wchłaniania mokrych składników. W przypadku ciasta na faworki, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór mąki tortowej, typ 450. W przypadku przygotowywania chrustu nie ma miejsca na eksperymenty z mąką mniej oczyszczoną, zawierającą więcej błonnika z zewznętrznej warstwy ziarna. Mąki typów 650 i tych oznaczonych wyższymi liczbami są rzeczywiście zdrowsze i świetnie nadają się do innych wypieków  i celów, ale na pewno nie do delikatnych faworków. W końcu przygotowując chrust na tłusty czwartek nikt nie ma w głowie diety! Jak zrobić smaczne faworki? Żeby przygotować smakowite, kruche faworki, oprócz właściwego wyboru mąki, należy trzymać się jeszcze kilku prostych zasad. Składniki na faworki powinny być zimne, najlepiej więc zacznijcie przygotowywać ciasto od razu po wyjęciu ich z lodówki. Dzięki temu wasze faworki będą kruche. Do ciasta warto dodać spirytus, dzięki któremu faworki nie będą wsiąkały zbyt dużo tłuszczu (możemy też zastąpić go octem). Dobre napowietrzenie ciasta. Ciasto na faworki powinno być dobrze ugniecione i napowietrzone....

Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta, wyjaśniamy co to daje
Adobe Stock
Newsy
Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta. Od niego zależy smak chrustu
Żeby napowietrzyć ciasto, możecie użyć kilku metod. W przypadku faworków dobrze sprawdzi się metoda fizyczna, która dodatkowo odstresuje napowietrzającego.

Faworki, czyli chruściki powinny być kruche, lekkie i rozpływające się w ustach. Po usmażeniu wyłówcie z oleju i odłóżcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć z nich resztki tłuszczu, a jak przestygną, oprószcie cukrem pudrem. Czy okażą się kruche i lekkie? To zależy od przygotowania ciasta. Ważnym etapem jego przygotowania jest napowietrzenie. Oto jak to zrobić. Napowietrzanie ciasta – metoda na zwiększenie objętości ciasta i…odstresowanie kucharza Napowietrzanie, to inaczej spulchnianie ciasta. W czasie spulchniania ciasto zwiększa swoją objętość, ponieważ wypełnia się pęcherzykami gazu, tu powietrza. Dzieje się tak dlatego, że gaz pod wpływem ciepła rozszerza się, zwiększa objętość i nabiera porowatej struktury. Faworki usmażone z dobrze napowietrzonego ciasta będą delikatne, puszyste, naszpikowane pęcherzykami z powietrzem. Istnieje kilka sposobów napowietrzana ciasta. Te najczęściej używane to metody chemiczne, czyli zwiększenie objętości poprzez dodanie do ciasta środków spulchniających jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona lub biologiczne, czyli dodanie do ciasta drożdży do zakwasu. Przygotowując faworki dobrze jest użyć jeszcze innej metody, czyli tej fizycznej, polegającej na wprowadzeniu pęcherzyków powietrza podczas przygotowania mąki i wyrabiania. Napowietrzanie mąki polega na przesianiu jej przez sito. Z kolei napowietrzanie podczas wyrabiania wymaga siły. Wyrabiajcie ciasto mocno jej ugniatając, ale nie unikajcie też tego dobrego sposobu, który poza napowietrzeniem mąki odstresuje także was. W celu napowietrzenia i odstresowania weźcie do ręki wałek i uderzajcie ciasto z różnych stron. Po kilku uderzeniem złóżcie ciasto na pół i dalej uderzajcie w nie wałkiem. Wystarczy wykonać kilka-kilkanaście uderzeń. Inne ważne etapy...