
Jeśli czytając tytuł tego artykułu przechylacie kubek z kawą, żeby sprawdzić, czy ma na spodzie rowek, to uwaga: kawę można wylać sobie na spodnie, a jakby tego było mało, charakterystyczne rowki znajdziecie tylko w niektórych kubkach. Podobnie jak inne ukryte funkcje w przedmiotach, które możecie mieć w kuchni.
Rowki w spodzie kubka mają dwie funkcje
Niektóre kubki są tak zaprojektowane, żeby ułatwić wam korzystanie z nich. Dzięki sprytnym pomysłom projektantów możecie się nimi dłużej cieszyć, a codzienne użytkowanie staje się prostsze. Są na przykład takie kubki do kawy i herbaty, które w dnie mają wyżłobiony rowek. Czy zastanawialiście się kiedyś, po co w ogóle jest taki rowek? Znajduje się na spodzie nieprzypadkowo i ma dwie ważne funkcje:
- Zwiększa wytrzymałość termiczną. Rowek w dnie kubka pozwala na przepływ powietrza pod naczyniem. Dzięki temu ceramika nie nagrzewa się tak bardzo pod wpływem gorących napojów, co zapobiega szybkiemu pękaniu naczyń
- Ułatwia mycie w zmywarkach. Dzięki rowkowi mycie kubków w zmywarkach jest łatwiejsze i nie przynosi niespodzianek. Kubki i szklanki wkładacie do zmywarki do góry nogami. A to oznacza, że lekkie wgłębienie, które znajduje się na dnie, żeby zwiększyć wytrzymałość naczynia, jednocześnie powoduje, że podczas mycia w zmywarce zbiera się w nim woda. Dzięki wyżłobieniu woda nie rozlewa się gdy wyciągacie kubki ze zmywarki, tylko jest odprowadzana rowkami
Inne kuchenne przedmioty z ukrytymi funkcjami
Także inne przedmioty mają ukryte udogodnienia, które warto poznać, żeby wykorzystywać je i w pełni z nimi cieszyć. Oto niektóre z nich:
- Otwory w rączkach garnków i patelni. Służą przede wszystkim do zawieszenia naczyń na haczykach w kuchni. Szczególnie ci z was, którzy mają tradycyjny, wiejski wystrój kuchni lubią je wieszać na wierzchu, a nie chować do szafek. Otwory w rączkach mają jeszcze jedną funkcję: można w nie wsunąć podczas gotowania drewnianą łyżkę, która mieszacie potrawę. Dzięki temu unikniecie brudzenia blatu resztkami jedzenie z łyżki
- Podłużny otwór w desce do krojenia. Niektóre deski mają zwykłą okrągłą dziurkę, która ułatwia jej powieszenie, inne podłużny otwór, który poza powieszeniem deski ma jeszcze jedną funkcję. Służy do tego, aby po pokrojeniu warzyw, gdy przenosicie je do garnka lub na patelnię i zwykle część rozsypuje się po bokach, precyzyjnie trafić nimi tam, gdzie powinny się znaleźć. Przenieście deskę nad garnek, lekko przechylcie i zsypcie poszatkowane kawałki, trafiając nimi do wnętrza garnka
Źródło: jasnastrona.com