Po co niektóre kobiety noszą widelec w kosmetyczce? Ma nietypowe zastosowanie
AdobeStock
Newsy

Po co niektóre kobiety noszą widelec w kosmetyczce? Ma on nietypowe zastosowanie

Do czego służy widelec? Każdy oczywiście dobrze to wie. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym nietypowym zastosowaniu tego kuchennego gadżetu?

Mimo iż noszenie w kosmetyczce widelca może brzmieć dosyć dziwnie, ma to swój sens. Widelec, poza swoją oczywistą funkcją, jaką jest jedzenie pokarmów, ma również kilka innych ciekawych zastosowań, które przydadzą się paniom. Możemy go użyć np. do konturowania twarzy, robienia na powiekach kresek eyelinerem czy do usuwania opuchlizny pod oczami. Jak się do tego zabrać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Konturowanie twarzy i rysowanie kresek na oku przy pomocy widelca

Piękny makijaż dodaje twarzy uroku i wyrazistości. Szczególnie popularny w ostatnich latach jest makijaż w stylu cat eye - z wyciągniętą ku górze kreską. Niestety, wiele kobiet ma problem z ręcznym narysowaniem równej kreski. Z pomocą przyjdzie wam widelec.

Rysowanie kresek eyelinerem przy pomocy widelca, pokazała na swoim Instagramie blogerka urodowa Laiba Zaid, która ułożyła widelec pod kątem, by odrysować od niego równą kreskę eyelinerem. Jak użyć w tym celu widelca?

  1. Na początku określcie, gdzie ma być kreska.
  2. Ustawcie zęby widelca lekko w górę, wyrównując je z zewnętrznym kącikiem oka.
  3. Nałóżcie eyeliner wzdłuż krawędzi widelca.
  4. Połączcie kreskę z górną powieką.
  5. Ostrożnie odłóżcie widelec i powtórzcie powyższe kroki na drugim oku.
  6. Wskazówka: Aby uniknąć zabrudzenia, przetrzyjcie widelec przed rozpoczęciem kolejnej kreski.
Zobacz także
Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Banalnie proste ciasto, które wystarczy wymieszać... widelcem. Smakuje lepiej niż wszystkie inne

Blogerka użyła też widelca do równego obrysowania brwi. Na filmiku opublikowanym na Instagramie widzimy, jak przykłada prosto ząbek do początku brwi i wykonuje makijaż.

Zaid udowodniła, że widelec może się również przydać do konturowania nosa. Blogerka użyła przerwy między ząbkami widelca do konturowania. Na początku wyrysowała na środku nosa jasną linię korektorem, a po bokach namalowała dwie proste kreski przy użyciu bronzera. Po roztarciu kosmetyków jej nos wyglądał smuklej.

Usuwanie opuchlizny widelcem

Macie rano problem z opuchlizną twarzy i workami pod oczami? Tu także przyda wam się widelec. Wystarczy, że włożycie go na noc do zamrażarki i rano przyłożycie do twarzy.

Widelec doskonale utrzymuje chłód i przyniesie wam rano ukojenie. Na pewno słyszeliście już o podobnym triku z łyżką – ją także warto włożyć wcześniej do zamrażarki a następnie przyłożyć do całej powieki.

Kto wie, może nóż do masła także ma „podwójne życie", o którym jeszcze nie wiemy?

Źródło: mamadu.pl

bita śmietana
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi
Choć ubicie śmietany bez miksera na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, w rzeczywistości istnieje łatwy sposób, by tego dokonać. Przyrząd, który wam to ułatwi, na pewno macie w swojej kuchni. Musicie jednak pamiętać, żeby odpowiednio go przygotować do pracy.

Bita śmietana to produkt uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wspaniale komponuje się z owocowymi deserami, galaretkami, biszkoptami, bezą i tortami. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie bez niej wypieków.  Zdarza się jednak, że sprzęt używany dotąd do jej przyrządzenia po prostu się zepsuje. W końcu na świecie nie ma rzeczy niezawodnych. Dlatego na wszystko trzeba mieć jakąś alternatywę i nie chodzi tu bynajmniej o sięgnięcie po sklepowy odpowiednik smakołyku. Chemiczna śmietana z puszki to nie to samo, co domowa kremówka.  Spróbujcie użyć rózgi kuchennej Okazuje się, że idealnym, choć o wiele bardziej czasochłonnym i męczącym sposobem na ubicie śmietany bez miksera, jest wykorzystanie rózgi kuchennej lub, jak kto woli, trzepaczki balonowej. Ten dziwnie wyglądający przedmiot wspaniale napowietrzy kremówkę. Ubita ręcznie zyska naprawdę niepowtarzalny smak. Sprawdźcie na ile stać widelec Niektórzy twierdzą również, że śmietanę można ubić nawet przy pomocy zwykłego widelca. Jednak nie jest to opcja dla osób bardzo nerwowych. Wykonanie tej czynności sztućcem na pierwszy rzut oka może nie mieć końca. Na szczęście to nieprawda. Zapamiętajcie – widelcem da się ubić śmietanę! Wykorzystajcie słoik Jednak najbardziej zaskakującym sposobem na ubicie śmietany jest ten zakładający użycie słoika. Wystarczy, że wypełnicie go do połowy kremówką, wrzucicie do środka czysty korek po białym winie i zakręcicie pokrywkę. Całość musicie energicznie potrząsać, aż do momentu, w którym produkt zgęstnieje.  Przygotujcie sprzęt Bez względu na to czy do ubijania będziecie chcieli użyć słoika, widelca czy też rózgi kuchennej, narzędzie powinniście wcześniej mocno schłodzić w lodówce lub w...

Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
To danie robi furorę w polskich domach. 2 proste składniki. Niebo w gębie
Kotlety z kalafiora nadziewane żółtym serem, to idealna propozycja na zdrowy obiad, nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że pokochają je zarówno wasze dzieci, jak i starsi członkowie rodziny.

Warzywa stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych wyrobów. Jeśli macie już dosyć zwykłych kotletów, bądź czujecie się po nich zbyt ociężale, koniecznie spróbujcie zmienić składniki, z których do tej pory je przygotowywaliście. Do tego typu kombinacji idealnie nada się kalafior.  Kotlety z kalafiora nafaszerowane ulubionym serem żółtym, to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Choć z początku ta receptura może wydawać wam się nieco dziwna, w rzeczywistości zakłada stworzenie małego i przepysznego kulinarnego dzieła. Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem Będziecie potrzebować: 1 główki kalafiora 150 gramów ulubionego żółtego sera 2 jajek 4 łyżek bułki tartej do związania masy i jeszcze trochę do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu (opcjonalnie można użyć kurkumy i czerwonej papryki) Przygotowanie: Kalafiora opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, podzielcie na różyczki i umieśćcie w garnku z osolonym wrzątkiem. Warzywo gotujcie aż do momentu, w którym stanie się miękkie. Gotowego kalafiora odcedźcie z wody (możecie to zrobić przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej), umieśćcie w dowolnym naczyniu i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach zacznijcie rozgniatać kalafiora (możecie to zrobić przy pomocy zwykłego widelca lub dłoni). Do powstałej masy kalafiorowej dodajcie jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami). Z powstałego ciasta zacznijcie formować niewielkie kotlety. Każdy z nich ułóżcie na drewnianej desce do krojenia lub stolnicy, a następnie nadziejcie kawałkiem sera żółtego (musicie dopilnować żeby ser znalazł się w środku masy i nigdzie nie...

Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia
AdobeStock
Newsy
Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia
Szkoda pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe. W walce z oznakami starzenia świetnie spisują się naturalne produkty, które macie w kuchni!

Mówią, że dusza się nie starzeje – ale ciało niestety tak! Nie da się magicznie zlikwidować wszystkich zmarszczek i oznak starzenia, jednak istnieją sposoby, które pozwolą zdecydowanie je złagodzić. Proste, szybkie, a przede wszystkim naturalne! Wszystkie niezbędne składniki znajdują się w waszej kuchni. Maseczka z jajek To chyba najprostsza do wykonania maseczka, stosowana przez kobiety od wieków. Jajka mają wspaniały wpływ nie tylko na włosy, ale także na skórę! Będziecie potrzebowali jedynie jednego dużego jajka. Należy je dokładnie ubić i posmarować nim oczyszczoną wcześniej twarz. Gdy jajko wyschnie, umyjcie twarz letnią wodą. Skóra będzie bardziej napięta i gładka dzięki zawartym w jajku proteinom. Potas zadba o nawilżenie twarzy, a ryboflawina chroni przed szkodliwym wpływem środowiska na kondycję skóry. Herbata na cienie pod oczami Macie podkrążone oczy po nieprzespanej nocy? Poradzi sobie z tym herbata ! Najlepsza w tym celu będzie biała herbata, ale możecie również użyć zwykłej, czarnej herbaty albo rumianku . Wystarczy, że zalejecie torebki z herbatą wrzątkiem, zaparzycie i odczekacie, aż wystygnie. Następnie torebki z herbatą należy położyć na powiekach i pod oczami i odczekać około 15-20 minut. Jeśli preferujcie herbatę liściastą, to wystarczy zamoczyć w naparze waciki i użyć ich tak samo, jak torebek. Okład z herbaty wspaniale łagodzi opuchliznę pod oczami, a zawarte w niej antyoksydanty działają przeciwstarzeniowo. Awokado na odmłodzenie skóry Poczekajcie na promocję na awokado w sklepie i wykorzystajcie je do zrobienia świetnej maseczki odmładzającej! Potrzebna wam będzie połowa małego awokado oraz łyżka miodu. Rozgniećcie awokado widelcem, dodajcie miód i wymieszajcie. Następnie nałóżcie miksturę na oczyszczoną i osuszoną...

Zachowajcie pestki po czereśniach i włóżcie je do piekarnika. Powstanie naturalne lekarstwo
AdobeStock
Newsy
Zachowajcie pestki po czereśniach i włóżcie je do piekarnika. Powstanie naturalne lekarstwo
Wyrzucacie pestki po czereśniach? Popełniacie duży błąd i wiele tracicie. Można zrobić z nich coś niezwykłego!

Kuchnia zero waste polega na tworzeniu jak najmniejszej ilości kuchennych odpadków. Informowaliśmy już was o tym, co można robić z ogonków po czereśniach , zachęcaliśmy do tworzenia kandyzowanej skórki z arbuza i odradzaliśmy wyrzucacie liści kalarepy i kalafiora . Co zrobić z pestek po czereśniach? Lara Gessler ostatnio informowała, że nie wyrzuca pestek z czereśni i robi z nich ciekawy aromat do ciast. Jeśli nie przekonuje was ten pomysł wykorzystania pestek z czereśni, zróbcie z nich coś zupełnie innego. Zachowajcie pestki po czereśniach, umyjcie je i zróbcie z nich naturalne lekarstwo na ból stawów. Możecie w taki sam sposób wykorzystać też pestki wiśni. Poduszka z pestkami czereśni Wystarczy, że umyjecie je i oczyścicie z pozostałości miąższu, wysuszycie i zaszyjecie w kawałku naturalnego materiału. Możecie wykorzystać w tym celu trochę bawełny lub lnu. Uszyjcie kieszonkę i wsypcie do niej pestki. Zaszyjcie ją. Tak powstałą sakiewkę możecie rozgrzewać w piekarniku i wykorzystywać jako naturalny okład. Pestki maja niezwykłą zdolność magazynowania ciepła. Okłady z ciepłych pestek można skutecznie stosować przeciwbólowo. Przydadzą się na przykład do: Robienia okładów na bolące stawy Rozgrzewania zatok Przy bólach mięśni Pomagają w reumatyzmie Niwelują zakwasy Ogrzewają zmarznięte kończyny w zimę Naturalnych termoforów wykorzystywanych w bólach miesiączkowych Pestki zatrzymują też dobrze zimno. Po włożeniu takiej sakiewki do lodówki i zamrażarki możecie robić zimne okłady. Przydadzą się na: Stłuczenia Opuchlizny Krwawienia z nosa Do łagodzenia migren Na ukąszenia pszczół i os Do łagodzenia bólu po oparzeniach Do łagodzenia swędzenia po...