Po co Magda Gessler jedzie na lotnisko z cytryną w torebce? To jak to uzasadnia ma sens
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Po co Magda Gessler jeździ na lotnisko z cytryną w torebce? Jej tłumaczenie ma sens

Przed podróżą każdy ma zazwyczaj dużo pakowania i stara się zabrać wszystko co potrzebne, nie zapominając o portfelu, paszporcie, kosmetykach czy bieliźnie. Ale czy cytryna w bagażu Magdy Gessler to nie przesada?

W czasie podróży każdy jest skazany na jedzenie tego, co podają w dworcowych barach czy na pokładach samolotów. Nawet jeśli jedzenie jest niesmaczne czy źle przyprawione, z reguły nie można na to nic poradzić. Nie wozicie przecież ze sobą solniczki ani przypraw. A czasem wystarczy przezornie coś zapakować  i cieszyć się lepszym smakiem dań. Tak jak to robi Magda Gessler

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler wie, co zabrać w podróż

Jurorka programu „Masterchef" i prowadząca show „Kuchenne rewolucje" często lata samolotami na długich trasach. To dlatego, że jej partner życiowy mieszka na stałe w Kanadzie. Para spotyka się rzadko, choć coraz częściej można usłyszeć od restauratorki, że myśli o wyjeździe z Polski. Czy ma na myśli wyjazd na stałe do Kanady i to właśnie tam jechała z cytryną w torebce?

Loty z Warszawy przez Atlantyk trwają przynajmniej 8-9 godzin. W tym czasie inaczej niż na krótkich trasach pasażerowie dostają z reguły dwa duże posiłki. To właśnie te obiady i kolacje podawane na pokładzie samolotu miała na myśli restauratorka, gdy zabierała w podróż… cytrynę:

- Słuchajcie, jak lecę samolotem i dostaję łososia, gdzie nie ma cytryny, to zawsze ze sobą zabieram jedną cytrynę z ziemi, żeby ten łosoś smakował tak jak lubię, bo wędzony łosoś bez cytryny wydaje mi się bardzo mdły. To tak na początek, ale w locie w samolocie dostajemy bardzo dobrego łososia, ale bez cytryny. Więc pamiętajcie: do torebki, o – cytrynka.

Zobacz także
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Co najlepiej zabrać w długą podróż do jedzenia?

Gdy planujecie długi lot, to z reguły nie zabieracie jedzenia do samolotu licząc na to, że tym razem posiłek będzie smaczny. Inaczej jest na krótkich trasach, na których w ogóle nie są podawane darmowe posiłki.

Można oczywiście kupić kanapkę na zimno czy ciepło, ale wielu podróżnych rezygnuje z tego ze względu na koszty. W takiej sytuacji lepiej zaopatrzyć się we własny prowiant. Podobnie wówczas, gdy czeka was podróż pociągiem, autokarem czy samochodem. Sprawdzone przez nasze babcie jajka na twardo do pociągu, nie cieszą się już takim powodzeniem jak kiedyś.

Co najlepiej zabrać w podróż?

  • Kanapki z wędliną i serem
  • Pokrojone w słupki warzywa do zagryzania kanapek: papryka, marchew, seler naciowy, świeży ogórek, rzodkiewki
  • Kabanosy
  • Sałatki w słoikach, najlepsze są pożywne i sycące — makaronowe
  • Świeże owoce, najlepiej twarde, nieociekające sokiem: jabłka, banany
  • Wafle ryżowe
  • Batoniki zbożowe
  • Jogurt pitny
  • Orzechy i nasiona

Źródło: Instagram/MagdaGessler

ONS/Pixabay
Newsy
Jakie jest ulubione danie Magdy Gessler? Jest pikantne, jak diabli. Podpowiadamy, jak je zrobić!
Magda Gessler jest prawdziwą mistrzynią w gotowaniu a o kuchni wie niemal wszystko. Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie jest ulubione danie polskiej królowej gastronomii? My już wiemy!

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gotowaniu. To nie tylko jej ogromna pasja, ale i zawód. Magda prowadzi kilka luksusowych restauracji, a programy z jej udziałem jak "Kuchenne rewolucje" czy "Masterchef" to prawdziwe telewizyjne hity. Czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest ulubiona potrawa Magdy Gessler? Okazuje się, że to... Ulubione danie Magdy Gessler Magda Gessler gotuje z ogromną pasją i wkłada w to całe swoje serce. W jej domu bardzo często gości meksykańskie ceviche, które bazuje na wykorzystaniu surowych ryb. Co to za danie? Ceviche – przysmak kuchni meksykańskiej i peruwiańskiej Ceviche jest to danie z owoców morza, które pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawę tę bardzo często przygotowuje się w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Jak powstaje tradycyjne ceviche? Przyrządza się je zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z limonki, z dodatkiem cebuli, papryczki chili i soli, a następnie pozostawiając do krótkiego zamarynowania. Przepis na ceviche z łososia na tapenadzie z groszku Jeśli chcecie przetestować ulubione danie Magdy Gessler, sprawdźcie nasz przepis na niecodzienną przystawkę z łososia w stylu meksykańskim, podkręconą Tequilą. Składniki na ceviche z łososia: 250g filetu z łososia sok z 1 limonki + skórka sok z ½ pomarańczy + skórka sok z 1 cytryny + skórka ½ szalotki 50ml Tequili ½ czerwonej papryczki chili kilka listków świeżej mięty 6 owoców liczi sól Składniki na tapenadę z zielonego groszku: 1 szklanka mrożonego groszku zielonego HORTEX kilka listków świeżej mięty 6 łyżek oliwy ½ zielonej papryczki chili sok z ½ limonki sól...

Magda Gessler kolaż
Z. Jasiński/ons/Jacek Nizinkiewicz/Twitter
Gwiazdy
Ciężko uwierzyć, co Magda Gessler zrobiła w swojej restauracji! Wszystko zostało sfotografowane!
Sprawdźcie, co znana ze swych kontrowersyjnych wypowiedzi Magda Gessler zrobiła w swoim lokalu!

Mogłoby się wydawać, że surowa i wydająca ostre opinie Magda Gessler sama rygorystycznie przestrzega w swoich lokalach zasad, których każe się trzymać restauratorom, którym pomaga w "Kuchennych Rewolucjach". Jednak po ostatnich wydarzeniach zaczynamy mieć co do tego wątpliwości! Czy pamiętacie jeszcze obietnicę, jaką kilka tygodni temu Magda Gessler złożyła swoim gościom? Jeżeli nie, to przypominamy: W przyszłym tygodniu sama będę w "Fukierze" smażyć placki ziemniaczane i z wielką miłością wydawać je ludziom, spacerującym po Starówce. Będę je podawać z musem jabłkowym ze śmietaną i tatarem ze śledzia lub łososia – zapewniała restauratorka. Mowa tutaj o wprowadzonym niedawno zakazie podawania posiłków w lokalach gastronomicznych, w związku z czym restauracje zaczęły oferować sprzedaż na wynos. A Magda Gessler osobiście zapewniła, że nie dość, iż jej lokal będzie w ten sposób prowadził sprzedaż, to ona sama będzie wydawać zamówione posiłki! Magda Gessler sama wydaje posiłki kupującym w swojej restauracji na rynku pic.twitter.com/cMun2dwvTf — Jacek Nizinkiewicz (@JNizinkiewicz) November 15, 2020 Być może miał to być ukłon w stronę pracowników, by ci mogli się przekonać, że Gessler osobiście angażuje się w pracę w swoich restauracjach i pracuje w nich tak, jak wszyscy inni. Pojawiły się jednak głosy krytyki – niektórzy bowiem twierdzą, że takim działaniem Magda Gessler pozbawiła jedną osobę pracy! Trudno jednak udowodnić, czy rzeczywiście restauratorka zastąpiła tego dnia jednego pracownika pozbawiając go jego dniówki, czy może tylko pozowała do zdjęć.   Źródło: teleshow.wp.pl

magda gessler restauracja
Wikipedia
Gwiazdy
GORĄCY APEL Magdy Gessler do restauratorów! "Sama TEŻ będę to robić" – mówi
Restauracje szczególnie mocno odczuły skutki pandemii. Znana restauratorka Magda Gessler wpadła na pomysł, dzięki któremu być może uratuje istnienie wielu lokali! Co takiego wymyśliła?

Słynna restauratorka Magda Gessler znana jest z ciętego języka i świetnych pomysłów. Gwiazda ma głowę nie od parady i nie zwalnia tempa nawet podczas pandemii! Sprawdźcie, co teraz wymyśliła! Ograniczenia w gastronomii W związku z pandemią koronawirusa, rząd podjął decyzję o zamknięciu lokali gastronomicznych. Dozwolone jest jedynie sprzedawanie jedzenia na wynos, więc większość osób zaczęła zamawiać posiłki z dowozem do domu. Restauratorzy jednak przypominają, że ich lokale są cały czas otwarte i można osobiście przyjść, zamówić obiad i odebrać posiłek na wynos. Polacy jednak nieco obawiają się wchodzić do lokali, dlatego restauratorka Magda Gessler wpadła na genialny pomysł, żeby zachęcić klientów do odwiedzania jej restauracji! Placuszki z okienka Magda Gessler zaproponowała restauratorom, żeby w miarę możliwości uruchomili w swoich lokalach okienka, w których będą wydawali posiłki na wynos. Dzięki temu klienci nie będą musieli wchodzić do środka i kontakt między nimi a obsługą będzie maksymalnie ograniczony. Gwiazda telewizji potwierdziła, że sama wypróbuje niedługo swój pomysł w praktyce i niebawem będzie można kupić placki ziemniaczane „z okienka” w jednej z jej restauracji. – W przyszłym tygodniu sama będę w Fukierze ["U Fukiera" – red.] smażyć placki ziemniaczane i z wielką miłością wydawać je ludziom spacerującym po Starówce – zapewnia w rozmowie z "Faktem". – Będę je podawać z musem jabłkowym ze śmietaną i tatarem ze śledzia lub łososia – obiecuje. Droga Magdo – trzymamy za słowo!   Źródło: kobieta.wp.pl

Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, po którą warto sięgać regularnie. Podpowiadamy, jak przyrządzić go tak, że nikt mu się nie oprze!

Łosoś to ryba bogata w nasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, duże ilości selenu, fosfor, magnez, witaminy D oraz witamin z grupy B. To także świetne źródło białka. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, a także te z wysokimi wynikami złego cholesterolu. Ryby i zawarte w nich zdrowe tłuszcze zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują rozwój cukrzycy typu 2 i niwelują ryzyko wystąpienia zawałów.  Poniżej przedstawiamy przepis na pysznego łososia pieczonego w folii, który stanowi pełnowartościowy i zdrowy obiad o zrównoważonych makroelementach. Kiedy dodatkowo podacie do niego pełnoziarnisty makaron o wysokiej zawartości białka i błonnika, będzie doskonałym daniem dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej, a także tej na diecie. Przepis na łososia pieczonego w foli z suszonymi pomidorami Składniki: 600 g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanego koperku cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron (najlepiej pełnoziarnisty) Przygotowanie: Łososia oskrobcie z łusek i umyjcie, a następnie osuszcie i pokrójcie na 3 kawałki.  Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotujcie marynatę. Zanurzcie w niej rybę, dokładnie obtaczając, aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawcie łososia w marynacie na minimum 20 minut, a najlepiej na kilka godzin.  Folię aluminiową złóżcie podwójnie. Na jej środku umieśćcie cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawińcie szczelnie i pieczcie w 180 stopniach C przez 20 minut.  W czasie pieczenia...