W czasie podróży każdy jest skazany na jedzenie tego, co podają w dworcowych barach czy na pokładach samolotów. Nawet jeśli jedzenie jest niesmaczne czy źle przyprawione, z reguły nie można na to nic poradzić. Nie wozicie przecież ze sobą solniczki ani przypraw. A czasem wystarczy przezornie coś zapakować  i cieszyć się lepszym smakiem dań. Tak jak to robi Magda Gessler

Magda Gessler wie, co zabrać w podróż

Jurorka programu „Masterchef" i prowadząca show „Kuchenne rewolucje" często lata samolotami na długich trasach. To dlatego, że jej partner życiowy mieszka na stałe w Kanadzie. Para spotyka się rzadko, choć coraz częściej można usłyszeć od restauratorki, że myśli o wyjeździe z Polski. Czy ma na myśli wyjazd na stałe do Kanady i to właśnie tam jechała z cytryną w torebce?

Loty z Warszawy przez Atlantyk trwają przynajmniej 8-9 godzin. W tym czasie inaczej niż na krótkich trasach pasażerowie dostają z reguły dwa duże posiłki. To właśnie te obiady i kolacje podawane na pokładzie samolotu miała na myśli restauratorka, gdy zabierała w podróż… cytrynę:

- Słuchajcie, jak lecę samolotem i dostaję łososia, gdzie nie ma cytryny, to zawsze ze sobą zabieram jedną cytrynę z ziemi, żeby ten łosoś smakował tak jak lubię, bo wędzony łosoś bez cytryny wydaje mi się bardzo mdły. To tak na początek, ale w locie w samolocie dostajemy bardzo dobrego łososia, ale bez cytryny. Więc pamiętajcie: do torebki, o – cytrynka.

Co najlepiej zabrać w długą podróż do jedzenia?

Gdy planujecie długi lot, to z reguły nie zabieracie jedzenia do samolotu licząc na to, że tym razem posiłek będzie smaczny. Inaczej jest na krótkich trasach, na których w ogóle nie są podawane darmowe posiłki.

Zobacz także:

Można oczywiście kupić kanapkę na zimno czy ciepło, ale wielu podróżnych rezygnuje z tego ze względu na koszty. W takiej sytuacji lepiej zaopatrzyć się we własny prowiant. Podobnie wówczas, gdy czeka was podróż pociągiem, autokarem czy samochodem. Sprawdzone przez nasze babcie jajka na twardo do pociągu, nie cieszą się już takim powodzeniem jak kiedyś.

Co najlepiej zabrać w podróż?

  • Kanapki z wędliną i serem
  • Pokrojone w słupki warzywa do zagryzania kanapek: papryka, marchew, seler naciowy, świeży ogórek, rzodkiewki
  • Kabanosy
  • Sałatki w słoikach, najlepsze są pożywne i sycące — makaronowe
  • Świeże owoce, najlepiej twarde, nieociekające sokiem: jabłka, banany
  • Wafle ryżowe
  • Batoniki zbożowe
  • Jogurt pitny
  • Orzechy i nasiona

Źródło: Instagram/MagdaGessler