Po co dodawać sok z cytryny do gotowania ziemniaków? Te 2 powody sprawią, że już nigdy nie będziecie ich inaczej gotować
Adobe Stock
Newsy

Wystarczy kapka tego składnika do gotowania ziemniaków. Różnica w smaku i wyglądzie będzie kolosalna

Ziemniaki to warzywa, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Mogą być dodatkiem do obiadu lub głównym składnikiem potrawy. Jak je ugotować, żeby miały idealny smak i nie rozpadały się? Wypróbujcie ten 1 dodatek.

Gotujecie ziemniaki od lat i już nic was w nich nie zaskoczy? Nawet jeśli wydaje wam się, że wiecie wszystko na temat tego warzywa, to takiego triku na pewno nie znaliście. Sprawi, że ziemniaki będą niepowtarzalne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co dodawać sok z cytryny do ziemniaków?

Dodanie soku z cytryny do gotowania ziemniaków, nieznacznie zmienia i pogłębia smak warzyw. Zyskają świeżości i delikatnie egzotycznego posmaku. Kartofle gotowane w zakwaszonej wodzie poprawią także swój wygląd i konsystencję.

Warzywa nie będą ciemniały, co jest szczególnie ważne, jeśli przyrządzacie sałatkę z dodatkiem ziemniaków. Nie będą także rozkruszać się, a zamiast tego zachowają nadany im kształt kostki lub plasterków.

To jednak nie wszystko. Ziemniaki ugotowane z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny zyskają niepowtarzalnego, nieco kwaśnego smaku, które za żadne skarby nie otrzymacie bez dodatku w postaci tego cytrusa.

Zobacz także
Dodajcie do ziemniaków tę 1 rzecz, a ugotują się znacznie szybciej. Zaoszczędzicie sporo energii

Dodajcie do ziemniaków tę 1 rzecz, a ugotują się znacznie szybciej. Zaoszczędzicie sporo energii

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Do czego wykorzystać ziemniaki gotowane z cytryną?

Tak ugotowane ziemniaki przede wszystkim wykorzystujcie do sałatek. Kwaśność w sałatkach nie przeszkadza, szczególnie że sos z reguły także dodatkowo zakwaszacie. Znana na świecie niemiecka czy austriacka sałatka z ziemniaków – Kartoffelsalat, przyrządzana z octem, ma wyraźnie kwaśny smak. Jeśli kwaśności jednak jest za dużo, zawsze możecie użyć mniej octu czy cytryny do samego sosu.

Gotowanie ziemniaków w soku z cytryny, sprawdzi się jednak nie tylko wtedy, gdy zechcecie z warzyw przyrządzić sałatki. Także te podawane na gorąco, w daniach obiadowych, zasmakują wam z cytrynowym posmakiem. Nie jest on mocno wyczuwalny, a jest przyjemny dla kubków smakowych.

Czy ziemniaki można podawać na słodko?

Weganie, nieużywający do wypieków jajek, uważają ziemniaki za jeden z lepszych zamienników jajek, które szczególnie dobrze sprawdzają się w ciastach. Ugotowane, zmielone czy utłuczone na gładką, jedwabistą masę, nadają ciastom lekkości i puszystości. Do tego ziemniaki mają neutralny smak i dodane do ciasta, nie przekazują mu żadnych obcych posmaków. Ziemniaki ugotowane w soku z cytryny, dodatkowo wzbogacą gotowe ciasto w cytrusowy aromat.

Innym znanym sposobem podania ziemniaków na słodko, jest przyrządzenie placków ziemniaczanych i serwowanie ich z cukrem lub kwaśną śmietaną i cukrem.

Źródło: Onet.pl

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko rozmiar M 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej Słodka...

ziemniaki
Pixabay
Newsy
Gotujecie ziemniaki w zupie czy oddzielnie? Jeden z tych sposobów może zniszczyć jej smak
Razem czy osobno? Lepiej na początku czy pod koniec? Wszystkie te pytania dotyczą dodawania ziemniaków do zupy.

Wydawało się, że to warzywo nie jest zbyt skomplikowane, a jednak to najczęściej wyszukiwana fraza w Internecie. Ziemniaki mogą być alternatywą śmietany, aby zagęścić zupę. Są znakomitym dodatkiem w każdej postaci. Jak i kiedy dodawać ziemniaki do zupy?  Wywar to podstawa Bulion jest fundamentem zup. Można dodać do niego porcję rosołową, zaś wegetarianie i weganie zdecydują się na większą ilość warzyw oraz przypraw. Składniki do zupy najlepiej jest przesmażyć, a następnie zalać wywarem, w celu uzyskania pełnego aromatu dania.  Nie rób tego jak gotujesz ogórkową! W przypadku przygotowywania zup kwaśnych, przykładowo ogórkowej bądź szczawiowej, składniki kwaśne dodaje się na samym końcu. Inaczej jest wysokie prawdopodobieństwo, że ziemniaki nie ugotują się, bądź będą po prostu niesmaczne. Tę zasadę warto zapamiętać przy stosowaniu innych podobnych składników, takich jak ocet, zakwas buraczany czy sok z cytryny. Należy dodawać je, kiedy wywar jest gotowy, a warzywa miękkie. A może ziemniaki gotować oddzielnie? Często zdarza się, że już po kilku godzinach ziemniaki zmieniają smak, a przy tym również aromat zupy. Ugotowane oddzielnie, dają pewność, iż zupa będzie nadal tak samo pyszna przez dwa kolejne dni. Gotowane osobno, można podać tradycyjnie: pokrojone na ćwiartki, bądź urozmaicić posiłek i zaserwować w postaci ziemniaczanego puree. Jedyny właściwy sposób Aby właściwie ugotować ziemniaki i żeby w całym procesie obróbki termicznej zachowały wszelkie witaminy i minerały, należy wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody. Można również zalać je gorącym bulionem. Przed należy jednak pokroić je w mniej więcej równe kawałki, by ugotowały się równomiernie. Jeśli ziemniaki obrane są wcześniej, nie powinny być trzymane...

Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób
Wierzycie, że da się ugotować ziemniaki bez wody? Ania Starmach udowadnia, że to możliwe i podaje swój sposób na to danie.

Przepisy gwiazd polskiej sceny kulinarnej mogą czasami zaskakiwać. Jednak o gotowaniu ziemniaków bez wody chyba jeszcze nikt nie słyszał... Właśnie w taki sposób proponuje przyrządzić je Ania Starmach, gwiazda Master Chef, Master Chef Junior oraz autorka książek kulinarnych i bloga.  Sekret tak ugotowanych ziemniaków nie tkwi wcale w technice - nie „gotuje” się ich w mikrofali czy piekarniku, lecz tradycyjnie w garnku. Jak więc można to zrobić bez wody? Starmach proponuje przepis na ziemniaki gotowane w mleku kokosowym - produkcie zdobywającym popularność w polskich domach. Mleczko kokosowe można już kupić w większości sklepów i warto się do niego przekonać, ponieważ potrawy z tym składnikiem odznaczają się dużą delikatnością i wspaniałą  kremową konsystencją. Poznajcie przepis Ani Starmach na ziemniaki gotowane nie w wodzie, a mleczku kokosowym z aromatycznymi przyprawami.  Przepis Ani Starmach na ziemniaki w mleku kokosowym Sposób na gotowanie ziemniaków bez wody jest całkiem prosty - należy zastąpić ją aromatycznym mleczkiem kokosowym. Dodajcie do tego kilka przypraw i zdrowych dodatków, a dostaniecie arcypyszne danie w hinduskim stylu! Do przyrządzenia ziemniaków tą metodą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma ziemniaków pół litra mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili kawałek świeżego korzenia imbiru 2 cebule szalotki kolendra kurkuma Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ponacinajcie. Obierzcie kawałeczek imbiru, ząbki czosnku, a papryczki chili i cebulę pokrójcie drobno. Wszystkie te składniki zmielcie dokładnie na pastę z dodatkiem kurkumy - na przykład za pomocą blendera.  Do gotowej pasty wlejcie...

pyry z gzikiem
Gotujmy.pl
Newsy
Tradycyjne pyry z gzikiem. Będą smakowały jak należy, jeżeli ugotujecie ziemniaki tylko w ten sposób
Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. A właściwie, pyrami, jak by na pewno powiedzieli Poznaniacy. Co powiecie na pyry z gzikiem? Ugotujcie ziemniaki we właściwy sposób, a będą smakowały jak w Wielkopolsce.

Z kartoflami w Poznaniu i okoliach jada się niemal wszystko. To właśnie ziemniaki są podstawą gęstej zupy zwanej ślepymi rybami czy też rzadkimi pyrkami. Głównie z pyr składa się tradycyjny rumpuć, czyli jednogarnkowe, pożywne danie dla całej wielkopolskiej rodziny. Z jakich potraw słynie kuchnia wielkopolska? Czymże byłaby kuchnia Wielkopolan bez prażuchów, kulochów, nagusów i szkaplarków – wszystkie te regionalne kluski poznańskie robi się z użyciem ziemniaków. Oprócz tego znane także i pozostałej części kraju szare kluchy, pyzy z mięsem, czy placki ziemniaczane zwane plendzami – uwaga – często podawane na słodko, z cukrem! W Wielkopolsce pyry jada się jednak przede wszystkim ze świeżym gzikiem, a więc twarogiem rozdrobnionym ze śmietaną i cebulką lub szczypiorkiem. Jest to charakterystyczne, postne danie, w sam raz na trwający właśnie okres Wielkiego Postu. Co zrobić, żeby pyry z gzikiem były smaczne? Tradycyjnie ziemniaki gotuje się do tego dania w mundurkach i tak też się je podaje. To właśnie im pyry zawdzięczają swój typowy smak. Całość niektórzy doprawiają jeszcze roślinnym olejem, tradycyjnie lnianym. Tak przygotowany posiłek poza Wielkim Postem jadano zwykle w piątki. Mimo swojej powierzchownej skromności, pyry z gzikiem do dzisiaj zajmują zaszczytne miejsce na kartach dań w regionalnych poznańskich knajpach. Restauracje regionalne serwują swoim klientom przepyszne pyry jako przykład zdrowej, nietłustej i jakościowej chłopskiej kuchni. Spróbujcie przyrządzić je także w swoim własnym domu. To nic trudnego. Do dzieła! Pyry z gzikiem - przepis Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków 30-40 dag twarogu półtłustego 15 dag śmietany 1 duża cebula Koperek Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę...