Gotujecie ziemniaki od lat i już nic was w nich nie zaskoczy? Nawet jeśli wydaje wam się, że wiecie wszystko na temat tego warzywa, to takiego triku na pewno nie znaliście. Sprawi, że ziemniaki będą niepowtarzalne.

Po co dodawać sok z cytryny do ziemniaków?

Dodanie soku z cytryny do gotowania ziemniaków, nieznacznie zmienia i pogłębia smak warzyw. Zyskają świeżości i delikatnie egzotycznego posmaku. Kartofle gotowane w zakwaszonej wodzie poprawią także swój wygląd i konsystencję.

Warzywa nie będą ciemniały, co jest szczególnie ważne, jeśli przyrządzacie sałatkę z dodatkiem ziemniaków. Nie będą także rozkruszać się, a zamiast tego zachowają nadany im kształt kostki lub plasterków.

To jednak nie wszystko. Ziemniaki ugotowane z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny zyskają niepowtarzalnego, nieco kwaśnego smaku, które za żadne skarby nie otrzymacie bez dodatku w postaci tego cytrusa.

Zobacz także:

Do czego wykorzystać ziemniaki gotowane z cytryną?

Tak ugotowane ziemniaki przede wszystkim wykorzystujcie do sałatek. Kwaśność w sałatkach nie przeszkadza, szczególnie że sos z reguły także dodatkowo zakwaszacie. Znana na świecie niemiecka czy austriacka sałatka z ziemniaków – Kartoffelsalat, przyrządzana z octem, ma wyraźnie kwaśny smak. Jeśli kwaśności jednak jest za dużo, zawsze możecie użyć mniej octu czy cytryny do samego sosu.

Gotowanie ziemniaków w soku z cytryny, sprawdzi się jednak nie tylko wtedy, gdy zechcecie z warzyw przyrządzić sałatki. Także te podawane na gorąco, w daniach obiadowych, zasmakują wam z cytrynowym posmakiem. Nie jest on mocno wyczuwalny, a jest przyjemny dla kubków smakowych.

Czy ziemniaki można podawać na słodko?

Weganie, nieużywający do wypieków jajek, uważają ziemniaki za jeden z lepszych zamienników jajek, które szczególnie dobrze sprawdzają się w ciastach. Ugotowane, zmielone czy utłuczone na gładką, jedwabistą masę, nadają ciastom lekkości i puszystości. Do tego ziemniaki mają neutralny smak i dodane do ciasta, nie przekazują mu żadnych obcych posmaków. Ziemniaki ugotowane w soku z cytryny, dodatkowo wzbogacą gotowe ciasto w cytrusowy aromat.

Innym znanym sposobem podania ziemniaków na słodko, jest przyrządzenie placków ziemniaczanych i serwowanie ich z cukrem lub kwaśną śmietaną i cukrem.

Źródło: Onet.pl