Po co dodawać sok z cytryny do gotowania ziemniaków? Te 2 powody sprawią, że już nigdy nie będziecie ich inaczej gotować
Adobe Stock
Newsy

Po co dodawać sok z cytryny do gotowania ziemniaków? 2 powody, dla których już zawsze będziecie tak robić

Ziemniaki to warzywa, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Mogą być dodatkiem do obiadu lub głównym składnikiem potrawy. Jak je ugotować, żeby miały idealny smak i nie rozpadały się?

Gotujecie ziemniaki od lat i już nic was w nich nie zaskoczy? Nawet jeśli wydaje wam się, że wiecie wszystko na temat tego warzywa, to takiego triku na pewno nie znaliście. Sprawi, że ziemniaki będą niepowtarzalne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sok z cytryny zmienia pewne cechy ziemniaków. Spróbujecie?

Dodanie soku z cytryny do gotowania ziemniaków, nieznacznie zmienia i pogłębia smak warzyw. Zyskają świeżości i delikatnie egzotycznego posmaku. Kartofle gotowane w zakwaszonej wodzie poprawią także swój wygląd i konsystencję. Warzywa nie będą ciemniały, co jest szczególnie ważne, jeśli przyrządzacie sałatkę z dodatkiem ziemniaków. Nie będą także rozkruszać się, a zamiast tego zachowają nadany im kształt kostki lub plasterków.

Zobacz także
Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika

Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Tak ugotowane ziemniaki przede wszystkim wykorzystujcie do sałatek. Kwaśność w sałatkach nie przeszkadza, szczególnie że sos z reguły także dodatkowo zakwaszacie. Znana na świecie niemiecka czy austriacka sałatka z ziemniaków – Kartoffelsalat, przyrządzana z octem, ma wyraźnie kwaśny smak. Jeśli kwaśności jednak jest za dużo, zawsze możecie użyć mniej octu czy cytryny do samego sosu.

Gotowanie ziemniaków w soku z cytryny, sprawdzi się jednak nie tylko wtedy, gdy zechcecie z warzyw przyrządzić sałatki. Także te podawane na gorąco, w daniach obiadowych, zasmakują wam z cytrynowym posmakiem. Nie jest on mocno wyczuwalny, a jest przyjemny dla kubków smakowych.

Czy ziemniaki można podawać na słodko?

Weganie, nieużywający do wypieków jajek, uważają ziemniaki za jeden z lepszych zamienników jajek, które szczególnie dobrze sprawdzają się w ciastach. Ugotowane, zmielone czy utłuczone na gładką, jedwabistą masę, nadają ciastom lekkości i puszystości. Do tego ziemniaki mają neutralny smak i dodane do ciasta, nie przekazują mu żadnych obcych posmaków. Ziemniaki ugotowane w soku z cytryny, dodatkowo wzbogacą gotowe ciasto w cytrusowy aromat.

Innym znanym sposobem podania ziemniaków na słodko, jest przyrządzenie placków ziemniaczanych i serwowanie ich z cukrem lub kwaśną śmietaną i cukrem.

Źródło: Onet.pl

To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń
Adobe Stock
Newsy
To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń
Przynajmniej połowę żywności, jaka zjadacie dziennie powinny stanowić owoce i warzywa. Ale uwaga, warzywa powinny w daniach wyraźnie wyprzedzać owoce. Jakie warzywa jeść zimą?

Zimą nie mamy tak dużego wyboru warzyw jak w sezonie wiosennym i letnim. Mimo to jest dostępnych sporo sezonowych warzyw, które warto włączyć do jadłospisu. Są zdrowe i tanie, produkowane lokalnie i pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachowują dużo wartości. Przypominamy jakie warzywa warto jeść zimą i szczególnie polecamy jedno z nich. Najlepsze sezonowe, zimowe warzywa dostępne w Polsce Te warzywa nie tylko pozwolą wam zachować zdrowie, bo dostarczają wielu składników odżywczych, ale też przygotowywać smaczne i urozmaicone posiłki. Kupujcie i codziennie jedzcie następujące warzywa: Korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki) Cebulowe (cebula, por) Strączkowe (groch, fasola, soczewica) Kapustne (kapusta, brukselka) W sklepach dostępne są oczywiście inne warzywa szklarniowe jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka. Jednak ich smak nie dorównuje temu, jaki pamiętamy z lata, a ceny są dużo wyższe niż w sezonie. Przygotowując posiłki pamiętajcie też o warzywach, z których przygotowaliście własne przetwory na zimę lub możecie je w formie przetworzonej kupić w sklepie, jak: buraki kiszone, ogórki kiszone, papryka marynowana. Ziemniaki — warzywo, pełne smaku i wartości odżywczych To warzywo, które króluje na polskich stołach. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, tłuczone czy purée przygotowujemy na niemal każdy obiad. I choć jemy je przez cały rok, szczególnie zimą warto pamiętać, że skoro nie ma w sklepach obfitości innych warzyw, to te, które są trzeba jeść nie tylko na obiad. Ziemniaki możecie przygotować w postaci sałatek czy zup. Możecie je piec i podawać na gorącą kolację nie tylko z gzikiem, ale też innymi sosami: pomidorowym, paprykowym, koperkowym. Placki z ziemniaków mogą być przyrządzane...

Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały. Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt
Prosty patent Magdy Gessler na placki, które nie ciemnieją. Wypróbujcie też pozostałe sposoby na uniknięcie szarej masy ziemniaczanej.

Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku. Początkowo fascynowano się jedynie kwiatami tych warzyw, bulwy uważając za trujące i wywołujące wiele chorób. I choć myślimy, że placki ziemniaczane to polska specjalność, to uwielbiają je także na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. W swojej kuchni narodowej mają je także Austriacy, Niemcy i Węgrzy. Szwajcarzy podają je z boczkiem i cebulką, a Angielskie tattie fish ma kształt smażonej ryby. Jeśli chodzi o ziemniaki, Magda Gessler proponuje placki ze śmietaną, choć w jej restauracji „U Fukiera” zostały podane w sosie z aromatycznymi kurkami i koprem. Restauratorka radzi co zrobić, gdy, zanim je usmażymy, masa ściemnieje. Dlaczego starte ziemniaki ciemnieją? Najprościej mówiąc, za szarzenie startych ziemniaków odpowiada tlen, czyli ziemniaki utleniają się. Ziemniaki zawierają enzym – oksydazę polifenolową, który wchodzi w reakcję ze składnikami powietrza i w wyniku tej reakcji zmienia kolor na ciemny. Dokładnie z powodu szarzenia ziemniaków swoją nazwę dostało pewne poznańskie danie. Szare kluski to w końcu kluski ziemniaczane, które pod wpływem powietrza, w podobny sposób zmieniły kolor. Poza tym, że ziemniaczana masa zmienia barwę na mniej apetyczną, to zmianie koloru nie towarzyszą procesy, które w jakikolwiek sposób wpłynęłyby na wartości ziemniaków, Ich wartości odżywcze się nie zmieniają.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Jak zapobiec ciemnieniu masy ziemniaczanej?...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

przemarzniete ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Zmarznięte ziemniaki – czy da się jeszcze coś z nich zrobić? Sprawdźcie, zanim wyrzucicie je do kosza
Trzymane w piwnicy ziemniaki przemarzły podczas mrozów? Sprawdźcie, czy można je jeszcze zjeść.

W tym roku zima nieco wszystkich zaskoczyła. W poprzednich latach o tej porze roku aura była dość łagodna i nikt się nie spodziewał, że nagle przyjdą takie mrozy – dochodzące nawet do -20 stopni w niektórych częściach kraju! Przy takiej pogodzie przemarza wszystko, także ziemniaki sprzedawane na bazarkach na dworze czy te trzymane w chłodnych piwnicach. Czy takie zmarznięte ziemniaki można jeszcze zjeść? Jak je przygotować? Dowiecie się z tego artykułu! Kiedy ziemniaki są przemarznięte? O przemarzaniu mówimy wtedy, gdy ziemniaki były długo trzymane na mrozie i zawarta w nich skrobia uległa rozpadowi. Można to rozpoznać od razu po ugotowaniu, ponieważ takie kartofle mają charakterystyczny, słodki smak. Niestety, to jedyny sposób na rozpoznanie zmarzniętych ziemniaków, ponieważ z zewnątrz wyglądają zupełnie normalnie. Nie dość, że po ugotowaniu są słodkie w smaku, to jeszcze łatwo się rozpadają i mają dość nieprzyjemną strukturę. Trzeba szczególnie uważać na ziemniaki sprzedawane na zewnętrznych straganach, ponieważ nie wiadomo, jak były przechowywane. W dodatku sprzedawcy czasami stosują nieuczciwe praktyki i układają z wierzchu świeże i najładniejsze ziemniaki, a pod spodem chowają te przemarznięte. Czy jedzenie zmarzniętych ziemniaków jest bezpieczne? Na szczęście, przemarznięte ziemniaki można jeść. Oczywiście pod warunkiem, że nie zamarzały i odmarzały kilka razy, ponieważ takie warzywa nadają się tylko do wyrzucenia. Jeżeli jednak macie ziemniaki, które przymarzły podczas ostatnich mrozów, możecie spokojnie je zjeść. Jak przygotować zmarznięte ziemniaki? Istnieją sposoby na pozbycie się słodkiego smaku takich ziemniaków, ale niestety w efekcie będą one zupełnie rozgotowane i mdłe. Lepiej więc zużyć je do dań podawanych na słodko, np. placków ziemniaczanych z...