
Gotujecie ziemniaki od lat i już nic was w nich nie zaskoczy? Nawet jeśli wydaje wam się, że wiecie wszystko na temat tego warzywa, to takiego triku na pewno nie znaliście. Sprawi, że ziemniaki będą niepowtarzalne.
Sok z cytryny zmienia pewne cechy ziemniaków. Spróbujecie?
Dodanie soku z cytryny do gotowania ziemniaków, nieznacznie zmienia i pogłębia smak warzyw. Zyskają świeżości i delikatnie egzotycznego posmaku. Kartofle gotowane w zakwaszonej wodzie poprawią także swój wygląd i konsystencję. Warzywa nie będą ciemniały, co jest szczególnie ważne, jeśli przyrządzacie sałatkę z dodatkiem ziemniaków. Nie będą także rozkruszać się, a zamiast tego zachowają nadany im kształt kostki lub plasterków.
Tak ugotowane ziemniaki przede wszystkim wykorzystujcie do sałatek. Kwaśność w sałatkach nie przeszkadza, szczególnie że sos z reguły także dodatkowo zakwaszacie. Znana na świecie niemiecka czy austriacka sałatka z ziemniaków – Kartoffelsalat, przyrządzana z octem, ma wyraźnie kwaśny smak. Jeśli kwaśności jednak jest za dużo, zawsze możecie użyć mniej octu czy cytryny do samego sosu.
Gotowanie ziemniaków w soku z cytryny, sprawdzi się jednak nie tylko wtedy, gdy zechcecie z warzyw przyrządzić sałatki. Także te podawane na gorąco, w daniach obiadowych, zasmakują wam z cytrynowym posmakiem. Nie jest on mocno wyczuwalny, a jest przyjemny dla kubków smakowych.
Czy ziemniaki można podawać na słodko?
Weganie, nieużywający do wypieków jajek, uważają ziemniaki za jeden z lepszych zamienników jajek, które szczególnie dobrze sprawdzają się w ciastach. Ugotowane, zmielone czy utłuczone na gładką, jedwabistą masę, nadają ciastom lekkości i puszystości. Do tego ziemniaki mają neutralny smak i dodane do ciasta, nie przekazują mu żadnych obcych posmaków. Ziemniaki ugotowane w soku z cytryny, dodatkowo wzbogacą gotowe ciasto w cytrusowy aromat.
Innym znanym sposobem podania ziemniaków na słodko, jest przyrządzenie placków ziemniaczanych i serwowanie ich z cukrem lub kwaśną śmietaną i cukrem.
Źródło: Onet.pl