
Nie ma chyba gorszej rzeczy niż odkrycie, że w starannie zawekowanych słoikach z przetworami szybko pojawiła się pleśń. Co jest powodem? Zły sposób przygotowywania, niedostatecznie zakręcone słoiki czy może jeszcze coś innego? Przyczyna często jest błaha i łatwo można uniknąć pleśnienia przetworów jeszcze na etapie ich przygotowywania. Sprawdźcie, jak je zrobić, by się nie zepsuły.
Co zrobić, by przetwory nie pleśniały?
Za psucie się żywności odpowiadają grzyby i bakterie, których nie brakuje w naszym otoczeniu. Proces pasteryzacji ma na celu zahamowanie psucia się na dłuższy czas, jednak czasami jest on zawodny i zawartość słoików pleśnieje. Dlaczego tak się dzieje?
Powodem często są niedostatecznie wyczyszczone słoiki oraz inne elementy, o których niestety zwykle zapominamy. Mowa tutaj o zakrętkach, sprężynach i gumach. Przed przystąpieniem do robienia przetworów należy dokładnie wyparzyć słoiki oraz wszystkie wymienione wcześniej elementy. Gdy już wyschną, przetrzyjcie je dokładnie wacikiem nasączonym spirytusem - koniecznie o mocy min. 70%.
A kiedy wypełnicie słoiki przetworami i zakręcicie, nie zapomnijcie przetrzeć spirytusem również wierzchu nakrętek. Ta metoda pozwala pozbyć się większości bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby się przedostać do środka słoików i spowodować psucie się.
Jak wyparzyć słoiki na przetwory?
Przetarcie spirytusem to dopiero ostatni krok, jaki należy wykonać po uprzednim wyparzeniu słoików. Jak to zrobić? Istnieje kilka metod:
-
Gotowanie w garnku - najstarszy i chyba najczęściej stosowany sposób. Włóżcie słoiki do dużego garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 15 minut. Nie zapomnijcie wcześniej umyć słoików gąbką i płynem do naczyń.
-
Wyparzanie w piekarniku - ta metoda zajmuje nieco więcej czasu niż gotowanie, ale jest mniej pracochłonna. Umyte i osuszone słoiki należy włożyć do rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i poczekajcie, aż słoiki ostygną.
-
Wyparzanie w zmywarce - sposób najprostszy ze wszystkich. Najpierw dokładnie umyjcie zmywarkę z zanieczyszczeń (nie zapomnijcie o filtrze i wszystkich zakamarkach). Później po prostu włóżcie do niej słoiki wraz z nakrętkami oraz innymi elementami i uruchomcie program z wysoką temperaturą, wynoszącą co najmniej 75 stopni Celsjusza.
Źródło: magazyn.zasmakujradosci.pl