Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz

Obawiacie się pleśni w przetworach, które robicie na zimę? Zobaczcie, co trzeba zrobić, by zapobiec psuciu się zawartości słoików.

Nie ma chyba gorszej rzeczy niż odkrycie, że w starannie zawekowanych słoikach z przetworami szybko pojawiła się pleśń. Co jest powodem? Zły sposób przygotowywania, niedostatecznie zakręcone słoiki czy może jeszcze coś innego? Przyczyna często jest błaha i łatwo można uniknąć pleśnienia przetworów jeszcze na etapie ich przygotowywania. Sprawdźcie, jak je zrobić, by się nie zepsuły. 

Co zrobić, by przetwory nie pleśniały?

Za psucie się żywności odpowiadają grzyby i bakterie, których nie brakuje w naszym otoczeniu. Proces pasteryzacji ma na celu zahamowanie psucia się na dłuższy czas, jednak czasami jest on zawodny i zawartość słoików pleśnieje. Dlaczego tak się dzieje?

Powodem często są niedostatecznie wyczyszczone słoiki oraz inne elementy, o których niestety zwykle zapominamy. Mowa tutaj o zakrętkach, sprężynach i gumach. Przed przystąpieniem do robienia przetworów należy dokładnie wyparzyć słoiki oraz wszystkie wymienione wcześniej elementy. Gdy już wyschną, przetrzyjcie je dokładnie wacikiem nasączonym spirytusem - koniecznie o mocy min. 70%. 

A kiedy wypełnicie słoiki przetworami i zakręcicie, nie zapomnijcie przetrzeć spirytusem również wierzchu nakrętek. Ta metoda pozwala pozbyć się większości bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby się przedostać do środka słoików i spowodować psucie się. 

Zobacz także
Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy można jeść dwuletnie kiszonki?

Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy jedzenie 2-letnich i starszych kiszonek jest bezpieczne?

Ten dżem jabłkowy jest delikatny jak muślin. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję sukcesu

Zróbcie dżem jabłkowy z tych jabłek. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję delikatnego smaku

Jak wyparzyć słoiki na przetwory? 

Przetarcie spirytusem to dopiero ostatni krok, jaki należy wykonać po uprzednim wyparzeniu słoików. Jak to zrobić? Istnieje kilka metod:

  • Gotowanie w garnku - najstarszy i chyba najczęściej stosowany sposób. Włóżcie słoiki do dużego garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 15 minut. Nie zapomnijcie wcześniej umyć słoików gąbką i płynem do naczyń. 

  • Wyparzanie w piekarniku - ta metoda zajmuje nieco więcej czasu niż gotowanie, ale jest mniej pracochłonna. Umyte i osuszone słoiki należy włożyć do rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i poczekajcie, aż słoiki ostygną.

  • Wyparzanie w zmywarce - sposób najprostszy ze wszystkich. Najpierw dokładnie umyjcie zmywarkę z zanieczyszczeń (nie zapomnijcie o filtrze i wszystkich zakamarkach). Później po prostu włóżcie do niej słoiki wraz z nakrętkami oraz innymi elementami i uruchomcie program z wysoką temperaturą, wynoszącą co najmniej 75 stopni Celsjusza. 

Źródło: magazyn.zasmakujradosci.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit
Adobe Stock
Newsy
Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit
Czy słyszeliście kiedyś o janginizacji? Najwyższa pora dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Lato to czas, gdy przygotowujemy ogromne ilości przetworów . Sezonowe warzywa i owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Mamy ich teraz pod dostatkiem, dlatego tak chętnie bierzemy się za przygotowywanie z nich dżemów , soków , powideł czy kiszonek . Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak janginizacja? Ta metoda robienia przetworów to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Czym jest janginizacja? Janginizacja – najprościej mówiąc – jest to metoda przygotowywania przetworów bez dodatku cukru. Sposób ten wywodzi się z diety makrobiotycznej i zyskuje ostatnimi czasy coraz większą popularność w polskich domach. Janginizacja polega na przygotowywaniu dżemów czy konfitur bez dodatku cukru. Być może was to zdziwi, ale zamiast białego cukru w janginizacji stosuje się odrobinę soli. Co można poddać procesowi janginizacji? Janginizacja to proces przygotowywania przetworów, w którym owoce powoli duszą się we własnym soku z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dzięki tej metodzie przetwory nie tylko są o wiele zdrowsze, ale też mają piękną naturalną barwę i przyjemną żelową konsystencję. Jak wiadomo, zarówno owoce, jak i warzywa, mają swój własny cukier i to właśnie on jest wykorzystywany w tym procesie. Dodatek soli – wystarczy zaledwie szczypta - jest konserwantem. W tym celu można użyć zwykłej soli kuchennej, soli himalajskiej lub morskiej. Procesowi janginizacji możemy poddawać zarówno owoce, jak i warzywa. Jeśli planujecie przygotować przetwory na zimę, postarajcie się zrobić je bez dodatku cukru – wystarczy, że będziecie dusić owoce lub warzywa w ich własnym soku, który już taki cukier posiada. W jaki sposób robić słodkie przetwory bez cukru? Umyjcie owoce, pokrójcie je na cząstki, włóżcie do garnka i dodajcie szczyptę soli, a następnie gotujcie przez ok. 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Przetwory...

jak wyczyścić brudny okap
AdobeStock
Newsy
Słabo wam na widok tłustego okapu? Dwa proste kroki i będzie wyglądał jak nowy
Zasada "tłuszcz zwalcza tłuszcz" sprawdza się nawet w kuchni - dowiedzcie się, jak wyczyścić okap na błysk!

Choć gotowanie jest bardzo przyjemnie to niestety perspektywa sprzątania później kuchni może skutecznie zniechęcać do przygotowywania różnych potraw. A zwłaszcza tych, do których trzeba stosować dużo rozgrzanego oleju! Tłuszcz ma nieprzyjemną właściwość przyklejania się do różnych powierzchni w kuchni, a zwłaszcza do okapu. Wygląda brzydko, pachnie okropnie, a do tego jest bardzo nieprzyjemny w dotyku. Jednym słowem, psuje radość z gotowania! Ale nie ma co się zniechęcać! Zamiast tego lepiej dowiedzieć się co zrobić, by skutecznie wyczyścić brudny okap. A my mamy na to sposób! Jak wyczyścić brudny okap? Ta metoda może się wam wydać naprawdę zaskakująca. Okazuje się bowiem, że bardzo dobrze w czyszczeniu okapu sprawdza się sposób stosowany przez kobiety do… zmywania makijażu! Popularna ostatnio metoda olejkowa polega na przecieraniu zwilżonej wcześniej twarzy wacikiem nasączonym dowolnym olejem. Może to być nawet zwykły olej rzepakowy! Jak wiadomo tłuszcz doskonale rozpuszcza brud, a ta zasada przyda się także przy czyszczeniu okapu. W jaki sposób wyczyścić okap? To bardzo proste! Zastosujcie poniższe kroki: Zanurzcie gąbkę w oleju i nanieście nią olej na okap – pokryjcie olejem całą jego powierzchnię. Pozostawcie olej na kilka minut, a następnie wyszorujcie okap szorstką stroną gąbki. Cały brud ściągnijcie za pomocą ręczników papierowych. Gdy usuniecie większość oleju oraz zabrudzeń, za pomocą środka do mycia kuchni lub odtłuszczacza dokładnie umyjcie okap. I gotowe! Olej świetnie pomoże wam w wyczyszczeniu bardzo uporczywych zabrudzeń, takich jak zaschnięty tłuszcz i resztki jedzenia. Kto by pomyślał, że olejem można zwalczać olej!

olej się pali co robić
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zacznie płonąć? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej rzeczy, bo tylko pogorszycie sprawę
Z ogniem nie ma żartów! Płonący tłuszcz łatwo może przerodzić się w pożar, dlatego koniecznie dowiedzcie się, co zrobić w sytuacji, gdy olej zacznie się palić.

Gotowanie jest miłe i przyjemne. Wiele osób relaksuje i odpręża, pozwala wyrazić siebie i daje radość z eksperymentów w kuchni. Nie należy jednak zapominać o zachowywaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa! Coraz popularniejsze są kuchnie indukcyjne, jednak większość osób wciąż używa kuchenek gazowych. A to oznacza gotowanie z użyciem prawdziwego płomienia. Pamiętajcie, że z ogniem nie ma żartów! Powodem wielu pożarów w mieszkaniach nie są przecież podpalenia, tylko chwila nieuwagi – najczęściej w kuchni. Wystarczy, że zostawi się na gazie garnek czy patelnię i zapomni o przygotowywanym obiedzie. A o to bardzo łatwo! W końcu zawsze ktoś zadzwoni albo zagada was sąsiad w drzwiach. Koniecznie dowiedzcie się co robić, by uniknąć katastrofy. Może wam to uratować kiedyś życie! Niebezpieczny olej Jedną z częstych przyczyn pożarów jest palący się olej. Zastanówcie się, jak często używacie oleju w kuchni. Na pewno bardzo często! Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć co zrobić, gdy tłuszcz zacznie się palić. Wiecie, że zapłon oleju jest bardzo łatwo spowodować i dzieje się to w ułamkach sekund? Idealna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi od 165 do 180 stopni. Jeżeli wzrośnie powyżej, to olej zacznie się kopcić i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. To dla was sygnał ostrzegawczy! Gdy zobaczycie dym, natychmiast zdejmijcie patelnię z palnika. Jeśli tego nie zrobicie, to po chwili w naczyniu buchnie płomień, który nie jest wcale taki łatwy do ugaszenia. Jak zgasić palący się tłuszcz? Jeżeli olej na patelni się zapalił, przede wszystkim postarajcie się zachować spokój. Wiemy, że w sytuacji gdy na kuchence płonie ogień trudno jest nie panikować, ale właśnie panika prowadzi w takich sytuacjach do pożarów. Gdy zdarzy się, że tłuszcz zacznie się palić, postępujcie według tych...