Płatki owsiane wcale nie takie zdrowe? Wykryto w nich metale ciężkie, toksyny i inne groźne związki
Flickr
Newsy

Metale ciężkie w płatkach owsianych. Producenci się bronią i zarzucają badaczom manipulację!

Owsianka to podstawowe śniadanie wielu Polaków. Zyskała popularność jako smaczny i zdrowy posiłek w sam raz dla osób dbających o formę i zdrowie. Nic więc dziwnego, że informacje o potencjalnej szkodliwości tego produktu wywołały w branży burzę.

Na temat zdrowotności płatków owsianych i ich zbawiennego wpływu choćby w czasie odchudzania, napisano już długie epopeje. Nic w tym dziwnego – dietetycy wręcz cmokają z zachwytu nad właściwościami owsianki we wszelkich postaciach.

Owsianka na śniadanie, owsianka przyrządzona bez gotowania nocą, a nawet całe diety owsiankowe – na bazie tego produktu opracowano już tysiące przepisów. Fundacja Pro-test opublikowała jednak szokujące wyniki badań, które rzuciły zupełnie inne światło na zdrowotne właściwości owsianki...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co badacze odkryli w składzie płatków owsianych?

Specjaliści od spraw żywienia spod znaku Fundacji Pro-test wzięli pod lupę 12 różnych rodzajów płatków owsianych dostępnych w polskich sklepach.

Płatki owsiane błyskawiczne, górskie, łamane, pełnoziarniste , a także te z etykietką BIO – wszystkie te rodzaje uwielbianych przez miliony Polaków płatków owsianych zostały przebadane przez specjalistów, a opinię publiczną natychmiast obiegły informacje o zawartości substancji takich jak:

  • Nikiel – rakotwórczy pierwiastek, uznawany za jeden z metali ciężkich, odkryto we wszystkich rodzajach badanych płatków owsianych. To jednak nie szokuje najbardziej. Okazało się bowiem, że największa obecność niklu stwierdzono w płatkach z tak zwanych upraw BIO…
  • Mikoksyny – tego rodzaju toksyny o rakotwórczych właściwościach, będące pochodną wystąpienia pleśni, wykryto w trzech badanych rodzajach płatków.
  • Glifosat – groźny dla ludzkiego zdrowia składnik takich pestycydów jak owiany czarną legendą Roundup odnaleziono także w trzech rodzajach płatków owsianych. Światowa Organizacja Zdrowia upatruje w glifosacie czynnik zachorowania na m.in. na raka trzustki, wątroby i pęcherza…
Zobacz także
Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!” - tyle że zdrowe

Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. Przepis z TikToka. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!”

Woda owsiana: cudowny sposób na odchudzanie

Woda owsiana: cudowny sposób na odchudzanie

Owsianka szkodliwa dla zdrowia? Niekoniecznie

W odpowiedzi na wyniki badań Fundacji zostało opublikowane oświadczenie Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych. Zarzucają oni instytucji nierzetelne przedstawienie wyników i stworzenie mylnego, niezgodnego z prawdą wrażenia, które może odbić się nie tylko na sprzedaży, ale również na wizerunku całego produktu.

„Zgodnie z wynikami badań, zaprezentowanymi przez Fundację Pro-Test, ani jedne płatki owsiane nie przekroczyły dopuszczalnych norm wyznaczonych przepisami prawa, co przyznaje sama Fundacja Pro-Test w swoim opracowaniu (...) Z przykrością natomiast odnotowujemy sposób zaprezentowania wyników badań przez Fundację Pro-Test, który wprowadza konsumentów w błąd, mogąc zbudować mylne przekonanie o potencjalnej szkodliwości spożycia produktów owsianych. W rzeczywistości stanowią one cenny element zbilansowanej diety, co sama Fundacja wskazała w swoim opracowaniu, jednocześnie podkreślając, że przebadane produkty są bezpieczne do spożycia i zgodne z normami” - informuje Stowarzyszenie w wystosowanej odpowiedzi.

Producenci podkreślają także, że „przekroczenie bezpiecznych ilości dostarczenia którejkolwiek z wymienionych substancji jest niemożliwe przy konsumpcji płatków owsianych zgodnie z rekomendacjami żywieniowymi”.

Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...

Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Adobe Stock
Newsy
Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Jak zrobić owsiankę nocną? Wrzućcie do naczynia składniki, a na następny dzień cieszcie się pysznym i zdrowym śniadaniem.

Jedzenie owsianki polecane jest wszystkim chcącym zgubić zbędne kilogramy i zmienić swoje zgubne przyzwyczajenia żywieniowe. Płatki owsiane są najlepszą alternatywą dla kanapek z białego pieczywa z ciężkostrawną wędliną. Często jednak dobre chęci nie wystarczają i do owsiankowego śniadaniowego nie wystarcza zapału. Zwykle sprawa rozbija się o dyskusyjny smak przyrządzonych „byle jak” płatków owsianych. Mamy na to sposoby. Jak poprawić smak codziennej owsianki? Pierwszą rzeczą, która odmieni nudny smak owsianki w coś znacznie ciekawszego jest… sól. Tak, to nie żart. Maleńka szczypta soli (nie przesadzajcie z jej ilością w trosce o własne zdrowie!) znacznie podkreśli waloru płatków. Otwartą sprawą pozostaje zaś kwestia podawania owsianki. Najlepiej smakuje ona ze świeżymi owocami i orzechami. Na przykład w wydaniu „nocnym”. O co chodzi? To wersja dla leniuszków. Wystarczy włożyć do naczynia składniki wieczorem, by z rana cieszyć się gotową, mięciutką owsianką! Przepis na nocną owsiankę Składniki: Pół szklanki płatków owsianych górskich Łyżka siemienia lnianego – opcjonalnie Pół szklanki wody Pół szklanki jogurtu naturalnego lub mleka Łyżka cukru Szczypta soli Garść orzechów włoskich lub innego rodzaju Jabłko, truskawki lub inny, dowolny owoc Przygotowanie: Przygotujcie naczynie z zamknięciem lub słoik. Na dno naczynia wsypcie owsiankę i siemię lniane, po czym posypcie wszystko szczyptą soli i cukrem. Zalejcie całość wodą o temperaturze pokojowej i jogurtem lub mlekiem. Nie mieszajcie składników. Szczelnie zamknijcie i odstawcie do  lodówki na ok. 8-10 godzin. Następnego dnia posiekajcie orzechy i pokrójcie owoce i połóżcie je na wierzchu...

Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!” - tyle że zdrowe
Gotujmy.pl
Newsy
Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. Przepis z TikToka. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!”
Owsianka na mleku czy na wodzie? Dość już takich dylematów. Przyrządźcie pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami. Ten przepis robi furorę w internecie. TikTok oszalał na jej punkcie.

W ostatnim czasie prawdziwym hitem internetu stał się przepis na zapiekaną w piekarniku owsiankę z dodatkiem zmiażdżonych bananów i czekolady. By całość była jeszcze ciekawsze w swojej teksturze,  miksuje się ją blenderem. Zobaczcie zresztą sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Meera.| balanced nutrition (@dumbbellsandoats) Trzeba przyznać, że zwieńczenie tak wypieczonej owsianki czekoladowymi pastylkami robi naprawdę świetne wrażenie… Jeżeli jednak nie dysponujecie takim właśnie produktem albo nie chcecie bawić się w miksowanie składników, polecamy wam szybszą, nieco zmodyfikowaną wersję tego przepisu. Pieczona owsianka z dodatkiem serka typu włoskiego Polecamy więc wam alternatywną wersję tego dania w wykonaniu jednej z naszych czytelniczek. Zamiast bananów użyła ona do swojej pieczonej owsianki serka ricotta. To też świetny pomysł! Rzućcie okiem na przepis poniżej. Przepis na pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami Składniki: 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych 15 dag serka ricotta lub 2 banany i odrobina mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki kokosowej lub pszennej 1 jajko Pół tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: Rozdrobnijcie serek lub banany z dodatkiem cukru. Dodajcie do banana jajko i mąkę kokosową. Wymieszajcie dobrze, a na koniec dodajcie płatki owsiane. Czekoladę gorzką pokrójcie w bardzo drobną kostkę i wrzućcie do mieszanki. Ciasto przełóżcie do niewielkiego naczynka ceramicznego lub szklanego. Rozgrzejcie piekarnik do...

Niektóre herbaty są mocniejsze niż kawa. Która ma najwięcej kofeiny?
AdobeStock
Newsy
Niektóre herbaty są mocniejsze niż kawa. Sprawdźcie, które mają najwięcej kofeiny
Czy wiecie, że niektóre marki herbat mają więcej kofeiny niż niejedna kawa? Sprawdźcie wyniki najnowszych badań badań dotyczących zawartości kofeiny w popularnych kawach i herbatach.

Wiele osób sięga rano po kawę, aby zapewnić sobie zastrzyk energii na dalszą część dnia. Jak się jednak okazuje, podobne działanie może również mieć herbata. Jak wynika z badań zleconych przez Fundację Konsumentów, wiele dostępnych na polskim rynku herbat zawiera więcej kofeiny niż kawa. Uważajcie na to, ile takich herbat wypijacie jednego dnia, ponieważ bezpieczna dzienna dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby wynosi około 300 mg i pijąc zarówno kawę, jak i herbatę, można ją łatwo przekroczyć. Badanie zawartości kofeiny w popularnych kawach i herbatach Fundacja Konsumentów opublikowała raport z badania, w którym przyjrzano się zawartości kofeiny w 13 różnych markach czarnej herbaty w torebkach oraz 13 markach mielonej kawy, dostępnych w polskich sklepach. W badaniu wzięły udział takie marki kawy, jak: Kimbo Jacobs Kronung Dallmayr Movenpick Lavazza Tchibo Woseba Bio Village Sati Bio Ikea Patar Mc Cafe Przebadano też popularne herbaty: Ahmad Dilmah Greenfield Lipton Teekanne Tetley Twinings Dary Natury Lord Nelson Podczas badania, parzona była zbliżona ilość kawy i herbaty, wynosząca około 2 gramów: - Do przygotowania naparu kawy użyto mielonej kawy; 2 gramy kawy zalano 100 ml wrzącej wody. Zawartość kofeiny w testowanych naparach kawy wahała się od 28,0 do 57,6 mg kofeiny/100 ml naparu - pisze portalspowyczy.pl. Do przygotowania naparu użyto czarnej herbaty w torebkach: - Każdą torebkę herbaty zalano 100 ml wrzącej wody. Zawartość kofeiny w badanych próbkach herbaty wahała się od 37 mg/100ml naparu do 73 mg/100 ml naparu herbaty - czytamy na portalu. Które kawy i herbaty mają najwięcej kofeiny? Jak pokazały wyniki badania, spośród badanych...