torebki plastikowe trujące
AdobeStock
Newsy

Plastikowe torebki z herbatą są bardzo trujące. Jak odróżnić je od papierowych? Jest tylko jeden sposób

Wiedzieliście, ile trujących substancji znajduje się w plastikowych torebkach na herbatę? Aż włos się jeży!

Trudno wyobrazić sobie życie bez herbaty. Co prawda Polakom jeszcze daleko do mieszkańców Wysp Brytyjskich, którzy są absolutnymi rekordzistami jeśli chodzi o spożycie tego napoju, ale także w naszym kraju herbata jest bardzo popularna. Mnóstwo osób pije ją przynajmniej raz dziennie. Co więcej, od dobrych kilku lat widać wyraźnie zainteresowanie Polaków różnymi rodzajami herbat. Kiedyś piło się w Polsce głównie czarną herbatę i okazjonalnie owocową. Teraz popularna jest herbata zielona i czerwona (Pu-erh), które kiedyś dostępne były tylko w specjalistycznych sklepach z herbatą. Dziś łatwo można je kupić w każdym supermarkecie. Pewnie niedługo tak samo stanie się z yerba mate, która również jest spożywana coraz częściej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trująca herbata?

Polacy najchętniej cały czas kupują herbatę w torebkach, często niezależnie od jej rodzaju. Już od dawna na rynku dostępne są różne gatunki herbaty, nawet te bardziej szlachetne, zapakowane w torebki. Smakosze tego napoju pewnie łapią się za głowę widząc, jak popularny jest ten sposób zaparzania, ale najwidoczniej większość osób stawia wygodę ponad specjalne zasady dotyczące parzenia herbaty. Półki w sklepach uginają się od czarnej, czerwonej, zielonej i owocowej herbaty w torebkach. Nawet herbatki ziołowe, takie jak suszona melisa, rumianek albo szałwia są pakowane w torebki.

Najczęściej są to torebki papierowe, które mają jedną zasadniczą wadę – bardzo łatwo się rozrywają. Dlatego producenci herbaty już jakiś czas temu, wpadli na pomysł zamienienia papierowych torebek na plastikowe. Są one znacznie bardziej trwałe, dzięki czemu ryzyko rozerwania torebki jest minimalne. Ale wiele wskazuje na to, że takie rozwiązanie może i jest wygodniejsze, ale może mieć destrukcyjny wpływ na ludzkie zdrowie!

Plastikowy zabójca

Naukowcy postanowili dokładniej przyjrzeć się plastikowym torebkom, które najczęściej mają kształt piramidek. Ich odkrycie mrozi krew w żyłach! W torebkach znaleziono między innymi:

Bisfenol i bisfenol-A

To związki, które wykorzystywane są w produkcji wszelkich tworzyw sztucznych. Mogą być przyczyną poniższych chorób i dolegliwości:

  • Cukrzyca typu II
  • Niepłodność
  • Obniżenie sprawności seksualnej
  • Otyłość

Ftalany

Dokładny wpływ ftalanów na ludzkie zdrowie cały czas nie został dogłębnie zbadany. Wiadomo już, że znacząco wpływają one na rozwój i zdrowie małych dzieci. Kobiety, które w ciąży oddychały powietrzem skażonym ftalanami lub przyjmowały je do organizmu w inny sposób, rodziły dzieci, których iloraz inteligencji był średnio o 7 punktów niższy niż u innych dzieci.

Jak odróżnić?

Pojawia się więc pytanie jak odróżnić papierowe torebki od plastikowych? To bardzo proste. Po pierwsze, najczęściej plastikowe torebki mają po prostu inny kształt, choć pojawiają się już torebki wykonane z plastiku, które wyglądają bardzo podobnie do tradycyjnych papierowych. Należy więc spróbować rozerwać jedną torebkę. Jeśli uda wam się to zrobić bez trudu i zobaczycie postrzępione włókna, to znaczy, że torebka jest papierowa. Jeśli nie da się jej łatwo rozerwać, jest wykonana z plastiku.

Herbata w torebkach
Bert Folsom/Adobe Stock
Zdrowie
Czy wiecie, że tania herbata może być szkodliwa? Przeczytajcie, zanim sięgniecie po nią w sklepie!
Złe wieści dla amatorów herbaty i oszczędzania. Warto dwa razy się zastanowić, zanim sięgniemy kolejny raz po najtańszy produkt.

O zdrowotnych walorach herbaty sporo już powiedziano i napisano. Najwięcej zalet przypisuje się zwykle herbatom białym i zielonym. Napar z liści tej rośliny wpływa pozytywnie na układ krążenia, metabolizm, koi układ nerwowy i pomaga w spalaniu tłuszczu. Plusów picia zielonej herbaty jest więc co niemiara. Herbata czarna, choć zwykle znajduje się w tego typu zestawieniach bardziej w cieniu, także ma liczne grono swoich zwolenników. Być może zyska ich jeszcze więcej, zwłaszcza po tym, gdy dowiemy się o czarnych stronach… zielonej herbaty. Szkodliwy wpływ zdrowotnego napoju O co chodzi? Jak to możliwe, że nasz ulubiony napój może nam w jakikolwiek sposób szkodzić? Cóż, nie wszystko złoto co się świeci. Badania opublikowane kilka lat temu w specjalistycznym czasopiśmie medycznym „Journal of Toxicology” wykazały, że szczególnie tańsze gatunki zielonej herbaty zawierają niezwykle dużo szkodliwego ołowiu. Uwaga, spośród 30 badanych gatunków zielonej herbaty aż 70% przekroczyło dopuszczalne normy ołowiu dla naszego organizmu! Problem metali ciężkich w naszych herbatach bierze się z zanieczyszczenia środowiska. W Chinach i w Indiach, a więc w krajach skąd pochodzi większość eksportowanego do Polski suszu, normy ekologiczne znacznie odbiegają od tych europejskich. Stan tamtejszego powietrza odzwierciedlają plony z tamtejszych pól herbacianych. Warto więc szukać w sklepach choćby z Kenii czy z Japonii. Zdrowie przede wszystkim 20% z badanych marek herbat wykazywało z kolei groźny dla naszego zdrowia poziom glinu (inaczej aluminium). Trzeba przyznać, że brzmi to niezwykle groźnie. Jakby tego było mało, okazało się, że o wiele mniej bezpieczne dla naszego organizmu jest picie herbaty liściastej. Często pogardzane torebki stanowią dodatkowy filtr...

Picie herbaty, herbata
Adobe Stock
Newsy
Ten uwielbiany przez miliony Polaków napój pomaga w walce z koronawirusem. Aż ciężko w to uwierzyć
Na całym świecie wypija się jej hektolitry. Oprócz właściwości służących urodzie, ma cały szereg cennych, leczniczych zastosowań.

Jej najstarsze rodzaje mają ponad 2000 lat. Zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia. Ale nie tylko! Uspokaja, rozgrzewa i dzięki niej wspomożemy organizm w walce z sezonowymi infekcjami. Druga fala pandemii Rok 2020 został zdominowany przez COVID-19. Szukamy coraz to nowszych specyfików na poprawę odporności. Tym lepiej, jeśli są to produkty naturalne, które nie ingerują zbytnio w nasz organizm. Kolejne odkrycia naukowców potrafią szokować. Czasami zwykłe produkty, które znamy wszyscy, mogą nam pomóc zachować zdrowie przez długie lata. Wedle ostatnich odkryć japońskich naukowców, takim rodzajem wspomagacza w walce z wirusami jest herbata. Ta, którą znamy z codziennego spożywania. Czy herbata faktycznie może pomóc na SARS-CoV-2? Wnioski badaczy na ten temat są co najmniej zaskakujące! W herbacie znajdują się przeciwwirusowe związki Japońscy naukowcy zbadali wpływ herbaty na cząsteczki SARS-CoV-2 i doszli do interesujących przemyśleń. Kilka filiżanek herbaty co prawda jeszcze nie zdziała cudów, jednak w napoju znajdują sią liczne, bioaktywne związki o działaniu antywirusowym. Wcześniejsze badania przedstawiają herbatę we wcale nie gorszym świetle. Nie od dziś wiadomo, że ten gorący napar ma silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Herbata  ma świetny wpływ na nasz cały organizm! Skuteczność przeciwwirusowa herbaty Naukowcy wzięli sobie za zadanie sprawdzenie skuteczności herbaty w zwalczaniu COVID-19. Zgodnie ustalili, że ekstrakty z herbaty czarnej i zielonej spowodowały znaczące obniżenie poziomu wirusa, które ostatecznie spadło poniżej wykrywalnego zakresu. Największy efekt wykazał ekstrakt z czarnej herbaty.   Badania odbyły się na Uniwersytecie Medycznym...

filiżanka herbaty
Pixabay
Newsy
Znudziła ci się zwykła herbata? Dodaj do niej samodzielnie wykonaną konfiturę. Będzie pyszna
Jeżeli znudziła ci się już zwykła czarna herbata z cytryną, przyrządź ją w niebanalny sposób, którym oczarujesz swoich gości. Co powiesz na herbatę z samodzielnie wykonaną, pyszną domową konfiturą?

Zimowe wieczory to idealny czas na to, by zaszyć się pod ciepłym kocem z ulubioną książką i kubkiem gorącej herbaty. Jeżeli znudziła się już wam klasyczna czarna herbata z cytryną, zróbcie samodzielnie konfiturę, która wspaniale wzbogaci smak tego napoju. Do przygotowania konfitury będziesz potrzebowała: 400 gramów malin (świeżych lub mrożonych) 1/4 szklanki cukru 1 torebkę herbaty do wyboru Jak zrobić malinową konfiturę? Zagotuj w garnku wodę. Dodaj maliny i cukier. Gotuj całość na średnim ogniu przez 20-30 minut, co chwilę mieszając (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym należy krócej gotować). Kiedy konfitura zacznie bulgotać, będzie już gotowa. Wyłącz gaz i przygotuj swoją ulubioną herbatę. Herbatę zalej wrzątkiem, przykryj spodkiem i zaparzaj przez około 8-10 minut. Następnie wyjmij z filiżanki liście lub torebkę. Do zaparzonej herbaty dodaj kilka łyżeczek konfitury malinowej, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wrzucić plasterek cytryny i delektować się smakiem herbaty. Czy wiesz, że maliny mają mnóstwo korzyści zdrowotnych? Maliny to pyszne i niskokaloryczne owoce, które są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdziły, że owoce te mogą nas uchronić przed cukrzycą, rakiem, otyłością, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami. Z łatwością dodasz je do swojego codziennego menu – mogą być smacznym dodatkiem do śniadania czy deseru. Gęsta, słodka konfitura z malin to samo zdrowie i gwarancja pysznego smaku.

herbata
Gotujmy.pl
Newsy
5 powodów, dla których warto pić ciepłą herbatę z cytryną i miodem
Czujesz, że cię rozkłada? Wyraźne osłabienie i ból głowy mogą świadczyć o tym, że dopadło cię przeziębienie. Podajemy 5 powodów, dla których warto wtedy napić się herbaty z miodem i cytryną!

Gdy przychodzą zimne i mroźne zimowe dni, nasz organizm jest naprawdę wystawiony na próbę. Chłodne poranki, lodowaty wiatr i ubranie przemoczone od padającego śniegu – to wszystko może się skończyć przeziębieniem! Dlatego tak ważne jest wspieranie odporności w tym czasie. Popularnym, domowym sposobem jest gorąca herbata z cytryną i łyżką miodu. Nic tak nie stawia na nogi! Jest smaczna, rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Dziś mamy dla was aż 5 powodów, które przekonają was do picia takiej herbatki! Herbatka z prądem Przepis na herbatę z cytryną i miodem to najbardziej podstawowa wersja tego napoju. Niektórzy lubią dodać imbir, laskę cynamonu, a nawet… odrobinę mocnego alkoholu! Miłośnicy herbaty „z prądem” lubią dodać do niej nieco whisky, rumu czy brandy. Tylko pamiętajcie, żeby nie podawać jej dzieciom! Wszystkie te dodatki mają sprawić, że herbata będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca. Dlaczego warto ją pić? Pomaga zwalczać stan zapalny – udowodniono, że regularne spożywanie niewielkich ilości cynamonu znacznie przyspiesza regenerację organizmu w przypadku stanów zapalnych. Łagodzi ból gardła – miód jest doskonałym domowym lekarstwem na ból gardła. Mówi się o nim „naturalny antybiotyk” nie bez przyczyny! Nawadnia – picie wody w trakcie choroby jest ogromnie ważne! Odwodniony organizm dużo dłużej się regeneruje, dlatego by szybko wrócić do zdrowia, należy pić dużo wody, herbaty i jeść zupy. Pełna witamin – nie trzeba chyba przypominać, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, która jest podstawą w leczeniu przeziębienia? Rozgrzewa – zziębnięty organizm będzie dłużej dochodził do siebie i z tego powodu należy dbać o to, by było nam ciepło! Grube skarpetki, sweter, koc i kubek...