Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda
Adobe Stock
Newsy

Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni

Tylko jeden składnik i szklanka gorącej wody pozwolą przygotować smaczny napój, który ułatwi odchudzanie. Pijcie go codziennie.

Odchudzanie to żmudny proces wymagający wyrzeczeń, ograniczenia ilości spożywanej żywności, a także  wytrwałości i cierpliwości. Proponujemy przepis na domowy napar z użyciem bardzo prostej przyprawy, która na pewno jest w każdej kuchni. Używacie jej do ciężkich, tłustych mięs, które dzięki niej łatwiej trawicie.

Napar ten przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu bez trudu zrzucicie dodatkowe kilogramy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kminek działa na organizm?

W dawnej Polsce kminek był wykorzystywany do łagodzenia zgagi, odświeżania oddechu oraz pobudzania układu trawiennego po zjedzeniu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Dawne gospodynie używające kminku jako produktu leczniczego miały rację: przyprawa ma szerokie działanie zdrowotne.

Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje dopływ żółci i soków trawiennych do dwunastnicy. Dzięki temu pomaga na wiele dolegliwości trawiennych:

  • Wzdęcia
  • Odbijanie
  • Bóle brzucha
  • Zaparcia
  • Brak apetytu

Zioło jest doskonałą przyprawą do mięs. Nie tylko poprawia smak dań, ale także powoduje, ze jedzenie ciężkostrawnych potraw jest łatwiejsze do strawienia. Obecność kminku przyspiesza spalanie tłuszczów i w ten sposób ułatwia odchudzanie.

Kminek można spożywać nie tylko w potrawach mięsnych. Dodany do ziemniaków, uszlachetnia ich smak. Spróbujcie upiec ziemniaki z kminkiem, a przekonacie się, że to proste zioło dodane do zwykłych ziemniaków tworzy doskonałe, aromatyczne i pożywne danie.

Żeby zwiększyć ilość spożywanego kminku i w ten sposób ułatwić i przyspieszyć przemianę materii sprzyjająca odchudzaniu, możecie użyć go do przyrządzenia naparu.

Zobacz także
Czy kumin i kminek ot to samo? Czym się różnią?

Czy kumin i kminek to to samo? Czym różnią się te przyprawy?

Olejek z tego polskiego zioła pomaga na żołądek i zatoki

Olejek z tego zioła to czyste zdrowie. Zróbcie go w domu i stosujcie na bóle żołądka i zapalenie zatok

Przepis na kminkową herbatkę spalającą tłuszcz

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Moździerz

Przygotowanie:

  1. Łyżeczkę kminku rozetrzyjcie dokładnie w moździerzu.
  2. Wsypcie proszek do szklanki i zalejcie wrząca wodą.
  3. Przykryjcie szklankę i parzcie przez 15 minut.
  4. Odcedźcie napar przez sitko.

Herbatkę warto pić po każdym ciężkostrawnym posiłku lub raz dziennie po obiedzie.

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl , medonet.pl

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli ....

FB: Dokucza wam wzdęty brzuch, niestrawność, gazy? Lekarstwo macie na półce z herbatami SEO: Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gaz
Flickr
Newsy
Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gazy
Zamiast wydawać krocie na tabletki, pastylki i inne środki na trawienie, postawcie na naturę. Dzisiaj przedstawiamy kolejny naturalny napar na wzdęcia

Czym lubicie popijać obfite posiłki, by potem nie narzekać na problemy z wzdymającym brzuchem? Eksperci są zdania, że w tej kwestii bezwzględnie należy unikać kawy i herbaty , które utrudniają przyswajanie przez organizm kilku minerałów i związków. Nie wspomnimy już o niezdrowej coli czy alkoholu, które najlepiej byłoby ograniczać przecież do minimum. Czy powinno się pić podczas posiłków? Samo popijanie w trakcie spożywania wbrew pozorom nie jest czymś absolutnie zakazanym. Mityczne rozcieńczanie soków żołądkowych należy włożyć między bajki - ludzkość nie zrezygnowała jak na razie przecież choćby z jedzenia zup czy warzyw, składających się w dużej mierze z wody. Co więc popijać do ciężkostrawnych dań? Spośród całej palety zdrowych naparów i eliksirów na wzdęcia i niestrawność polecamy dzisiaj miętę. Parzona mięta w odróżnieniu od wielu innych ziół ma dodatkowy walor w postaci łagodnego i przyjemnego smaku. Dlaczego warto pić miętę? Mięta śmiało może zastąpić w dużej mierze herbatę. Dlaczego? Wystarczy rzut oka na krótka listę absolutnie pozytywnych właściwości pitej po ciężkostrawnych posiłkach mięty: Pomaga w procesie trawienia Reguluje wydzielanie soku żołądkowego Działa rozkurczowo, zapobiega kolce jelitowej Jest środkiem na nudności Wspiera proces przemiany materii Wspomaga pracę wątroby Przygotowanie naparu z mięty jest dziecinnie prostym zadaniem. 1 łyżeczka świeżych lub suszonych liści mięty powinna zostać zalana szklanką wrzącej wody. Wystarczy potem parzyć taką herbatkę przez ok. 5 min i gotowe! Innym, niezawodnym środkiem na wzdęcia jest także kminek . Nie bez przyczyny dodaje się przecież do kapusty, bigosu, czy wielu innych ciężkostrawnych dań. Rozbijcie nasiona kminku w moździerzu i przyrządźcie z niego inny napar na wzdymający...

Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy
Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt
Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw? Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność . Objawy niestrawności Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia. Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników. Kminek Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo . Jałowiec Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii . Jest silnie moczopędny. Rozmaryn To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz...

Czy kumin i kminek ot to samo? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy
Czy kumin i kminek to to samo? Czym różnią się te przyprawy?
Polski kminek i egzotyczny kmin rzymski zwany z angielska kuminem przypadkiem nazywają się podobnie. To jednak 2 całkiem różne rośliny. Jak je rozpoznać i do czego używać?

Kminek zwyczajny, bardzo popularny w polskiej kuchni, to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, często dziko rosnąca na łąkach, polanach czy przy drogach. Z kolei kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Kumin od lat nie rośnie dziko, pochodzi jedynie z upraw. Rośliny mają zupełnie inny smak i pasują do innych potraw. Coś je jednak ze sobą łączy. To właściwości zdrowotne. Jak odróżnić od siebie kminek i kumin? Ziarenka kminku są wygięte, przypominają kształtem miniaturowe banany. Jego smak i zapach dobrze znamy. Ma dość silny korzenny zapach i aromatyczny, lekko palący i cierpki smak. Ziarenka kminku są jasnobrązowe, przyprawa po zmieleniu staje się brązowa. Ziarna kuminu są większe od kminku, podłużne i symetryczne, nie mają bananowego wygięcia, które jest charakterystyczne dla kminku. Jego smak jest orientalny, intensywny z delikatną cytrusową nutą. Kmin rzymski ma jaśniejszy kolor, a proszek powstały z utarcia kuminu nabiera złotej barwy.  Obie przyprawy wykorzystywane są w kuchni. Do czego stosuje się kminek? W kuchni polskiej kminek jest jedną z podstawowych przypraw. Używa się go do kiszonej kapusty, surówek na bazie kapusty, a także bigosu. Pasuje też do: Ziemniaków. Jest doskonały z pieczonymi ziemniakami Buraków. Dodaje się go do ćwikły Cebuli Marchewki Zup. Kminek jest jedną z przypraw używanych do przyrządzenia zupy grzybowej, kapuśniaku, kminkowej Tłustych mięs i mięsnych sosów Serów Wódek i likierów Wypieków. Jest dodawany do pieczywa żytniego i pszennego, a także wytrawnych ciast i ciasteczek Do czego używany jest kmin rzymski? Zapach kuminu kojarzy się z dalekimi, orientalnymi krainami, indyjskimi potrawami. Używany jest od Afryki...