Odchudzanie to żmudny proces wymagający wyrzeczeń, ograniczenia ilości spożywanej żywności, a także  wytrwałości i cierpliwości. Proponujemy przepis na domowy napar z użyciem bardzo prostej przyprawy, która na pewno jest w każdej kuchni. Używacie jej do ciężkich, tłustych mięs, które dzięki niej łatwiej trawicie.

Napar ten przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu bez trudu zrzucicie dodatkowe kilogramy.

Jak kminek działa na organizm?

W dawnej Polsce kminek był wykorzystywany do łagodzenia zgagi, odświeżania oddechu oraz pobudzania układu trawiennego po zjedzeniu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Dawne gospodynie używające kminku jako produktu leczniczego miały rację: przyprawa ma szerokie działanie zdrowotne.

Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje dopływ żółci i soków trawiennych do dwunastnicy. Dzięki temu pomaga na wiele dolegliwości trawiennych:

Zobacz także:

  • Wzdęcia
  • Odbijanie
  • Bóle brzucha
  • Zaparcia
  • Brak apetytu

Zioło jest doskonałą przyprawą do mięs. Nie tylko poprawia smak dań, ale także powoduje, ze jedzenie ciężkostrawnych potraw jest łatwiejsze do strawienia. Obecność kminku przyspiesza spalanie tłuszczów i w ten sposób ułatwia odchudzanie.

Kminek można spożywać nie tylko w potrawach mięsnych. Dodany do ziemniaków, uszlachetnia ich smak. Spróbujcie upiec ziemniaki z kminkiem, a przekonacie się, że to proste zioło dodane do zwykłych ziemniaków tworzy doskonałe, aromatyczne i pożywne danie.

Żeby zwiększyć ilość spożywanego kminku i w ten sposób ułatwić i przyspieszyć przemianę materii sprzyjająca odchudzaniu, możecie użyć go do przyrządzenia naparu.

Przepis na kminkową herbatkę spalającą tłuszcz

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Moździerz

Przygotowanie:

  1. Łyżeczkę kminku rozetrzyjcie dokładnie w moździerzu.
  2. Wsypcie proszek do szklanki i zalejcie wrząca wodą.
  3. Przykryjcie szklankę i parzcie przez 15 minut.
  4. Odcedźcie napar przez sitko.

Herbatkę warto pić po każdym ciężkostrawnym posiłku lub raz dziennie po obiedzie.

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl , medonet.pl