Plamy z jagód na ubraniach? Z tymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie
AdobeStock
Newsy

Plamy z jagód na ubraniach? Tymi domowymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie

Poplamiliście ulubione spodnie podczas zbierania lub jedzenia jagód? Jeszcze nic straconego! Możecie je uratować z pomocą domowych sposobów.

Latem nie można odpuścić wycieczki do lasu na jagody! Zróbcie z nich koniecznie klasyczne jagodzianki, pyszne pierogi, ciasto lub po prostu pałaszujcie garściami prosto z krzaka. Wyprawy na jagody mają jednak pewien minus – praktycznie zawsze brudzi się od nich ubranie! Owoce te bardzo silnie farbują tkaniny na fioletowy kolor, dlatego trzeba szybko reagować. Poznajcie domowe sposoby, które szybko poradzą sobie z tym problemem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ocet na plamy z jagód

Jak w większości przypadków, tak i do usuwania plam z jagód wspaniale nada się klasyczny ocet. By uratować zafarbowane przez te owoce ubrania, należy sporządzić roztwór z octu z wodą, w proporcji 1:2 (1 część octu na 2 części wody). W tak sporządzonym roztworze zamoczcie świeżo poplamione ubrania. Jeżeli plamy zdążyły już zaschnąć, roztwór powinien być mocniejszy, w proporcji 1:1. Zamoczcie w nim tkaniny na dwie godziny, a po tym czasie wypierzcie w pralce w 40 stopniach.

Zobacz także
Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Kwasek cytrynowy na plamy z jagód                                  

Z trudnymi zabrudzeniami poradzi sobie również kwasek cytrynowy. Wystarczy, że do miski na pranie wlejecie letnią wodę i rozpuścicie w niej jedno opakowanie kwasku cytrynowego. Następnie włóżcie do wody zabrudzone ubrania i moczcie w niej przez godzinę. Po tym czasie odzież wystarczy wypłukać i wyprać w pralce.

Jeżeli jednak po godzinie plamy nie zejdą, to zostawcie ubrania w roztworze na dłuższy czas – nawet do 6 godzin, albo i na całą noc! Po tak długim czasie plamy będą musiały zejść. Pamiętajcie o tym, by wyprać później ubrania!

Sok z cytryny na plamy z jagód

Nie tylko kwasek cytrynowy, ale i sok z cytryny usunie plamy po jagodach. Ten sposób przyda się zwłaszcza w sytuacji, gdy plamy są niewielkie i nie ma potrzeby moczyć w roztworze całego ubrania.

Wystarczy, że wyciśniecie sok z cytryny i zamoczycie w nim wacik kosmetyczny. Następnie potrzyjcie nim plamę z obu stron i wypłuczcie w zimnej wodzie. Ten sposób zadziała na świeże plamy, dlatego warto działać szybko!

Usuwanie plam po owocach

Podane powyżej sposoby są skuteczne w przypadku jagód, ale uważajcie! Metody usuwania plam z ubrań nie są uniwersalne. To, co działa na plamy z jagód, może tylko pogorszyć sprawę w przypadku plam po innych owocach. Na poniższym filmiku możecie obejrzeć sposoby usuwania zabrudzeń po różnych owocach:

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Uplamiony obrus, plamy na obrusie
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Jak pozbyć się plam z białego obrusu? Oto 5 niezawodnych domowych sposobów
Świąteczny nastrój może popsuć tylko kilka rzeczy. Rozmowy o polityce i zaraz po nich, plamy na białym obrusie.

Plamy na obrusie to skutek uboczny biesiadowania. Mogą zestresować nawet najbardziej spokojną gospodynię domową. Podpowiadamy, jak się ich pozbyć bez wychodzenia a domu. Niektóre świąteczne potrawy potrafią narobić bałaganu, szczególnie jeżeli bierzemy pod uwagę biel obrusu, na którym zostały podane. Wpadka z rozlanym barszczem? Na pewno znacie to z własnego doświadczenia. A może plamy z żywicy od stroika świątecznego? Na wszystko znajdzie się jakiś sposób. Czerwone plamy z barszczu Właśnie one pojawiają się na obrusie jako pierwsze. Jak je usunąć z obrusu po świątecznej kolacji?  Rodzinnego biesiadowania w tej wyjątkowej atmosferze nie powinien bowiem zakłócić nawet mały incydent z rozlanym na obrus barszczem.  Zachlapany wigilijnym barszczem obrus świąteczny od razu obficie posypcie solą w miejscu, w którym widoczna jest plama. Nie ma potrzeby szukania jakichś specjalnych produktów. Wystarczy zwykła sól kuchenna , która ma właściwości absorbujące ciecz. Gdy sól zróżowieje, zetrzyjcie ją z obrusu i gotowe. Jeśli jednak plama z barszczu zdążyła zaschnąć, skorzystajcie z mleka rozcieńczonego z alkoholem w proporcji 1:2. Używając wacików, wybierajcie te w kolorze białym. Barwnik w nich zawarty może tylko pogorszyć sytuację. Tłusta plama na obrusie Tu musicie działać szybko. Im szybciej rozpoczniecie wywabianie, tym większe szanse na pozbycie się plamy. Nie potrzebujecie żadnych proszków . Zamiast tego rozetrzyjcie zwykły płyn do naczyń na plamie. Niech nasiąka około godziny. Po tym czasie, lub po skończonej Wigilii, wrzućcie obrus do pralki. Na materiale nie pozostanie nawet ślad po nieładnym, tłustym zabrudzeniu.  Na tkaninie równie dobrze poradzi sobie też alkohol lub mąka...

Przerażona kobieta plama z czerwonego wina
Kim Schneider, Studio Africa/Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć plamy z czerwonego wina? Oto kilka przydatnych sztuczek. Ale pamiętajcie – musicie się pospieszyć!
Wylane wino na obrusie w czasie ważnego przyjęcia? Plama na nowej koszuli? Wystarczy kilka trików i takie sytuacje przestaną być dla was wyzwaniem.

Coraz chętniej podajemy do stołu czerwone wino.  Słodkie, półsłodkie, wytrawne czy półwytrawne trunki pomagają nam w trawieniu pokarmów, zaostrzają apetyt, a co chyba najważniejsze – znacznie poprawiają humory wszystkim biesiadnikom… Kiedy przy stole atmosfera już się rozluźni, łatwo o niespodziewane i nieprzyjemne wypadki z rozlanym alkoholem. Czerwone wino jest potencjalnym sprawcą największych szkód w naszej jadalni, dlatego na nim się dzisiaj skupimy. Co zrobić, by zminimalizować skutki naszych „małych awarii” z winem w roli głównej? Nie panikujmy! Przede wszystkim powinniśmy zastosować się do jednej zasady – o sukcesie naszej akcji ratunkowej decyduje szybkość działania. Jeżeli szybko ściągniemy zaplamiony obrus czy koszulę do zaprania, możemy liczyć na powodzenie. Jeśli tylko pozwolimy plamom na zaschnięcie, sytuacja nieco się skomplikuje. Przyjmijmy zatem, że udało się nam w miarę szybko wynegocjować od poszkodowanego biesiadnika ściągnięcie koszuli. Podczas gdy opisywany delikwent przesiaduje już w rezerwowej koszulce naszego męża albo syna, działajmy z wykorzystaniem opisywanych poniżej kilku rad. Sposoby na plamy z czerwonego wina Pierwszym rozwiązaniem w wypadku zaplamienia białych tkanin jest oczywiście użycie odplamiacza lub też wybielacza. Zaplamioną część naszego materiału należy moczyć w tym specyfiku przez ok. 10 min. Często w sytuacjach podbramkowych bywa jednak tak, że o odplamiaczu akurat możemy jedynie pomarzyć  –  wtedy musimy radzić sobie sposobami alternatywnimi. Pierwszym z nich jest mieszanka wody utlenionej z płynem do prania (ewentualnie proszkiem).  Sporządzamy miksturę z tych dwóch składników i energicznie pocieramy zaplamiony fragment materiału. Powinno pomóc! Taki sposób...

Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy
Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru. Następnie wykładamy...