W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, najczęściej sięga się po szybkie opcje, jak kanapki czy owsianka. Jednak nie wszyscy są usatysfakcjonowani z takiego stanu rzeczy. Szczególnie kwestia dotyczy niejadków. Wiele mam zachodzi w głowę, co przyrządzić by ich pociecha zjadła posiłek ze smakiem.

Bananowe placuszki dla niejadków

Dobrym rozwiązaniem dla niejadków są posiłki na słodko. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, iż zjedzą je bez większych problemów. Świetnym przepisem są bananowe placuszki z maślanką. To banalne i szybkie w przygotowaniu danie. Można podać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, serek homogenizowany waniliowy czy krem orzechowo-czekoladowy. Wybór jest kwestią indywidualną, ale z pewnością nikt im się nie oprze i znikną z talerzy w mgnieniu oka. 

Przepis na bananowe placuszki z maślanką

Składniki:

  • 2 ½ szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przelejcie maślankę. Wbijcie do niej jajka, a także dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę za pomocą miksera. 
  2. Do wymieszanych składników dodajcie dwie szklanki mąki. Całość ponownie zmiksujcie do uzyskania gładkiej masy.
  3. Banany obierzcie ze skórki i pokrójcie je w niedużą kostkę. 
  4. Owoce dodajcie do ciasta i wszystko delikatnie wymieszajcie łyżką.
  5. Na patelnię wlejcie niewielką ilość oleju. Całość dobrze rozgrzejcie.
  6. Na rozgrzaną patelnię wykładajcie po jednej łyżce ciasta. Delikatnie je rozpłaszczcie.
  7. Placki smażcie z obu stron na niewielkim ogniu na ciemnozłoty kolor.
  8. Usmażone placki przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane bananowe placuszki z maślanką podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: