Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków

Przygotowanie posiłku dla niejadków jest nieraz sporą zagwostką. Świetnie sprawdzą się placuszki bananowe z maślanką. Są banalne w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nikt się im nie oprze.

W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, najczęściej sięga się po szybkie opcje, jak kanapki czy owsianka. Jednak nie wszyscy są usatysfakcjonowani z takiego stanu rzeczy. Szczególnie kwestia dotyczy niejadków. Wiele mam zachodzi w głowę, co przyrządzić by ich pociecha zjadła posiłek ze smakiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bananowe placuszki dla niejadków

Dobrym rozwiązaniem dla niejadków są posiłki na słodko. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, iż zjedzą je bez większych problemów. Świetnym przepisem są bananowe placuszki z maślanką. To banalne i szybkie w przygotowaniu danie. Można podać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, serek homogenizowany waniliowy czy krem orzechowo-czekoladowy. Wybór jest kwestią indywidualną, ale z pewnością nikt im się nie oprze i znikną z talerzy w mgnieniu oka. 

Zobacz także
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Przepis na bananowe placuszki z maślanką

Składniki:

  • 2 ½ szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przelejcie maślankę. Wbijcie do niej jajka, a także dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę za pomocą miksera. 
  2. Do wymieszanych składników dodajcie dwie szklanki mąki. Całość ponownie zmiksujcie do uzyskania gładkiej masy.
  3. Banany obierzcie ze skórki i pokrójcie je w niedużą kostkę. 
  4. Owoce dodajcie do ciasta i wszystko delikatnie wymieszajcie łyżką.
  5. Na patelnię wlejcie niewielką ilość oleju. Całość dobrze rozgrzejcie.
  6. Na rozgrzaną patelnię wykładajcie po jednej łyżce ciasta. Delikatnie je rozpłaszczcie.
  7. Placki smażcie z obu stron na niewielkim ogniu na ciemnozłoty kolor.
  8. Usmażone placki przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane bananowe placuszki z maślanką podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
Wypróbujcie genialny przepis na syrniki – tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej!

Lubicie sernik ? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia! Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Syrniki – co to jest? Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną. Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść. Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 30 dag półtłustego twarogu 1 dojrzały banan 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników) 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Olej do smażenia Masło orzechowe Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie...

Jak prawidłowo obierać banana?
Adobe Stock
Newsy
Większość osób źle obiera… banana. Też robicie to nieprawidłowo?
Obieranie banana to jedna z czynności, którą wykonujecie intuicyjnie ciągnąc za wystający ogonek. Ta metoda okazuje się jednak błędna.

Prawdopodobnie przez całe swoje życie obieraliście banana w ten sposób – łapiąc za wystający ogonek. Był to odruch, nad którym nigdy się nie zastanawialiście, bo i po co. Okazuje się jednak, że ta metoda nie jest prawidłowa. Skórkę powinniście zdejmować w nieco inny sposób. Jak prawidłowo obierać banana? Jeśli dotychczas ciągnęliście za wystający ogonek, popełnialiście błąd. Eksperci twierdzą, że banana powinno się obierać od drugiej strony. Wystarczy, że złapiecie krótką końcówkę kciukiem i palcem wskazującym, a następnie mocno ściśniecie. Owoc powinien błyskawicznie się otworzyć. Dzięki temu bardzo łatwo obierzecie go ze skórki. Skoro wiecie już, jak prawidłowo obrać banany ze skórki, wykorzystajcie tę cenną umiejętność i przyrządźcie przepyszne i błyskawiczne ciasto bananowe. Przepis na szybkie ciasto bananowe Będziecie potrzebować 3 dojrzałych bananów 120 gramów masła 100 gramów cukru drobnego do wypieków (może być też zwykły) 250 gramów mąki pszennej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczek wanilii w proszku 2 jajek ½ cytryny Szczypty soli Przygotowanie W średniej wielkości naczyniu umieśćcie obrane ze skórki banany (pamiętajcie, by obierać je zgodnie z naszymi wskazówkami, od strony krótszego ogonka). Do owoców dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny. Całość zblendujcie na gładką masę. W rondelku rozpuśćcie masło i odstawcie je na chwilę do przestudzenia. Koniecznie dopilnujcie, by podczas podgrzewania nie przypaliło się, ani nie zaczęło się gotować. Do dużej miski przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wanilię. Całość zamieszajcie i odstawcie. W kolejnej dużej misce umieśćcie jajka oraz cukier, a...

racuchy
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy
Doskonałe i lekkie racuchy na serku homogenizowanym. Biją na głowę te na kefirze czy maślance
Racuchy to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Przygotowane na serku homogenizowanym będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Koniecznie sprawdźcie sami i wypróbujcie ten przepis!

Weekend to czas, kiedy można zaszaleć ze śniadaniem i przygotować coś ambitniejszego niż kanapki czy owsiankę. Idealnie wówczas sprawdzają się naleśniki, placuszki czy racuchy. To symbol błogiego lenistwa, na które można sobie pozwolić w sobotnie bądź niedzielne przedpołudnie. Słodkie śniadanie to świetny początek dnia. Zaskoczcie swoją drugą połówkę czy bliskich pysznymi racuszkami przygotowanymi na bazie serka homogenizowanego. Racuchy z serkiem homogenizowanym Zazwyczaj wszelkiego rodzaju placuszki przygotowuje się na bazie kefiru bądź maślanki. Jednak zmiana tego składnika na serek homogenizowany waniliowy zdecydowanie zmieni i poprawi smak dania. Serek nadaje racuchom delikatności oraz aromatu wywodzącego się z waniliowej nuty. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie wpisują się na weekendowe śniadanie, bądź słodką kolację. Można je posypać po usmażeniu cukrem pudrem, zaserwować z dodatkiem świeżych owoców czy konfitury. To świetna potrawa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Domownicy z pewnością będą zadowoleni i coraz częściej będą prosić o powtórkę. Przepis na racuchy z serkiem homogenizowanym Składniki: 4 szklanki mąki 400 g serka homogenizowanego waniliowego 9 jajek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i dodajcie cukier. Ubijcie je mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajcie serek homogenizowany waniliowy, delikatnie wymieszajcie. Mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie ją do mokrych składników. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. W międzyczasie dobrze rozgrzejcie patelnię z dodatkiem oleju. Na rozgrzaną patelnię kładźcie ciasto za...

pancakes przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny
Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy. Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami. Z czym podawać pancakes? Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany. Przepis na naleśniki pancakes Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 75 g płynnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być...