Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków

Przygotowanie posiłku dla niejadków jest nieraz sporą zagwostką. Świetnie sprawdzą się placuszki bananowe z maślanką. Są banalne w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nikt się im nie oprze.

W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, najczęściej sięga się po szybkie opcje, jak kanapki czy owsianka. Jednak nie wszyscy są usatysfakcjonowani z takiego stanu rzeczy. Szczególnie kwestia dotyczy niejadków. Wiele mam zachodzi w głowę, co przyrządzić by ich pociecha zjadła posiłek ze smakiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bananowe placuszki dla niejadków

Dobrym rozwiązaniem dla niejadków są posiłki na słodko. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, iż zjedzą je bez większych problemów. Świetnym przepisem są bananowe placuszki z maślanką. To banalne i szybkie w przygotowaniu danie. Można podać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, serek homogenizowany waniliowy czy krem orzechowo-czekoladowy. Wybór jest kwestią indywidualną, ale z pewnością nikt im się nie oprze i znikną z talerzy w mgnieniu oka. 

Zobacz także
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Przepis na bananowe placuszki z maślanką

Składniki:

  • 2 ½ szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przelejcie maślankę. Wbijcie do niej jajka, a także dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę za pomocą miksera. 
  2. Do wymieszanych składników dodajcie dwie szklanki mąki. Całość ponownie zmiksujcie do uzyskania gładkiej masy.
  3. Banany obierzcie ze skórki i pokrójcie je w niedużą kostkę. 
  4. Owoce dodajcie do ciasta i wszystko delikatnie wymieszajcie łyżką.
  5. Na patelnię wlejcie niewielką ilość oleju. Całość dobrze rozgrzejcie.
  6. Na rozgrzaną patelnię wykładajcie po jednej łyżce ciasta. Delikatnie je rozpłaszczcie.
  7. Placki smażcie z obu stron na niewielkim ogniu na ciemnozłoty kolor.
  8. Usmażone placki przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Tak przygotowane bananowe placuszki z maślanką podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
Wypróbujcie genialny przepis na syrniki – tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej!

Lubicie sernik ? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia! Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Syrniki – co to jest? Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną. Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść. Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 30 dag półtłustego twarogu 1 dojrzały banan 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników) 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Olej do smażenia Masło orzechowe Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie...

Pyszne placuszki na śniadanie z 2 składników. Zdrowe, bez mąki i gotowe w kilka chwil
AdobeStock
Newsy
Pyszne i zdrowe placuszki na śniadanie z 2 składników. Bez mąki i będą gotowe w 10 minut
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście smacznych i dietetycznych placuszków z bananów, to bardzo polecamy - ten przepis sprawdzi się na śniadanie, kolację i jako przekąska.

Jeżeli ograniczacie cukier i mąkę w swojej diecie, to ten przepis będzie dla was w sam raz. Nie zawiera mąki, cukru ani mleka. Trudno wam uwierzyć, że z takich składników wyjdą placuszki? A jednak! Zawierają tylko dwa składniki - banany i jajka. Banany muszą być bardzo dojrzałe, ponieważ wtedy ciasto będzie się odpowiednio kleić. To właśnie dzięki konsystencji dojrzałych bananów nie trzeba dodawać ani grama mąki. Oraz cukru, ponieważ owoce te są już bardzo słodkie, szczególnie mocno dojrzałe. Placuszki wychodzą bardzo smaczne, dość słodkie i pulchne, a do tego dietetyczne i sycące. Posmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom! Sprawdźcie, jak je przygotować.  Przepis na placuszki bananowe Przygotowanie tych placuszków jest banalnie łatwe, a lista składników bardzo krótka. Będziecie potrzebowali jedynie: Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka Do tego olej do smażenia oraz opcjonalne dodatki, takie jak np. cynamon, ekstrakt z wanilii i inne.  Przygotowanie: Banany obierzcie ze skóry i dokładnie rozgniećcie - najlepiej za pomocą widelca. Powinniście uzyskać całkowicie jednolitą konsystencję. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do bananów, a białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do reszty składników i zamieszajcie delikatnie łyżką. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni i łyżką wylewajcie niewielkie porcje ciasta - powinny wam wychodzić niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Smażcie na średnim ogniu do zrumienienia i przewróćcie na drugą stronę. Porada: jeśli placuszki nie chcą się ścinać, zmniejszcie ogień i przykryjcie patelnię pokrywką, by zwiększyć temperaturę i przyspieszyć smażenie.  I gotowe! Z podanej ilości składników wyjdzie wam około 10 małych placuszków. Tak przygotowane placki polecamy podawać ze...

Jak prawidłowo obierać banana?
Adobe Stock
Newsy
Większość osób źle obiera… banana. Też robicie to nieprawidłowo?
Obieranie banana to jedna z czynności, którą wykonujecie intuicyjnie ciągnąc za wystający ogonek. Ta metoda okazuje się jednak błędna.

Prawdopodobnie przez całe swoje życie obieraliście banana w ten sposób – łapiąc za wystający ogonek. Był to odruch, nad którym nigdy się nie zastanawialiście, bo i po co. Okazuje się jednak, że ta metoda nie jest prawidłowa. Skórkę powinniście zdejmować w nieco inny sposób. Jak prawidłowo obierać banana? Jeśli dotychczas ciągnęliście za wystający ogonek, popełnialiście błąd. Eksperci twierdzą, że banana powinno się obierać od drugiej strony. Wystarczy, że złapiecie krótką końcówkę kciukiem i palcem wskazującym, a następnie mocno ściśniecie. Owoc powinien błyskawicznie się otworzyć. Dzięki temu bardzo łatwo obierzecie go ze skórki. Skoro wiecie już, jak prawidłowo obrać banany ze skórki, wykorzystajcie tę cenną umiejętność i przyrządźcie przepyszne i błyskawiczne ciasto bananowe. Przepis na szybkie ciasto bananowe Będziecie potrzebować 3 dojrzałych bananów 120 gramów masła 100 gramów cukru drobnego do wypieków (może być też zwykły) 250 gramów mąki pszennej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczek wanilii w proszku 2 jajek ½ cytryny Szczypty soli Przygotowanie W średniej wielkości naczyniu umieśćcie obrane ze skórki banany (pamiętajcie, by obierać je zgodnie z naszymi wskazówkami, od strony krótszego ogonka). Do owoców dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny. Całość zblendujcie na gładką masę. W rondelku rozpuśćcie masło i odstawcie je na chwilę do przestudzenia. Koniecznie dopilnujcie, by podczas podgrzewania nie przypaliło się, ani nie zaczęło się gotować. Do dużej miski przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wanilię. Całość zamieszajcie i odstawcie. W kolejnej dużej misce umieśćcie jajka oraz cukier, a...

pancakes przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny
Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy. Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami. Z czym podawać pancakes? Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany. Przepis na naleśniki pancakes Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 75 g płynnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być...