Placki ziemniaczane z 1 składnikiem z lodówki będą chrupać, aż miło. Tak robi je Ewa Wachowicz
GettyImages, AKPA
Newsy

Placki ziemniaczane z 1 składnikiem z lodówki będą chrupać, aż miło. Tak robi je Ewa Wachowicz

Placki ziemniaczane tradycyjnie składają się ze startych ziemniaków, cebuli, jajek i niewielkiej ilości mąki. Ewa Wachowicz dodaje do nich jeszcze jeden, istotny składnik. Dzięki temu gotowe danie odznacza się pięknym złotym kolorem i jest niesamowicie chrupiące.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Okazuje się, że oprócz tradycyjnych składników, skrywają w sobie dodatkowo żółty ser. Ten mleczny produkty nadaje plackom rewelacyjnej tekstury oraz koloru. Są złote, cienkie i chrupiące. Gotowe danie podajemy zazwyczaj w towarzystwie śmietany i posiekanego koperku. Jeśli macie ochotę na tę wyśmienitą potrawę, poniżej zdradzamy jak ją zrobić.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz – przepis

Aby wykonać placki ziemniaczane Ewy Wachowicz należy przygotować następujące składniki:

  • 4 większe ziemniaki,
  • garść startego żółtego sera,
  • połowa cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  •  1 łyżka jogurtu,
  • 3 łyżki mąki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej.
Zobacz także
Przepis na kotleciki ziemniaczane Ewy Wachowicz. Gwiazda faszeruje je 1 tajemniczym składnikiem

Przepis na kotleciki ziemniaczane Ewy Wachowicz. Gwiazda faszeruje je 1 tajemniczym składnikiem

Przełóżcie tym herbatniki i odłóżcie do lodówki. Pyszne ciasto Ewy Wachowicz nie wymaga pieczenia

Przełóżcie tym herbatniki i odłóżcie do lodówki. Pyszne ciasto Ewy Wachowicz nie wymaga pieczenia

Przygotowanie:

  1. Z cebuli i czosnku usuńcie łupiny. Ziemniaki obierzcie ze skórki.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Warzywa wrzućcie do dużej miski.
  3. Jajko wbijcie do małej miseczki, roztrzepcie je, a następnie dodajcie do ziemniaków. Wsypcie mąkę, starty ser. Wlejcie jogurt. Całość doprawcie solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszajcie.
  4. Olej rozgrzejcie na patelni. Łyżką nakładajcie masę. Placki smażcie z obu stron na piękny, złoty kolor.

Warto zaznaczyć, że jogurt możecie bez problemu zastąpić śmietaną. W takim wydaniu potrawa będzie równie smaczna. Jeśli nie przepadacie za majerankiem, pomińcie go. Placki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że nie przypalą się i nie będą surowe w środku.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz – z czym je podać?

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz rewelacyjnie smakują w połączeniu ze śmietanką i koperkiem. Niektórzy serwują je z dodatkiem wędzonego łososia oraz śmietankowego serka. Poza tym, jeśli macie ochotę, możecie polać je swoim ulubionym sosem. Placki ziemniaczane stanowią świetny pomysł na prosty w przygotowaniu obiad. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać je na kolację.