
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Okazuje się, że oprócz tradycyjnych składników, skrywają w sobie dodatkowo żółty ser. Ten mleczny produkty nadaje plackom rewelacyjnej tekstury oraz koloru. Są złote, cienkie i chrupiące. Gotowe danie podajemy zazwyczaj w towarzystwie śmietany i posiekanego koperku. Jeśli macie ochotę na tę wyśmienitą potrawę, poniżej zdradzamy jak ją zrobić.
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz – przepis
Aby wykonać placki ziemniaczane Ewy Wachowicz należy przygotować następujące składniki:
- 4 większe ziemniaki,
- garść startego żółtego sera,
- połowa cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka jogurtu,
- 3 łyżki mąki,
- pieprz,
- sól,
- 1 łyżeczka majeranku,
- olej.
Przygotowanie:
- Z cebuli i czosnku usuńcie łupiny. Ziemniaki obierzcie ze skórki.
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Warzywa wrzućcie do dużej miski.
- Jajko wbijcie do małej miseczki, roztrzepcie je, a następnie dodajcie do ziemniaków. Wsypcie mąkę, starty ser. Wlejcie jogurt. Całość doprawcie solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszajcie.
- Olej rozgrzejcie na patelni. Łyżką nakładajcie masę. Placki smażcie z obu stron na piękny, złoty kolor.
Warto zaznaczyć, że jogurt możecie bez problemu zastąpić śmietaną. W takim wydaniu potrawa będzie równie smaczna. Jeśli nie przepadacie za majerankiem, pomińcie go. Placki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że nie przypalą się i nie będą surowe w środku.
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz – z czym je podać?
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz rewelacyjnie smakują w połączeniu ze śmietanką i koperkiem. Niektórzy serwują je z dodatkiem wędzonego łososia oraz śmietankowego serka. Poza tym, jeśli macie ochotę, możecie polać je swoim ulubionym sosem. Placki ziemniaczane stanowią świetny pomysł na prosty w przygotowaniu obiad. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać je na kolację.