
Polska kuchnia stoi plackami. Placki ziemniaczane, placki z cukinii, racuchy, czy placki na sodzie, a do tego różnego rodzaju naleśniki, krokiety, gofry i tak dalej, i tak dalej.
Miłość Polaków do placków na bazie mąki pszennej nie jest niczym odosobnionym w porównaniu z innymi nacjami. Weźmy na przykład takich Węgrów. W ojczyźnie gulaszu i leczo również mają swoje ulubione danie tego rodzaju.
Co to jest langosz?
Są to langosze, czyli dość duże placki zrobione z ciasta drożdżowego, przypominającego nasze ciasto na pączki i smażone w głębokim tłuszczu. Okrągły langosz podaje się na różne sposoby, ale co ciekawe raczej nie na słodko.
Jedni jedzą go bez dodatków, inni życzą sobie, by wysmarować je dodatkowo śmietaną i posypać tartym żółtym serem. Brzmi ciężkostrawnie? No cóż, nie da się ukryć, że nie jest to danie dla osób szukających sposobów na zbicie kilku zbędnych kilogramów.
Langosze są zatem dobre dla wszystkich, ale wyłącznie w racjonalnej i dopasowanej do potrzeb dawce. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by spróbować usmażyć je zatem w domowym zaciszu choć raz i podać je swoim domownikom tak jak robi się to w budkach w Budapeszcie.
Przepis na langosze
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- Płaska łyżeczka soli i cukru
- Olej rzepakowy do smażenia
- Ok. 20 dag żółtego sera
- Śmietana 18%
Przygotowanie:
- Podgrzejcie lekko mleko i rozpuśćcie w nim drożdże.
- Do drożdży dodajcie przesianą mąkę, sól, cukier.
- Wyróbcie ciasto i odstawcie do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielcie na sześć kulek.
- Z każdej kulki uformujcie lekko rozwałkowane placki i odstawcie ja na naoliwioną blachę.
- Rozgrzejcie dobrze tłuszcz na patelni. Należy wlać na patelnię tyle oleju, by rozwałkowane okrągłe placki o średnicy ok. 16 cm w całości pływały w tłuszczu.
- Smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Po lekkim ostudzeniu posmarujcie langosze śmietaną i posypcie startym na tarce żółtym serem.
- Smacznego!