placki ziemniaczane rozpadają się
Flickr
Newsy

Placki ziemniaczane rozpadają się na patelni? Znamy powód. Popełniliście 1 błąd

Robicie wszystko według przepisu, a placki ziemniaczane rozpadają się w trakcie smażenia? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić!

Smaczne placki ziemniaczane to jedno z klasycznych, polskich dań, które regularnie gości na każdym stole. Są łatwe w przygotowaniu, tanie i pasuje do nich wiele pysznych dodatków, takich jak grzyby, mięso i szpinak. Niektórzy wolą placki na słodko i podają je z cukrem albo śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić dobre placki ziemniaczane, które się nie rozpadają!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na idealne placki ziemniaczane

Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierzcie. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na dużych oczkach, a cebulę na małych.
  2. Połóżcie starte warzywa na sitku i poczekajcie, by zeszła z nich woda. Odciśnijcie z nadmiaru soków i przełóżcie do dużej miski.
  3. Dodajcie do ziemniaków 2 jajka i 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Wlejcie do masy skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia do którego zebraliście wodę z ziemniaków. Wymieszajcie raz jeszcze.
  5. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju. Musi być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu. Chochlą wylewajcie ciasto na patelnię i smażcie placki na średnim ogniu z obu stron tak, by się ozłociły.
  6. Gotowe placki przekładajcie na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar oleju ze smażenia.
  7. I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Najczęstsze błędy w przygotowywaniu placków

Choć placki ziemniaczane są bardzo prostą potrawą, to czasami mimo to nie wychodzą. Dowiedzcie się, dlaczego wasze placki nie wychodzą idealne.

Placki są surowe w środku – co robić?

Zdarza się, że usmażone placki w środku są surowe. Trzeba koniecznie nauczyć się unikać tego błędu, ponieważ surowe ziemniaki są trujące! Jeśli wasze placki są surowe oznacza to, że smażyliście je w zbyt wysokiej temperaturze, przez co z wierzchu są spalone, a w środku nieupieczone. Możliwe też, że wylewacie na patelnię za dużo ciasta, więc placki są za grube.

Dlaczego placki się rozpadają?

Rozpadają się wam placki w trakcie smażenia? To jeden z częstszych problemów początkujących kucharzy. Najprawdopodobniej ciasto na placki jest po prostu za rzadkie. Wystarczy wsypać do niego trochę mąki pszennej albo ziemniaczanej. Pamiętajcie o tym, żeby starte placki dokładnie odcisnąć przed dodaniem do nich jajek, mąki i przypraw!

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
Chcecie zrobić placki ziemniaczane, ale nie możecie nigdzie znaleźć tarki? Da się przygotować placki z pomocą innego narzędzia!

Klasyczne placki ziemniaczane to genialny pomysł na rodzinny obiad. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego wymagane składniki są bardzo tanie. Jedynym narzędziem niezbędnym do zrobienia placków jest kuchenna tarka, na której należy zetrzeć ziemniaki i cebulę. Co jednak w sytuacji, gdy nie macie tarki pod ręką? Popularne kuchenne urządzenie również pozwoli wam przygotować ciasto na placki ziemniaczane! Sprawdźcie sami. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Choć placki są pozornie bardzo prostym daniem, to warto poznać ciekawe triki, dzięki którym placki będą smakowały jeszcze lepiej. Jeżeli wasze placki często się rozpadają podczas smażenia, to pomogą wam sposoby opisane w tym artykule . Z kolei, jeśli nie chcecie, by masa na placki szybko ściemniała, zastosujcie ten trik . Polecamy wam te przepisy na placki ziemniaczane: Przepis na placki ziemniaczane od Magdy Gessler Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami od Roberta Makłowicza Przepis na placki ziemniaczane po szwajcarsku Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki Do przygotowania takich placków zamiast tarki potrzebny wam będzie zwykły blender oraz poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków ¼ cebuli 1 jajko 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na kawałki. Włóżcie je do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę (jeśli nie macie blendera kielichowego tylko ręczny, to włóżcie ziemniaki do wysokiego naczynia i miksujcie). Następnie obierzcie cebulę i zmiksujcie dokładnie tak samo, jak ziemniaki. Przełóżcie do miski zblenowane ziemniaki i cebulę. Dodajcie sól i pieprz, jajko oraz jedną łyżkę mąki i wyróbcie na gładką masę. Na...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika
W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Magda Gessler dodaje do nich również 1 sekretny składnik - śmietanę. Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 45 g mąki pszennej 15 ml śmietany sól i pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Flickr
Newsy
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Złociste i chrupiące - tak mogą wyjść wam placki ziemniaczane bez użycia mąki pszennej! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Placki ziemniaczane są przepyszne, chociaż niestety mocno tuczące. Ziemniaki, mąka i olej to gotowy przepis na kilka dodatkowych kilogramów na ciele – oczywiście tylko wtedy, gdy pochłania się placki zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Dla niektórych placki bywają też dosyć ciężkostrawne . Ale czy próbowaliście smażyć placki ziemniaczane bez dodatku mąki? Wówczas wychodzą odrobinę cieńsze, lżejsze i znacznie delikatniejsze. Przynajmniej jeśli chodzi o smak... Wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane bez użycia mąki. W zależności od tego czy dysponujecie młodymi czy też starymi ziemniakami, odsączcie z masy ziemniaczanej nadmiar wody. Nie obawiajcie się zrobić tego także z masą ziemniaczaną w połowie smażenia placków - starte kartofle, zwłaszcza te bardziej wodniste, mają tendencję do ciągłego puszczania wilgoci. Brak dodatku mąki do masy ziemniaczanej czyni ten punkt wręcz obowiązkowym! Przepis na placki ziemniaczane bez mąki Z poniższego przepisu placki wychodzą niezwykle chrupiące i złociste. Są tak smaczne, że nie będziecie już chcieli ich więcej robić z mąką! Do przygotowania lekkich placuszków bez mąki będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Obrane i osuszone ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce do dużej miski. Cebulę i ziemniaki przenieście na sito i umieśćcie je nad miską. Odstawcie na piętnaście minut. Po upłynięciu kwadransa dokładnie odciśnijcie masę z wody. Wylejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą wbijcie dwa jajka, dodajcie dwie łyżki śmietany oraz doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wszystko zamieszajcie. Na patelni rozgrzejcie dużą...