placki ziemniaczane rozpadają się
Flickr
Newsy

Placki ziemniaczane rozpadają się na patelni? Znamy powód. Popełniliście 1 błąd

Robicie wszystko według przepisu, a placki ziemniaczane rozpadają się w trakcie smażenia? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić!

Smaczne placki ziemniaczane to jedno z klasycznych, polskich dań, które regularnie gości na każdym stole. Są łatwe w przygotowaniu, tanie i pasuje do nich wiele pysznych dodatków, takich jak grzyby, mięso i szpinak. Niektórzy wolą placki na słodko i podają je z cukrem albo śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić dobre placki ziemniaczane, które się nie rozpadają!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na idealne placki ziemniaczane

Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierzcie. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na dużych oczkach, a cebulę na małych.
  2. Połóżcie starte warzywa na sitku i poczekajcie, by zeszła z nich woda. Odciśnijcie z nadmiaru soków i przełóżcie do dużej miski.
  3. Dodajcie do ziemniaków 2 jajka i 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Wlejcie do masy skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia do którego zebraliście wodę z ziemniaków. Wymieszajcie raz jeszcze.
  5. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju. Musi być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu. Chochlą wylewajcie ciasto na patelnię i smażcie placki na średnim ogniu z obu stron tak, by się ozłociły.
  6. Gotowe placki przekładajcie na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar oleju ze smażenia.
  7. I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Najczęstsze błędy w przygotowywaniu placków

Choć placki ziemniaczane są bardzo prostą potrawą, to czasami mimo to nie wychodzą. Dowiedzcie się, dlaczego wasze placki nie wychodzą idealne.

Placki są surowe w środku – co robić?

Zdarza się, że usmażone placki w środku są surowe. Trzeba koniecznie nauczyć się unikać tego błędu, ponieważ surowe ziemniaki są trujące! Jeśli wasze placki są surowe oznacza to, że smażyliście je w zbyt wysokiej temperaturze, przez co z wierzchu są spalone, a w środku nieupieczone. Możliwe też, że wylewacie na patelnię za dużo ciasta, więc placki są za grube.

Dlaczego placki się rozpadają?

Rozpadają się wam placki w trakcie smażenia? To jeden z częstszych problemów początkujących kucharzy. Najprawdopodobniej ciasto na placki jest po prostu za rzadkie. Wystarczy wsypać do niego trochę mąki pszennej albo ziemniaczanej. Pamiętajcie o tym, żeby starte placki dokładnie odcisnąć przed dodaniem do nich jajek, mąki i przypraw!

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko
Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje.  Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche.  Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną Składniki: 1 kilogram mączystych ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie.  Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby,...

Dodajcie do placków ziemniaczanych ten składnik. Będą puszyste, jak nigdy
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do placków ziemniaczanych ten składnik. Będą puszyste, jak nigdy
Jak zrobić puszyste jak chmurka placki ziemniaczane? Wystarczy, że dodacie do nich 1 nieoczekiwany produkt.

Złociste i chrupiące na zewnątrz, puszyste i delikatne w środku. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich ten nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu wasze placki będą niebiańsko pyszne. Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami Placki ziemniaczane uwielbia każdy. To proste i smaczne danie kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealne placki ziemniaczane mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę a w środku są puszyste i delikatne, jak chmurka. Jak osiągnąć taki efekt po usmażeniu? Wystarczy, że dodacie do nich drożdże. Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany) 7 pełnych łyżek mąki pszennej 1 większa cebula 50 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotujcie rozczyn. Drożdże wkruszcie do miski i utrzyjcie je z cukrem. Dodajcie łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszajcie. Następnie przykryjcie miskę ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. Kiedy drożdże rosną, zajmijcie się ziemniakami. Obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na najmniejszych oczkach. Możecie także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce. Starte ziemniaki odłóżcie na chwilę, następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody. Do startych ziemniaków dodajcie startą cebulę, wbijcie dwa jajka i dodajcie mąkę. Doprawcie do smaku i wymieszajcie. Następnie dodajcie wyrośnięty rozczyn drożdżowy i za pomocą szpatułki lub łyżki całość wymieszajcie. Następnie odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce. Patelnię porządnie rozgrzejcie z dodatkiem oleju. Nakładajcie porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu...

Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami
AdobeStock
Newsy
Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami
Jakie powinny być idealne placki ziemniaczane? Oczywiście z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste. Jak to zrobić? Sprawdźcie ten genialny trik.

Chcecie, żeby wasze placki ziemniaczane były jeszcze bardziej puszyste? Zamiast wbijać do masy ziemniaczanej całe jajka, zróbcie najpierw z nimi jedną rzecz. A konkretnie z białkami jajek. Trik na puszyste placki ziemniaczane Placki ziemniaczane to prawdziwa klasyka gatunku. Każdy z nas jadł je w swoim życiu ze smakiem setki razy. Sekretem idealnych placków ziemniaczanych są oczywiście dobrej jakości ziemniaki, starte drobno na tarce. Nie może w nich także zabraknąć cebuli, odrobiny mąki i przypraw, takich jak sól i pierz. Idealne placki ziemniaczane to w opinii większości osób placki, które z zewnątrz mają złocistą i chrupiącą skórkę a w środku są przyjemnie puszyste i delikatne. Jak osiągnąć taki efekt? Wykorzystajcie ten prosty trik z białkiem. Aby wasze placki ziemniaczane były puszyste, wystarczy, że po starciu ziemniaków, jeszcze przed rozpoczęciem robienia masy ziemniaczanej, ubijecie na sztywno białka jajek. Dodanie do masy ziemniaczanej białkowej piany sprawi, że po usmażeniu placki będą puszyste i będą miały konsystencję lekkiej chmurki. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki 1 cebula sól i pieprz olej do smażenia  Przygotowanie:  Ziemniaki obierzcie i umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce do warzyw, pół na pół na grubych i cienkich oczkach. Do dużej miski oddzielcie białka jajek, dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę. Ze startych ziemniaków odlejcie nadmiar wody, możecie je też umieścić na drobnym sitku, by usunąć jak najwięcej wody. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie startą na drobnych oczkach cebulę, żółtka jajek, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Następnie za pomocą drewnianej łyżki, dokładajcie...

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
Chcecie zrobić placki ziemniaczane, ale nie możecie nigdzie znaleźć tarki? Da się przygotować placki z pomocą innego narzędzia!

Klasyczne placki ziemniaczane to genialny pomysł na rodzinny obiad. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego wymagane składniki są bardzo tanie. Jedynym narzędziem niezbędnym do zrobienia placków jest kuchenna tarka, na której należy zetrzeć ziemniaki i cebulę. Co jednak w sytuacji, gdy nie macie tarki pod ręką? Popularne kuchenne urządzenie również pozwoli wam przygotować ciasto na placki ziemniaczane! Sprawdźcie sami. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Choć placki są pozornie bardzo prostym daniem, to warto poznać ciekawe triki, dzięki którym placki będą smakowały jeszcze lepiej. Jeżeli wasze placki często się rozpadają podczas smażenia, to pomogą wam sposoby opisane w tym artykule . Z kolei, jeśli nie chcecie, by masa na placki szybko ściemniała, zastosujcie ten trik . Polecamy wam te przepisy na placki ziemniaczane: Przepis na placki ziemniaczane od Magdy Gessler Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami od Roberta Makłowicza Przepis na placki ziemniaczane po szwajcarsku Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki Do przygotowania takich placków zamiast tarki potrzebny wam będzie zwykły blender oraz poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków ¼ cebuli 1 jajko 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na kawałki. Włóżcie je do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę (jeśli nie macie blendera kielichowego tylko ręczny, to włóżcie ziemniaki do wysokiego naczynia i miksujcie). Następnie obierzcie cebulę i zmiksujcie dokładnie tak samo, jak ziemniaki. Przełóżcie do miski zblenowane ziemniaki i cebulę. Dodajcie sól i pieprz, jajko oraz jedną łyżkę mąki i wyróbcie na gładką masę. Na...