Jeśli lubicie niebanalne smaki, to na pewno będziecie zachwyceni plackami z kiszonej kapusty! Danie może się wydawać dość dziwne, ale uwierzcie – smakuje obłędnie. Placki z kapusty kiszonej (a inaczej „fuczki”), to potrawa wywodząca się z kuchni bieszczadzkiej. Bieszczady zamieszkałe są przez dwie duże grupy etniczne (Bojków i Łemków), których wpływ na kuchnię tego regionu widać bardzo wyraźnie w typowych bieszczadzkich potrawach. Kuchnia łemkowska jest bardzo prosta i wykorzystuje produkty, które dawniej każdy miał pod ręką. Ciekawym daniem przyrządzanym w Bieszczadach są placki, które można robić z surowej lub gotowanej kiszonej kapusty. Spróbujcie je zrobić z tego przepisu!
Przepis na placki z kiszonej kapusty
Do przygotowania prostych i chrupiących placuszków z kapusty kiszonej potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Pół szklanki mleka
- Pół szklanki mąki pszennej
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 jajko rozmiar M
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wsypcie pół szklanki mąki, wlejcie pół szklanki mleka i wbijcie jedno jajko. Całość zmiksujcie. Masa powinna mieć taką konsystencję jak ciasto na naleśniki.
- Następnie odciśnijcie kapustę kiszoną z nadmiaru wody. Poszatkujcie drobno i dodajcie do masy na placki. Wymieszajcie dokładnie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwaga – kapusta jest już słona, więc nie przesadźcie z solą! Jeżeli nie przepadacie za zbyt słonymi potrawami, to możecie w ogóle nie solić ciasta.
- Rozgrzejcie na patelni taką ilość oleju jak na placki ziemniaczane. Kiedy będzie już gorący, za pomocą chochli nakładajcie ciasto na patelnię. Smażcie placki po 2-3 minuty z każdej strony tak, by się zarumieniły.
- Po usmażeniu odłóżcie placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu.
I gotowe! Takie placki doskonale smakują podawane ze śmietaną tak, jak placki ziemniaczane. Warto jednak spróbować innych dodatków. Do placków z kapusty bardzo dobrze pasuje na przykład wędzony łosoś i pietruszka.