Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz

Próbowaliście kiedyś takiej pizzy? Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wykorzystać gotowy płat ciasta francuskiego.

Uwielbiana przez Polaków Miss Polonia, dziennikarka i pasjonatka gotowania Ewa Wachowicz nieustannie zachwyca nas autorskimi przepisami na przeróżne dania, desery i przekąski. Okraszone dużą dozą uśmiechu i optymizmu sprawiają, że wiele osób chętnie po nie sięga i korzysta z rad Ewy na temat tego jak gotować, by było pysznie i smacznie.

Część receptur Ewy Wachowicz to dania, które mogą nie wydawać się specjalnie odkrywcze, ale cała ich istota polega na odpowiednich składnikach. Wiedzieliście na przykład, że ciasto francuskie nadaje się także do upieczenia pizzy? 

Przepis na pizzę na cieście francuskim według Ewy Wachowicz

Do przygotowania takiej pizzy potrzebne wam będzie przede wszystkim ciasto francuskie. Możecie spróbować podjąć się wyzwania przyrządzenia tego rodzaju ciasta samodzielnie, choć ostrzegamy - jest to dość trudne i ogromnie czasochłonne.

Jeśli nie macie czasu ani cierpliwości do ciasta francuskiego, nic straconego! Dziś można je kupić w każdym supermarkecie. Takie gotowe ciasto nadaje się od razu do upieczenia. 

Zobacz także
Zamieńcie twaróg na pierogi na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz

Robicie pierogi ruskie? Zamieńcie zwykły twaróg na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 rulon gotowego ciasta francuskiego

  • cebula

  • papryka

  • ser mozzarella

  • salami

  • szynka

Na sos:

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 2-3 ząbki czosnku

  • oregano

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wylejcie koncentrat pomidorowy. Dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawcie oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem i wymieszajcie. Podgrzewajcie chwilę na małym ogniu.

  2. Połóżcie na blasze papier do pieczenia i na nim rozwińcie ciasto francuskie. Ponakłuwajcie je widelcem i posmarujcie sosem, który przygotowaliście na patelni.

  3. Pora na dodatki! Możecie użyć podanych w przepisie lub wykorzystać swoje ulubione. Ewa radzi, by najpierw na pizzy ułożyć warzywa, a na sam koniec wędlinę. Całość posypcie startym serem mozzarella.

  4. Tak przygotowaną pizzę pieczcie w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika, aż jej boki będą miały złoty kolor. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl  

Magda Gessler odpowiada na pytania

przekąski z ciasta francuskiego
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego do zrobienia w 15 minut. Smaku nadaje sekretny składnik
Gdy nie wiecie co można szybko przyrządzić na ciepło, z pomocą przychodzą gotowe rozwiązania. Wystarczy ciasto francuskie i kilka składników, by przygotować pyszną imprezową przekąskę!

Zabrakło wam pomysłów na ciepłą kolację? A może spodziewacie się wizyty znajomych? W takich sytuacjach wspaniale sprawdzają się proste dania, które mimo, iż nie wymagają wielu składników ani wysiłku, są bardzo smaczne i sycące. Nie sposób nie wspomnieć tutaj o klasycznej sałatce makaronowej, koreczkach czy zawijanych tortillach z łososiem. Zamiast tortilli możecie użyć też gotowego ciasta francuskiego – dziś bez problemu można je kupić w sklepie. Choć ciasto francuskie kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, bez trudu wyczarujecie z niego pyszne, wytrawne przekąski idealne na imprezę. Co powiecie na przepyszne ślimaczki z ciasta? Wypróbujcie ten przepis! Przepis na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego Do przygotowania tej smacznej przekąski z ciasta francuskiego będziecie potrzebowali minimalnej ilości składników. Upewnijcie się, że macie pod ręką wszystko z poniższej listy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (można je kupić np. w Lidlu) Kilka łyżek ketchupu Dowolna, ulubiona wędlina w plastrach Ser żółty w plastrach Przyprawa do pizzy Przygotowanie Wyjmijcie ciasto francuskie z opakowania i rozwińcie na blacie. Następnie posmarujcie je kilkoma łyżkami ketchupu. Jeśli chcecie, możecie zamiast ketchupu użyć koncentratu pomidorowego lub wymieszać jedno z drugim. Na cieście ułóżcie w jednym rządku plastry szynki, a wyżej plastry żółtego sera. By potrawa wyszła nieco bardziej pikantna, możecie poeksperymentować z rodzajami sera! Spróbujcie użyć na przykład sera typu ementaler. Na koniec posypcie składniki przyprawą do pizzy. Jeżeli jej nie macie, użyjcie po prostu ziół, których używa się do tego dania, czyli oregano, bazylii i czosnku. Zawińcie ciasto ciasno w rulonik. Weźcie ostry nóż i pokrójcie...

Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne
Potrawy, których nigdy nie powinniście gotować w domu. Oszczędzicie czas i nerwy
Chcecie przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanówcie - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu. Przetworzona żywność – tak, czy nie? Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić. Pierogi Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów . I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu. Ciasto francuskie Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie...

kręciołki czosnkowe na sylwestra przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Najlepsza przekąska na sylwestra? Te czosnkowe kręciołki zachwycą wszystkich gości
Z racji, że tym razem w sylwestrową noc będą królować domówki, na stole nie może zabraknąć własnoręcznie przyrządzonych przekąsek. Jeśli wciąż nie wiecie, co zaserwować swoim gościom pamiętajcie, że zawsze najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania, takie jak te kręciołki czosnkowe!

Ta przekąska zachwyci waszych gości. Idealnie sprawdzi się do noworocznego szampana i innych trunków. W końcu ciasto francuskie z przyprawami nie może zaszkodzić waszemu żołądkowi. Przyrządzenie tych kręciołków jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut! Przepis na kręciołki czosnkowe Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 gramów) 1 jajko Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka Przygotowanie Ciasto francuskie rozpakujcie. Na stolnicy rozprowadźcie nieco mąki, ułóżcie ciasto, a następnie lekko rozwałkujcie. Z tak przygotowanego ciasta wytnijcie paski o szerokości ok. 2-3 cm. Do tej czynności idealnie sprawdzi się na przykład nóż do pizzy. W małej miseczce umieśćcie wszystkie przyprawy (sól, czosnek i papryki) w dowolnych proporcjach – ważne, żeby stworzyć taką mieszankę, która przypadnie do gustu waszym kubkom smakowym. Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie dokładnie każdy pasek ciasta francuskiego, a następnie zwińcie w prawą stronę, tak aby powstały ładne, długie kręciołki.  Na blaszce od piekarnika umieśćcie papier do pieczenia, a następnie ułóżcie kręciołki. Teraz możecie dodatkowo oprószyć je przyprawami z wierzchu, jeśli coś zostało. W miseczce rozkłóćcie jajko i posmarujcie nim ciasto francuskie. To sprawi, że ładnie się zarumieni i nie przypali. Przekąskę piecz przez 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Jak zrobić szybkie ciasto francuskie
Gotujmy.pl/AniaHania
Newsy
Nie kupujcie ciasta francuskiego w sklepie. Z tym przepisem zrobicie je w 15 minut. Wyjdzie delikatne i puszyste
Dania z ciastem francuskim smakują obłędnie. Już na samą myśl cieknie ślinka.

Ciasto francuskie uwielbiane jest na całym świecie. Było już znane w starożytnym Rzymie i Grecji, wyrabiane było z oliwą. Ciasto francuskie można połączyć z owocami, czekoladą, konfiturami a także mięsem, kapustą, grzybami czy warzywami. Wszystko wedle upodobań.  Ciasto francuskie wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach oraz składnikach, a także odpowiednim rozwałkowaniu i składaniu. Trening czyni mistrza, dlatego warto nauczyć się przyrządzać to modne ciasto, bo można wyczarować z niego niezliczoną ilość smakołyków.  Domowe przysmaki z ciasta francuskiego Pyszne jedzenie zawsze potrafi poprawić nam humor. Przekąski z ciasta francuskiego będą idealne. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Możemy z niego przyrządzić parówki w cieście francuskim, pizzę, ciasteczka, tarte, rogaliki, różki, placki, zapiekane pulpeciki, tartaletki, pierożki czy paszteciki. Pomysłów jest wiele.  Aby zrobić tradycyjne ciasto francuskie potrzeba dużo czasu. Jeśli go nie macie, podajemy wam przepis na szybkie ciasto francuskie, które zrobicie w zaledwie 15 minut. Wychodzi zawsze chrupiące i ma o wiele lepszy smak niż ze sklepu! Przepis na szybkie ciasto francuskie Składniki na 1 płat ciasta: 180 g mąki pszennej  80 ml bardzo zimnej wody 150 g zimnego masła pokrojonego w kostki 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiejcie do miski z solą, dodajcie kostki masła i widelcem połączcie te składniki. Nie róbcie tego rękami, ponieważ ciasto może szybko rozmięknąć.  Kiedy masło i mąka będą przypominać kruszonkę, dodajcie wodę i szybko zagniećcie ciasto  i uformujcie go na kształt prostokąta. Blat podsypcie mąką i połóżcie na nim ciasto. Wałkiem...