Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz

Próbowaliście kiedyś takiej pizzy? Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wykorzystać gotowy płat ciasta francuskiego.

Uwielbiana przez Polaków Miss Polonia, dziennikarka i pasjonatka gotowania Ewa Wachowicz nieustannie zachwyca nas autorskimi przepisami na przeróżne dania, desery i przekąski. Okraszone dużą dozą uśmiechu i optymizmu sprawiają, że wiele osób chętnie po nie sięga i korzysta z rad Ewy na temat tego jak gotować, by było pysznie i smacznie.

Część receptur Ewy Wachowicz to dania, które mogą nie wydawać się specjalnie odkrywcze, ale cała ich istota polega na odpowiednich składnikach. Wiedzieliście na przykład, że ciasto francuskie nadaje się także do upieczenia pizzy? 

Przepis na pizzę na cieście francuskim według Ewy Wachowicz

Do przygotowania takiej pizzy potrzebne wam będzie przede wszystkim ciasto francuskie. Możecie spróbować podjąć się wyzwania przyrządzenia tego rodzaju ciasta samodzielnie, choć ostrzegamy - jest to dość trudne i ogromnie czasochłonne.

Jeśli nie macie czasu ani cierpliwości do ciasta francuskiego, nic straconego! Dziś można je kupić w każdym supermarkecie. Takie gotowe ciasto nadaje się od razu do upieczenia. 

Zobacz także
Zamieńcie twaróg na pierogi na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz

Robicie pierogi ruskie? Zamieńcie zwykły twaróg na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 rulon gotowego ciasta francuskiego

  • cebula

  • papryka

  • ser mozzarella

  • salami

  • szynka

Na sos:

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 2-3 ząbki czosnku

  • oregano

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wylejcie koncentrat pomidorowy. Dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawcie oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem i wymieszajcie. Podgrzewajcie chwilę na małym ogniu.

  2. Połóżcie na blasze papier do pieczenia i na nim rozwińcie ciasto francuskie. Ponakłuwajcie je widelcem i posmarujcie sosem, który przygotowaliście na patelni.

  3. Pora na dodatki! Możecie użyć podanych w przepisie lub wykorzystać swoje ulubione. Ewa radzi, by najpierw na pizzy ułożyć warzywa, a na sam koniec wędlinę. Całość posypcie startym serem mozzarella.

  4. Tak przygotowaną pizzę pieczcie w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika, aż jej boki będą miały złoty kolor. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl  

Magda Gessler odpowiada na pytania

przekąski z ciasta francuskiego
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego do zrobienia w 15 minut. Smaku nadaje sekretny składnik
Gdy nie wiecie co można szybko przyrządzić na ciepło, z pomocą przychodzą gotowe rozwiązania. Wystarczy ciasto francuskie i kilka składników, by przygotować pyszną imprezową przekąskę!

Zabrakło wam pomysłów na ciepłą kolację? A może spodziewacie się wizyty znajomych? W takich sytuacjach wspaniale sprawdzają się proste dania, które mimo, iż nie wymagają wielu składników ani wysiłku, są bardzo smaczne i sycące. Nie sposób nie wspomnieć tutaj o klasycznej sałatce makaronowej, koreczkach czy zawijanych tortillach z łososiem. Zamiast tortilli możecie użyć też gotowego ciasta francuskiego – dziś bez problemu można je kupić w sklepie. Choć ciasto francuskie kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, bez trudu wyczarujecie z niego pyszne, wytrawne przekąski idealne na imprezę. Co powiecie na przepyszne ślimaczki z ciasta? Wypróbujcie ten przepis! Przepis na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego Do przygotowania tej smacznej przekąski z ciasta francuskiego będziecie potrzebowali minimalnej ilości składników. Upewnijcie się, że macie pod ręką wszystko z poniższej listy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (można je kupić np. w Lidlu) Kilka łyżek ketchupu Dowolna, ulubiona wędlina w plastrach Ser żółty w plastrach Przyprawa do pizzy Przygotowanie Wyjmijcie ciasto francuskie z opakowania i rozwińcie na blacie. Następnie posmarujcie je kilkoma łyżkami ketchupu. Jeśli chcecie, możecie zamiast ketchupu użyć koncentratu pomidorowego lub wymieszać jedno z drugim. Na cieście ułóżcie w jednym rządku plastry szynki, a wyżej plastry żółtego sera. By potrawa wyszła nieco bardziej pikantna, możecie poeksperymentować z rodzajami sera! Spróbujcie użyć na przykład sera typu ementaler. Na koniec posypcie składniki przyprawą do pizzy. Jeżeli jej nie macie, użyjcie po prostu ziół, których używa się do tego dania, czyli oregano, bazylii i czosnku. Zawińcie ciasto ciasno w rulonik. Weźcie ostry nóż i pokrójcie...

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie
Pierogi kojarzą się większości osób z gotowaniem i ewentualnym późniejszym podsmażaniem. Jednak w niektórych rejonach Polski pierogi się piecze. Przyrządzone w ten sposób są bardziej chrupiące i aromatyczne. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz. 

Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą.  Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie. Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi?  Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny.  Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi.  Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami. Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz  Składniki:  Na ciasto:  1 kg mąki pszennej  2 szklanki ciepłego mleka   100 g drożdży  2 jajka   1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli   1 łyżeczka oregano  Na farsz: ½ kg piersi z kurczaka  1 papryka czerwona   250 g pieczarek  1 por  100 g sera...

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi
Instagram/Ewa Wachowicz, Adobe Stock
Newsy
Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi
Do tego dania będziecie potrzebowali tylko jednego garnka, a nasyci się nim cała rodzina. Podajemy przepis.

Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”. 51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia. Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi. Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak. Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku 4 łodyżki selera naciowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 800 g krojonych pomidorów (2 puszki) 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej Sól Garść ryżu ½ szklanki — śmietany Natka...

Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne
Potrawy, których nigdy nie powinniście gotować w domu. Oszczędzicie czas i nerwy
Chcecie przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanówcie - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu. Przetworzona żywność – tak, czy nie? Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić. Pierogi Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów . I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu. Ciasto francuskie Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie...