pizza bez drożdży i mąki
Adobe Stock
Newsy

Pizza bez drożdży i mąki? Tak, to możliwe. Przepis jest banalnie prosty

Pizza to włoski przysmak, który od lat pieści podniebienia Polaków. Standardowo do jej przygotowania używa się drożdży i mąki. Okazuje się jednak, że spód można przyrządzić również bez tych składników. W zamian wystarczą 3 inne!

Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pizzę bez mąki i drożdży

Będziesz potrzebować

  • 400 gramów mozzarelli w kawałku
  • 150 gramów mozzarelli sypanej
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii)
  • Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie)

Przygotowanie

  1. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników.
  4. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie.
  5. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut.
  6. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi.
  7. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą.
  8. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut.
  9. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i odstaw na ok. 3 minuty. Dzięki temu spód będzie miał szansę stwardnieć.

Gotowe!

jednogarnkowe danie z mielonym indykiem przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni
Jednogarnkowe dania to coś, co panie domu kochają najbardziej. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a na dodatek minimalizuje liczbę naczyń, które trzeba później umyć!

Do przyrządzenia tej aromatycznej i smakowitej potrawy z mielonego indyka wystarczy jedna patelnia! To idealny pomysł na obiad nie tylko dla tych, którzy jeszcze nie dorobili się zbyt wielu naczyń, ale również dla tych, którzy ponad wszystko cenią swój czas. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut!  Przepis na jednogarnkowe danie z mielonym indykiem Będziesz potrzebować 400 gramów mięsa mielonego z indyka 200 gramów ryżu 200 gramów mrożonej mieszanki warzyw chińskich 500 ml passaty pomidorowej 150 gramów startej mozzarelli Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, suszona pietruszka Przygotowanie Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso mielone z indyka. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Smaż mięso przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj mrożoną mieszkankę warzyw chińskich. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 10 minut, aż do miękkości warzyw.  Po upływie tego czasu do mięsa dodaj passatę pomidorową. Ponownie dopraw solą, pieprzem, papryką, a także suszoną pietruszką i dokładnie wymieszaj.  W niewielkim garnku umieść wodę i postaw go na kuchence. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj sól, a następnie ryż. Gotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Jeśli jednak chcesz, żeby danie rzeczywiście było jednogarnkowe pomiń ten etap.  Ugotowany (lub surowy) ryż zmieszaj z mięsem i warzywami. Całość duś pod pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut lub do miękkości ryżu. Na sam koniec gotowania do dania dodaj startą mozzarellę. Smacznego!

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

rolada z indyka przepis
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Soczysta rolada z indyka z boczkiem doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Sekretny składnik nadaje jej wyjątkowy smak
Rolada z indyka idealnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe. Można ją również podawać na zimno, obok deski z serami i wędlinami. Do jej przygotowania koniecznie użyj chrzanu! Ten składnik niesamowicie wpłynie na smak mięsa!

Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie śmietanowym! Przepis na roladę z indyka Będziesz potrzebować 1 kilogram filetów z indyka 200 gramów boczku w plastrach 10 jajek 4 łyżki majonezu 2 łyżki masła 4 łyżki chrzanu śmietanowego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Do garnka wlej wodę, a następnie ostrożnie umieść w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotuj jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości).  Ugotowane jajka polej zimną wodą i poczekaj kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierz je ze skorupek, pokrój w drobną kosteczkę i umieść w średniej wielkości misce.  Do jajek dodaj majonez, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw. Mięso dokładnie umyj, a następnie rozetnij wzdłuż, tak aby powstał duży płat. Tak przygotowanego indyka natrzyj solą i pieprzem. Na mięsie rozprowadź połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmaruj pastą. Tak przygotowane mięso zwiń ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możesz spiąć je wykałaczkami). Roladę posmaruj z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku. Dowolne naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie umieść w nim roladę. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Mięso piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozostaw w...

Chleb przepis
Adobe Stock
Przepisy
Tradycyjny polski chleb, który pokochacie. Nie będziecie chcieli jeść innego. Łatwa i tania receptura
Niesamowicie miękki w środku i rozkosznie chrupiący na zewnątrz – taki właśnie powinien być idealnie przyrządzony, tradycyjny, polski chleb. Kto spróbował go choć raz z pewnością potwierdzi, że nasze pieczywo jest najlepsze na świecie.

Polski chleb to pierwsze, za czym tęsknimy wyjeżdżając za granicę. W końcu tak dobrego pieczywa nie podają praktycznie nigdzie. Na szczęście, niezależnie od miejsca, w którym przebywasz możesz go upiec samodzielnie! Ten przepis jest banalnie prosty, a składniki niewiarygodnie tanie! Przepis na chleb Będziesz potrzebować 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Ulubione ziarna, na przykład słonecznik Sól Przygotowanie Zacznij od przygotowania zaczynu . W niewielkiej misce umieść rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodaj łyżeczkę cukru i ½ szklanki mąki żytniej. Całość zalej 125 ml ciepłej wody i zamieszaj, tak aby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowany zaczyn przykryj ścierką i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieść pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodaj zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznij dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub, jeśli go nie masz, nasmaruj olejem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej foremki przełóż przygotowane wcześniej ciasto i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę (dla lepszego i szybszego efektu foremkę możesz postawić na przykład na kaloryferze i przykryć ściereczką). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C.  Kiedy ciasto ładnie wyrośnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz przez kolejne ok. 40 minut. Tak przygotowany chleb wyjmij z foremki, usuń papier i umieść na kratce od piekarnika. Po kilkunastu minutach będzie gotowy do jedzenia! Smacznego!