Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej!

Przepis na pizzę bez mąki i drożdży

Będziesz potrzebować

  • 400 gramów mozzarelli w kawałku
  • 150 gramów mozzarelli sypanej
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii)
  • Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie)

Przygotowanie

  1. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników.
  4. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie.
  5. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut.
  6. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi.
  7. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą.
  8. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut.
  9. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i odstaw na ok. 3 minuty. Dzięki temu spód będzie miał szansę stwardnieć.

Gotowe!