Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej!
Przepis na pizzę bez mąki i drożdży
Będziesz potrzebować
- 400 gramów mozzarelli w kawałku
- 150 gramów mozzarelli sypanej
- 3 średniej wielkości jajka
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii)
- Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie)
Przygotowanie
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie.
- Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut.
- Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi.
- Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą.
- Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i odstaw na ok. 3 minuty. Dzięki temu spód będzie miał szansę stwardnieć.
Gotowe!