pizza bez drożdży i mąki
Adobe Stock
Newsy

Pizza bez drożdży i mąki? Tak, to możliwe. Przepis jest banalnie prosty

Pizza to włoski przysmak, który od lat pieści podniebienia Polaków. Standardowo do jej przygotowania używa się drożdży i mąki. Okazuje się jednak, że spód można przyrządzić również bez tych składników. W zamian wystarczą 3 inne!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pizzę bez mąki i drożdży

Będziesz potrzebować

  • 400 gramów mozzarelli w kawałku
  • 150 gramów mozzarelli sypanej
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii)
  • Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie)

Przygotowanie

  1. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników.
  4. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie.
  5. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut.
  6. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi.
  7. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą.
  8. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut.
  9. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i odstaw na ok. 3 minuty. Dzięki temu spód będzie miał szansę stwardnieć.

Gotowe!

Komentarze
camembert w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy Przepyszny camembert w panierce orzechowo-sezamowej. Goście będą bić brawo
Camembert panierowany w orzechach to prosta przekąska, która zachwyci każdego. Do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników. Twoi goście i tak zaniemówią z wrażenia!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Camembert to, bez dwóch zdań, jeden z najpyszniejszych serów dostępnych na rynku. Wielu kocha go za niebiańsko płynne i kremowe wnętrze. Jednak są i tacy, którym w produkcie brakuje chrupkości. Na szczęście, istnieje łatwy sposób, by temu zaradzić. Wystarczy, że przyrządzisz panierkę orzechowo-sezamową. Przepis na camembert w panierce  Będziesz potrzebować 1 camembert 1 jajko 20 gramów ulubionych orzechów 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Szczypta soli Olej do smażenia Przygotowanie Ulubione orzechy rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w niewielkiej miseczce. Do rozdrobnionych orzechów dodaj sezam oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj. W małej miseczce rozkłóć jajko doprawione szczyptą soli. Camembert panieruj maczając najpierw w jajku z solą, a następnie w masie orzechowej. Tę czynność powtórz dwukrotnie. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej panierowany camembert. Całość smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia panierki. Po zdjęciu z patelni ser lekko osusz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Tak przygotowany ser z powodzeniem możesz serwować, na przykład w towarzystwie ulubionej sałatki. Produkt będzie również stanowił idealny dodatek do mięsa. Jego płynne wnętrze z pewnością cię oczaruje!

Przeczytaj