Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.
Nasiona z owoców kakaowca
W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce.
Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz.
Historyczne kakao
Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki.
Zobacz także:
Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich.
Z dodatkiem kakao
Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności.
Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis.
Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej
Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli przełożonych kremem. Najpopularniejsze smaki to kakaowy i kajmakowy.
Składniki:
-
opakowanie wafli
-
1/2 kostki masła
-
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
-
1/2 szklanki mleka
-
2 łyżki kakao
-
1 jajko
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondlu, łączymy z cukrem pudrem i mlekiem w płynie. Ostudzamy. Następnie dodajemy mleko w proszku, jajko i kakao. Dokładnie mieszamy. Masą smarujemy wafle.
Masa kakaowa zazwyczaj jest jest bardzo słodka. Żeby była bardziej wytrawna wystarczy dodać mniej cukru, lekko zredukować ilość mleka i dodać jeszcze trochę kakao.
Źródło: Gotujmy.pl