Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy

Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka

Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nasiona z owoców kakaowca

W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce.

Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz.

Historyczne kakao

Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki.

Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich.

Z dodatkiem kakao

Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności.

Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis.

Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej

Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli przełożonych kremem. Najpopularniejsze smaki to kakaowy i kajmakowy.

Składniki:

  • opakowanie wafli

  • 1/2 kostki masła

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki kakao

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondlu, łączymy z cukrem pudrem i mlekiem w płynie. Ostudzamy. Następnie dodajemy mleko w proszku, jajko i kakao. Dokładnie mieszamy. Masą smarujemy wafle.

Masa kakaowa zazwyczaj jest jest bardzo słodka. Żeby była bardziej wytrawna wystarczy dodać mniej cukru, lekko zredukować ilość mleka i dodać jeszcze trochę kakao.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
pierś z kurczaka
Gotujmy.pl
Newsy To danie zrobi furorę wśród twoich dzieci. 3 proste składniki. Będziesz chciała robić je codziennie
Dzieciaki w drzwiach a ty nie masz pomysłu na obiad? Z naszą pomocą przygotujesz posiłek, który od tej pory będą chciały jeść codziennie!
Anna Borkowska
grudzień 06, 2020

Pierś z kurczaka to pyszne i łatwe w przygotowaniu mięso. Jednym z najprostszych i zarazem najbardziej efektownych przepisów na to danie, jest pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej. Jak się za to zabrać? Czytaj dalej! Do przygotowania tego dania będziesz potrzebowała:  1 średnią pierś z kurczaka oliwę z oliwek 1 kostkę rosołową (drobiową) Sposób wykonania Przygotuj w miarę głębokie naczynie i włóż do niego kostkę rosołową a następnie polej ją oliwą z oliwek.  Dokładnie rozetrzyj kostkę w oliwie, tak, żeby na koniec powstała jednolita papka. Teraz możesz się zabrać za przygotowanie mięsa. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie włóż pierś do naczynia z rozpuszczoną w oliwie kostką rosołową i bardzo dokładnie natrzyj całe mięso marynatą. Tak przygotowaną pierś odstaw na 20 minut do lodówki.  Rozgrzej patelnię teflonową a następnie połóż na nią pierś z kurczaka. Nie musisz już polewać patelni oliwą. Wystarczy ta, w której został zamarynowany nasz filet. Usmaż pierś z obu stron na złoty kolor.  Pierś możesz podawać ze świeżym pieczywem oraz ulubioną sałatką warzywną.  Smacznego!

Przeczytaj