Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy

Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka

Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nasiona z owoców kakaowca

W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce.

Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz.

Historyczne kakao

Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki.

Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich.

Z dodatkiem kakao

Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności.

Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis.

Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej

Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli przełożonych kremem. Najpopularniejsze smaki to kakaowy i kajmakowy.

Składniki:

  • opakowanie wafli

  • 1/2 kostki masła

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki kakao

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondlu, łączymy z cukrem pudrem i mlekiem w płynie. Ostudzamy. Następnie dodajemy mleko w proszku, jajko i kakao. Dokładnie mieszamy. Masą smarujemy wafle.

Masa kakaowa zazwyczaj jest jest bardzo słodka. Żeby była bardziej wytrawna wystarczy dodać mniej cukru, lekko zredukować ilość mleka i dodać jeszcze trochę kakao.

Źródło: Gotujmy.pl

Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 
Adobe Stock
Przepisy
Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 
Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień! Skąd wzięły się przekładane wafle? Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń, a szczególną popularność zdobyły w okresie tzw. Polski Ludowej.  Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony! Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku) Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach) Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem) Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna) Przepis na masę krówkową, kajmak do wafli Składniki: Pół kostki masła (10 dag) 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%) 40 dag cukru Opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru. Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by...

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm
Dlaczego lepiej omijać na półkach w sklepie białą czekoladę i zamiast niej wkładać do koszyka ciemną?

Czekolada to wyrób powstały z ziaren kakaowca. Z miazgi tej rośliny jest uzyskiwany składnik beztłuszczowy — proszek kakaowy, o właściwościach zdrowotnych, antyoksydacyjnych, popularnie zwany kakao, oraz część tłuszczowa, czyli masło kakaowe. Z tego pierwszego powstają ciemne czekolady, z drugiego zaś biała czekolada, do której dodaje się jeszcze składnik mleczny. Czy biała czekolada jest zdrowa tak jak ciemna i czy w ogóle nadal jest czekoladą? Czym różni się biała czekolada od ciemnej? Ciemną czekoladę wytwarza się, łącząc proszek kakaowy, masło kakaowe i cukier. Ten rodzaj czekolady nie zawiera żadnych stałych składników mlecznych. Może je zawierać w wariantach mlecznych, ale procesie produkcji ciemnej czekolady, nie jest dodawane mleko. Z kolei biała czekolada to mieszanka masła kakaowego, cukru i składnika mlecznego, którym może być mleko lub serwatka. Do produkcji białej czekolady nie jest wykorzystywana z kolei nawet minimalna ilość proszku kakaowego. W rezultacie biała czekolada nie posiada właściwości zdrowotnych przypisywanych czekoladzie. Z tego samego względu barwa białej czekolady pomimo zawartości masła kakaowego... pozostaje biała. Biała czekolada nie ma korzystnego wpływu na zdrowie: Zamiast wartościowego kakao, zawiera tłuszcze i cukry bądź słodziki Nie zawiera magnezu, witamin ani minerałów Jest ciężkostrawna Jest wysokokaloryczna Oto, jakie czekolady możecie znaleźć w sklepach. Od tej ostatniej raczej trzymajcie się raczej z daleka: Czekolada gorzka. Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Zawiera sporo teobrominy, najbardziej wartościowego składnika kakao Czekolada deserowa. Zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej Czekolada mleczna. Nie może mieć mniej niż 25% suchej masy kakaowej Czekolada biała. W ogóle nie zawiera...

PRL-owskie wafle do zrobienia w domu. Znacie andruty? Podajemy przepis
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie andruty? Podajemy przepis na wafle jak sprzed lat do zrobienia w domu
Przygotujcie prosty torcik czekoladowy, za którym od lat przepadają dzieci. Zniknie bez śladu, zanim się obejrzycie.

Andruty, zwane też piszingerem, znane są chyba każdemu. Dla wielu osób to wspomnienie i smak dzieciństwa. Wafelek można było w prosty sposób przygotować w domu, nawet w tych czasach, gdy w sklepach brakowało wszystkiego. Składa się tylko z kilku łatwo dostępnych składników. W smaku tych klasycznych, peerelowskich torcików dominowało mleko w proszku, bardzo w tym czasie popularne. Przypominamy, jak zrobić waflowe torciki jak z PRL-u Która nazwa była pierwsza piszinger, andrut czy torcik waflowy? Wafle przekładane masą czekoladowo-orzechową, do tego polane lukrem czekoladowym, to słodki wynalazek austriackiego cukiernika. Oskar Pischinger zaprezentował swój waflowy torcik w wiedeńskiej cukierni, w drugiej połowie XIX wieku. Bardzo szybko przysmak stał się popularny w całej Galicji, a w Polsce rozpowszechnił się za sprawą krakowskich andrutów. W Polsce lat 60. i 70. szczególnie w czasach kryzysu, wafle przekładane masą czekoladową były jednym z niewielu dostępnych słodkich przysmaków. Dzieciaki z PRL-u przepadały za waflowym tortem, a mamy i babcie chcąc przygotować słodycze dla dzieci czy gości, mogły je zrobić w każdej chwili. W tych czasach mleko w proszku było wszędzie, a gdy brakowało masła,  zastępowano je margaryną. Waflowy torcik stał się też polskim produktem eksportowym. Do dziś odwiedzając zagranicznych znajomych, wieziemy im jeden z najlepszych słodkich prezentów – torcik waflowy. Zakłady E. Wedel do dzisiaj produkują nawet wersje premium w kartonowym, eleganckim kartoniku. Przepis na wafle jak z PRL-u Składniki 0,5 kg mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka mleka 3 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka cukru (możesz dać mniej) 1 opakowanie wafli Przygotowanie W rondelku zagrzejcie mleko z masłem, cukrem i kakao. Odstawcie do...

Czekolada
beats_/Adobe Stock
Newsy
Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód
Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód

Polacy wychowani po 1989 roku nie pamiętają problemów ze słodkościami. Czekolada dostępna jest obecnie w sklepach we wszelkich możliwych wariantach. Są mleczne, nie brakuje białych, dla koneserów są także wersje z wysoką zawartością kakao. Choćby od 50% kakao w swoim składzie, aż do ponad 90%. Czekolada, miazga kakaowa i zamienniki Dziś już mało kto pamięta czasy, w których za smakołyk uchodził tani zamiennik czekolady, czyli wyrób czekoladopodobny. W 2020 r. niektórym wybrednym dzieciom i taki średniej jakości produkt z czasów zamierzchłej „komuny”, nie przeszedłby nawet przez gardło. Nieco inaczej byłoby pewnie ze smacznym blokiem czekoladowym swojej roboty. Ten z kolei przetrwał próbę czasu i nadal zaskakuje najmłodszych swoim smakiem. Jest jednak jeden haczyk – i do przygotowania bloku niezbędne jest kakao. Czyli produkt, który ma właśnie podrożeć. O co tutaj chodzi? Czy będziemy musieli się pożegnać z tabliczkami czekolady za mniej niż 2 zł? Czy kakao znów stanie się towarem deficytowym? Musimy was uspokoić - na razie się na to nie zanosi. Wygląda jedynie na to, że ziarna kakaowca nie będą już tak tanie, jak do tej pory. Kakao spożywane przez nas i wykorzystywane do produkcji czekolady przez europejskie przedsiębiorstwa, pochodzi właściwie tylko z jednego zakątka świata. Są to przede wszystkim afrykańskie kraje – a wśród nich dwóch głównych graczy – Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana. Razem odpowiadają za ok. 60% całej światowej produkcji nasion kakao. Światowy wyzysk Sęk w tym, że kakaowym farmerom z tych krajów przypada jedynie maleńka część zysku z czekoladowego biznesu. Za tonę ziaren otrzymują nie więcej niż 1000 dolarów. Producenci kakao domagają się z kolei kwoty znacznie wyższej....