Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy

Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka

Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nasiona z owoców kakaowca

W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce.

Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz.

Historyczne kakao

Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki.

Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich.

Z dodatkiem kakao

Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności.

Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis.

Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej

Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli przełożonych kremem. Najpopularniejsze smaki to kakaowy i kajmakowy.

Składniki:

  • opakowanie wafli

  • 1/2 kostki masła

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki kakao

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondlu, łączymy z cukrem pudrem i mlekiem w płynie. Ostudzamy. Następnie dodajemy mleko w proszku, jajko i kakao. Dokładnie mieszamy. Masą smarujemy wafle.

Masa kakaowa zazwyczaj jest jest bardzo słodka. Żeby była bardziej wytrawna wystarczy dodać mniej cukru, lekko zredukować ilość mleka i dodać jeszcze trochę kakao.

Źródło: Gotujmy.pl

PRL-owskie wafle do zrobienia w domu. Znacie andruty? Podajemy przepis
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie andruty? Podajemy przepis na wafle jak sprzed lat do zrobienia w domu
Przygotujcie prosty torcik czekoladowy, za którym od lat przepadają dzieci. Zniknie bez śladu, zanim się obejrzycie.

Andruty, zwane też piszingerem, znane są chyba każdemu. Dla wielu osób to wspomnienie i smak dzieciństwa. Wafelek można było w prosty sposób przygotować w domu, nawet w tych czasach, gdy w sklepach brakowało wszystkiego. Składa się tylko z kilku łatwo dostępnych składników. W smaku tych klasycznych, peerelowskich torcików dominowało mleko w proszku, bardzo w tym czasie popularne. Przypominamy, jak zrobić waflowe torciki jak z PRL-u Która nazwa była pierwsza piszinger, andrut czy torcik waflowy? Wafle przekładane masą czekoladowo-orzechową, do tego polane lukrem czekoladowym, to słodki wynalazek austriackiego cukiernika. Oskar Pischinger zaprezentował swój waflowy torcik w wiedeńskiej cukierni, w drugiej połowie XIX wieku. Bardzo szybko przysmak stał się popularny w całej Galicji, a w Polsce rozpowszechnił się za sprawą krakowskich andrutów. W Polsce lat 60. i 70. szczególnie w czasach kryzysu, wafle przekładane masą czekoladową były jednym z niewielu dostępnych słodkich przysmaków. Dzieciaki z PRL-u przepadały za waflowym tortem, a mamy i babcie chcąc przygotować słodycze dla dzieci czy gości, mogły je zrobić w każdej chwili. W tych czasach mleko w proszku było wszędzie, a gdy brakowało masła,  zastępowano je margaryną. Waflowy torcik stał się też polskim produktem eksportowym. Do dziś odwiedzając zagranicznych znajomych, wieziemy im jeden z najlepszych słodkich prezentów – torcik waflowy. Zakłady E. Wedel do dzisiaj produkują nawet wersje premium w kartonowym, eleganckim kartoniku. Przepis na wafle jak z PRL-u Składniki 0,5 kg mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka mleka 3 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka cukru (możesz dać mniej) 1 opakowanie wafli Przygotowanie W rondelku zagrzejcie mleko z masłem, cukrem i kakao. Odstawcie do...

Czekolada
beats_/Adobe Stock
Newsy
Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód
Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód

Polacy wychowani po 1989 roku nie pamiętają problemów ze słodkościami. Czekolada dostępna jest obecnie w sklepach we wszelkich możliwych wariantach. Są mleczne, nie brakuje białych, dla koneserów są także wersje z wysoką zawartością kakao. Choćby od 50% kakao w swoim składzie, aż do ponad 90%. Czekolada, miazga kakaowa i zamienniki Dziś już mało kto pamięta czasy, w których za smakołyk uchodził tani zamiennik czekolady, czyli wyrób czekoladopodobny. W 2020 r. niektórym wybrednym dzieciom i taki średniej jakości produkt z czasów zamierzchłej „komuny”, nie przeszedłby nawet przez gardło. Nieco inaczej byłoby pewnie ze smacznym blokiem czekoladowym swojej roboty. Ten z kolei przetrwał próbę czasu i nadal zaskakuje najmłodszych swoim smakiem. Jest jednak jeden haczyk – i do przygotowania bloku niezbędne jest kakao. Czyli produkt, który ma właśnie podrożeć. O co tutaj chodzi? Czy będziemy musieli się pożegnać z tabliczkami czekolady za mniej niż 2 zł? Czy kakao znów stanie się towarem deficytowym? Musimy was uspokoić - na razie się na to nie zanosi. Wygląda jedynie na to, że ziarna kakaowca nie będą już tak tanie, jak do tej pory. Kakao spożywane przez nas i wykorzystywane do produkcji czekolady przez europejskie przedsiębiorstwa, pochodzi właściwie tylko z jednego zakątka świata. Są to przede wszystkim afrykańskie kraje – a wśród nich dwóch głównych graczy – Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana. Razem odpowiadają za ok. 60% całej światowej produkcji nasion kakao. Światowy wyzysk Sęk w tym, że kakaowym farmerom z tych krajów przypada jedynie maleńka część zysku z czekoladowego biznesu. Za tonę ziaren otrzymują nie więcej niż 1000 dolarów. Producenci kakao domagają się z kolei kwoty znacznie wyższej....

tort z solonym karmelem przepis
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Żaden łasuch nie oprze się temu tortowi. Cudowny przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Tort przełożony kremem o smaku solonego karmelu, z pewnością choć raz przyśnił się niejednemu łasuchowi. Na szczęście marzenie o takim deserze można łatwo spełnić. Wystarczy piekarnik, mikser i kilka składników w odpowiednich proporcjach. Zapewniamy - efekt będzie oszałamiający.

Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność. Przepis na tort z solonym karmelem Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 6 jajek 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao 150 gramów cukru drobnego do wypieków 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 15 gramów proszku do pieczenia 300 ml mleka 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”) 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker) Przygotowanie Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem.  Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu.  Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Gotowe! Źródło: gotujmy

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji Składniki na biszkopt jasny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na masę budyniową: 3/4 l słodkiego mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao cukier do smaku Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń. Masę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie kakao. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego...