Znany i lubiany aktor przyznał się w szczerym wpisie na Instagramie do pewnej swojej słabości. Chodzi oczywiście o zabawę w kucharza! Gąsowski nie ukrywa, że najbardziej lubi pichcić w kuchni ze swoją córką Julią.
Patrząc na wrzuconą do sieci relację aktora, można dojść do wniosku, że gotowanie rzeczywiście nie jest obce serialowemu dr Basenowi z „Daleko od noszy”. Spójrzcie tylko na ten wyśmienity gulasz z cielęciny! Reakcja córeczki byłego gospodarza „Tańca z gwiazdami” także nie pozostawia złudzeń – to musiało dobrze smakować!
Przepis na duszoną cielęcinę w warzywach
Składniki:
- 60 dag mięsa cielęcego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- Tymianek
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Koperek świeży
- Olej
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierzcie, zeszklijcie na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Pokrójcie mięso w kostkę i zacznijcie smażyć z warzywami.
- Obierzcie marchewkę i pietruszkę, pokrójcie na małe talarki i dodajcie na patelnię.
- Przesmażcie wszystkie składniki razem przez kilka minut, po czym podlejcie patelnie odrobiną wody, przykryjcie i duście do miękkości mięsa i warzyw na małym ogniu.
- Po długim duszeniu czas na dodanie do potrawy kwaśnego koncentratu pomidorowego – wystarczy 2-3 łyżeczki.
- Doprawcie powstały po ok. 1 godzinie duszenia gulasz solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem.
- Natkę i koperek opłuczcie i pokrójcie drobno. Posypcie ziołami wasz gulasz na talerzu.
- Podawajcie z kaszą gryczaną lub z kaszką kuskus albo tak jak proponuje Piotr Gąsowski z córką – z obiema kaszami razem.
- Smacznego!
Szukacie innego pomysłu na cielęcinę? Być może przypadnie wam do gustu autorski pomysł Roberta Makłowicza na zraziki właśnie z tego delikatnego mięsa.
Czytaj także: