Piotr Gąsowski to zapalony kucharz. Zobaczcie, jak pichci pyszną cielęcinę z córką
ONS.pl
Newsy

Piotr Gąsowski to zapalony kucharz. Zobaczcie, jak pichci pyszną cielęcinę z córką

Duszona cielęcina z warzywami – takim daniem popisał się w sieci Piotr Gąsowski. Zobaczcie jak efektowny i smakowity gulasz przygotował aktor w swojej kuchni razem z córką – Julią. Tylko pozazdrościć wspólnie dzielonej rodzinnej pasji!
Hubert Rój
kwiecień 30, 2021

Znany i lubiany aktor przyznał się w szczerym wpisie na Instagramie do pewnej swojej słabości. Chodzi oczywiście o zabawę w kucharza! Gąsowski nie ukrywa, że najbardziej lubi pichcić w kuchni ze swoją córką Julią.

Patrząc na wrzuconą do sieci relację aktora, można dojść do wniosku, że gotowanie rzeczywiście nie jest obce serialowemu dr Basenowi z „Daleko od noszy”. Spójrzcie tylko na ten wyśmienity gulasz z cielęciny! Reakcja córeczki byłego gospodarza „Tańca z gwiazdami” także nie pozostawia złudzeń – to musiało dobrze smakować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na duszoną cielęcinę w warzywach

Składniki:

  • 60 dag mięsa cielęcego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • Koperek świeży
  • Olej

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie, zeszklijcie na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  2. Pokrójcie mięso w kostkę i zacznijcie smażyć z warzywami.
  3. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, pokrójcie na małe talarki i dodajcie na patelnię.
  4. Przesmażcie wszystkie składniki razem przez kilka minut, po czym podlejcie patelnie odrobiną wody, przykryjcie i duście do miękkości mięsa i warzyw na małym ogniu.
  5. Po długim duszeniu czas na dodanie do potrawy kwaśnego koncentratu pomidorowego – wystarczy 2-3 łyżeczki.
  6. Doprawcie powstały po ok. 1 godzinie duszenia gulasz solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem.
  7. Natkę i koperek opłuczcie i pokrójcie drobno. Posypcie ziołami wasz gulasz na talerzu.
  8. Podawajcie z kaszą gryczaną lub z kaszką kuskus albo tak jak proponuje Piotr Gąsowski z córką – z obiema kaszami razem.
  9. Smacznego!

Szukacie innego pomysłu na cielęcinę? Być może przypadnie wam do gustu autorski pomysł Roberta Makłowicza na zraziki właśnie z tego delikatnego mięsa.

Czytaj także:

Komentarze