Wątróbka polecana jest do jedzenia ze względu na jej zdrowotne właściwości. Wcześniej krążyły wokół niej mity, jakoby miała być szkodliwa dla organizmu ze względu na zawarte w niej toksyny. Logika podpowiada, że w końcu skoro wątroba oczyszcza organizm z trucizn, to jedzenie jej nie może być bezpieczne! Jednak nic bardziej mylnego.

Właściwości zdrowotne wątróbki

W wątróbce znajdziemy mnóstwo białka i żelaza – szczególnie cennego dla osób cierpiących na niedokrwistość i mających niedobory żelaza. Znajdziecie w niej także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Powinny jednak uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu – wątróbka zawiera go całkiem sporo!

Jak zrobić soczystą i miękką wątróbkę?

Czasami wątróbka wychodzi zbyt twarda i sucha. To duży problem zwłaszcza wtedy, gdy chcecie nią nakarmić dzieci, a one zaczynają grymasić. Trudno im się dziwić – kto by chciał jeść suche i niesmaczne mięso? By wasza wątróbka zawsze wychodziła smaczna, pamiętajcie o tych dwóch zasadach:

  • Wrzucajcie wątróbkę na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie przewracajcie ich od razu. Dajcie im jej podsmażyć! Ponadto pamiętajcie o tym, by użyć odpowiednio dużej patelni. Każda cząstka wątróbki powinna spodem dotykać dna patelni.
  • Sólcie mięso dopiero na sam koniec smażenia. Jeżeli posolicie wątróbki wcześniej, to sól wyciągnie z nich wodę i będą suche.

Przepis na soczystą wątróbkę

Do przygotowania smacznej i rozpływającej się w ustach wątróbki, która zachwyci wszystkich domowników, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

  • Pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wątróbki opłuczcie pod bieżącą wodą. Następnie oczyśćcie je z błonek.
  2. Obie cebule obierzcie i pokrójcie w piórka.
  3. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej i wrzućcie wątróbki. Po około dwóch minutach przewróćcie je na drugą stronę, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze przez kolejne dwie minuty.
  4. Wymieszajcie wszystko, dolejcie trochę wody i duście przez kilka minut pod przykryciem.
  5. Na sam koniec dodajcie pieprz i sól do smaku. Smacznego!