wątróbka przepis
AdobeStock
Newsy

Pilnujcie tych 2 zasad, a wątróbka wyjdzie delikatnie zarumieniona i soczysta w środku

Wasza smażona wątróbka jest sucha i twarda? Zastosujcie się do tych zasad, a wyjdzie przepyszna.

Wątróbka polecana jest do jedzenia ze względu na jej zdrowotne właściwości. Wcześniej krążyły wokół niej mity, jakoby miała być szkodliwa dla organizmu ze względu na zawarte w niej toksyny. Logika podpowiada, że w końcu skoro wątroba oczyszcza organizm z trucizn, to jedzenie jej nie może być bezpieczne! Jednak nic bardziej mylnego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne wątróbki

W wątróbce znajdziemy mnóstwo białka i żelaza – szczególnie cennego dla osób cierpiących na niedokrwistość i mających niedobory żelaza. Znajdziecie w niej także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Powinny jednak uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu – wątróbka zawiera go całkiem sporo!

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Jak zrobić soczystą i miękką wątróbkę?

Czasami wątróbka wychodzi zbyt twarda i sucha. To duży problem zwłaszcza wtedy, gdy chcecie nią nakarmić dzieci, a one zaczynają grymasić. Trudno im się dziwić – kto by chciał jeść suche i niesmaczne mięso? By wasza wątróbka zawsze wychodziła smaczna, pamiętajcie o tych dwóch zasadach:

  • Wrzucajcie wątróbki na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie przewracajcie ich od razu. Dajcie im się podsmażyć! Ponadto pamiętajcie o tym, by użyć odpowiednio dużej patelni. Każda wątróbka powinna spodem dotykać dna patelni.
  • Sólcie mięso dopiero na sam koniec smażenia. Jeżeli posolicie wątróbki wcześniej, to sól wyciągnie z nich wodę i będą suche.

Przepis na soczystą wątróbkę

Do przygotowania smacznej i rozpływającej się w ustach wątróbki, która zachwyci wszystkich domowników, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wątróbki opłuczcie pod bieżącą wodą. Następnie oczyśćcie je z błonek.
  2. Obie cebule obierzcie i pokrójcie w piórka.
  3. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej i wrzućcie wątróbki. Po około dwóch minutach przewróćcie je na drugą stronę, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze przez kolejne dwie minuty.
  4. Wymieszajcie wszystko, dolejcie trochę wody i duście przez kilka minut pod przykryciem.
  5. Na sam koniec dodajcie pieprz i sól do smaku. Smacznego!
 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...

Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta
AdobeStock
Newsy
Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta
Kupiliście wątróbkę i chcecie ją usmażyć na patelni? Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wasze mięso zawsze będzie smaczne i soczyste.

Wątróbka to jedno z najdelikatniejszych mięs. W polskich domach zwykle podaje się ją smażoną z cebulą lub z dodatkiem jabłek a nawet gruszek. Jak prawidłowo usmażyć wątróbkę, żeby nie była twarda i miała doskonały smak? Jak smażyć wątróbkę? W czym tkwi sekret idealnej wątróbki? Tak naprawdę jest ich co najmniej kilka. Trzymajcie się tych wskazówek a wasza wątróbka zawsze będzie idealna. Zanim przystąpicie do smażenia wątróbki, powinniście ją dobrze oczyścić z błonek i żyłek, a następnie spłukać pod zimną wodą. Żeby wątróbka była po usmażeniu smaczna i soczysta, wymoczcie ją wcześniej w mleku. Przed smażeniem mięso oczyśćcie papierowym ręcznikiem, a następnie obtoczcie delikatnie w mące i usmażcie. Zanim zaczniecie smażyć wątróbkę powinniście dobrze rozgrzać na patelni tłuszcz. Sprawdzicie to stosując bardzo prosty trik, który polega na wrzuceniu na patelnię odrobiny bułki tartej. Jeśli bułka zacznie skwierczeć oznacza to, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Ile minut smażyć wątróbkę? Wątróbka jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego czasu smażenia. Jeśli zależy wam na średnio-krwistej wątróbce, wystarczy, że będziecie ją smażyć przez 3 minuty z każdej ze stron. Aby otrzymać dobrze wysmażoną wątróbkę, należy ją smażyć po 5 minut po każdej ze stron. Ważne, aby nie przewracać zbyt często mięsa na patelni, ponieważ czas smażenia wątróbki znacznie się wtedy wydłuży. Jeśli obawiacie się, że wasza wątróbka się przypali, zmniejszcie ogień i pozwólcie jej smażyć się przez trzy lub pięć minut po każdej ze stron. Czym przyprawiać wątróbkę? Do wątróbki najbardziej pasuje sól i pieprz. Pamiętajcie jednak, że o...

Wątróbka w mleku
AdobeStock
Newsy
W jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? W zimnym czy ciepłym? Wielu było w błędzie
Dobra obróbka wątróbki to podstawa! Sprawdźcie jak właściwie moczyć ją przed smażeniem.

Żeby przygotowana przez was wątróbka była miękka, pyszna i miękka, musicie przestrzegać pewnych zasad. Wiele sposobów obróbki może skutecznie zniszczyć ten delikatny kawałek mięsa. Wiele osób nie przepada za wątróbką, ale może to dlatego, że nie jedli jej dobrze przygotowanej. Jak przygotować wątróbkę do smażenia? Kluczowy jest proces przygotowania wątróbki do obróbki. Przed usmażeniem, musicie wykonać pewne czynności, bo inaczej wątróbki nie będzie można już uratować. To bardzo delikatne i wdzięczne mięso, które jednak łatwo zepsuć. Oczyszczenie wątróbki Pierwszą czynnością przy przygotowywaniu wątróbki, jest zdjęcie z niej błonek. Wątróbka nie powinna mieć przyczepionego woreczka żółciowego, ale jeśli go ma, koniecznie się go pozbądźcie. Wątróbka z żółcią wyjdzie bardzo gorzka, wręcz niejadalna. Moczenie wątróbki w mleku Wątróbkę musicie też przed smażeniem wymoczyć w mleku. Włóżcie ją koniecznie do ziemnego mleka. Ciepłe mleko źle wpływa na mięso wątroby! Dzięki wymoczeniu w mleku wątróbka będzie miała jasny kolor po usmażeniu, a jej smak będzie przyjemniejszy i bardziej łagodny. Solenie wątróbki Nie sólcie nigdy wątróbki przed smażeniem! Sól wyciąga z mięsa wodę i soki. Jeśli posolicie wątróbkę za wcześnie, zrobi się twarda, szara i sucha. Pamiętajcie o tej zasadzie. Smażenie wątróbki Wątróbkę smaży się krótko. Łącznie ok. 5 minut. 2-3 minuty smażenia z każdej strony są wystarczające. Wątróbka powinna być różowa w środku, ale nie surowa. Dodatki do smażonej wątróbki Wątróbka nie posmakuje każdemu. Jeśli przygotujecie do niej odpowiednie dodatki, jest duża szansa,...

wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie
Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem? Składniki: pół kg wątróbki drobiowej Ok. 6 średnich ziemniaków Ok. 6 krążków ananasa z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ok. 6 pomidorków koktajlowych 2 cebule Olej do smażenia Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz Papryka mielona do smaku, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku.  Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę...