Pilnujcie tych 2 zasad, a wątróbka wyjdzie delikatnie zarumieniona i soczysta w środku
Adobe Stock
Newsy

Nie smażycie wątróbki w ten sposób? Nic dziwnego, że nie wychodzi wam soczysta i mięciutka

Wasza smażona wątróbka jest sucha i twarda? Zastosujcie się do tych zasad, a wyjdzie przepyszna.

Wątróbka polecana jest do jedzenia ze względu na jej zdrowotne właściwości. Wcześniej krążyły wokół niej mity, jakoby miała być szkodliwa dla organizmu ze względu na zawarte w niej toksyny. Logika podpowiada, że w końcu skoro wątroba oczyszcza organizm z trucizn, to jedzenie jej nie może być bezpieczne! Jednak nic bardziej mylnego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne wątróbki

W wątróbce znajdziemy mnóstwo białka i żelaza – szczególnie cennego dla osób cierpiących na niedokrwistość i mających niedobory żelaza. Znajdziecie w niej także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Powinny jednak uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu – wątróbka zawiera go całkiem sporo!

Jak zrobić soczystą i miękką wątróbkę?

Czasami wątróbka wychodzi zbyt twarda i sucha. To duży problem zwłaszcza wtedy, gdy chcecie nią nakarmić dzieci, a one zaczynają grymasić. Trudno im się dziwić – kto by chciał jeść suche i niesmaczne mięso? By wasza wątróbka zawsze wychodziła smaczna, pamiętajcie o tych dwóch zasadach:

  • Wrzucajcie wątróbkę na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie przewracajcie ich od razu. Dajcie im jej podsmażyć! Ponadto pamiętajcie o tym, by użyć odpowiednio dużej patelni. Każda cząstka wątróbki powinna spodem dotykać dna patelni.
  • Sólcie mięso dopiero na sam koniec smażenia. Jeżeli posolicie wątróbki wcześniej, to sól wyciągnie z nich wodę i będą suche.
Zobacz także
watrobka

Wątróbka wychodzi za gorzka? 1 prosty trik, a za każdym razem wyjdzie perfekcyjna

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci

Przepis na soczystą wątróbkę

Do przygotowania smacznej i rozpływającej się w ustach wątróbki, która zachwyci wszystkich domowników, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wątróbki opłuczcie pod bieżącą wodą. Następnie oczyśćcie je z błonek.
  2. Obie cebule obierzcie i pokrójcie w piórka.
  3. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej i wrzućcie wątróbki. Po około dwóch minutach przewróćcie je na drugą stronę, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze przez kolejne dwie minuty.
  4. Wymieszajcie wszystko, dolejcie trochę wody i duście przez kilka minut pod przykryciem.
  5. Na sam koniec dodajcie pieprz i sól do smaku. Smacznego!
jak przyrządzić wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Miękka i delikatna wątróbka? Zróbcie to przed jej smażeniem, a wyjdzie poezja smaku
Źle przygotowana wątróbka będzie twarda, gorzka i po prostu rozczarowująca. Najważniejsze, żeby przed smażeniem wątróbkę odpowiednio przygotować. Zdradzamy jak.

Dobrze przyrządzona wątróbka jest krucha i rozpływa się w ustach. Niestety często wychodzi twarda jak podeszwa, ma gorzki smak i smakuje średnio. Nic więc dziwnego, że tyle osób wspomina wątróbkę jako kulinarny koszmar ze swojego dzieciństwa! Wystarczy jednak, że przed smażeniem wątróbki zastosujecie się do tych wskazówek, a przekonacie do tej potrawy nawet największych sceptyków. Jaką wątróbkę wybrać? To, jak przygotujecie wątróbkę do smażenia lub duszenia, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupicie w sklepie. Do wyboru macie m.in. wątróbkę: wieprzową - ma bardzo intensywny smak i ma dużo błon i przerostów, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania (patrzcie niżej). Wątroba wieprzowa zawiera sporo witaminy A, cynku i żelaza. Ma mniej cholesterolu niż wątróbka drobiowa, za to jest świetnym źródłem kwasu foliowego. drobiową - kurza lub indycza wątróbka jest najdelikatniejsza w smaku. Łatwo się ją przyrządza tak, by nie była twarda. Wątróbka drobiowa zawiera dużo witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego. Ma więcej składników odżywczych niż pierś z kurczaka! wołową - podobnie do wieprzowej, wątróbka wołowa jest twarda i ma lekko gorzkawy smak. W Polsce jadamy ją rzadziej niż wątróbkę wieprzową czy drobiową, ale jeśli ze względu na jej składniki odżywcze warto włączyć ją do swojej diety, np. kiedy zmagacie się z anemią . Z drugiej strony - nie powinny jej jadać osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Jest też bardzo kaloryczna. kaczą - mięso jest delikatne, ma gorzkawy posmak. Zawiera dużo żelaza, potasu, białka i witamin z grupy B. Nadaje się do smażenia lub duszenia, np. jak w tym przepisie na kaczą wątróbkę z jabłkami i cebulą . Pyszny, choć mało popularny, jest też pasztet z kaczej wątróbki . Uwaga: kacza wątróbka jest kaloryczna, jeśli więc jesteście na diecie, nie jedzcie jej zbyt często....

watrobka
Newsy
Wątróbka wychodzi za gorzka? 1 prosty trik, a za każdym razem wyjdzie perfekcyjna
Jeśli macie problem z pozbyciem się gorzkiego smaku z wątróbki koniecznie namoczcie ją w tym płynie. Dzięki niemu mięso będzie smakować naprawdę wybornie.

W większości polskich domów na obiad rzadko serwuje się już podroby. Jeśli już takowe mają się pojawić, zazwyczaj pada na wątróbkę drobiową. Nic dziwnego, w końcu zarówno jej zapach, jak i smak są najmniej uciążliwe dla wielu niejadków, niż choćby bardziej intensywna w smaku i zapachu wątróbka wieprzowa Mimo to zdarza się nieraz, że jedno i drugie mięso wychodzi gorzkie, co zniechęca wielu łasuchów do jej spożywania. Na szczęście istnieje prosty sposób, by wyeliminować ten smak.  Jak pozbyć się gorzkiego smaku z wątróbki? By pozbyć się gorzkiego posmaku z wątróbki wystarczy przed smażeniem namoczyć ją w mleku. Najlepiej, jeśli będzie leżakowała w miksturze przez całą noc. Przyrządzona na drugi dzień będzie smakować naprawdę wybornie. Zapewniamy, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się nią zajadać aż miło. Oprócz tego należy koniecznie wystrzegać się zbyt długiego przesmażenia wątróbki na patelni. Zbyt długo smażona wątróbka nie dość że nabierze pewnej goryczki, to w dodatku może stać się nieprzyjemnie twardawa. Kolejną kluczową sprawą podczas smażenia wątróbki jest zaczekanie z jej soleniem na koniec smażenia. Jednak i to może nie pomóc, jeśli trafiliście na kawałek wątróbki z resztkami żółci. Źle sprawione przez rzeźnika mięso z wątroby z drobinkami żółci jest nie do odratowania i siłą rzeczy może zostać w nim odrobina gorzkiego smaku nawet po spełnieniu opisanych przez nas warunków. Przepis na smażoną wątróbkę z cebulką Przepis jest niesamowicie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 4 składników i przypraw. Ten obiad byłoby w stanie przygotować nawet dziecko. Całość nie zajmie wam zbyt wiele czasu. W kuchni spędzicie maksymalnie 20 minut. Bierzcie się do pracy i nie zapomnijcie o ulubionych dodatkach – tłuczonych ziemniaczkach i surówce. Składniki:...

Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
AdobeStock
Newsy
Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
Jak podać wątróbkę komuś, kto nie cierpi cebuli? Bardzo prosto - wystarczy zamienić ją na inne warzywo. Gwarantujemy, że też będzie doskonale smakować.

Kto nie przepada za cebulą, ten ma w naszym kraju spory problem. W końcu w polskiej kuchni cebula pojawia się praktycznie w każdym daniu - dodajemy ją do rosołu, placków ziemniaczanych, pierogów, a nawet do jajecznicy. Niektóre potrawy, takie jak wątróbka, jednoznacznie kojarzą się z cebulą, bo właśnie to warzywo zawsze się do nich dodaje. Da się jednak przełamać tradycję i zrobić wątróbkę w inny sposób, który podpasuje nawet największym przeciwnikom cebuli. Sprawdźcie! Co dodać do wątróbki zamiast cebuli? Warzywem, które świetnie zastąpi cebulę w smażonej wątróbce jest czosnek z pewnym dodatkiem. Koniecznie dodajcie do niego trochę soku z cytryny, by nadać daniu lekko kwaśnego posmaku. Warto też w trakcie duszenia dodać sporą łyżkę masła oraz majeranek. Przyprawa ta doskonale pasuje do mięs, dlatego wątróbka z jej dodatkiem będzie świetnie smakować. Zamiast majeranku możecie też użyć szałwii albo pietruszki. Zobaczcie, jak można zrobić smaczną wątróbkę bez grama cebuli z poniższego przepisu.  Przepis na wątróbkę z czosnkiem Do przygotowania wątróbki bez cebuli będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma wątróbki drobiowej 8 ząbków czosnku pól szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie czosnek i podsmażajcie przez kilka minut. Umytą i oczyszczoną wątróbkę dodajcie na patelnię i smażcie przez około 5 minut, aż się ozłoci z każdej strony. Teraz wlejcie do wątróbki bulion, posólcie i zmniejszcie ogień. Dodajcie sok z cytryny,...

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci
Flickr
Newsy
Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci
Jeśli lubicie wątróbkę, to zróbcie ją z tego fantastycznego przepisu – smakuje genialnie!

Kto ma ochotę na wątróbkę? Przepyszne wątróbki drobiowe wyjdą wam z tego przepisu – konieczna będzie cebula i jeden dodatek, który dodaje wspaniałego smaku. Ta pyszna wątróbka na pewno was zachwyci. Z dodatkiem jabłka ma ciekawy, lekko słodki posmak przełamany wytrawnością cebulki. Palce lizać!  Przepis na wątróbkę z cebulką i jabłkiem Do przygotowania wątróbki będziecie potrzebowali poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 3 cebule 2 kwaśne jabłka 1 szklanka mleka 10 dag mąki pszennej 6 łyżek oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Wątróbki dokładnie oczyśćcie z błonek. Wypłuczcie mięso w zimnej wodzie i osuszcie. Do miski wlejcie szklankę mleka, wsypcie łyżeczkę ziaren kminku, 6 ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Zamieszajcie i włóżcie do miski wątróbki. Odstawcie do lodówki na noc (jeżeli nie macie tyle czasu, to mięso będzie już dobre nawet po 4 godzinach). Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Obrane jabłka pokrójcie w cząstki. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju. Podsmażcie pokrojone cebule, by się zeszkliły. Smażcie jeszcze chwilę do zrumienienia i dorzućcie jabłka. Jabłka powinny być podsmażone z obu stron. Uważajcie – mogą się rozpadać! Gdy cebula i jabłka będą już usmażone, doprawcie je solą i pieprzem. Wymieszajcie i odłóżcie na talerzyk. Umyjcie patelnię i rozgrzejcie na niej pozostały olej. Do miseczki wsypcie 100 g mąki i wymieszajcie z jedną łyżeczką soli. Obtaczajcie wątróbki w mące i smażcie na patelni po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Uwaga – tłuszcz może mocno skwierczeć i rozpryskiwać się na boki, dlatego najlepiej przykryć patelnię z wątróbkami pokrywką! Kiedy wszystkie wątróbki...