Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych z chowu na wolnym wybiegu sprzedawanych w marketach Biedronka. Na powierzchni skorupek tych jaj odkryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. O jaką konkretnie partię chodzi?

GIS wycofuje popularne jajka

Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli na powierzchni popularnych jajek. Jeśli kupiliście ostatnio jajka marki Moja kurka, koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu, bo być może kupiliście partię skażoną salmonellą.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L
  • Numer partii: POW12 20.11
  • Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
  • Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A
  • Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.

Zdjęcia produktu:

Ostrzeżenie dla konsumentów

Pod żadnym pozorem nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zobacz także:

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Jeśli kupiliście w sklepie te jajka, nie jedzcie ich, tylko zwróćcie je do sklepu.

Czy pałeczki Salmonelli są groźne dla zdrowia?

Spożycie produktów skażonych pałeczkami Salmonelli, może doprowadzić do silnego zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten konkrety rodzaj bakterii.

Zalicza się do nich między innymi:

  • gorączkę
  • silne bóle brzucha
  • biegunkę
  • wymioty

Nawet jeśli symptomy te ustąpią po kilku dniach, pałeczki Salmonelli nadal pozostaną w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy. Zakażenie to jest o tyle groźne i tym różni się od zwykłego zatrucia, że nieleczone może prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych oraz dolegliwości stawowych.

Źródło: GIS