GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

PILNE: GIS wycofuje popularne jajka. Wykryto na nich salmonellę!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii jaj firmy Invest. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie!

W ostrzeżeniu wydanym 8 lipca 2021 r. (czwartek) czytamy, że w badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną odkryto pałeczki salmonelli (Salmonella Enteritidis) na skorupkach jaj firmy Invest Michel Sp. j..

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zakażone jajka wycofane przez GIS

Chodzi dokładnie o tę partię jaj firmy Invest:
Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328
nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Zwróćcie produkt

Jeśli zakupiliście jajka z tej partii, skontaktujcie się z zakładem pakowania Invest  (tel. 606 990 211). Jeśli zwrócicie jajka w opakowaniu, otrzymacie pełnowartościowy produkt lub zwrot pieniędzy.

Zobacz także
Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki

Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki

Reakcja firmy

Zakład pakowania jaj Invest Michel Sp. j. po otrzymaniu informacji od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim o obecności pałeczek Salmonella Enteritidis w próbce jaj, natychmiast podjął kroki związane z wycofaniem tej partii jajek z obrotu. Poinformował też fermę, z której pochodziły jaja.

Zespół HACCP firmy skontrolował też zakład i nie znalazł żadnych nieprawidłowości. Zarówno w części produkcyjnej, jak i magazynowej, nie znaleziono obecności salmonelli. 

Środki ostrożności

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że zjedzenie tych jaj, szczególnie na surowo (np. jako kogel-mogel, w lodach, majonezie, sosach) grozi zakażeniem i salmonellozą. Bardzo prawdopodobne jest też przeniesienie bakterii z jajek na inne powierzchnie i produkty.
 
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny radzi, by nie stosować talerzy lub sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ważne jest też, żeby ugotowane lub smażone jajka spożywać od razu po przygotowaniu.


źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, pzh.gov.pl

pilne
Newsy
GIS bije na alarm. Masz w domu te jajka? Natychmiast wyrzuć je do kosza
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych ściółkowych sprzedawanych w supermarkecie Stokrotka. Okazuje się, że zarówno na powierzchni skorupek, jak i w samej treści produktu, znajdują się groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli.

Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli w partii jaj ściółkowych. Produkt pochodzący z fermy w Radzanowie i dostarczony przez firmę Polskie Fermy, w ostatnich dniach można było kupić w supermarkecie Stokrotka. W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj (…) zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj – czytamy w komunikacie zamieszczonym w czwartek na stronie GIS. Pałeczki Salmonelli są bardzo groźne dla zdrowia Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten rodzaj bakterii. Można do nich zaliczyć między innymi gorączkę, silne bóle brzucha, biegunkę oraz wymioty.  Nawet jeśli objawy te ustąpią po kilku dniach, pałeczki Salmonelli pozostaną w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy. Zakażenie różni się od zwykłego zatrucia również tym, że nieleczone może prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych oraz dolegliwości stawowych. Felerne jajka można zwrócić Wszyscy klienci, którzy w ostatnich dniach zakupili produkt w Stokrotce, mogą dokonać jego zwrotu, nawet jeśli części jajek już brakuje. Przedtem należy jednak upewnić się, że to właśnie w wasze ręce trafiła felerna partia.  Jej numer to 21.12.2020.O8, termin przydatności do spożycia to 21.12.2020 z kolei kod na skorupkach powinien być następujący 2PL 14131317. Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu)...

wazne
Newsy
GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza
Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa.  Pilne ostrzeżenie Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu. Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować. Rodzaj bakterii Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego. GIS alarmuje Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od...

pilne
Newsy
Znana sieć pilnie wycofuje produkt, który każdy z nas kupuje. Może skazić jedzenie groźną substancją 
Idą święta. Wielu Polaków kompletuje naczynia i przyrządy kuchenne. Wszystko po to, by odpowiednio przyrządzić potrawy świąteczne.

Noże, widelce, pozostałe sztućce, a także durszlaki, tłuczki i łyżki cedzakowe – to wszystko wkładamy do koszyków w marketach bez większej refleksji. Mało kto z nas zwraca uwagę na to, z jakich materiałów zostały wykonane. Pół biedy, gdy wybierzemy tańszy, plastikowy cedzak, kosztem tego metalowego. Gorzej, jeśli trafimy na felerny towar, przed którym ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna. Tym razem uważać powinny osoby, które zakupiły łyżkę cedzakową w sieci sklepów Auchan. Felerna łyżka PIS zwrócił uwagę na tę oto łyżkę szumówkę. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie kupiliście jej w sklepie francuskiej sieci. Fachowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny alarmują. Używanie tej właśnie łyżki może być niebezpieczne. Dlaczego? Przyczyna leży w groźnych substancjach chemicznych, które w kontakcie z żywnością może wydzielać ta plastikowa łyżka. Ich nazwa to pierwszorzędne aminy aromatyczne. Brzmi dość miło, ale spożycie jedzenia zawierającego te pochodne amoniaku może być opłakane w skutkach. Niebezpieczne dla zdrowia są łyżki ze sklepu Auchan oznaczone nr partii Lot No: 07/2019 z następującym liczbowym oznaczeniem kodu kreskowego: 3245676703320. Sieć sklepów Auchan Polska sp. z.o.o zapewnia, że proces wycofywania produktu ze sprzedaży już się zaczął. Co więcej, klienci którzy zakupili trefny produkt, będą mogli spokojnie go zwrócić w sklepie, w którym dokonali zakupu. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

pilne
Newsy
Masz w swojej kuchni tę kaszkę? Natychmiast wyrzuć ją do kosza. GIS znalazł w niej niezwykle groźny kadm
Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny wykrył niedopuszczalnie wysokie stężenie kadmu w popularnej kaszce dla dzieci. Jeżeli ją kupiłaś, absolutnie nie podawaj jej dzieciom i wyrzuć!

Wszystkie mamy powinny pilnie przeczytać tę informację! W kaszce dla dzieci bardzo popularnej firmy wykryto groźny dla zdrowia kadm! Wpływ kadmu na zdrowie Kadm jest pierwiastkiem chemicznym, który w przyrodzie występuje dość rzadko – został rozpowszechniony przez działalność człowieka. Można go znaleźć w barwnikach, bateriach alkaicznych, fajerwerkach i farbach. Znajduje się także w nawozach i w ten sposób trafia do żywności. W ludzkim organizmie kadm gromadzi się głównie w nerkach i wątrobie. Ostre zatrucie kadmem wywołuje takie objawy, jak: Gorączka Metaliczny posmak w ustach Osłabienie Problemy z oddychaniem Zapalenie płuc Obrzęk płuc Istnieje też przewlekłe zatrucie kadmem, które nie daje objawów od razu, lecz dopiero po kilku miesiącach. Jego destrukcyjny wpływ na zdrowie objawia się: Odwapnieniem kości Uszkodzeniem nerek i wątroby Niedokrwistością Nowotworami Problemami z płodnością Wadliwa partia produktów Z obrotu została wycofana partia kaszek dla dzieci ze względu na wykrytą w niej niezwykle wysoką zawartość kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że zbadane produkty z podwyższoną ilością tego pierwiastka zostaną natychmiast usunięte ze sklepów. Chodzi o kaszkę Sinlac marki Nestle, jednak producent prowadząc własne postępowanie podjął decyzję o wycofaniu kilku partii innych kaszek, w których również stwierdził niedopuszczalne stężenie kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał następujący komunikat: Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, numer partii / najlepiej spożyć przed końcem: 01970291R / 09/2021, wyprodukowany przez...