W ostrzeżeniu wydanym 8 lipca 2021 r. (czwartek) czytamy, że w badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną odkryto pałeczki salmonelli (Salmonella Enteritidis) na skorupkach jaj firmy Invest Michel Sp. j..
Zakażone jajka wycofane przez GIS
Chodzi dokładnie o tę partię jaj firmy Invest:
Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328
nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
Zwróćcie produkt
Jeśli zakupiliście jajka z tej partii, skontaktujcie się z zakładem pakowania Invest (tel. 606 990 211). Jeśli zwrócicie jajka w opakowaniu, otrzymacie pełnowartościowy produkt lub zwrot pieniędzy.
Reakcja firmy
Zakład pakowania jaj Invest Michel Sp. j. po otrzymaniu informacji od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim o obecności pałeczek Salmonella Enteritidis w próbce jaj, natychmiast podjął kroki związane z wycofaniem tej partii jajek z obrotu. Poinformował też fermę, z której pochodziły jaja.
Zobacz także:
Zespół HACCP firmy skontrolował też zakład i nie znalazł żadnych nieprawidłowości. Zarówno w części produkcyjnej, jak i magazynowej, nie znaleziono obecności salmonelli.
Środki ostrożności
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że zjedzenie tych jaj, szczególnie na surowo (np. jako kogel-mogel, w lodach, majonezie, sosach) grozi zakażeniem i salmonellozą. Bardzo prawdopodobne jest też przeniesienie bakterii z jajek na inne powierzchnie i produkty.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny radzi, by nie stosować talerzy lub sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ważne jest też, żeby ugotowane lub smażone jajka spożywać od razu po przygotowaniu.
źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, pzh.gov.pl