GIS wydał ostrzeżenie o wycofaniu produktów bezglutenowych firmy LYOFOOD Sp. z o.o. z uwagi na wykrytą w nich obecność glutenu. Spożycie tego typu produktów u osób chorych na celiakię bądź cierpiących na wrażliwość na gluten może doprowadzić do nieprzyjemnych skutków w postaci reakcji alergicznej, bądź problemów trawiennych.

GIS wycofuje linię produktów bezglutenowych

Do wycofanych towarów zaliczają się produkty z gotowymi daniami lunchowymi w tym:

  • Jajecznica meksykańska, numery partii i daty przydatności do spożycia: L106 01 - 18.03.2024, L156 01 - 18.04.2024, L157 01 - 13.04.2024,

Jajecznica meksykańska

  • Krem brokułowo-szpinakowy: L109 01, 22-23.03.2026,

Krem brokułowo-szpinakowy

  • Krem brokułowo-szpinakowy z Mozzarellą i pestkami dyni: L179 01, 20.04.2026,

Krem brokułowo-szpinakowy z mozzarellą

  • Ekologiczne chili sin carne: L83 01 - 05.03.2026, L173 01, 16.04.2026,

Ekologiczne chilli sin carne

  • Eco chili sin carne: L49 01 - 15.02.2022.

Eco chili con carne

To nie pierwszy przypadek wycofania produktów oznaczanych jako bezglutenowe z uwagi na obecność glutenu. Z tego samego powodu GIS niedawno wycofał popularny sos czosnkowy oraz dodatek do ciast.

Główny Inspektorat Sanitarny stoi na straży rzetelności producentów, ale także zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów. Oznakowania wskazujące na brak glutenu, laktozy czy innych składników alergizujących powinny być traktowane bardzo poważnie, aby nie narażać klientów na niebezpieczne reakcje alergiczne lub inne dolegliwości.

Zobacz także:

Źródło: GIS

Czytaj także: