GIS wydał ostrzeżenie o wycofaniu produktów bezglutenowych firmy LYOFOOD Sp. z o.o. z uwagi na wykrytą w nich obecność glutenu. Spożycie tego typu produktów u osób chorych na celiakię bądź cierpiących na wrażliwość na gluten może doprowadzić do nieprzyjemnych skutków w postaci reakcji alergicznej, bądź problemów trawiennych.
GIS wycofuje linię produktów bezglutenowych
Do wycofanych towarów zaliczają się produkty z gotowymi daniami lunchowymi w tym:
- Jajecznica meksykańska, numery partii i daty przydatności do spożycia: L106 01 - 18.03.2024, L156 01 - 18.04.2024, L157 01 - 13.04.2024,
- Krem brokułowo-szpinakowy: L109 01, 22-23.03.2026,
- Krem brokułowo-szpinakowy z Mozzarellą i pestkami dyni: L179 01, 20.04.2026,
- Ekologiczne chili sin carne: L83 01 - 05.03.2026, L173 01, 16.04.2026,
- Eco chili sin carne: L49 01 - 15.02.2022.
To nie pierwszy przypadek wycofania produktów oznaczanych jako bezglutenowe z uwagi na obecność glutenu. Z tego samego powodu GIS niedawno wycofał popularny sos czosnkowy oraz dodatek do ciast.
Główny Inspektorat Sanitarny stoi na straży rzetelności producentów, ale także zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów. Oznakowania wskazujące na brak glutenu, laktozy czy innych składników alergizujących powinny być traktowane bardzo poważnie, aby nie narażać klientów na niebezpieczne reakcje alergiczne lub inne dolegliwości.
Zobacz także:
Źródło: GIS
Czytaj także: